Ahojky, ahojky...další nová část, tentokrát dokončení. Opět děkuji Eleiře, za její červenou tužku a čas, které si našla ke korekci.
Přeji pěkné počtení.
Přežít znamená žít (část II.)
„Petersonová, opovažte se vystřelit,“ zaznělo sotva slyšitelně z vysílačky, kterou měla u sebe. Zuzaniny oči se rozšířily poznáním. Nebyla schopna pohybu. Jen dále zírala na postavu před sebou. Ta se pomalu zvedla a rozeběhla se do jejího útočiště. Zničeně dopadla na podlahu a vydýchávala se. Kapitán ji sledovala jak v transu. Stále to nemohla pochopit.
Seržant se konečně posadil.
„Co je?“ zašeptal a upřeně se na ní díval. Její chování se mu nelíbilo.
„Myslela jsem, že…“
Sotva slyšel její slova, ale tón hlasu nepřeslechl. Došel k ní po čtyřech. Tvář měl samý šrám a uniformu na několika místech roztrhanou. „Tak snadno se mě nezbavíš.“
Zuzaně se rozklepala brada. Rychle se odvrátila. Nemělo cenu, aby ji viděl. Ona byla voják, tak teď se přestane chovat jako hysterka! Tohle si řekla tolikrát a docílila jen toho, že se ještě více rozplakala. Sledovala dění venku a na příchozího se ani nepodívala. Ten ji hnědýma očima neustále sledoval. Trochu naštvaně, ale když už to nemohl vydržet, tak ji k sobě otočil. Ani se jí nestačil podívat do obličeje a visela mu kolem krku. Plakala. Radostí, strachem…sama nevěděla. Byla ráda, že je v pořádku. Tiskla se k němu a nedokázala přestat. Potřebovala se přesvědčit, že je tu. Nikam neodešel, po tolika letech ani nemohl.
„Hej, klid, jsem tu,“ jemně ji od sebe odstrčil, „ještě jsem vás nikdy nikde nenechal a to taky nehodlám.“
Zuzana se jen chabě usmála: „Omlouvám se, moje chyba.“
„Nebyla první tohohle rázu.“
„Greene, narážíte snad na něco, co se stalo před x-y lety?!“ Konečně se mu podařilo vykouzlit na její tváři vřelý úsměv. Sám se pak vydal do batohu pro zásoby. Od rána nic neměl v ústech. Rychlým pohledem zjistil, že zmizela jedna a jedna třetina tyčinky. Naštvaně se ohlídl po ženě, která opět zkoumala okolí.
„Vidím, že jsi vydatně posnídala i povečeřela,“ narážel na její stravu. Ignorovala to. V tomto směru se nechtěla hádat a ani slyšet kázání. Cítila, že na ni leze teplota. Ledová voda z minulého večera přikrmila její nachlazení a to, že na sobě měla celou noc mokré kanady, jí taky moc nepřidalo . Vedle sebe si všimla pohybu. To byl jen Andy, který jí podával další malý kousek tyčinky. Sám se pak vrhl na druhou polovinu. Alespoň něco, pomyslel si.
„Našel jsem další místo, není tak blízko brány, ale stále je u potoka. Hlídka kolem nechodí,“ zašeptal při balení všeho možného.
„Jak vypadá?“ Zuzana si po téhle otázce nasadila batoh. Chtěla mít přesun rychle za sebou. Už jen představa ledové vody jí děsila.
„Trochu…hele, ne tak zhurta, kapitáne,“ snažil se jí uklidnit Andy. Jak předpokládal, rychlý pohyb na horu jí donutil, aby se vrátila zpět na zem, jenže tentokrát v bezvědomí. Omdlela. Muž protočil oči a hodil si na záda batoh. Došel ke své nadřízené a několikrát ji pořádně proplesknul.
„Au!“ probrala se z tmy a chytla se za tvář. „To bolelo!“
„Účel to splnilo,“ zamračil se Andy, „příště pomalu, ztratila jste moc krve.“
„Očividně,“ poznamenala na jeho poznámku Petersonová. Oba se pomalu postavili. Jejich další cesta vedla do noci. Temnota je brzy pohltila. Měli štěstí, kdyby zůstali na tom místě další den, tak je pravděpodobně objeví.
Konečně dorazili do svého nového úkrytu. Tentokrát to bylo na jedné skále, kam nebylo vidět. Jenže než se tam vůbec dostali, uplynula spousta času. Oba vyčerpáním padli na zem. Tráva pod jejich těly byla měkká a bez závady. Oba se přikryli dekami a brzy se odebrali do podivného světa plného fantazie. Tam po nich nikdo nestřílel a nechtěl je uštvat k smrti, teda prozatím.
Ráno se dalo považovat za krásné. Slunce bodalo do očí. Ptáci poletovali po bezmračné obloze a prozpěvovali si. Zuzana zamručela a převalila se na bok. Ve stejnou chvíli se vzbudila. Noha jí zabolela. Posadila se. Pohlédla na postavu vedle sebe. Green ztěžka oddechoval. Spal podivně dlouho. Zkusila mu položit ruku na čelo. Jeho tělesná teplota se jí vůbec nelíbila. Určitě jí měl zvýšenou. Z batohu vyhrabala lékárničku. Vzala jeden z posledních aspirinů a vzbudila ho. Nechápavě se rozhlédl okolo sebe. Přijal lék a zapil jej. Moc dobře věděl, jak na tom je. Petersonová ho stále pozorovala.
„Ošetřím vás,“ rozhodla velící.
„Není to nutné,“ Andy se začal vzpírat, přesto cítil, že se některé oděrky a rány zanítily.
„Nechte toho, nebo vás knokautuji!“ Na tohle nemohl říct ani popel. Mlčel a sledoval jí. Naštvaný výraz mu brzy přešel do bolestivé grimasy a z úst mu vycházelo občasné syknutí. Zuzana mu vše pečlivě ošetřovala.
„No, no, neměl jste si to nechat zhnisat. Teď to bude bolet.“
„Jen počkejte, další je na řadě vaše noha.“
„Nemůžu se dočkat!“ Popravdě to nebylo tak zlé. Nehojila se ani nekrvácela. Pro dnešek mohli oba odpočívat. Andy našel další úkryt předešlého dne.
„Jak to vidíte dál?“ zajímala se Zuzka. Green se jí dále rýpal v noze. Měla pocit, jako by ho to bavilo.
„Madam, vy jste snad velící,“ rýpnul si. „No s vámi se přesunuje velmi pomalu,“ podotkl.
„Ano a něco nového? Třeba, jestli se neozvali z Atlantis?“
„Ozvali, doporučil jsme jim, aby zůstali tam kde jsou.“ Kývla, souhlasila. Sama by to tak udělala.
„Bože! Greene, přestaň se mně vrtat v té noze,“ zavrčela Petersonová a snažila se získat nazpět svou nohu.
„Měl jsem jít na doktora,“ snažil se naznačit, že ho to baví, žena se upjatě rozesmála. „Vážně. Však dobře víte, že v naší rodině je dlouhá linie doktorů. Dokonce mě málem vyhodili, když jsem odmítl studovat medinu.“
„Ale jste voják, proto chci svou nohu zpět,“ její hlas byl lehce výhružný, ale pak se změnil do normálního. „Nedokážu si vás představit jako doktora.“
„Já taky ne. Jsme rád, kde jsem.“
„I když jste na bohem zapomenuté planetě a velí vám taková…?“ nechala záměrně větu otevřenou.
„O to jsem tu radši.“ Mrkl na ni. Nemělo cenu o tom diskutovat, svůj postoj k tomu druhému znali. „Neschopná jste, to máte pravdu,“ dopověděl o chviličku později.
„Greene!“ vykřikla a dala mu záhlavec. Nějakou srandu si mohli dovolit. Zapomněli alespoň na chvíli, v jaké jsou situaci.
Objevil se další problém – jídlo, voda, prášky… Měli pocit, jako by se plavili na rozbouřené řece a vor se pod nimi více a více potápěl. Jako by jim docházel vzduch a oni se nemohli nadechnout. Svět se scvrkl jen do malé kuličky, která obsahovala základní potřeby, jako je jídlo, voda a touha žít.
Zuzana mlčky nachystala skromnou snídani. Každému dala jednu čtvrtinu tyčinky. Museli šetřit, jinak brzy podlehnou. Psychická i fyzická únava je dostihla v tomto okamžiku. Se slabým úsměvem si popřáli další nerušený spánek. Green si natřásl trávu a jakmile se jeho hlava dotknula země, usnul. Kapitán si vzala stráž nad celým dnem. Tušila, že seržant bude vyvádět, jakmile to zjistí, ale někdo musel dávat pozor.
Noc pomalu přicházela. Slunce se přiblížilo k obzoru. Zrudlo. Jeho paprsky se snažily prodrat ještě co nejdále. Chtělo tu zůstat o něco déle, než bylo nutné. Stejně jako dva lidé. Jeden prospal celý den a druhý? Usnul před chvílí. Únava jej nakonec přemohla. Už neměli sílu se ani posouvat. Nejradši by zůstali tady … na věky.
Absolvovali další zběsilý útěk. Někam bez cíle. Tentokrát je málem chytili. Ani jeden z vojáků nevěděl, jak o nich ví. Možná by měli přestat za sebou mazat stopy a nebo se prostě přestat schovávat. Brzy pochopili i to, co dávno věděli. Uvízli tu.
Jejich novým útočištěm se stal shnilý strom, který měl uvnitř dutinu. Museli do něj vlézt, ale možná jim to na nějakou dobu zachrání život. Jen oddalovali nevyhnutelné. Vodu měli, jídlo došlo předešlý den.
Zuzana se unaveně opřela o strom.
„Už mě nebaví utíkat, připadám si jako štvaná zvěř.“ Green kývl, rozuměl tomu, opravdu ano.
„Není to poprvé,“ prohlásil. Unavené zelené oči na něj pohlédly.
„Ne to není, ale tentokrát tu není Jeff.“ Druhý voják na to nereagoval. Oči se mu klížily únavou. Třásl se, avšak ne chladem. Přisedl si blíže ke kapitánu, neprotestovala.
„Pamatuješ,“ začal muž, „na naše první cvičení na škole?“ Potichu se rozesmála.
„Nezapomenu. Zlomil jsi mi nos.“
„Nehoda, byla to nehoda! Já jsem se ti neustále omlouval.“ Petersonová se opřela o seržantovo rameno a zavřela oči. Jeho ruka ji objala. Neměli co ztratit. Pravděpodobně tu zůstanou navěky. Trocha neformálnosti neuškodí.
„Dávno jsem ti odpustila. Jsi jako anděl strážný,“ očividně narážela na něco v minulosti.
„Vím,“ řekl a jeho tvář se rozšířila do úsměvu.
Zuzana se opět chopila slova: „Připadám si jako blázen. Většinu času jsem se problémům stavěla čelem, ale poslední dobou před nimi jen utíkám. Jenže oni se vrací a jsou horší než dřív.“ Green se zamračil. Tušil, kam tohle spěje, ale nechtěl to slyšet.
„Nemluv o tom, ne teď. Řekneš mi to doma,“ snažil se jí umlčet.
„Doma,“ uchechtla se, „kde to je?“
„Zuzano, tohle nedělej, nechci slyšet omluvy, ani loučení. Dělala jsi to už tolikrát a stále jsi tu.“
„Stejně jako ty,“ zaprotestovala. Andy zavřel oči. Skousnul si jazyk. Měla pravdu, zase. Kde byl v tuhle chvíli domov?
„Oba víme, v jaké situaci se nacházíme…“ znovu promluvila žena.
Green ji přerušil: „Stejně, jako jsme to věděli před šesti lety a ještě před tím…“
„Andy, nech toho. Vím, co jsem udělala. Do teď toho lituji.“
„Mlč, sakra! Tvá chyba to nebyla.“ Zasmála se, ale tak, aby jí nebylo moc slyšet.
„To si myslíš ty. Mohla jsem jít místo ní a ona by žila. Byla to má chyba. Nikdy si to neodpustím a vím, že ty to víš.“ Pohlédla na svého podřízeného. Tolik si přála slyšet slova odpuštění, ale věděla, že dnes se jí jich pravděpodobně nedostane.
„Už dávno jsem ti to odpustil. Nemělo to cenu. Celá ta „operace“ šla k čertu hned od začátku. Ty mi taky můžeš vyčítat, že jsem neudělal to, co Jeff…“
„Bylo to jeho rozhodnutí.“
„…Stejně jako mé sestry. Oba dva jsme ztratili sourozence. V jeden den. Rozhodně teď nechci zemřít. Kdo by na mě vzpomínal?“
„Chybami jsme se poučili a přesto je stále děláme…vzpomínáš na poslední den výcviku přežití?“ Green mlčel. Pamatoval si to. Během celé té akce měla Zuzana nachlazení, které se vystupňovalo v zápal plic, avšak oni přežili. Vůbec se mu nelíbilo, kam ten rozhovor směřoval, vlastně se mu to přestalo líbit dávno.
„Je tu něco, co musíš vědět,“ kapitán začala vytahovat nové téma.
„ Kromě toho, že jsi šla na misi opět s nachlazením a stoupá ti horečka po té, co jsme několikrát proběhli vodou, je tu ještě něco jiného?“ Mlčela. Trefil se. Jako vždy. Tímto byla celé konverzace na minutu ukončena.
První promluvil Andy: „Mám zvýšenou teplotu.“
„Taky se potřebuješ ospravedlnit?“
„Řekněme, že ano, potřebuji. Pocit viny jsem chytil od tebe a navíc, do téhle doby nebylo třeba se tím zabývat…Musíme si sehnat něco k jídlu. Pořádně jsem nejedl více jak dva dny.“
„Ani já.“ Věděl o tom. I když jí nutil, aby více jedla, tak půlku z toho odkládala bokem. Díky tomu jim jídlo vydrželo déle.
Zuzana se více přitiskla k muži. Snažili se zachytit co nejvíce tepla.
„Seržante?“ Neviděla mu do obličeje.
„Ano?“
„Nebudeme se již více přesouvat. Nemá to cenu,“ rozhodla a podle Andyho i správně.
„Jedno z nejlepších rozhodnutí, které jste řekla. Bylo mi potěšením sloužit pod vámi, stejně jako vás poznat.“ Musel to říct. Tentokrát byl konec, to tušil i on.
„Andy,“ sklopil zrak, „je mi líto, že jsem tě nedokázala přemluvit, abys prošel a tím pádem jsi tu. Bylo mi ctí tě poznat a považovat tě za přítele.“ Další slova nemuseli říkat. Rozuměli si bez nich. To, co by řekli, už stejně věděli. Jejich přátelství se táhlo od vojenských studií. Měli spolu tolik tajemství a tolik průšvihů, že by to nedokázali už ani spočítat. Je pěkné vědět, že je tu někdo takový.
Usnuli, nevěděli kdy, ale dokázali na chvíli zamhouřit oči. Dodalo jim to něco málo energie, kterou nepotřebovali. Nikam nepůjdou.
„Dochází voda,“ jen tak upozornil Andy na zřejmý fakt.
„Dojdu pro ni,“ zamumlal opět muž.
„Půjdu s tebou, potřebuji se provětrat,“ upozornila na ztuhlé nohy a navíc potřebovala jít na záchod. Nastala akce vylez a nerozvrtej si znovu ránu. Oba dva to s vypětím sil dokázali. Venku již dávno svítilo slunce, ptáci zpívali a všude se ozývaly podivné zvuky.
„Hledají nás,“ zašeptala naprosto zřejmou věc. Muž, který jí podpíral, kývnul. Dál jejich cesta probíhala mlčky. Zdálo se to být nemožné, avšak vybrali si naprosto nerušené místo. Hlídky se mu vyhýbaly, nějak předpokládaly, že tam se ukrývat nebudou. To bylo jedině dobře.
Nabrali vodu a opláchli si obličej. Studená voda je donutila, aby se na chvíli zcela probrali. Horečka jim klesla, ale ne o moc. O poslední aspirin se rozpoutala hádka. Green chtěl, aby si ho vzala Petersonová a ta zase chtěla, aby si ho vzal on. Vyhrála žena, seržant to dostal rozkazem. Zuzana si prohledala kapsy a přece jenom našla jednu rozdrcenou tyčinku. Rozdělala ji na čtvrtiny. Další dva kousky si dají další den. Neměli odvahu ochutnávat cokoliv z místního rostlinstva. Jeho barva vypadala opravdu jedovatě. Sytě červené bobule lákaly, avšak vyzkoušejí je, až budou chtít opravdu zemřít, ne dřív. Stále lpěli na svém životě.
Znovu seděli v dutině stromu. Třásli se. Zuzana se snažila co nejvíce přitisknout ke svému podřízenému. Vyvolala tím úsměv na jeho tváři.
„Čemu se směješ?“ zavrčela. Zuby jí o sebe jen klapaly.
„Tvému neprofesionálnímu chování.“ Přesto si ji přitáhl blíže. Vypadalo to, že jedna přikrývka je málo, na druhé však seděli.
„Ještě řekni, že se ti to nelíbí!“ opět vrčela. Rozesmál se.
„Kapitáne,“ jeho tón hlasu byl takřka profesorský, „tohle by se dalo označit za obtěžování.“
„Za prvé, nemáš na to svědky a za druhé se jenom ohřívám.“
„Za jiných okolností bych ti to nevěřil.“
Nastalo krátké ticho, které opět přerušil Andy: „Máš ledový ruce!“ Na to se kapitán jen uchechtla. Přiložila své ruce vojákovi na krk a pozorovala jak se snaží nevykřiknout.
Venku se pomalu slunce přehouplo za poledne. Jeho paprsky se provrtávaly všemi možnými skulinkami. Prosvítily každý list stromu a dodaly mu svěží a nádherný vzhled. Zlatavá záře se však všude nedostala. V dutině starého, tlustého stromu bylo stále šero. Momentálně v něm našli útočiště dva lidé. Leželi na jedné dece a druhou se přikrývali. Žena byla schoulena v mužově náručí a klidně oddechovala. Zdálo se, že je oběma jedno, co se v jejich okolí děje.
Hnědovláska sebou mírně cukla a něco zamumlala. Tenhle pohyb probudil muže. Chvíli mu trvalo, než si uvědomil své okolí.
„Andy…“ zaznělo šeptem z úst Petersonové, oči však měla stále pevně zavřené. Ten, koho se to týkalo, mlčel. Poháněn zvědavostí ji nevzbudil.
„…řekni Rodneymu…“ pokračovala, avšak tady jí hlas zeslábl natolik, že nedopověděla načatou větu. Mluvila ze spaní jako kdysi. Probudil ji.
„Co se děje?“ zamžourala.
„Mluvila jsi ze spaní.“
„Aha,“ vzdychla. Tušila, že si to vyslechl celé. „Vím, že jsi poslouchal, co jsem říkala?“ Voják se zamyslel. Nevěděl, jestli má mluvit pravdu nebo ne. Nakonec se přece jen přinutil a celé jí to zopakoval. Normálně by to doplnila nějakou vtipnou poznámkou, jenže tentokrát jen kývla.
„A co mu mám vzkázat?“ zjišťoval s mírným úšklebkem.
„Do toho ti nic není,“ štěkla.
„Promiň,“ omluvila se v zápětí. V seržantových očích našla odpuštění. Znovu se jí chtělo spát. Musela si najít nějakou činnost.
„Ošetřím tě,“ oznámila. Otevřela lékárničku a začala z ní vytahovat potřebné věci. Tedy ten zbytek. Rychle provedla to nejzákladnější. Podle toho, co zjistila, tak aspirin zabral. Horečka mu klesla, jí naopak stoupla. Když si sedla, tak se s ní všechno zhouplo. Dopadla nazpět. Andy ji starostlivým pohledem pozoroval.
„Zuzano, možná bys měla…“
„Neříkej mi, co mám a co ne!“ tady se odmlčela. Vyškrábala se do sedu a když se vyrovnala se zemí, zahleděla se Greenovi hluboko do očí. Ten se pod jejím pohledem necítil dobře. Začala mluvit tak, aby ji slyšel: „Dám ti rozkaz, ale chci, abys mi slíbil, že ho splníš.“
„Ne!“ Jednoduchá odpověď. Zuzana zavřela oči a pak je znovu otevřela.
„Dobře,“ kývla. Rozepnula si vestu i bundu. Voják ji vyděšeně sledoval. Vypadalo to, že ji neznal tak, jak si myslel. Z krku si sundala známky a z vesty vyndala zbytek tyčinky. Vše mu podala. Něco v jejím obličeji značilo, že tady nechce slyšet žádný odpor.
Nadechla se: „Seržante,“ hlas měla pevný, ale v očích se jí podivně lesklo, „dávám vám rozkaz, který splníte…“ zalapala po dechu, nějak tu bylo málo vzduchu, „vrátíte se na Atlantis a mě necháte zde. Prosím, abyste předal mé známky rodině. V mém pokoji…“
Tady jí seržant opět přerušil: „Nikam bez vás nejdu.“ Ignorovala to.
„V mém pokoji mezi knížkami vyčuhuje bílá obálka. Předejte ji prosím těm, kterým je určená…Tak, jídla je bohužel málo. V lékárničce máte ještě dost prostředků. Měl byste vyrazit, venku se pravděpodobně setmělo.“
„Omlouvám se, ale nic jsem neslyšel,“ odporoval. Dokud měl na to sílu, tak v tom hodlal pokračovat. Na krk jí vrátil známky. Zbytek jídla ukryl do batohu. Zuzana vystartovala, postavila se, chytila jej za vestu a přitáhla si ho blíže. Seržant mohl vidět, jak jí obličej zbělal a omdlela. Situace se za něj vyřešila sama.
Green seděl ve větvích a sledoval okolo procházející hlídku. Vypadalo to, že se čím dál více stahují k nim. Pravděpodobně prohledali každou díru, která tu byla. Nevypadalo to s nimi dobře. Hvězdy sotva prosvítily korunou stromu a tak ho neviděli.
„Řekla jsem vám jasně, abyste vypadl.“ Andy se lekl. Ignoroval ji. „Stále na tom trvám. Nechci, abyste tu zemřel kvůli mně. Tolik lidí…“ Její šepot z dutiny stromu doléhal k jeho uším. Opatrně slezl a stoupnul si naproti druhému vojákovi. Oba se měřili pohledem.
„Své lidi neopouštíme,“ prohlásil seržant rozhodně. Začaly se zvyšovat hlasy. Teď už to bylo jedno. C4 to jistí.
„Ha vážně? Tenhle názor jste měl mít před pěti lety! To by neumřel Williams!“
„Byla to tvoje chyba!“
„Moje co?“ vyštěkla. Měli jediné štěstí, že hlídka prošla před chvílí. Zuzana oddechovala.
„Chyba! Kdybys jednou nejednala zbrkle a dávala rozkazy, které dávaly smysl, tak žije! Oba dva jsme poslechli!“ V tu chvíli dostal facku. Některé věci si člověk nedokáže přiznat.
„Kdyby si je poslouchal do puntíku, tak žije! Nesváděj na mě to, že nedokážeš poslouchat rozkazy. Kdybys je poslouchal, tak tu teď nejsi!“
„Bylo to mé rozhodnutí!“ Hnědovlasý voják udělal krok blíže k ženě. Tohle nikam nevedlo. Možná oba cítili, že si museli říct to, co nedokázali normálně. Možná by to tak pokračovalo dále, kdyby žena nezbledla. Snažila se rychle odejít pryč. Chtěl ji zastavit, avšak nedokázal to. Chtě nechtě se za ní vydal. Vzal si pouze berettu.
„Ksakru, já jí zabiju,“ zavrčel pro sebe. Rychlostí, jakou by nikdy nedokázal vyvinout, tak vylezl na strom. Motala se mu hlava, ale byl ochoten to vytrpět. Seskočil dolů. Nemusel dlouho hledat. Našel ji opřenou o nedaleký strom. Otočil ji obličejem k sobě.
„Zbláznila ses. To mě trestáš nebo co?“ zuřivě šeptal. Její bledý obličej zezelenal. Vypadala, jako by chtěla stůj co stůj omdlít. Mlčela. Nakonec se jí obličej stáhl do bolestivé grimasy. Vytrhla se mu a odbelhala se za strom. K uším vojáka dolehly dávivé zvuky. Zvracela. Takže se nevinná teplota změnila v nemoc. Podle jeho výpočtů tu brzo bude další skupina. Tak jako ona vběhl za strom. Otočil ji čelem k sobě, pořádně ji přitlačil ke stromu a zacpal pusu. Slyšel, že se blíží další hlídka. Zuzana ho vyděšeně sledovala.
Procházeli těsně kolem nich. Bavili se o něčem. Zřejmě si nemysleli, že je zde najdou. Jediné jejich štěstí, jinak by zemřeli. Vše špatné je pro něco dobré. Na tomhle rčení asi něco je. Kdyby zůstali ve stromě, tak se hádají a pravděpodobně je najdou. Jenže každé plus má i své mínus. Kdyby tam zůstali, tak jsou poblíž vysílaček, což by se jim za daných okolností velmi hodilo.
Green si oddechl. Stejně jako jeho nadřízená. Pomalu spustil ruku dolů a opřel si čelo o horké čelo ženy. Oba měli zavřené oči. Mlčeli a zaposlouchali se do okolních zvuků. Listí se hýbalo podle větru. Nedaleký potok zurčel, srdce toho druhého divoce bušilo, jejich dech se zklidnil. Z dálky byl slyšet šustot a občasné zlomení větvičky. Někdo šel jejich směrem. Jejich pohledy se setkaly. Poslední rozloučení. Nemuseli nic říkat, prostě se sledovali.
„Nikam neutíkáme,“ říkaly zelené oči.
„A kam? Nemělo by to cenu!“ odpověděly hnědé. Zuzana se usmála a pevně objala Andyho. On udělal to samé. Přitiskli se k sobě a čekali. Seržant zavřel oči a opřel se o její hlavu. Možná bude konec, ale nezemřou sami.
Les hučel. Křupání větviček a šustění listí se ozývalo čím dál tím blíže. Osamělá dvojice se k sobě více přitiskla. Možná to byl strach, který je nutil. Nevěděli. Slyšeli tichý šeptot. Noční zvířata se začala ozývat. Chlad a temnota na ně tlačila. Už jen kousek a bude po všem.
„No to snad ne, kapitáne! Seržante!“ ozval se tolik známý hlas. V obou hrklo. Andy se vymanil z železného sevření své nadřízené. Otočil se tak, aby na ně viděl. Světlo baterky ho oslepovalo. Musel podepřít Zuzanu, jinak by spadla. Někdo se k nim ze zástupu prodral. Byl to doktor Beckett. Kontroloval jejich stav. Něco říkal, ale to už ani jeden neslyšel, ztratili vědomí. Konečně necítili žádný strach, jen radost.
Kapitán Petersonová otevřela oči. První, co vnímala, bylo prudké světlo. Znovu musela semknout víčka. Cítila příjemné teplo ošetřovny. Jemné zakašlání ji upozornilo, že vedle ní někdo stojí.
„Tak co, Šípková Růženko?“ Po tomhle následoval výbuch smíchu, avšak byl spíš oddechový, než upřímný. Evan Lorne a Rodney McKay měli nechutný smysl pro humor, avšak byl to jejich styl, jak dát najevo radost z něčího návratu.
„Váš humor bych chtěla mít,“ naoko zavrčela Petersonová. Noha ji rozbolela.
„Prý vás našli v objetí,“ rýpnul si Lorne.
„Jo, kdyby sis myslel, že je to tvá poslední minuta…Prostě závidíš.“
„V pohodě, Greena si můžu obejmout kdykoliv.“ Voják hodil omluvný pohled někam za Zuzanu. Neotočila se tam, nechtěla.
„Donesli jsme ti lízátko, poctivě jsme ho štípli v jídelně,“ rozzářil se doktor. Opatrně ho položil na stolek a kývl. Museli pryč. Doktor Beckett na ně gestikuloval. Museli ji nechat v klidu.
„Přijdeme brzo,“ poplácal jí major po rameni. Jejich záda brzy zmizela z dohledu.
„Ty se jich nikdy nezbavíš,“ prohlásil kdosi. Otočila se za hlasem. Andy ležel na posteli a zrovna pšikl.
„Mně to nevadí…“
„Myslela jsi to tam všechno vážně?“ zeptal se Andy.
„Co myslíš?“ Zuzana se pohodlně otřepala.
„Všechno,“ upřesnil.
„Spoustu věcí jsem řekla omámená a rozčilená. Myslím si, že to byla pravda. Jsi jeden z nejlepších vojáků, se kterými jsem měla možnost pracovat.“ To vlastně do překladu znamenalo: „Ano myslela.“
„Nápodobně.“ Úsměv donutil Petersnonou, aby si pohodlně lehla a zavřela oči.
„Smím se zeptat, pro koho byly ty obálky?“ seržantova zvědavost neznala mezí.
„Pro ty dva otravy.“
„Vidíte, teď jim to můžete říct sama…“ ušklíbla se, „a navíc, co v nich je?“ Na Andym přistál polštář.
„Díky, potřeboval jsem něco měkčího pod hlavu,“ poděkoval jako slušně vychovaný. Ošetřovnou se rozlehl smích.
Konec