Pokusím se odpovědět na tvoje otázky.
O PvP ti moc nepovím, jedině ti můžu říct, že pokud nechceš bojovat PROTI živému hráči, tak nemusíš. Jak to vypadá když chceš, to nechám někomu povolanějšímu, já to nezkoušel. Na živé hráče narazíš hlavně při plnění misí, kdy hra automaticky hodí do jedné mise třeba několik spoluhráčů. Podle toho se taky upravuje obtížnost, respektive počet nepřátel.
Loď zničíš tím, že ji prostě rozstřílíš. Nevím jak ostatní typy lodí, ale já se svou vědeckou mám možnost ještě zaměřit se na zbraňové systémy / motory / štíty či pomocné systémy. Co si budeme povídat, zase nijak extra to nefunguje, navíc je to jen dočasné. Pak je tu třeba speciální schopnost jednoho z důstojníků vyslat raketoplány s komandem, které pokud se dostane k lodi, tak vyřadí nějaký systém a transportuje se zpět. Vychytaná věc, ale nemohu to objektivně posoudit, jelikož můj důstojník to neumí.
Rozdíl by měl být znatelný mezi typem lodi. Vědecké by měly mít nejsilnější štíty, což myslím platí, eskorty by měly být silně pancéřované a ozbrojené, ale zas mají chabější štíty a křižníky jsou v tomto směru asi zlatá střední třída. Z toho co jsme měli možnost bojovat pohromadě bych usoudil, že to tak je. Navíc se pak typy lodí liší počtem slotů na zbraně, jejich rozmístěním, sloty na konzole důstojníků a tak dále.
Povíšení určitě zlepšuje loď. Pokud namontuješ stejné zařízení z původní lodi do nové, tak bude výkonnější (například štít). Nevím o kolik, ale můžu ti sem pak klidně dát statistiky lodě 1. třídy a statistiky věděcké lodě 2. třídy.
Třeba štít mark IV má dvakrát větší kapacitu než mark II. Navíc máš štíty, které se rychle regenerují, ale mají menší kapacitu nebo opačně, štíty které propustí 10% energie nebo 5% a podobně. Nebo třeba motory mohou být účinné při podsvětelných rychlostech, nebo nadsvětelných atd..
Pokud jde o náhodný boj ve vesmíru, tak je cílem prostě zničit devět nepřátelských letek. Výsadek jsem v tomto popravdě neviděl. Když sejmou štíty tobě, tak to znamená že máš problém a pravděpodobně tě rozstřílí. S výsadkem se nezabývají. Když sejmeš štíty ty jim, tak žádnou možnost výsadku nemáš, alespoň jsem nikdy nic takového neviděl. Výsadky jsou velmi časté pouze v misích, kdy máš pevně dáno, že musíš jít na palubu nepřátelské lodi a zachránit důstojníka flotily, případně zabavit ukradený náklad a podobně.
Nicméně jsou to právě tyto mise, ze které dostaneš nejvíce exp, takže si výsadků užiješ poměrně dost, ať už na planetu či na loď/stanici. NAvíc bývají nejzábavnější a poměrně originální..