Ultramarinus píše:
Pořád to "nechci" pochopit, protože to nedává rozumný smysl - předpokládáš že hyperprostor ovlivňuje prostor, čas považuješ až za pátou dimenzi (ačkoliv všichni fyzikáři "einsteinovský" prostor popisují jako 4D - prostro plus čas),
Nic takového jsem absolutně nikdy neřekl, nebudu dál rozebírat...
Ultramarinus píše:
že vesmír se dá obletět přímým letem kterýmkoliv směrem bez jakékoliv zatáčky a další názory založené na matematických modelech zhulených profesorů matematiky.
Já to nepředpokládám, netvrdím, že to tak musí být, viz:
NoMouse píše:
Napadlo mě, že se třeba snaží obletět celý vesmír, když poletí pořád rovně několik desítek nebo stovek miliard světelných let, tak se nakonec dostane k Zemi z druhé strany (no nebylo by to skvělé zakončení? pořád si myslí, jak jsou daleko a přitom jsou třeba už blízko ), protože vesmír je (možná) zakřivený ve vyšší dimenzi.
Je to jenom jedna z možností, jak by to mohlo být a rozhodně to není nějaký můj výmysl, to, že by vesmír šel obletět po přímce se lze dočíst na různých místech, i to s těmi loděmi, které by se potkaly na nejvzdálenějším konci vesmíru, jsem někde četl (už nevím kde, ale na 90% to nebylo na internetu) a jenom jsem to aplikoval na to, že by to bylo zajímavé zakončení příběhu, kdyby někam přiletěli a ze všech směrů by se vynořily další sestry Destiny.
Ultramarinus píše:
Běžný lidský rozum ani logika na to nejdou aplikovat? Jdou udělal jsem to. To že vychází závěr "nesmysl" sice ještě neznamená že je to skutečně nesmysl, ale poměrně jednoznačně to naznačuje, že většina těch situací o kterých tu mluvíš se ti v obýváku nestane a pokud někdy budou jednoznačně dokázány/vyvráceny, my se toho nedožijem - a teď nemyslím jen nás dva, ale my jako druh - lidi.
Samozřejmě že se ti to nestane v obýváku. Bavíme se o vesmírném měřítku. A to že se na to pořád snažíš napasovat selský rozum a když ti na to nepasuje, tak to tak nemůže být, je od tebe krátkozraké a s prominutím, omezené.
A ano, to s tím balónkem jsi opravdu nepochopil a ani nechceš pochopit, protože to prostě neodpovídá tvé zkušenosti světa, se kterým se běžně setkáváš, ale je prokázané, že ve vesmíru se dějí věci, na které prostě selský rozum nestačí (viz celá teorie relativity)...
Evil: naprostý souhlas, taky mě pořád zajímalo, co by na tom "počátku" vesmíru jakože mělo být.