Vím, že máte fakt silné svazky zákoníků, co se musíte učit, ale nemyslím si, že je to ekvivantní tvrzdní "abych mohl hodnotit film, musím nejprve vidět všechny filmy"; jako určitě to není bez relevance, ale není snad v síle nějakého člověka, byť z oboru, nakoukávat
vše. Jasně, je důležité srovnávát aspoň konkurenci - takže by se hodilo, aby Suchánek znal BSG, ST:E a SG-1. Jednak ale existuje literatura (taky jsem neviděl celý Twilight Zone, ale když chci říct, že změnil SF TV, tak použíju zdroj někoho, kdo to viděl a píše o tom; což je mimochodem jedna z věcí, kde se i můj text může na českém rybníčku hodit), druhak mě furt při neexaktnosti může potopit vedoucí, který BSG viděl (nevím jak u vás, ale u nás se to stává překvapivě často). Do značné míry na to má vliv i skutečnost, že TV studies u nás zatím moc neexistuje kvůli zkostnatělosti mediálních studií - můj vedoucí je hlavní taťka šmoula na TV studies u nás, a tím výběr odborníků na televizi na katedře v podstatě končí. Je to prostě nový obor.
Třeba kolega fyzik na něco podobného narážel, když psal o neutrinech. V Olomouci na to prostě nikdo moc není, tak mu to vedl člověk z Prahy. Jenže taky psal diplomku a navíc při třech lidech v ročníků si nemůže ztěžovat na nedostatek pozornosti. Ale je fakt, že nevím, proč se moje oponentura neoutsourcovala k někomu znalému SFTV do Prahy.
Jako chápu tvoji pointu, že titul, kde oponuje někdo, kdo nemá o tématu páru, je lacinej. Ale opět - nemám tušení, co z toho Suchánek viděl či neviděl či načítal či nenačítal. Původně měl oponovat někdo jiný, kdo je zaměřený na scifi. Kvůli jeho vytíženosti oponuje Suchánek. Bavili jsme se s ním v nějaké hodině o Matrixu i Inception, a jelikož je hodně na boha, třeba si dával i BSG, kde je taky nějaký bůh. Ale vážně nevím, můžu ti to říct za týden. Jak jsem řekl, vedoucí to viděl.
Vedl = režíroval; nemám takovou páru o dabingu (závidím ti), tak zjednodušuju terminologii.
Mě tímhle šlo jen o tvrzení, že to, že se momentálně třeba dlabe na vzdělání, je (doufám) do určité míry přechodný systém než se do vedoucích pozic dostane první "skutečně" porevoluční generace, jež přijde s trochu jinými nároky. Tedy my!
Tohle je fakt na žabomyší debatu a přesně do tohodle jsem nechtěl zabřednout. Chápu tvoji pointu, ale systém nezměním - momentálně naše filmověda produkuje lidi, kteří mají (byť nesystémově) vyšší šanci se uplatit v novinařině/televizi/rozhlasu/reklamě/PR než kdyby na naši školu nešly. Je to směska - ostatně sám s oblibou říkám, že k nám chodí lidi, co nevzali na FAMU/DAMU/do Zlína. Ale bez té školy by prostě měli menší šanci. Většinou je nám tedy samotná analýza filmu na nic - ale že může mít nějakou společenskou relevanci ukazuje třeba i Filmový kánon, který můj původní oponent kritizuje tady -
http://cinepur.cz/article.php?article=1996.
Jestli ti jde o to, že jako filmovědec (kdybych fakt nepsal nikam jinam) mám mizivou šanci být zaměstnán, tak ano, s tím souhlas na 110%. Jestli tím chceš ale říct, že je kvůli tomu obor na nic, pak nesouhlasím. To už bychom mohli rovnou rušit filozofii.