Geser: Takhle - jsem ochotný přiznat, že základní setting DS9 je vykradený z B5. Tohle jsem byl ochotný přiznat na začátku. A přesvědčil si mě, že základní setting není jenom "stanice", ale třeba i "Kira Nerys vs. Ivanovová". Potud fajn, Paramount jsou hovada. Na další srovnání bych ale musel vidět tu bibli a především...
...stále si nemyslím, že většina dalších srovnávacích argumentů znamená vykradení. Stíny měly měnit tvar? To není žádný originální nápad i kdyby na něj došlo, i před The Thing to tu bylo několikrát. To můžu tvrdit, že Asurani v SGA taky vykrádají Stíny, protože mohou měnit tvar, nebo že Ori vykrávají Stíny, protože jsou religiózní a ovlivňovali jaffskou politiku. Tohle jsou prostě vzorce chování záporáků - že nás infiltrují, že nás anihilují, že nás budou vědomky ovlivňovat.
Kira a Ivanovová jsou třeba podobné v základním nápadu, ale opět po pár dílech jde o zcela odlišné postavy. Stejně jako údajná podobnost v doktorech nebo šéfech bezpešnosti (podle zpětné logiky by Garibaldy musel být Stín).
Totéž například Defiant vs. White Star. Pokud máme zasazení na nepohyblivou vesmírnou stanici, je logické, že postavy budou potřebovat drsnou pohyblivou loď. I v té SGA měli jumpery (že později nepředstavili silnější verzi je spíše stupidida scénáristů SG).
Nebo třeba si vezměme tu Sekci 31 vs. Psi Corps. Slyšel jsi už o NID? Nebo o Společnosti z Akt X? Nebo obecně o Majectic 12 a jiných konspiračních teoriích? JMS je nejspíš génius co do konstrukce seriálového story-arcu, ale ty nápady, které použil, nejsou (při srovnání s filmovými nebo knižními sériemi) nic tolik objevného (podívame-li se jenom na konstrukci děje). Chci říct - pokud dva dělají totéž, není to nutně totéž. Od Wolf 359/Bitvu o Linii přes Proroky/Vorlony po červí díru/jumpgate jsou ty ideje sice vždycky podobné, ale taky vždycky efektem a dopady na seriál zcela odlišné - a především vždy najdu v jiném seriálu jejich ektivalent. Opět zmíním SGA, která taky vyšla z bitvy v Lost City, protože to byla nejzajímavější událost, která se v SG-1 za sedm řad stala - tudíž je logické, že i DS9 výjde z Wolf 359, která má na Siska
zcela odlišný dopad, než Linie na Sheridana. Antikové vs. Ori jsou, stejně jako Vorloni vs. Stíny/Proroci vs. Pah-Wraiths (kteří nejsou hlavní záporáci seriálu!) archetyp dobra vs. zla (a ano, stále si myslím, že je rozdíl mezi archetypem a několikanásobnýcm citováním LOTRa).
Čili ano, jsem ochotný připustit, že nějaké počátečně inspirování MJS konceptem tu bylo. Ale ne, stále si nemyslím, že DS9
po celou dobu vědomě vykrádala hlavní děj B5. To, že B5 má důležitost jako seriál, který ustanovil vyprávění story-arcem ale připouštím po celou dobu sledování toho seriálu.