Já jsem pětku viděla těsně po tom, co jsem dočetla Věc napsanou mimozemšťanem vydávajícím se za J.K. Rowlingovou (respektive tedy sedmý díl), takže jsem byla psychicky silně zdeptána. Ale film se mi až na pár výhrad líbil. Harryho nějakým zázrakem naučili hrát, Luna byla skvělá, Hermionu měli zastřelit rovnou na place, protože to, co ona předváděla... Jinak se trochu netrefili s Bellatrix. Herečka, co ji hrála je sice dobrá (viděla jsem ji i jinde), ale prostě se nehodila. Za to scéna na ministerstvu byla skvělá (vůbec i vizuálně bylo ministerstvo povedené). Po všech těch šocích ze sedmičky na mě sice Siriova smrt nezapůsobila tak jako působívala, ale to asi bude spíš tím, že jsem už nějaká otrlá. A hlavně Malfoy...
Moc se mi líbily scény letu na Londýnem (hlavně ten moderní Londýn s neony a se vším, působilo to velice opravdově), i když tedy zejména u toho parníku šel asi zákon o utajení do háje. Vizuálně byl skvělý Azkaban, i když ta dělová koule nebo co to bylo, co do něj narazila, moc smyslu nedávala.
Hodně bych jim vyčetla Snapea jako komickou postavičku, která skoro nedostala prostor něco zahrát. Doopravdy mu tam mohli připsat nějakou alespoň trochu charakterní scénu. A ve scéně s myslánkou mohla být myslánka, když už jsme u toho.
Je pravda, že film byl rozkouskovaný a vážně působil trochu klipovým dojmem. Jenomže vzhledem k tomu, co je v knize, to snad ani jinak udělat nemohli.
Ale každopádně můj jasný favorit je pořád trojka. Film i kniha.