Tak já jsem naprosto nadšen, a jsem rád, že jsem počkal až na ofic. verzi.
Bohužel jsem si přečetl v ne-spoileroidním topicu, že se děj odehrává v alternativní realitě a bude tam Wraith poslouchající Metalovou hudbu, avšak i přes to se mi díl velice líbil.
Alt. realita - ačkoliv díly v jiných realitách nemám rád, tenhle mi naprosto vyrazil dech. Někdo tu zmiňoval, že by mu stačila v jiném díle pouhá zmínka o signálu, který unikl z jiné reality, ale to by si zase jiní stěžovali, že to nikdo nevysvětlil a že autoři jsou tohle a támhle to..., ale teď už chápu, jak těžkou pozici mají, zavděčit se všem prostě nemůžou.
Hudba - to je další naprosto skvostná stránka epizody, za 1. Čistě instrumentální epická hudba (na jakou jsme v SGA zvyklí) by se dle mne do této epizody vůbec nehodila.
Samotný děj, scény, práce s kamerou atd. popisovat nebudu, to by bylo na dlouho, ale opět za 1.
Sheppard - za poslední dvě řady se pro mne tahle postava stala velice neoblíbenou a proklínanou, protože ftipkujících frajerů pobíhá v celé SG přespříliš, ale tenhle díl úplně obrátil moje hodnocení a přesvědčil mne, že Joe Flanigan je velmi dobrý herec, jenom jeho postavu píšou úplně mimo mísu...
Mám pocit, jako by díl 5x19 byl úplně z jiného seriálu, nikoliv díky ději, ale kvalitě

Vlastně mi to připadalo jako samostatný SG film.
Absenci Teyly a Ronona jsem si uvědomil až po přečtení zdejších reakcí

Mimo to, neměli by důvod být na Zemi.
Ačkoliv to nerad říkám, potěšila mne absence vesmírných

cool bitev, které se poslední doubou odehrávali skoro podle stejného scénáře, ale zároveň díky tomu zde nemohly vzniknout

oblíbené kiksy... Nakonec, možná by se dal děj rozložit na dva díly a více rozvést, ale to by někteří asi raději skočili z okna, takže i tak jsem spokojen.
Moje celkové hodnocení je 10/10, troufám si za sebe tvrdit, že je to jeden z nejlepších dílů za poslední dvě řady a rozhodně nejlepší z "mimo-realitních" dílů. Asi také díky tomu, že se odehrával na Zemi, stál pevně nohama na zemi a nelétal někde v oblacích s mega laser-proton-plasma-beam zbraněma na supra tera cool nákladních cruiserech, které po několika dílech nevydrží ani zásah rajčetem. Jsem moc spokojen a doufám, že díl 5x20 bude stejně kvalitní, ne-li více.