Tak jsem se právě dodíval a přemýšlím, jak tuhle epizodu ohodnotit. Nejdřív jí tedy rozeberu a nakonec se rozhodnu.
Vetřelci. Mírné zklamání. Musím říct, že tady nebylo to stínování a ukrývání příšer před divákovými zraky na efekt, ale spíš proto, že jim nic moc nezbývalo. Když je z dálky ukázali celé, tak prostě vypadali jako lidé navlečení do maškarních oblečků. Možná jsem to trochu přehnal, ale tak mi to připadá. Doufám, že než se vetřelci znovu objeví, tak na nich zapracují. Být jimi, tak bych možná přemýšlel vyměnit jen kostýmy za kombinaci kostýmů a CGI animace. Vím, bylo by to dražší, ale rozhodně by to vypadalo o hodně líp. Na detaily by používali masky a z dálky animaci.
Ale tohle byl snad jediný zápor téhle epizody. I když veliký. Teď už budu jen chválit. Největší plus tohohle dílu byl bezesporu Michael. Panečku to je záporák. Konečně dostávají bad guys nějakou tvář. On je padouch, jakého mám ze všech nejraději a to dvojznačný. Na jednu stranu parchant, který páchá zvěrstva a na druhou "oběť lidí", který dělá co může, jen aby přežil a přeci jen ho člověk musí trochu chápat. Conor je v té roli naprosto skvělý a doufám, že to s Asuřany vyřeší co nejrychleji a hlavním záporákem se stane Michael.
Dále doufám, že Ronon bude nadále učit Rodneyho sebeobraně a nebude to jen epizodní záležitost. Rád bych jednou viděl Rodneyho v akci a ne jen vystrašeného a krčícího se. A jinak vůbec Ronon byl v téhle epizodě, jak už tady mnohokrát padlo, hodně dobrý. A Teyla mi ani moc nevadila, takže taky dobré.
Jinak si přeju, aby v tomhle příběhu pokračovali, protože kdyby se z toho stala třeba ve čtvrté sérii hlavní příběhová linie seriálu, byl by to opravdu nářez.
Teď jsem si ještě vzpomněl. Další menší výtka je k akci. Připadá mi hrozně stereotypní. Co se akce týče, je mým nejoblíbenějším dílem Sateda. Konečně nějaký inovativní přístup, zpomalené záběry, špičkové kaskadérské kousky. Ale to byla očividně bohužel jen epizodní záležitost. Teď je to jenom střílení z P90ek na všechny strany. Sice dobré, ale rozhodně ne dechberoucí. Prostě si myslím, že by to tu akci chtělo nějak oživit, právě jako ve zmíněné Satedě. Ale to není výtka k tomuhle dílu, ale spíš obecně k Atlantis.
Tak teď k bodovému ohodnocení. SG-1 jsem dal 9/10. Ale tohle byly natolik odlišné díly, že je rozhodně nehodlám srovnávat, nehledě na to, že nemám rád porovnávání obou seriálů a předhánění se v názorech, který že díl byl tentokrát lepší. Takže dal bych 8/10, protože se musím příznat, že se mi minulý díl asi líbil o něco víc. Ale přeci jenom Michael ten bodík ještě přihodí a možnost, že tahle story line bude pokračovat dál se mi hrozně líbí. Tudíž konečný verdikt 9/10. A doufám, že příště už konečně šahnu po nejvyšším hodnocení.