Přidám taky jeden "stručný" osobní rozbor, aneb divák trpící grafomanií v akci
Po 3. sezóně zaznamenávám drobné zlepšení, ale jsem relativně nenáročný divák, když nad tím tak přemýšlím. Nemůžu říct, že bych nemohla dospat, jak jsem byla natěšená na novou epizodu, ale stal se z toho příjemný rituál - v průběhu soboty zkouknout nový díl SGA.
Narozdíl od většiny zarytých fanoušků Atlantis mě příchod Carterové neděsil, nicméně první polovina série byla z tohoto pohledu velkým zklamáním. V některých momentech vysloveně chyběla. A těch momentů bylo víc než je zdrávo. Že herečka měla zároveň natáčení SG-1 filmů tvůrci Atlantis věděli, tak to měli napsat tak, aby její nepřítomnost tolik nebila do očí.
Další nová postava, neboli doktorka Kellerová. Jewell Staite mám ráda od Firefly, takže s tou sem problém taky neměla. S nepřítomností Carsona jsem se ve výsledku vypořádala mnohem lépe než s nepřítomností Elizabeth. Jeho nahrazení mi nebylo proti srsti (ačkoli sem ho měla ráda, ten skotský přízvuk sem si oblíbila) a Jennifer se ukázala - hlavně v závěru sezónu - důstojnou nástupkyní.
Už zmíněný odchod Elizabeth mě mrzel. Třebaže mám Sam ráda, Elizabeth patřila na Atlantis a když už nebyla v pozici velícího základny, měli ji tam udržet třeba jako tu replikátorku. Tu postavu jsem měla opravdu ráda a zpráva, že se v páté sérii neobjeví mě zamrzela hodně.
Rodney... co k němu říct, zůstává mou nejoblíbenější postavou z celé SGA a Davida Hewletta už snad ani nelze zbožňovat víc
Shepperd... nevadí mi, nepatřím mezi jeho obdivovatelky, ale je součástí Atlantis a bez něj by to nebylo ono. Některé momenty se mu podaří na výbornou, některé míň, ale nedokážu posoudit, zda je to hercem či scénáristy.
Teyla... ehm, co k ní říct. Nechovám k ní ani zdaleka tak silnou averzi jako někteří zde, ale na druhou stranu se těm některým nemůžu divit. Ona je tam
opravdu občas (většinu času) dost navíc. I u ní se sem tam objeví světlejší momenty, ale jsou krutě válcovány těmi slabými.
Má dlouhodobá paměť není ani zdaleka tak dobrá jako to krátkodobá, takže nebudu hodnotit epizodu po epizodě
(edit po dopsání celého příspěvku: Kecám
). Jen zmíním, že úvod sezóny vypadal nadějně. Adrift, Lifeline a i Reunion mě příjemně navnadily, potom tam byl Doppelganger... nápad nebyl špatný (třebaže ne naprosto originální) a některé momenty mi v paměti uvázly, ale musela jsem si ho připomenout. Nebyl špatný, ale silnější dojmy nevyvolal.
Travelers si pamatuji jen díky té ženské, která se tam pošťuchovala se Shepperdem.
Na druhou stranu Tabula Rasa na mě zapůsobila velice dobře, ta temná stránka mi nebyla proti srsti, bylo to něco nového a musím přiznat, že se mi líbila velice.
Missing žádný zázrak, příliš mnoho Teyly, ale Kellerová se mi tam docela líbila.
The Seer - pamatuju se, že po dokoukání se mi epizoda líbila hodně, ale už v únoru jsem si jen matně vzpomínala o čem byla.
Miller's Crossing trochu zklamání - potenciál, který dvojice Hewlettových má, byl značně nevyužitý, McKay and Mrs. Miller jednoznačně lepší.
This Mortail Coil, tady jsem čekala mnohem víc, vzhledem k tomu, že to byl vrchol první poloviny sezóny, ale v celkovém měřítku 4. série to tak špatné nebylo.
Be All My Sins Remember'd - jeden z nejlepších dílů s4, líbil se mi hodně a závěrečný průlet kamery mezi asteroidy byl opravdu úchvatný.
Spoils of War, také jeden z těch lepších dílů s4. Nemám moc co bych řekla, protože si toho zrovna moc nevybavuju
V Quarantine se mi líbil pochopitelně Zelenka, potom Carterová a koneckonců i Lorn. Jako mínusy jednoznačně Johnovo šplhání po stěně a visení za konečky prstů (ježíš, vidíte to klišé?), Teylyno vykukování z okna (moje první reakce: "Bože! Kam to leze?!", má jediný štěstí, že zase zalezla) a to, co scénáristé provedli McKayovi. Celkově docela chabý díl.
Z Harmony si pamatuji nejvíce tu malou "Adriu" a závěrečný obraz, stand-alone epizoda, která příliš neurazila, ale ani zdaleka nenadchla.
Outcast, nic moc, přiznám se, ale už druhá (resp. třetí) sympatická replikátorka v s4 jestli se nepletu.
Trio se mi líbilo hodně, sice tvůrci opět promrhali mnoho potenciálu, dvojka Sam & Rodney má na víc, ale co se dá dělat. Kellerová sekundovala zdatně. Hodnotím jako jednu z těch
lepších epizod.
Midway - jako u mnohým přede mnou i pro mě nejlepší díl 4. série. Teal'c a Ronon byli perfektní dvojka.
The Kindred... noo... nečetla jsem v tomhle směru spoilery, takže jsem opravdu netušila, že se Carson objeví v tomhle dvoudíle, takže to pro mě byl docela šok. A nemůžu říct, že příjemný - sice sem věděla, že se má eventuálně objevit, ale asi sem tak trochu doufala, že to udělají stylem nějakého flashbacku než stylem klonu. Ano, Beckett mi chyběl, ale tohle bylo příliš násilné. The Kindred mě dvakrát neoslovil.
A konečně The Last Man - mám ho nejčerstvěji v paměti a rozhodně ho řadím mezi nejlepší díly s4. Rodneyho vyprávění se mi líbilo, jeho vztah s Jennifer také (osobně doufám, že to zkusí scénáristé přenést nějak i do 5. série). TLM měl i své nedostatky, třeba
závěrečný opravdu dechberoucí To be continued... (už nikdy, NIKDY nečíst Mallozziho před odvysíláním epizody, jeho "největší cliffhanger jaký kdy v SG byl" mě dvakrát nebral a to nemluvím o mizerném technickém provedení).
Jak to shrnout... Jak už tu víckrát padlo, byla to série promrhaných příležitostí. S tímhle výrokem se ztotožňuji. Nato že měli autoři více času na psaní díky ukončení SG-1 nic moc. Ale přesto všechno se mi čtyrka líbila, vidím tam ty nedostatky a přesto se mi to líbí a na pátou sérii kouknu stoprocentně. Ne, SGA nepatří mezí mé top seriály, ale svý má jistý a ráda se na ni budu koukat dál.
Je zajímavý, jak nejvíce seriál kritizují jeho největší přiznivci. I přesto, že náhodnému posluchači (čtenáři) svým líčením o nedostatcích té a té epizody, musí zákonitě celou show znechutit, oni sami se koukají dál... Baví je to i přes ty chyby a to se počítá.
Kdo dočetl až sem - gratuluji

Omlouvám se, ale já vážně neumím psát stručně (a obávám se, že ani poutavý to dvakrát není)