3/5. Považuju to za zklamání, protože jsem měl vyšší očekávání.
Na to, že první díl vypadá jako vykrádačka Lostu, mu zcela chybí momenty mezi postavami. Není tu jediný výrazný dramatický okamžik, který bych si zapamatoval. 1-01 ještě funguje dobře, díky flashbackům především, ale 1-02 je táhlá nuda prokládaná předpokládatelnými momenty typu "zemřel mi otec, takže teď ti budu o něm dvě minuty vyprávět", které nemůžou nikoho zaujmout asi tak už třicet let. Připomíná mi to podobné momenty ve Fringe, a i v něm to bylo na překliknutí.
Co oceňuju je snaha o jiný feeling. Že je jiná kamera, jiná hudba, jiná atmosféra, to všechno je fajn a evidentně někde o pár levelů výše, než v SGA (aneb proč mě šokovala vizuální stánka Vegas). Pozastavovat se nad sexem v SG mi příjde úsměvné, nemusel tam být, stejně jako tam nemusely být CGI záběry na bitvu nebo externí záběry na Destiny - nic z toho ale zároveň pilotu nevadí a neubírá mu to.
Co se postav týče, Rush mi příjde trochu moc pošuk a ten tlustý geek s tím vojákem mi příjdou jako příliš očividná variace na Shepparda s McKayem. Doufám, že se budou vyvíjet jiným směrem. Je prima, že tu jsou konečně plnohodnotné vedlejší postavy, ale taky jde o něco, po čem volám (asi nejen já) už cca. pět let. Takže fajn, ale v top seriálové lize nic naprůměrného.
Piloty bývají obecně ty horší díly. Piloty SG byly sice vždy nářezový, tak doufejme, že Air je vyjímka z pravidla a zbytek seriálu bude kvalitnější. Není to prohra, naopak se SG IMO posunula výrazně dopředu v seriálové lize, ale i kvůli tomu nemůže být už brána na milost.