Tak já připojím pár svých poznámek a myšlenek:
-jako příznivci časovek se mi tahle epizoda nemohla nelíbit
-škoda, že neukázali, co se stalo v Pegasu po 48k letech
-zase další zmatení do srovnávání sil lodí. Na pár ran dáme asgardskýma zbraněma loď Ori i antický křižník. Pokud by to platilo i teď, tak půltuctem ran sestřelí všechny tři hivky
-v souvislosti s předchozím se nabízí otázka, proč neopětovali palbu hned?
-o klasickém klišé "Opětujte palbu" - "Nemůžeme, právě vyřadili zbraně" ani nemluvě. Alespoň to nezopakovali s hyperpohonem (já bych v této situaci hned zmizel, nebo alespoň opětoval palbu hned. Žádné úhybné manévry, pokud nemam u kormidla Travise, nebo alespoň Toma Parise...)
-klišé z alternativních linií, že všichni umřou, jsem čekal. Co jsem, ale nečekal, bylo jakým způsobem. Hlavně Rononova linie byla ... zajímavá
-vím, že to tu bylo řečeno mockrát, ale kde je Carson a proč lidi z Atlantis odešli?
-to, že Teylino dítě je turning point v osudu Pegasu je docela přetažené, ale budiž
-abych jen nekritizoval, zalíbilo se mi krátké zařazení Zelenky (nejen obrazově, ale i slovně), generál Lorne a účast Jeanie Millerové
-proti Rodneymu s Jennifer nic nemám. Naopak, v seriálu chudém na osobní vztahy to jen vítám
-nejlepší cliffhanger by byl, kdyby John po 700 letech vytočil adresu, vlezl do brány, animace červí díry a "To be continued" - nšco jako v Return. Tenhle konec je tak klišovitej, že pokud by je na začátku S5 vytáhl Daedalos, mohly by se tyhle dva záběry použít jako demonstrativní příklad cliffhangeru na škole pro scénáristy (pokud si vybavuju použití transportéru v SG, vybavuju si jen záchranu na poslední chvíli a evakuaci posádky - jo, ještě nějakej mrakodrap. Co to mohlo bejt?

)
-Woolsey. Když jsem ho viděl, tak jsem si myslel, že Federace změnila barvu uniforem pro PZH. Pak jsem si až všiml, že má brýle. Stejně jsem si nemohl pomoct a čekal jsem hlášku typu "I'm doctor, not a doorstop!". Každopádně tahle uniforma se k němu nehodí (zato to v podobným modelu seklo Liz)
-ještě k Sam. Poprvý to byla Samatha Carterová, ne nějaká blondýna z komparzu, která se shodou náhod stejně jmenuje. Možná to bylo tím, že nevelela Atlantis
-určitě toho bylo víc, ale nechce se mi moc dlouho přemýšlet
-hodnocení: 9.985/10 (ten kousek tam chybí kvůli slabšímu zakončení)