Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo AČR

AČR

diskutujte o všem a o ničem

Jaká je AČR

Skvělá
34
29%
Docela dobrá
51
43%
Nestojí ani za řeč
34
29%

Celkem hlasů : 119

Příspěvek 02.3.2007 19:04:30
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

L-159 má motor o tahu 28kN při hmotnosti>4160kg (poměr<0,68 ) a stoupavost 48m/s, F-16 má motor o tahu 129kN při hmotnosti>8273kg (poměr<1,55) a stoupavost 255m/s, takže ve férovym souboji by Alca byla dost v nevýhodě a lepší radar by ji nebyl moc platnej, možná by o F-16 věděla dřív, ale nemohla by s tim moc dělat, protože AIM-9L/M, který máme maj dolet 18km, F-16 by měla AIM-120 AMRAAM (viz Jack_xy). Alca taky nemá kulomet, musí mít externí na podvěsu.
Jinak AWAC nedokáže plně nahradit palubní radar (SŘP nedokáže zaměřovat zbraně jen na základě informací z AWACu - možná s určitym omezenim by toho mohli využívat letadla s Link-16 - což neni ani Alca, ani Falcon), ale k vyhledávání nepříele se využívaj spíš optoelektronický systémy, terý ani Alca, ani Falcon v základu nemaj a jejich nesenim by přišli o jeden pylon, ohledně rušičů sou na tom taky tak.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 02.3.2007 19:13:48
Jack_xy

Odpovědět s citací

Ok sice jsi to napsal, ale chtěl jsem to slyšet od něj.On ale podle mě neví co(víš asi o čem mluvím, na co jsem se ptal :) )

O F-16 by nevedela dřív, -> AWACS.Ano podle toho co já vím nemůže bez zapnutí radaru sestřelovat jen na základě údajů z AWACSu(mluvím o F-16 samo..)
Ale co si budeme povídat...
F-16 si letí neodhalená bez radaru, AWACS pekně z dálky sleduje, vidí L-159(doufám že si tu nepřečtu že L-159 má lepší radar než AWACS :lol: ) :arrow: vyžbleptá to F-16.Zapne radar jak potřebuje -> AMRAAM (pojds sem, kam jdeš :D ) a co se tey potom řeší..Počkáme si na opozici... :wink:

Příspěvek 02.3.2007 19:19:01
LAZYjohn Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já netvrdím že jsem odborník to je můj strejda a jeho kamarádi na generálním štábu na vysoké škole v brně na letecké základně v časlavi... Oni tomu asi rozumějí nejlépe a já jim věřím. Jestli jsem tě urazil tim slovem blbosti tak promiň ale tvé příspěvky na mě působily tak že jsi ze mě a hlavně z mého strejdy udělal úplného tupce.

Na svém názoru si stojím L-159 se dokaže vyrovnat F-16.

A tím bych chtěl ukončit tuto diskuzi o stíhačkách. Nerad bych vyvolal hádku o tu važně nestojím a taky bych byl nerad kdyby někdo potom uzamknul tento topic.
When we cease to make mistakes, that is the moment when we cease to be.

Příspěvek 02.3.2007 19:27:05
Jack_xy

Odpovědět s citací

Já se neurazim..Ale tupce nedělám ale to jsou technická fakta která nejde okecat.Přebytek tahu, výzbroj a její dolet.Radar tam nehraje takovou roli, prostě se jí nevyrovná.Já se nehádám, Hemi nám to tu nezakne neboj.Ale řekni nějaký fakt proč se jí vyrovná. v Čem?

Hele takle rychle z hlavy ti řeknu, že když poletí na maximálků vedle sebe tak za
5,4,3,2,1 (5sek) je F-16 o 1,5km dál

Příspěvek 02.3.2007 19:31:20
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No myslel sem férovej souboj, tj jedna F-16 vs jedna Alca, takhle by se situace klidně mohla otočit a AWAC Alce prozradit polohu Falcona, ale hlavně L-159 by při reálný misi měla jiný úkoly než se zabejvat vzdušnym soubojem, takže vyjma vlastní obrany (odpálit raketu a utéct) by s nikym nebojovala. K tomu by měla mít doprovod stihaček, v našem případě buď JAS-39C, nebo některý z aliančních letadel. Alca by co nejrychlejch doletěla k cíli, shodila bomby a co nejychlejc se zdekovala.

Jinak L-159 v roli AWAC by byla dost ... zajímavá :lol:
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 02.3.2007 19:50:44
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

15.9.Piloti uspěli i na závěr cvičení Air Meet 2005

Úspěchy českých vojenských letců s letouny L-159 ALCA a AN 26 během největšího leteckého mezinárodního cvičení NATO Air Meet 2005, které se uskutečnilo v minulých dvou týdnech na poloostrově Orland v Norsku, zaznamenali jejich kolegové ze Severoatlantické aliance. Podzvukové letouny L-159 ALCA se ve vzdušných cvičných bojích setkaly s velkou škálou nadzvukových letounů, jako například F-16, F-18, F-4, Mirage F-1 a Tornado. Přesto si na svou stranu připsaly několik cvičných „sestřelů“ letounů F-16 a F-18. Vůbec poprvé byli piloti letounů L-159 ALCA zařazeni i do nočních letů. O to je tato skutečnost významnější, že se jednomu z dvojice „Alek“ podařilo zaměřit a následně cvičně sestřelit letoun F-16. „ Během vzdušné operace, která trvala necelé dvě hodiny, jsme ve dvojici simulovali protivníka. Samotný cvičný vzdušný boj trval jen třicet minut, ale během něj jsem provedl čtyři cvičné odpaly na vzdušné cíle, kterými byly letouny F-16. Komentuje jeden ze svých nočních letů nadporučík Jiří Čermák zvaný „ Amík“, a dále skromně dodává: „ Po letové akci jsem obdržel celkové vyhodnocení, dle kterého byla naše letová mise splněna na výtečnou, a že mi rovněž připisují jeden „sestřel“ letounu F-16.“ O úspěchy se také zasadil technický personál, který v náročných a často měnících se povětrnostních podmínkách připravoval letouny L-159 ALCA k opakovanému vzletu. Z technického hlediska tak piloti mohli odlétat všechny cvičné bojové lety, které měli předem stanoveny. Pouze špatné počasí nedovolilo všem zúčastněným odlétat veškeré bojové mise, a to z bezpečnostního důvodu, neboť velká řada letů probíhala na Severním ledovým oceánem a v případě katapultáže pilota by záchranný tým nedokázal z rozbouřeného oceánu pilota včas vyprostit.

npor.Mgr.Michal Prejzek
tiskový mluvčí zTL Čáslav

Jenom takový důkaz že L-159 není krám. Doufám že jsme Jack_xy uzavřeli mír.

Příspěvek 02.3.2007 20:20:01
Jack_xy

Odpovědět s citací

Ale žádná válka není, jen si vyměnujeme názory.
Jinak todle je známé, nepsal to tu nahodou AirForce na první stránce?Ono i když si to tam přečteš, tak z toho zní že ten sestřel je úspěch, ale ne-že to tak bude vždy.Ale hlavně si tipnu že tady šlo o sestřel obrannou raketou na "bližší souboj"-laicky(např. ten Sidewinder)

Když si to pročteš já jsem navazoval na tvrzení, že jsme tolik Gripeny nepotřebovali, že máme L-159.Ano L-159 je prdítko, vzhledem k tahu motoru, max. hmotnosti apod.Jak tu psal Air Force je na jiné věci než jako stíhací letoun(přesněji řečeno není na všechno, na co je stíhací letoun).Má rakety vzduch-země + obranné rakety na vlastní obranu.(Jak jsem psal z toho zdroje Sidewindery a Mavericky).Havně na F-16 toho navěsíš mnohem více, a taky i AMRAAMY, což je vzduch-vzduch.Takže jak zakončit..Když si všechny ty fakt uvědomíš, a pročteš znova přijdeš na to, že mě šlo o to že se nemůže s F-16 rovnat.
1)Je na jiné účely
2) Není na účely vzdušných soubojů(není na to stavěná, nemá pro to propozice, nemá na to výbavu - rakety na blízkost a jen ochranu se nemohou sem počítat)

Nikde jsem netvrdil že je to špatné letadlo, to vůbec.Jak jsem psal, měl jsem tátu u letectva, nepůjdu proti tomu.Před jakámikoliv leteckými silami smekám, to jsou profící největšího kalibru.Dostat letadlo(tedy zařízení tězší než vzduch atd atd) o několika tunách to několika kilometrů a do rychlosti přesahující rychlost zvuku to všechno do pár minut bez chybičky, to je tedy opravdu výkon co zaslouží veliký respekt.

Takže ne L-159 není krám.Na to co má dělat je dobrá, ale prostě proti F-16 němá šanci(hlavně tady při tom citovaném cvičení , dost asi šlo o nácvik a hodně laicky ho dostali do zaměřovače.Roli tam mohlo hrát obecně moho jiných okolností.Ale že by se jí dala vyrovnat...Ne nejde, nemá L-159 předpoklady(viz naše příspěvky z Air Forcem)

My o tomdle vědeli, jak jsem již psal, AirForce to tu někde zminoval.Takže žádnej problém, ale nemůžes to brát jako skutečnost napořád :wink:

Příspěvek 02.3.2007 20:33:24
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

To byla přesně mise toho tipu jak sem psal - co nejrychlejc se dostat k cíli, zaútočit a utéct. No a po cestě potkali CAP F-16, odhalili ji z minimální vzdálenosti a vypálili "raketu" a než obránci stihli ňák zareagovat byly Alcy pryč.
Jak sem psal, to že je F-16 stihačka a L-159 ne eště neznamená že nemá šanci, ale je v nevýhodě.

Příspěvek 02.3.2007 20:36:02
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Teď jsme skoro stejného názoru. Já jsem jenom chtěl dokázat že L-159 krám a že dokáže F-16 alespoň při cvičeních sestřelit, jak by to vypadalo ve skutečném boji nedokáže říct nikdo.

Ještě jednou promiň za to že jsem napsal že tvoje názory jsou "blbosti" mám za sebou těžký den.

A navíc skončil Náčelník generálního štábu kterého jsem měl hodně rád pro jeho názory a jeho postoj to mě taky trochu rozhodilo.

Příspěvek 02.3.2007 20:38:36
Jack_xy

Odpovědět s citací

V pohodě, neřeš jsem zvyklý :wink: ...Neříkal jsem, že je krám, ale oba uznáte, že ta nevýhda je hodně, hodně veliká.

Příspěvek 02.3.2007 20:56:02
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Na vzdušné souboje máme Gripeny aby ale i L-159 dokážou v dobrých rukou dělat trochu "zázraky". :D

Příspěvek 02.3.2007 20:56:22
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

2Jack_xy: No ono to tvoje hodnocení "prdítko" nevyznívá zrovna moc pozitivně :)
Ale sem rád že se nakonec shodnem :)

Jinak Gripen rulez 8)

Btw nevíte kolik L-159 vlastně máme ?

Příspěvek 02.3.2007 21:16:07
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Teď budu trochu odhadovat už je to nějaká doba co jsem se na to díval ale tuším že okolo 60 z toho je teď 2 předěláno na dvoumístnou verzi.

SRO skutečně už nevím ale tuším že to bylo okolo 60 kusů.
Naposledy upravil LAZYjohn dne 18.7.2007 13:49:58, celkově upraveno 1

Příspěvek 25.3.2007 11:23:46
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

26. 5. - Den otevřených dveří - Letecký den Základny taktického letectva Čáslav

Dne 26. května 2007 v době od 08.00 do 17.00 hod. se na 21. Základně taktického letectva Čáslav uskuteční DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ – LETECKÝ DEN.
Organizátoři akce jsou: 21. Základna taktického letectva Čáslav a RTT Vrchlabí, s.r.o.

Nejen pro milovníky letectví od nás i ze zahraničí bude, DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ –LETECKÝ DEN, jedinečnou přehlídkou soudobé vojenské a sportovní letecké techniky. Již nyní se připravuje bohatý program, ve kterém bude statická ukázka vojenské letecké techniky a pozemní techniky AČR, přislíbena je rovněž účast zahraničních letounů F-16 Belgie, F-4 SRN, Harrier UK, JAS 39 Gripen SWE a MiG 29 Slovensko, dále se připravují letové ukázky JAS 39 Gripen CAF, L-159 ALCA, Mi 24, W 3 A Sokol, Mi 17, skupinové lety sportovních letounů, letecké akrobacie sportovních letounů, vyhlídkové lety, parašutistické výsadky, ukázky výcviku dravců a kynologie, zásahy vojenského hasičského záchranného sboru letiště, ukázky historických vozidel, soutěže pro děti a mnoho dalšího.

!!! VSTUP VOLNÝ !!!

Tak co - jedete ?

Příspěvek 25.3.2007 14:14:14
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Rád bych kdyby byla Čáslav blíž ale je to je to trochu mimo moje možnosti. :(

Musím si zase zajet do nějaké pohraniční pevnosti už mam hlad po čemkoliv vojenském.

To air force: Byl jsi na Dni NATO v Mošnově na Red Arrows? Perfektní

http://www.dennato.cz/downloads.php

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo