Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Náhodné myšlenky a události dne

Náhodné myšlenky a události dne

diskutujte o všem a o ničem

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

S tím prvním se dá souhlasit, leč hold je to daný organizačním nedostatkem času. Nevím, u vás se nestává, že někoho z obchodního práva zkouší člověk zaměřený na občanské (nebo jaké máte terminologie)? Jednoduše proto, že ten první nemá čas?

Nepovažuju to nutně za házejí do outu jako spíše srovnání se stavem jinde. Nebudu tvrdit, že jde o bezchybný obor, ale je třeba taky poukázat na to, že nešvary se dějí jinde. Nejde jen o to omluvit si vlastní nedostatek, ale postavit ho do kontextu - perfekcionismus není bohužel (naštěstí?) nikde normou.

Já nezpochybňuju, že musím mít titul, abych mohl někoho jít hájit. Jenže to je pak určitý problém současné novinařiny/oboru, že na tituly sere. Hold trh je ještě plný porevolučních mavericků, pro které vzdělání nebylo důležité (pokud nebylo přímo nevýhodou) a tak tenhle trend leckde pokračuje. Mluvils o dabingu. Schválně, vedl to tam někdo mladší čtyřiceti let?

Vyvracet neexistenci profesního standardu tím, že vás přece mohou učit jenom ti se stejným papírem je trochu nešťastné. Bavíme se tu přece celou dobu o validitě toho studia obecně.

No jo, ale to bys totéž mohl říct třeba i o archivářích nebo archeolozích, kteří taky většinou pokračují v práci tam, kde se učili/byli na praxi při studiu. Chtěl jsi, abych řekl, k čemu konkrétně potřebuju mít papír, že jsem studoval - tak jsem řekl, že k učení. Není to jistě totéž, co u vás nebo u učitelů, ale totálně nulovou relevanci to taky nemá.

Budiž.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

U nás... no tak určitě, ale i ten člověk zaměřený na obchodní právo se musí přece vyznat v občanském, a naopak. To vzdělání je komplexní, a nedá se něco vynechat, pozdější specializace jsou jiná věc. Ekvivalent tohohle by u vás asi zněl 'abych mohl hodnotit analýzy seriálů, musím napřed vidět všechny seriály. Pak se třeba rozhodnu specializovat na ty sci-fi. A příležitostně můžu hodnotit i analýzy fantasy, protože ty znám taky.' Což se u vás zdaleka neděje. Vážně bych tyhle dvě věci nesrovnával.

Dabing... Nevím, co u tebe znamená vedl, ale třeba dabér Filip Jančík je ročník 74, a už notnou chvíli dělá kvalitního režiséra českého znění. Ohledně těch porevolučních samorostů samozřejmě souhlasím, je to tím, stejné je to i v tom dabingu, hádám v obou oblastech panuje silnej jánabráchismus.

Archeologové/archiváři... Jako jo, vim jak to myslíš a v tomhle máš i pravdu. Ale i těm archeologům a archivářům ten papír zajistí práci v oboru mimo učitelství, protože těžko přijmou k manipulaci se starýma tiskovinama do různejch archivů po republice člověka nevystudovanýho v oboru, když obor zabejvající se manipulací se starýma tiskovinama existuje. Což u vás platit nemusí.
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Vím, že máte fakt silné svazky zákoníků, co se musíte učit, ale nemyslím si, že je to ekvivantní tvrzdní "abych mohl hodnotit film, musím nejprve vidět všechny filmy"; jako určitě to není bez relevance, ale není snad v síle nějakého člověka, byť z oboru, nakoukávat vše. Jasně, je důležité srovnávát aspoň konkurenci - takže by se hodilo, aby Suchánek znal BSG, ST:E a SG-1. Jednak ale existuje literatura (taky jsem neviděl celý Twilight Zone, ale když chci říct, že změnil SF TV, tak použíju zdroj někoho, kdo to viděl a píše o tom; což je mimochodem jedna z věcí, kde se i můj text může na českém rybníčku hodit), druhak mě furt při neexaktnosti může potopit vedoucí, který BSG viděl (nevím jak u vás, ale u nás se to stává překvapivě často). Do značné míry na to má vliv i skutečnost, že TV studies u nás zatím moc neexistuje kvůli zkostnatělosti mediálních studií - můj vedoucí je hlavní taťka šmoula na TV studies u nás, a tím výběr odborníků na televizi na katedře v podstatě končí. Je to prostě nový obor.
Třeba kolega fyzik na něco podobného narážel, když psal o neutrinech. V Olomouci na to prostě nikdo moc není, tak mu to vedl člověk z Prahy. Jenže taky psal diplomku a navíc při třech lidech v ročníků si nemůže ztěžovat na nedostatek pozornosti. Ale je fakt, že nevím, proč se moje oponentura neoutsourcovala k někomu znalému SFTV do Prahy.
Jako chápu tvoji pointu, že titul, kde oponuje někdo, kdo nemá o tématu páru, je lacinej. Ale opět - nemám tušení, co z toho Suchánek viděl či neviděl či načítal či nenačítal. Původně měl oponovat někdo jiný, kdo je zaměřený na scifi. Kvůli jeho vytíženosti oponuje Suchánek. Bavili jsme se s ním v nějaké hodině o Matrixu i Inception, a jelikož je hodně na boha, třeba si dával i BSG, kde je taky nějaký bůh. Ale vážně nevím, můžu ti to říct za týden. Jak jsem řekl, vedoucí to viděl.

Vedl = režíroval; nemám takovou páru o dabingu (závidím ti), tak zjednodušuju terminologii.
Mě tímhle šlo jen o tvrzení, že to, že se momentálně třeba dlabe na vzdělání, je (doufám) do určité míry přechodný systém než se do vedoucích pozic dostane první "skutečně" porevoluční generace, jež přijde s trochu jinými nároky. Tedy my!

Tohle je fakt na žabomyší debatu a přesně do tohodle jsem nechtěl zabřednout. Chápu tvoji pointu, ale systém nezměním - momentálně naše filmověda produkuje lidi, kteří mají (byť nesystémově) vyšší šanci se uplatit v novinařině/televizi/rozhlasu/reklamě/PR než kdyby na naši školu nešly. Je to směska - ostatně sám s oblibou říkám, že k nám chodí lidi, co nevzali na FAMU/DAMU/do Zlína. Ale bez té školy by prostě měli menší šanci. Většinou je nám tedy samotná analýza filmu na nic - ale že může mít nějakou společenskou relevanci ukazuje třeba i Filmový kánon, který můj původní oponent kritizuje tady - http://cinepur.cz/article.php?article=1996.
Jestli ti jde o to, že jako filmovědec (kdybych fakt nepsal nikam jinam) mám mizivou šanci být zaměstnán, tak ano, s tím souhlas na 110%. Jestli tím chceš ale říct, že je kvůli tomu obor na nic, pak nesouhlasím. To už bychom mohli rovnou rušit filozofii.

Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Tak nerelevantní bych to neshledával, byť s těma zákoníkama a představou, že jsme nějak know-it-all je to přehnané. Jenže v rámci studia se prostě potkáš se všemi oblastmi. Od Římského práva, které to všechno pořádně nastartovalo, přes občanské a ústavní právo po právo životního prostředí. A kvanta dalších. Ale vzhledem k tomu, že tím musel projít každej, tak ikdyby byl člověk specializovanej na obchodní právo, a dostal ke zhodnocení práci zabývající se nějakým aspektem občanského práva, tak prostě bude znát základní principy a bude o tématu mít základní přehled. Což u člověka, kterej má nějak zhodnotit seriál, kterej ani neviděl rozhodně neplatí. Takže leda ten váš ekvivalent opravit na 'viděl jsem od každého seriálu většinu epizod. Vím o čem to je a jak je to natočené. Ale hodně se vyznám hlavně ve sci-fi, protože to je moje specializace. Přesto dokážu zhodnotit například práci o Xeně.'
Nebo se zeptej třeba přes Dragona Blancy, ta je skoro dostudovaná.

Taky doufám, že ten jánabráchismus zmizí, ovšem nevím, jak chceš v případě toho co děláte vy nějak postoupit dál, protože viz výše. Zabránit stavařovi prosadit se s filmem půjde asi těžko, a ani bych takovej systém nechtěl.
Nebo jestli se jednou poštěstí, a staneš se režisérem, tak si z uchazečů o post pucfleka vybereš určitě někoho s papírem od vás, nebo zvážíš i člověka kterýho znáš, o kterým víš že je na něj spoleh, a kterej tu práci může v konečným důsledku vykonávat i lépe než ten vystudovanej? Ve většině oborů máš díky studiu záruku, že nikdo s méně komplexním studiem než ty v tom lepší nebude, protože to prostě není možné.

S těma dvěma posledníma odstavcema souhlasím, ovšem to s tou filosofií- i u takových absolventů je jasné, že je ty roky systematického studia filosofie oficiálně posunuly nad ty, kteří filosofii systematicky nestudovali. U vás to neplatí. Ano, říkám, že v současném systému to je obor nanic, když se všechna odvětví, ve kterých se můžete uplatňovat se různě jinde probírají mnohem intenzivněji a systematičtěji, nebo se rovnou udržují samy systémem Společenství nejlepších prosazených. Aby to dle mého k něčemu bylo, mělo by to mít nějakou úroveň, kterou zase rozporuje ta benevolence ohledně toho, jestli vůbec oponent ví, o čem je v práci řeč, a jestli se třeba nakonec neukáže, že tam místo těch robotů byly celou dobu ateistické ještěrky.
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Buď se shodujeme, nebo odlišnost nezměním. Případná šedá místa (ne, taky bych nebral lepšího filmaře s diplomem z ČVUT oproti horšímu filmaři s diplomem z FAMU; kdybych měl důkaz z praxe, že jeden je lepší a druhý horší) případně někdy u piva. Já bych to uzavřel takovým pěkným obrázkem z mého druhého oboru, který se dá aplikovat na většinu oboru z filozofické fakulty...
[img][./images/thumbs/35_1337705141.png]http://www.forlackofabettercomic.com/img/comic/35.png[/img]

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Je nutno říct, že posledních několik měsíců let je na SGAP prd obsahu k vidění. Chodí sem minimum lidí, ještě méně jich něco zajímavého napíše, a dokonce už ani ten flame nad Sokarem není, co býval.

Takže otázka do plíny - jaké jiné české sci-fi/fantasy/žánrové forum existuje, kde je více živo?

-Jack O Neill- Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

České neznám, ale if you speak English:

http://www.interpals.net

Nevím, jak moc tam lidi zajímavě píšou, ale můžeš to vyzkoušet :-)
Pokračování STARGATE zde:

STARGATE FUTURE - SGF

Pokud tě štve, že zrušili SGU, hoď si tohle pod podpisu.
Pukud tě štvou lidi co jsou rádi že zrušili SGU, hoď si tohle do podpisu.

Aiwendill Uživatelský avatar
Brigadier General
Brigadier General

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

a kdyz me popade pracovni zapal, sednu si tise do kouta a pockam az to prejde...
Najlepší štvornohý priateľ človeka je posteľ...

Anijsha Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Myšlenka dne (a nejen tohoto): Šéf je kretén! :wall: :box2: Člověka celý den bolí záda, musí tahat krabice s kostrama a nakonec je zdrbnut kvůli blbým sáčkům do vysavače :x
Mám z toho špatný pocit...
Obrázek
Sbor je matka, sbor je otec.
----Reklama----
Anijshino vidderské okénko

miki Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Chodí sem ještě vůbec někdo?
Obrázek <-- watch it!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Chodí, samozřejmě, že chodí :) i když z většiny se z toho stalo povídkové fórum.

Ivory Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Myšlenka dne: u ženy, partnerky, mě se*e, když na schůzky, které si dopředu domluvíme i několik dní předem, neustále chodí pozdě. Nemluvím teď o pár minutách, ale o půl hodinových nebo hodinových čekáních. Anebo o tom, když někam dojedu, po půl hodině jí píšu nebo volám a ptám se kde je a ona odpoví, že jí o toho něco vlezlo a že mi jen zapomněla předtím napsat. Kdyby mi to u takových schůzek dala vědět dopředu, tak jsem se ani nikam nevypravoval a zůstal doma nebo šel ven. Se*e mě na partnerce, když si neváží mého času.
Obrázek
Fly High My Friends, Bob Stencil.

Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

myšlienka dňa: šprtám sa klincom v uchu a zrazu je ticho...

Shayla Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Spolužačka: ,,Kde mám ku*vu?'' místo ,,Kde mám gumu, ku*va?''
Obrázek
Carson Beckett 4ever ღ
Moje povídka
E=MCkay

Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

myšlienka dňa: Ked nemôžeš zaspať, počítaj do troch. Maximálne do pol štvrtej...

:sleepy:

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo