Mark Jackob píše:
Jenomže lodě z Honorverse jsou kontruované právě na boje ve velkých zvdálenostech... kdyby Galactica skočila třeba na vzdálenost 2 km, tak by odpálila atomovky, který by tam byla hned, zahltila můstek pořádnou salvou z hlavních baterií a superdreaghnout by podle mě nebyl schopnej zareagovat...
Podle toho, co jsem viděl v seriálu, se atomovky v BSG nepohybujou zrovna závratnýma rychlostma... a i kdyby, tak na ty 2 km by potřebovaly několik sekund a podle mě každá hlídka na můstku by odpověděla palbou energetických do 1-5 sekund. Takže BSG by byla na cucky i kdyby se jim náhodou podařilo obranu SD zahltit, protože každá loď se dokáže bránit i útočit najednou. A navíc, zahltit obranu SD zepředu by podle mě na tuto vzdálenost zabralo desítky střel, respektive tolik, aby měla hnízda bodový obrany příliš mnoho cílů. Vzhledem k tomu, že střely se v BSG pravděpodobně pohybují balisticky bez různých manévrů a klamání senzorů, tak bych řekl, že co výstřel jednoho laseru bodové obrany = 1 zničená atomovka. Teď bych hádal, ale typuju, že jde o malá zařízení, takže jich můžou být i zepředu desítky. Kadencí si jistej nejsem, ale i kdyby měly možnost jen jednoho výstřelu, tak by odpovídající počet atomovek šel do háje... A pokud si pamatuju, BSG měla sila tak na tucet atomovek...
Navíc, lodě v HH, hlavně pak SD, mají silné pancéřování a jsou pěkně velké, takže i zásahy atomovek by udělaly škody jen na povrchu, tedy zničily by třeba senzorové soustavy, výmetnice střel, hnízda bodové obrany a asi i nějaké sekce u pláště lodi, ale na životně důležité systémy uvnitř lodi (můstek/strojovna) by nedosáhly. A pochybyju, že toto pancéřování by dokázaly překonal klasické kinetické střely...
Teď mě sice napadlo, že atomovky z BSG by se zaměřovaly hůř, protože bez gravitorů se nedají zachytit gravitikou, ale na těch pár kilometrů by stačil i obyčejný radar...
A k té neschopnosti zareagovat... v HH je sice možnost nachytat loď na švestkách, například s vyplým gravitorem, ale loď nikdy nemá vypnuté zbraně v tom smyslu, že by musely nějak nabíhat. Navíc v HH nikdo nečeká v době náhlé krize na kapitána, okamžitá rozhodnutí provádí velící hlídky na můstku. Takže kdyby BSG skočila před SD a odpálila atomovky (což by mělo být vidět, protože předpokládám, že FTL způsobí nějaké deformace zachytitlné na gravitických senzorech), stačilo by spustit aktivní senzory (což je hned) a zadat cíl palby... a BSG je na cimpr campr. A spustit bodovou obranu je taky věc jediného příkazu, záleží jen, jestli by bylo třeba nějak obranu přeprogramovat na palbu jen podle radaru...