Rozdíl Praying Mantis oproti UAV Happy War je ten, že by bylo méně obětí na životech, ale zároveň, že by konflikt (právě vlivem méně mrtvol) mohl být intenzivnější a následně se snadněji vyeskalovat.
Praying Mantis, co jsem si četl na Wiki, v podstatě tohle přesně splňuje - ano, Navy trochu vyšilovalo kvůli mině a potopilo iránu fregatu a dvě plošiny (které byly ozbrojené, nešlo o nějakou masivní snahu zrušit Iránu celonárodnítěžbu), ale nazačalo (jak tvrdíš ty) pořádat nálety na všechny iránské přístavy, letiště, fabriky a paláce. Došlo ke střetu pár lodí, Irán o jednu velkou přišel a následovala diplomacie. To PŘESNĚ splňuje, co jsem napsal o střetech mezi UAV battle groups, protože dále to neeskalovalo a Irán se relativně stáhl, a USA taky následně neudělala invazi a nesvrhla ajatoláhy.
Teď si dosaď namísto obou flotil drony a arsenal ships a IMO nám výjde, že by konflikt mohl daleko snadněji dále vyeskalovat do širší války.
Mám pocit, že si myslíš, že to kritikuju ve smyslu "musíme tomu předejít!" Ne, já to jenom konstatuju - drony přitáhnou riziko častějších konfliktů. Tečka.
Tohle nechápu ve dvou bodech:
a) Pokud jsme ve váce, střílí se tak jako tak, pokud jsme v míru a nepřítel pošle útok (stealth - viz dál) UAV, těžko s tim něco uděláš.
b) I pokud s tim něco uděláš a stihneš je sestřelit než ti něco zbombrdujou, vážně to necháš bejt? Prostě "pohoda sousede, mě nevadí že jsi poslal nálet, všechno dobrý" ?
a) Pokud jsme ve váce, střílí se tak jako tak, pokud jsme v míru a nepřítel pošle útok (stealth - viz dál) UAV, těžko s tim něco uděláš.
b) I pokud s tim něco uděláš a stihneš je sestřelit než ti něco zbombrdujou, vážně to necháš bejt? Prostě "pohoda sousede, mě nevadí že jsi poslal nálet, všechno dobrý" ?
Operuješ s tím, že existuje buď totální mír nebo totální válka. A ideálně ještě mezi dvěma uskupeními. To je ale přece nesmysl, máme fůry mezistupňů (KLDR vs. jih, SSSR vs. USA, Irán vs. USA) i fůru kontextů (Divná válka, Studená válka, povstání v Syrii), které často z různých důvodů zamezují nebo limitují možnou výměnu.
Všichni přece víme, že studená válka neskončila armaggedonem primárně proto, že konflikt by se rovnal naprosté zkáze. UAV jsou přesný protipól, protože vznikne DOJEM, že válka se nerovná skoro žádné destrukci (mluvím o DOJMU, ne o realitě; i když myslím, že existuje řada mezistupňů ke konfliktu) - i v současné době snad mezi významnou částí republikánských voličů v USA je sentiment, že zahraniční intervence je špatná, protože při ní budou umírat američtí vojáci (o domorodce jim nejde). Představ si ale tu podporu, pokud by tohle do značné míry vlivem robotů padlo.
Opakuju znova - říkám, že bude sentiment, že války jsou bez krve, nikoliv, že tomu tak (v případě vyšší eskalace) nutně bude. To je právě to riziko dronů.
Ale ten se přece nikam nevytratí. Nebo bomba z UAV bolí míň?
Pokud dron zasáhne dron tak samozřejmě ano.