Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Seriály Babylon 5 Babylon 5

Babylon 5

Sci-fi seriál o vesmírné stanici, která byla poslední nadějí na mír

Příspěvek 28.11.2009 11:02:31
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

No já u titulků brečel jak želva :D z hodně velké části kvůli závěrečným scénám, ale i tak... seděl jsem a čuměl na oranžovou obrazovku GOM playeru jeste tak 2-3minutky :X

A co se 5.série týče, tak vyplňovačka s údržbařema je jeden z best dílů :D

Příspěvek 28.11.2009 11:25:58
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Jo, je docela OK. :)

Jinak já jsem si stáhnul The Lost Tales v 720p kvalitě a podíval se na to.
Efekty jsou krásné, rozlišení samozřejmě taky.
Celkově to pak působí hodně komorně,
Toto je spoiler!!!:
když je tam z main castu akorát Sheridan a Lochley. Na druhou stranu mě potěšila přítomnost Galena. Toho jsem si prostě hned oblíbil, přestože se objevil jen v Call to Arms a Crusade.

Taky stopáž je celkem krátká a to se ještě film skládá prakticky ze dvou půlhodinových epizod.
A nakonec jsem byl překvapen, jak mě ten děj vlastně zaujal přes tohle všechno.
Straczynskému prostě stačilo málo k tomu, aby mohl napsat zajímavý "bonbónek", který by nám připomněl, jak byl B5 úžasný.

Sice nevím, jak by mi film připadal, kdybych na něj čekal několik let, jako někteří, co už měli všechno dávno zkouknuté, ale takhle tři dny po 5x22 mi sednul pěkně. :)
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 28.11.2009 12:44:10
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No já mám překročený limit,filmy si dám až začne nový měsíc :D No moje oblíbená postava je krom Lyty asi mistr Bester :D toho chlapa žeru od prvního dílu co se oběvil x)

Příspěvek 28.11.2009 13:01:46
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Geser: Neodpovídal bych, ale tenhle tvůj argument už opravdu hraničí s paranoiou a nemíním na veřejnou otázku odpovídat poštou. Takže k Wolf 359:

Star Trek: TNG "The Best of Both Worlds" (Part 2), airdate: September 24, 1990
vs.
Babylon 5: The Gathering", airdate: February 22, 1993

zdroj.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Best_o ... eration%29

Předpokládám, že souvislosti si domyslíš. Stíny nekomentuju, co mělo původně být a nebylo nemá smysl vůbec rozebírat.
(Můžeš samozřejmě říct, že MJS přišel k Paramountu už v roce 1989 a třeba je tedy kopií už TNG, ale jak jsem už napsal - tohle zničení poslední obranné linie před Zemí je ve scifi tradiční klišé, stejně jako většina těch tvých podobností, a z hlavy mě napadá například bitva o Reach v Halo hrách (ale co já vím, třeba to je taky kopie B5, že)).

Jinak sorry, popletl jsem si to první velení s nějakým ve 3. řadě, detaily si zase už tak moc nepamatuju.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 28.11.2009 21:06:26
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Tak tedy pokračujem...

Mno já se přiznám, že jsem vycházel z Memory Alpha. Každopádně pointa leží jinde. Žádný Benjamin Sisko se v TNG tehdy neobjevil, ne?
Pročpak hraničí s paranoiou? Že Paramounťáci vykradli každou kravinu ze Series Bible (jejíž vznik se datuje minimálně před rokem '88) je fakt. Tohle sice těžko udělali úmyslně, ale viz dále níže...
Stíny nekomentuju, co mělo původně být a nebylo nemá smysl vůbec rozebírat.

"Úhybné manévry!" :lol:

tohle ... je ve scifi tradiční klišé, stejně jako většina těch tvých podobností...

Ano, podrobnosti. V DS9 nejen, a spousta podobností, včetně třeba jmen... A oceán taky tvoří jednotlivé kapky. To, že na nějaké z nich přišli (nějak (ikdyž se Series Bible v ruce moc prostoru na pochyby není)) sami na výsledném vyznění nic nemění.

S tou averzí k DS9 máš pravdu. Ikdyž člověku to může bejt normálně jedno, já se považuju za sci-fi fana. A když jistá show takhle těžila z a konkurovala zdaleka nejlepšímu sci-fi seriálu ( :yes: ), neberu si servítky, když na ní slyším ódy. Je to vážně tak nepochopitelný?

Jak už jsem psal v ST sekci, DS9 je skvělej seriál. Ale v rámci ST, a doporučil bych jí 'ze studijních důvodů' (jako tvoje sledování B5), jako ukázku, jaká je byznys občas svině.

A nebudeme doufám chytat za slovíčka. Nerad bych se později musel cenzurovat.
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 28.11.2009 23:40:31
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No musím souhlasit s Geserem :) nemůžu tvrdit, že znám DS9 nějak do hloubky, ale v dobách kdy jsem na ST vyrůstal mi přisel DS9 neuvěřitelným způsbem nezáživný. Samozřejmě, že podobnost tam je více než jasná, ale seriály to jsou naprosto nesrovnatelné. DS9 stojí na nějakých 15let starém universu ( v té době) B5 si to všechno musel vytvořit sám. Je to jako nebe a dudy. DS9 je vážně jenom studijní povinnost trekaře, protože jako stand-alone seriál by se v životě neuživil...

Příspěvek 28.11.2009 23:50:08
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

To zase pozor, DS9 se neuvěřitelně rozjela. Tipuji, že jsi odchovanec českých televizí, kde bohužel/naštěstí dávali jenom první tři řady, které jsou ze všech nejnudnější. :smile:
Ale ano, DS9 měla značku a fanouškovskou základnu hned od začátku. B5 si to vybojoval sám.
Obrázek

Příspěvek 29.11.2009 00:50:08
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tak já se na to díval jako malý kluk :) next generation a voyager byly moje modly :D DS9 mě nijak nezaujal v té době. A dabingem to není, ten mi tehdy ještě nevadil :D

Příspěvek 29.11.2009 03:31:26
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Geser: Takhle - jsem ochotný přiznat, že základní setting DS9 je vykradený z B5. Tohle jsem byl ochotný přiznat na začátku. A přesvědčil si mě, že základní setting není jenom "stanice", ale třeba i "Kira Nerys vs. Ivanovová". Potud fajn, Paramount jsou hovada. Na další srovnání bych ale musel vidět tu bibli a především...

...stále si nemyslím, že většina dalších srovnávacích argumentů znamená vykradení. Stíny měly měnit tvar? To není žádný originální nápad i kdyby na něj došlo, i před The Thing to tu bylo několikrát. To můžu tvrdit, že Asurani v SGA taky vykrádají Stíny, protože mohou měnit tvar, nebo že Ori vykrávají Stíny, protože jsou religiózní a ovlivňovali jaffskou politiku. Tohle jsou prostě vzorce chování záporáků - že nás infiltrují, že nás anihilují, že nás budou vědomky ovlivňovat.

Kira a Ivanovová jsou třeba podobné v základním nápadu, ale opět po pár dílech jde o zcela odlišné postavy. Stejně jako údajná podobnost v doktorech nebo šéfech bezpešnosti (podle zpětné logiky by Garibaldy musel být Stín).

Totéž například Defiant vs. White Star. Pokud máme zasazení na nepohyblivou vesmírnou stanici, je logické, že postavy budou potřebovat drsnou pohyblivou loď. I v té SGA měli jumpery (že později nepředstavili silnější verzi je spíše stupidida scénáristů SG).

Nebo třeba si vezměme tu Sekci 31 vs. Psi Corps. Slyšel jsi už o NID? Nebo o Společnosti z Akt X? Nebo obecně o Majectic 12 a jiných konspiračních teoriích? JMS je nejspíš génius co do konstrukce seriálového story-arcu, ale ty nápady, které použil, nejsou (při srovnání s filmovými nebo knižními sériemi) nic tolik objevného (podívame-li se jenom na konstrukci děje). Chci říct - pokud dva dělají totéž, není to nutně totéž. Od Wolf 359/Bitvu o Linii přes Proroky/Vorlony po červí díru/jumpgate jsou ty ideje sice vždycky podobné, ale taky vždycky efektem a dopady na seriál zcela odlišné - a především vždy najdu v jiném seriálu jejich ektivalent. Opět zmíním SGA, která taky vyšla z bitvy v Lost City, protože to byla nejzajímavější událost, která se v SG-1 za sedm řad stala - tudíž je logické, že i DS9 výjde z Wolf 359, která má na Siska zcela odlišný dopad, než Linie na Sheridana. Antikové vs. Ori jsou, stejně jako Vorloni vs. Stíny/Proroci vs. Pah-Wraiths (kteří nejsou hlavní záporáci seriálu!) archetyp dobra vs. zla (a ano, stále si myslím, že je rozdíl mezi archetypem a několikanásobnýcm citováním LOTRa).

Čili ano, jsem ochotný připustit, že nějaké počátečně inspirování MJS konceptem tu bylo. Ale ne, stále si nemyslím, že DS9 po celou dobu vědomě vykrádala hlavní děj B5. To, že B5 má důležitost jako seriál, který ustanovil vyprávění story-arcem ale připouštím po celou dobu sledování toho seriálu. ;-)
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 29.11.2009 08:38:06
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

No já si myslím, že právě vědomě ano, protože jaká je třeba šance,
Toto je spoiler!!!:
že na závěr seriálu vymyslíš pro oba kapitány něco tak nechutně podobného? Proroci/První. A k té NID: Clarkův režim obsahuje i jistý úřad jménem Bureau 13, a takhle bych toho mohl najít opět ještě mraky. Teda až DS9 dokoukám podruhé.

Ano, samozřejmě, že vývoj postav nabral jiný směr a je tam hromada vynikajících zápletek, které si B5 s třetinovým rozpočtem a neustálými obavami o přežití nemohl dovolit. Což o to, ale inspiraci B5 tu vidím napříč seriálem. Dokonce se kvůli nutné případné neslučitelnosti s temností B5 vybodli na Roddenberryho ideu budoucnosti (což je sice opět námět do pranice, ale je to jasný jak polední slunce).

Jo, třeba lodička na stanici je celkově logická, a dá se tu v tom najít spousta rozdílů. A musí být zrovna experimentální válečný prototyp, který tam neměli od začátku? Je to určitě 'klišé', a dá se na to vymyslet gazilion omluv. Ale ne v tomhle konkrétním seriálu. To samé platí i pro Stíny/Měňavce a všechno další, na co jsem si vzpomněl během této plodné debaty.
:)

Já u B5 LOTR inspiraci neodmítám. Ale pro mě je to ale spíš důkaz, že se to dá udělat tak okatě a citlivě, že to vyzní jako pocta. A navíc
Toto je spoiler!!!:
ten, kdo založil Rangery mohl klidně Tolkiena mít jako inspiraci :lol:

Jo a u Wolf vs Sheridan jsem nemluvil o Bitvě o linii. To o čem mluvím se událo ještě o trochu dřív, ikdyž to bylo součástí stejného tažení. Mělo to na ně sice odlišný vliv, ale opět: Ve světle toho všeho dalšího se člověk musí ptát, jestli se jim tehdy Wolf 359 nehodil nakrásně do krámu.
Obrázek

Příspěvek 29.11.2009 09:58:34
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No já teda moc inspirace LOTRem v B5 nevidím krom dobro(světlo)/zlo(tma), což je v podstatě klasická zápletka čehokoliv,jenom ti rangeri no :D
A Rangery založil Valen jestli se dobře pamatuju,takže máš recht, že mohl mít inspiraci přímo z LOTR ságy :shock:

Příspěvek 29.11.2009 10:52:27
Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Mohl by mi někdo dát seriózní odkaz na stahování Babylonu 5? Torrenty z nějakého důvodu nefungují, na uloz.to je pouze několik dílů a na rapidshare nemám odvahu ani trpělivost :? pls máte někdo nějakou alternativu?
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Příspěvek 29.11.2009 11:48:20
lord Airman
Airman

Odpovědět s citací

třeba tady: babylon5.sk -> příslušná sekce
vlevo dole máš když tak další odkazy na filmy a crusade, linky co jsem tak na mátkou zkoušel jsou živý.

Edit: vím, že je zakázaný, ale myslel jsem, že odkaz do download sekce jiný stránky nevadí. omlouvám se.

Přímý warez je tu zakázaný. Myslím, že na webu babylon5.sk si to najde. Dál existuje ještě isohunt.com

Příspěvek 29.11.2009 13:57:28
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Já stáhnul všechny díly přes share-rapid. Perfektní zvuk i obraz :) stačí tam do vyhledávání hodit "babylon 5"
EDIT: Tak si tak googlím Bruce Boxleitner (Sheridan) hrál v Heroes a v Chuckovi... v životě bych ho nepoznal :D

Příspěvek 30.11.2009 16:56:48
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

No jo, už jsou na něm vidět léta :(

Jinak pokud to někomu uniklo:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Be_Five Zájemci SZ :) (balím to i s pravděpodobně jediným českým songem o B5, který nazpíval Holodoktor)
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Babylon 5