Tak tohle byl, je a bude zatím jedinej díl, který si už podruhé nepustím a to kvůli tomu, že jsem ještě nikdy u seriálu nebrečel (tedy pokud mě při něm v mládí nemlátil starší bratr) a tento trend bych opravdu nerad porušil.
A teď k epizodě samotné. Nebyl to typicky "stargateovský" díl, že naše oblíbená banda hrdinů někam vlítne, zachrání minimálně jednoho člověka, maximálně celý vesmír a na konci o tom řeknou v klidu pár občas vtipných prupovídek. Byla to komornější epizoda, nepříliš dějová, ale o to více emocionální. Dokonce to vypadalo, jako by se scénáře chopil někdo nový, s lepšími a hlavně originálními nápady.
Je ale pravda, že antické zařízení, dělající z člověka výbušninu shromažďováním látek v lidském těle mi přijde hodně za vlasy přitažené (a vlastně ještě to, že se to rozvíjelo až k výbuchu i poté, co to bylo mimo tělo), ale je to sci-fi...
Zde bych chtěl zdůraznit, že Beckett byl na Atlantis má nejoblíbenější postava. Jeho chování, charakter a i ta skotská angličtina mě vždy potěšilo v díle nejvíc. Byl to prostě člověk, kterého bych chtěl mít za nejlepšího kamaráda.
Ale hlavně se tu musím ohradit proti názoru uživatele Sheppard86 : Carson v tomhle díle rozhodně nebyl odbyt či tak něco. Ba právě naopak. Jak bys chtěl, aby zemřel? Třeba zraněn na Hive ship, obklíčen Wraithy, když by ho Sheppard nechtěl opustit, ale on si vzal do ruky ovladač od C4, poslal Shepparda zpět na Atlantis a těsně po jeho úniku by vyhodil celou Hive ship do povětří? To by byl sice pro postavu hrdinský, ale pro herce potupný konec. Takže jak by měl zemřít doktor? Při záchraně lidských životů. A on vlastně zachránil toho člověka, kterému vyndal nádor. Žádná extra hrdinská smrt, ale smrt se ctí, po odvážném činu a poměrně realistická. A ještě k tomu rotrhání... Pochybuju že byl roztrhán.. Jelikož se k němu dostal až ten oheň, tak byl asi jen řádně sežehnut. A proč na pohřbu nebyly davy? Ono asi zrovna ze Země nepůjdou davy do jiné galaxie a myslím si, že členů expedice tam bylo dost. Jen nevím, kde se tam vzal Skot s dudama.
Čili Carson mi bude chybět, ale změna je život a navíc, zemřel tak jak žil, čili ta smrt mu byla hodna.