Na tenhle díl jsem nečetl žádné spoilery, nic, jenom jsem si sedl a nechal se překvapit, co bude. O to byl můj zážitek příjemnější.
Zpočátku jsem myslel, že půjde jen o další tuctový díl, kdy najdou planetu a přivezou si domů nějakou breberku, nemoc, virus (v tomhle případě počítačový), v čemž mě utvrzovaly neustálé zmínky o létajících opicích:-) A oni si na Atlantis přivedou dořešení WTF situace z poloviny čtvrté řady. První příjemný okamžik. Druhým byla samozřejmě Fran - z čistě zištných důvodů mě po BAMSR mrzelo, že už tu holku zřejmě v SG nikdy neuvidím. A hle, tu je. Nakonec to byla dobrá scénáristická klička, jak vyřešit absenci Torri a přitom vyřešit resty z minulosti. Inu a pak přicházely další a další příjemné momenty, které mě utvrzovaly v kvalitě epizody. Nejen že hudba byla dokonalá, ale i přístup a chování postav bylo najednou jiné. Woolseyho naprosto dokonalé "tak zde všichni zemřeme" s kamenným výrazem a založenýma rukama mě dostalo, v tom nejlepším slova smyslu. Ano, máme v SGA velitele, který skutečně jedná jako rozhodný velitel a nenechává se ovlivnit emocemi svých podřízených. Tak se jedná s někým, kdo po mně chce službu, a byla by chyba jednat jinak.
"Já něco chci, tak vás utopím"
"No, tak nás utop a nedostaneš to"
I když bylo poměrně jasné, že to se skupinkou repliků nakonec nebude jen tak a že někdo pláchne, zase mě mile překvapil inovátorský přístup, kdy Elizabeth (!) zrádce prostě eliminuje namísto zbytečného kázání nebo nedejbože bezmocného sledování jeho útěku. Skvělou hudbu při pronásledování uprchlíka jsem již sice zmínil, ale zaslouží si to podruhé.
A máme tu neotřelé finální řešení, které vymyslela naše změněná a nanity zdrsnělá Elizabeth. Skvělé principem, avšak mám trochu dojem, že tady je to přeci jen trochu krátkozraké. Je už jen otázkou času, kdy kolem poletí nějaký sběratel zmrzlých soch a tu krásnou skupinku (prahnoucí po pomstě) vezme někam pryč. Raději než tato zadní vrátka na episodu druhé půlky páté nebo šesté série, bych viděl nějaké definitivnější řešení... (brána do černé díry, do korony hvězdy či cokoli jiným způdobem likvidujícího).
Ale co, byla to opravdu pěkné a po dlouhé době se zase těším na další díl Stargate Atlantis s vědomím, že už by celý seriál mohl být vážně lepší.

A myslím, že tušila, co se na ní chystá, jestli svoje lidi znala, tak to asi poznala. Jinak by asi neposlala ostatním zprávu, že je všechno OK..nebo to už věděla předtím, ale to by asi nebyla tak klidná. Spíš pochopila až "tam", proč to udělali.