Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate Atlantis Pokec o epizodách 5x05 - Ghost in the Machine

5x05 - Ghost in the Machine

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Příspěvek 16.8.2008 22:38:15
stalker Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Na tenhle díl jsem nečetl žádné spoilery, nic, jenom jsem si sedl a nechal se překvapit, co bude. O to byl můj zážitek příjemnější.
Zpočátku jsem myslel, že půjde jen o další tuctový díl, kdy najdou planetu a přivezou si domů nějakou breberku, nemoc, virus (v tomhle případě počítačový), v čemž mě utvrzovaly neustálé zmínky o létajících opicích:-) A oni si na Atlantis přivedou dořešení WTF situace z poloviny čtvrté řady. První příjemný okamžik. Druhým byla samozřejmě Fran - z čistě zištných důvodů mě po BAMSR mrzelo, že už tu holku zřejmě v SG nikdy neuvidím. A hle, tu je. Nakonec to byla dobrá scénáristická klička, jak vyřešit absenci Torri a přitom vyřešit resty z minulosti. Inu a pak přicházely další a další příjemné momenty, které mě utvrzovaly v kvalitě epizody. Nejen že hudba byla dokonalá, ale i přístup a chování postav bylo najednou jiné. Woolseyho naprosto dokonalé "tak zde všichni zemřeme" s kamenným výrazem a založenýma rukama mě dostalo, v tom nejlepším slova smyslu. Ano, máme v SGA velitele, který skutečně jedná jako rozhodný velitel a nenechává se ovlivnit emocemi svých podřízených. Tak se jedná s někým, kdo po mně chce službu, a byla by chyba jednat jinak.
"Já něco chci, tak vás utopím"
"No, tak nás utop a nedostaneš to"
I když bylo poměrně jasné, že to se skupinkou repliků nakonec nebude jen tak a že někdo pláchne, zase mě mile překvapil inovátorský přístup, kdy Elizabeth (!) zrádce prostě eliminuje namísto zbytečného kázání nebo nedejbože bezmocného sledování jeho útěku. Skvělou hudbu při pronásledování uprchlíka jsem již sice zmínil, ale zaslouží si to podruhé.
A máme tu neotřelé finální řešení, které vymyslela naše změněná a nanity zdrsnělá Elizabeth. Skvělé principem, avšak mám trochu dojem, že tady je to přeci jen trochu krátkozraké. Je už jen otázkou času, kdy kolem poletí nějaký sběratel zmrzlých soch a tu krásnou skupinku (prahnoucí po pomstě) vezme někam pryč. Raději než tato zadní vrátka na episodu druhé půlky páté nebo šesté série, bych viděl nějaké definitivnější řešení... (brána do černé díry, do korony hvězdy či cokoli jiným způdobem likvidujícího).

Ale co, byla to opravdu pěkné a po dlouhé době se zase těším na další díl Stargate Atlantis s vědomím, že už by celý seriál mohl být vážně lepší.
Tým SG-37,5
kapitán Becher

[img][http://img181.imageshack.us/img181/6158/podpisnovywu3.jpg]http://img181.imageshack.us/img181/6158/podpisnovywu3.jpghttp://[/img]
Technická civilizace vzkvétala
Vánoční povídka

Příspěvek 16.8.2008 22:48:32
spike kree Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak to že sou ted tam venku neznamená že je tam nechali, třeba Woosley nařídil poslat potom jumper kterej je pak rozstřílel dronama... teda aspon to bych udelal já....
To never die.... and to conquer all. That is winning

If you enter a room intending to assassinate someone, and there is a treecat in the room, either abort your mission immediately, or switch to nuclear weapons.

Příspěvek 16.8.2008 23:00:28
meisterochmi Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

byl to super dil...jen tak dal
Obrázek
__
It's gonna be legen...wait for it...dary! Oh yeah!

Příspěvek 17.8.2008 00:17:22
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

Tý jo :D Od tohohle dílu, jsem si vzhledem k tomu, že jsem věděla jen o tom smíchání Elizabeth s Fran, nečekala nic. Ale Michelle Morgan je naprosto kouzelná a myslím, že se jim to povedlo. I když jsem smutná, že nám Elizabeth neukázali, ale chápu, proč Torri odmítla v tomhle díle hrát, když by to byla jednorázovka a musela by letět z LA do Kanady.
Každopádně, dneska to zkrátím, protože jsem ten díl nestihla moc vstřebat.
Nejsem si jistá, jestli z naší Elizabeth něco zbylo. Podle některých jejích rozhodnutí byla replíky hodně ovlivněná a obávám se, že už jí musíme říct definitivní sbohem. Tentokrát nás nechali se s ní aspoň pořádně rozloučit. Sice neměla tvář Torri, ale jak odcházela bránou (aniž bych čuchala nějaký podraz), tak to bylo asi to, jak bych si to představovala. Jen škoda, že vůbec kdy musela odejít. :( Ale Woolseyho odhadla správně :) A myslím, že tušila, co se na ní chystá, jestli svoje lidi znala, tak to asi poznala. Jinak by asi neposlala ostatním zprávu, že je všechno OK..nebo to už věděla předtím, ale to by asi nebyla tak klidná. Spíš pochopila až "tam", proč to udělali.

Jednoznačné plusy - Fran a její představitelka - Michelle je opravdu zajímavá herečka, docela okouzlující a její výhodou oproti většině hostujících hereček je, že umí hrát. Ráda bych ji viděla znovu, ale zase jako Fran, pokud možno. Jsem ráda, že si neodpustili to její "Hello" :D
Woolsey a jeho rozhodnutí - to, jak s kamennou tváří odmítl požadavky a pak si zhluboka vydechl, to bylo působivé a skvělé. Taky to, jak mu Chuck uhnul ze židle, když vztekle říkal, že musel jít přes celé město pěšky, bylo pěkné :D
Konec a závěrečný zvrat - za to je chválím, protože to se jim u SG nepovedlo hezky dlouho a bylo to i hodně silné.
Zelenka - byl tu a hodně a jeho výměna názorů s Rodneym a Sheppardem v Jumperu byla milá :D Jeho komentář o vysílačce byl pravdivý, dával smysl a seděl tam. Takže to nebyla jen nějaká "tady něco řekni česky" hláška :)

K minusům patří asi tentokrát Ronon. Zaprvé pořád vypadá, jakoby si nemyl vlasy a někdo mu je ještě špatně k hlavě přišil (což se nejspíš i stalo) a jedno, dvě zavrčení za díl je tedy opravdu role. :roll: I když Rodneyho reakce: "Pořád mluví a není k zastavení" byla pěkná.
Teyla patří asi k mínusům obecně, ale tady byla, no, nevýrazná jako vždy, i když její pohotová reakce, kdy zalhala o svém synovi, to bylo pěkné. Jinak mě tak napadlo, že by její vědomí mohli přenést do těla Fran a byl by klid :D

Co mi už začíná extrémně vadit je to, jak tam pořád cpou dril "Rodney, sprav to! - "Nevím, co s tím je, tak to nemůžu spravit" a Rononovo/Sheppardovo zakroucení očima, jako že jak je to možné, že to nejde, načež znova zařvou, aby to spravil. Nevím, ale je to skoro v každém díle a členové týmu jsou buď natvrdlí, když jim to McKay říká, nebo už jinak nevím. Samozřejmě je za tím spíš to, že scénáristi si takhle představují vztah všech lidí v týmu: řve se na Rodneyho/ten logicky odpoví/řve se na něj ještě víc, do toho Teyla prohodí nějakou rádoby k věci otázku, aby jó něco řekla, Ronon jen něco zavrčí a Sheppard znova zařve na McKaye a ten to buď opraví nebo se to opraví samo...zdá se mi to, nebo se to tak děje pokaždé?

Ale to byl spíš takový postřeh k tomuhle dílu.

Jinak je to asi tak všechno, co mě teď napadá :)
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 17.8.2008 10:29:17
Linn Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Jenom jestli můžu jednu otázku do éteru :)
Jak jste kdo pochopil závěr té epizody - myslím konkrétně ono rozhodnutí vypustit replíky do vesmíru? Měla jsem za to, že to bylo Elizabethino rozhodnutí (uvědomila si, že skutečně představují, a i ona sama, pro Atlantis nebezpečí a ozvala se v ní "stará dobrá" Elizabeth). Ale jak si tu tak pročítám ty komentáře, vypadá to, že většina to vidí na Woolseyho...
Zajímalo by mě, jestli se to dá chápat oběma způsoby, nebo jestli mi třeba něco neuniklo, co by naznačovalo, že o tom Elizabeth nevěděla.
- Linn doporučuje -
Chuck | Castle | Sanctuary | Dollhouse | Californication

Příspěvek 17.8.2008 11:05:36
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

Taky jsem o tom přemýšlela. Nemyslím si, že to věděla, spíš tušila, že by se mohli takhle rozhodnout - jinak by asi nevyslala signál, že ostatní můžou jít za ní. Jelikož jsou ti replíci nějak spojení, tak by to asi bylo riskantní to s ní domlouvat, protože by se to dozvěděli. Ale možná se pletu a byl to celé její nápad. Jenže na to se chovala dost nenuceně. Nevím, ale podle reakcí ostatních to opravdu vypadá na Woolseyho.
Čili ano, analyzovala jsem problém, ale nikam jsem nedošla. :smile:
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 17.8.2008 11:10:47
Yeyind Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Díl takový nějaký podivný. Jako dořešení příběhové linky po zničení replikátorské planety to vymysleli pěkně složitě. Zarmoutila mě opětovná smrt Elizabeth, protože jí pořád vidím jako nejlepší velitelku Atlantis. Potěšila mě naopak přítomnost Fren (potažmo její představitelky), ač už je to nejspíš její poslední účast v SG. Zaplácnout nepřítomnost Torri je nemohlo napadnout lépe.

btw. doufám že se nám Elizabeth vrátí :(
2 btw. doufám že s Fren po boku :D
In brightest day, in blackest night.
No color shall escape his sight.
Let those who joined Shepard's fight.
Beware his logic...weird ghostly child!

Příspěvek 17.8.2008 11:23:28
stalker Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Počkejte, já to rozhodně pochopil tak, že to byl nápad Elizabeth, vypustit je do vesmíru. Vždyť sama řekla, že nyní ví, jak uvést věci na pravou míru. A pak následuje scéna, jak je posílají pryč bránou. Podle mě to je docela jasné, dokonce jsem si tu část pustil znova, zda-li jsem si to správně přeložil.
Tým SG-37,5
kapitán Becher

[img][http://img181.imageshack.us/img181/6158/podpisnovywu3.jpg]http://img181.imageshack.us/img181/6158/podpisnovywu3.jpghttp://[/img]
Technická civilizace vzkvétala
Vánoční povídka

Příspěvek 17.8.2008 11:33:01
Ted Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Taky si myslim, ze to bylo tak...
Elizabeth to sama navrhla. Pak prosla branou, vyslala signal, aby znicila vsech 8 repliku spolu s ni...
Akorat kdyz sli nekam tou branou, tak jsem si myslel ze je poslou branou na zem do SGC, kde by se rozsmelcovali na iris. Takhle to je zase "otevreny", ze je muze kdykoliv, kdy se to bude scenaristum hodit, nekdo najit a nechat rozmrznout...
Meiles: "I had the most amazing idea last night"

Příspěvek 17.8.2008 11:38:33
spike kree Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Podle mě jak se Woosley ptá jestli to přesměrování opravdu vyšlo znamená že Elizabeth si měla opravdu myslet že je posílají na planetu kde si všechno budou muset vyrobit sami a jak Rodney potom říká Woosleymu že ted ví jstli to doopravdy byla Elizabeth........
To never die.... and to conquer all. That is winning

If you enter a room intending to assassinate someone, and there is a treecat in the room, either abort your mission immediately, or switch to nuclear weapons.

Příspěvek 17.8.2008 11:49:39
Ted Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Tu adresu zadavala jina replikatorka, proto to muselo bejt presmerovany, podle me o tom Elizabeth vedela, ale museli to udelat tak, aby zadnymu jinymu replikovi to neprislo divny a neodhalil to.
Meiles: "I had the most amazing idea last night"

Příspěvek 17.8.2008 12:53:24
PEAK Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Nevím jak můžete vůbec spekulovat nad tím, že by Elisabeth nevěděla o tom, že jí tam pošlou...Richard neni zase ten typ člověka co by něco takového udělal, to by sedělo spíše na Jacka, takže je jasné, že o tom Elisabeth věděla....
...původně jsem si taky říkal, že je pošlou na irirs někam ale tohle má vyhodu v tom, že vesmr pro ně funguje jako stáze, když bude atlantis potřebovat replikátory tak ví kde si je vyzvednout a plus pro scénaristy, když oni budou potřebovat replikátpry tak maj jedny v ledničce...
..jinak episoda suprová opravdu jsem si ji užil (sice až na podruhé protože, když jsem přišel večer domu tak jsem po pěti minutách u dílu usnul :( ) Michaelle je opravdu skvělá herečka a nechat jí hrat Elisabeth bylo v dané situaci zdřejmě nejlěpší možností co mohli udělat...
Neptejte se kdy, koukně te se sami:
http://www.pogdesign.co.uk/cat/

Příspěvek 17.8.2008 13:30:58
Ice Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak další výborný díl. Pátá řada nastolila docela vysokou laťku. Zatím každý díly byl dost dobrý (samozřejmě že se pár much našlo). Tentokrát 8,5/10

Příspěvek 17.8.2008 14:13:22
impaled_shadow Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Já bohužel všeobecný optimismus, co se této epizody týče, nesdílím. Popravdě, její shlédnutí mě nakonec dohnalo i k samotné registraci na tomto fóru – abych se mohl o své rozporuplné pocity podělit s ostatními fanoušky seriálu.

Dovolte mi nejprve kratší úvod, týkající se mého pohledu na směr kterým se vývoj SGA ubírá; následující skutečnosti hrají velkou roli při utváření mého názoru na epizodu, nepovažuji je tedy za off-topic.

Poslední díly SGA jsou zvláštní. Neustálé opakování klišé, viz.:

R: "Oh my god, a serious power-spike."
J: "What is it?"
R: "Oh no no no, that's not good, we're loosing power."
J: "Why?!"
R: "I don't know."
J: "Well then, fix it."
R: "I can't because (náhodný technoblábol)."
J: "Rodney!"
R: "Just… just gimme a second, ok?"

A do toho bručí Ronon, Teyla klade stupidní otázky…

A tak dále, a tak dále… opakuje se to díl co díl a začíná to nudit. Tuším, že o tom psala i Klenotka a musím souhlasit.

Dalším úletem jsou i scénáristické chyby (viz. Broken Ties, jak je možné že Ronona najednou lze "vysát"?) a celkové přizpůsobování-si věcí tak jak se jim zrovna hodí.

V neposlední řadě degradování Antiků na neschopné (náhodná nadávka).
Pro bohy, antická válečná loď?! Kde jsou doby, kdy si o něčem podobném mohla SG-1 jen nechat zdát? Degradování jejich technických schopností, viděno v BAMSR je trestuhodné, přinejmenším.
Celá "repli-spin-off" záležitost mi přišla podstatně uhozená a nevyvážená.

A konečně, postavy a jejich charaktery. Nemám rád Ronona a jeho povahu; neprůstřelný "terminator-like" machr, "já jsem Ronon, kdo je víc". Nehledě na to jak dobrý byl voják, těžko by dovedl zacházet dokonale se zbraněmi, které nikdy v životě neviděl (viz. jeho "trénink" a střelba z P90).

Teylina otravná povaha – její rádoby-smysl pro spravedlnost a čest, který ohrožuje celý tým i město samotné. Viz. situace se ZPM a planetou dětí; každému logicky uvažujícímu člověku by došlo, že je lepší obětovat jednu "planetu" a zachránit tím šance celé galaxie na osvobození, než nechat Atlantis a všechny naděje zničit a galaxii nechat pomalu "vyjíst" jako nechráněnou ledničku.

Plus John Sheppard a jeho opěvovaný heroismus který by mu v každé normální armádní složce vynesl okamžitou degradaci.

Jedinou "lidskou" postavou mi tak paradoxně připadal Rodney, toho ale poslední dobou také začínají trochu "kazit", dle mého. A snaží se to zachránit Rodney-Zelenka situacemi, ve které je vidět jasný pokus o vzkříšení jeho "nevrlé" povahy.

V tom mimochodem vidím další zažité klišé seriálu:

Z: "Can I help you?"
R: "Yes… stay out of my way."
(popř. Yes, be silent.)

Tato epizoda samozřejmě "koukatelná je", ale nebaví mě pozorovat stále dokola to samé, jen s trochu jiným "příběhem". Občas mi připadá že scénáristi jedou podle osvědčené šablony:
pohoda >> problém >> řešení problému >> ještě větší problém který znemožní provedení prvního řešení >> panika >> zoufalství >> deus ex machina díky Rodneymu >> šílený plán na zachránění týmu (světa, planety, galaxie, vesmíru, vyberte si) >> konec.

Dávám 6/10 za pár originálních nápadů a velitelské schopnosti Woolsieho, zbytek jde dolů právě kvůli opakovaným situacím.
Bůůů. Co poslouchám?
http://last.fm/user/angoisseus

Příspěvek 17.8.2008 15:44:36
Dwayne Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Dávám 8/10. Jednak jakž takž dořešili ( konečně ) replikátory a Elizabeth a z Woolsieho neudělali jen pitomce, ale taky ukázali jeho velitelské schopnosti.
Jen jako vždycky se ptám sám sebe - kde je sakra ta jejich Aurora. Silně pochybuju, že v příštím díle se tam jakoby nic někdo mihne s hláškou - Tak jsme se po cestě stavili pro tu Antickou válečnou loď co zůstala po replicích a jinak pohoda. To už je po Trie druhá, o který nevíme naprosto nic o tom co se s ní stalo. To mě opravdu dokáže vytočit. Nebo když už tam měli replikátory, jim nemohli říct - Hej, když už jste v tom vyrábění, zkompletujte nám pár ZPMek. Tomu říkám mrhání potenciálem.
Vítězství ukazuje sílu.
Vítězství bez boje ukazuje skutečné znalosti.

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách