Přízrak z minulosti, part 3
"Pořád nespravili ten skener?" zajímal se večer Will.
"Jsi zvědavý nebo co?" pousmála se kapitánka a koukla na něho zpoza knížky.
"Jsem," nafoukl se. "Calahan by sebou měl mrsknout!" Usmála se.
"Není to opravář," uchechtla se.
"Ať maká McKay... musí někoho zapřáhnout," zazubil se. Vlezl do postele a Ginny si na něho lehla. Hladil ji po zádech.
"Pamatuješ na toho doktora, co přijel včera?"
"Jop, myslíš Ewarda Michaelse? Debilní jména, chudák, měl divné rodiče.“
"Mluvíš s někým, kdo má pět křestních jmen a dvě příjmení," rozesmála se. "Tak kdo měl šílené rodiče?"
"Jak ti lidé nejčastěji říkali?" zajímal se. Koukla na něho.
"Jak kdy a jak kdo," broukla. Díval se na ni. Byl zvědavý. Potřeboval inspiraci.
"Jak ti říkal třeba Mike?" Pousmála se.
"Různě. Ty jména ti moc prostoru nedávají. Je jich sice pět, ale moc se s nimi dělat nedá. Takže to tak nějak všichni komolili," uchechtla se. "Ale říkával mi Ginny, Gin, Madison, Isi a kočko."
"Prdelko?"
"NE! Nic takového…střeleného," rozesmála se. "Kočko, zlato a...broučku. Nic jiného," pousmála se.
"Jsi moje prdelka," pleskl ji po zadku. Přitiskla se k němu a pousmála se.
"Ještě mi máma kdysi říkala Nevie - z Guinevry. Ale nikdo jiný mi tak už nikdy neřekl."
"Pěkné," pousmál se. "Pokud to ale bude holčička, nechci, aby měla jedno z tvých jmen.“
"Chm, díky," zabručela.
"No ták... je to trapný, když by se jmenovala jako ty.“
"Neříkám, že ne. Ale zní to, jako by se ti ani jedno nelíbilo."
"Líbí, jen si nemyslím, že by to byl dobrý nápad.“
"Já taky ne," zívla si a zavřela oči.
Dal jí pusu. "Pojď, jdem spát.“
Kapitánka se vzbudila uprostřed noci. Špatný sen už neměla hodně dlouho. A byl v ní ten doktor a Hyde...a doktor a...
"Prokrista!" vydechla.
"Hm?" zamručela vedle ní deka.
"Wille, ten doktor s tím divným jménem. Je to Hyde!"
"Ale no ták, něco se ti zdálo, pojď spát,“ stáhl ji zpět do peřin.
"Ne, Wille. Vím to."
"Spi..." Cosi zamručela a šla se napít. Opřela se o linku a zavřela oči. Povzdechla si a zalezla si zpátky do postele. Něco ji napadlo, ale bude ráno k tomu potřebovat Mika.
Staví se za ním ráno. Reedová by ji momentálně vynesla v zubech.
Ráno se vzbudila a že by jí bylo extra dobře, to se říct nedalo. Přetočila se na bok a na chvilku ještě zavřela oči. Pak se zvedla a šla si zobnout nějaké sušenky. Hned jí bylo líp. Vrátila se do postele a koukala do stropu. Will spokojeně spal na boku a vypadal, že by klidně prospal celý den, kdyby mu nezvonil budík. Kapitánka znova vstala a udělala mu snídani. Takhle si představovala normální ráno. Skoro jako by byli na Zemi.
"Dobré ráno," pousmála se a dala ji doprostřed postele.
„Dobré,“ ozvalo se zívnutí a zakničení. "Já nikam nechci!“
"Musíš," dala mu pusu. "A teď snídat."
"Řekni, že nikam nejdu!"
"Jdeš, lásko. A můžeš mít buď snídani nebo mě. Protože obojí už nestihneš."
"Nechci nic! Chci spánek!"
"Tak fajn" vstala s úsměvem a začala se oblíkat. "Já jdu, mám práci. Zatím ahoj."
Kapitánka došla za doktorem Calahanem.
"Dobré ráno!" usmála se na něho.
"Dobré, čímpak posloužím?" staral se. Vypadal spokojeně, jako dlouho ne.
"Nooo, potřebuju krevní testy doktora Michaelse. Nové krevní testy."
"Proč prosím tě?" zamračil se.
"Je to Hyde. A vím, že to zní šíleně, ale je to on."
"To zní šíleně, Gin," souhlasil.
"Já vím, ale udělej to prosím. Jeden test."
"No dobře, ale nelíbí se mi to.“
"Líbit se ti to nemusí, ale beru na vědomí," pousmála se. "Děkuju."
"Fajn... ale jen jednou a chci sehnat pěknou kytku, ať je u mě na stole přesně v pět ani dříve, ani později.“
"Vyděrači."
"Mám tě rád'!
"Já tebe taky!" křikla zpátky. Jen se zasmál a počkal, až odejde, pak si doktora zavolal. Vzal mu krev s tím, že to je rutinní vyšetření. Doktorovi se to moc nelíbilo, ale nakonec to vzal.
"Díky, doktore," pousmál se Mike. "Můžete jít." Jakmile odešel, dal se do testů. Chtěl to mít do večera hotové, tedy co mohl stihnout. Od pěti měl rande.
"Za deset minut u Západní věže? Will." Takový text emailu přišel kapitánce chvilku před pátou. Pousmála se a odpověděla:
"Jo, proč ne : )." Hodila se do civilu a vydala se na místo.
Doktor nedostal výsledky krevních testů ani do páté hodiny. Stejně tak jako se neobjevila kapitánka. Povzdechl si. Vykašlala se na něho. Upravil se a vydal se za Liv. Kytku si sehnal nějakou sám. Řekl si, že tohle bude přece jenom lepší, když to bude od něj. Zaklepal u Liv. Otevřela mu a vypadala unavená.
"Ta je nádherná!" vydechla. Dal jí pusu.
"Nejlepší, co se tady dá sehnat," pousmál se.
Dala mu pusu. "Jsi dokonalý!"
"Přinesl jsem film," zamával jí před nosem obalem od DVD.
"Co jsi donesl?" pustila ho dál.
"No...," koukl na obal. "Pan a paní Smithovi."
"Oho, to zní dobře, vytáhnu nějaké sušenky a jdem na to?" starala se.
"Tyčinky nemáš?"
"Poslední tyčky jsi odnesl a zabavil ty," smála se.
"Tak se budem muset spokojit s tím, co tu je," zachichotal se.
Jen zakroutila hlavou a pustila DVD, pak vytáhla sušenky a skočila k němu. Jo, tohle se jí líbilo. Objal ji a pohodlně se opřel. V první půlce filmu usnula.
Kapitánka došla k Západní věži, kde nikde nikdo nebyl. Opřela se o zeď a čekala. Za chvilku uslyšela nějaké kroky, které se potom zastavily.
"Wille?" houkla. Nic se neozývalo. "Tohle není vtipné."
"No, já vím, že není, ale nejsem Will." ozvalo se a zpoza chodby vyšel jeden z nových doktorů.
"Už zase vy?" povzdechla si. Doktora Michaelse fakt neměla ráda.
"Ano, slyšel jsem tu kroky, tak jsem za nima šel."
"Aha, super," zabručela.
"Ale nebudu rušit," pousmál se a prošel kolem ní. A najednou byla tma.
Ginny se probrala a otevřela oči. Ruce měla svázané v poutech za zády. Rozhlédla se kolem. V místnosti byl neuvěřitelný binec. Musela to být jedna z původně zatopených částí. Bylo tu suché bláto, naplaveniny a převrácený nábytek. Svítilo jenom pár světel. A jediné, co ji napadlo, bylo: Už zase. Koukla na pouta a trošku s nima trhla. No časem povolí. Na chodbě uslyšela kroky. Sledovala dveře, a když se otevřely, zjevil se tam ten chlap.
"Věděla jsem, že jsi to ty. Nikdo mi nevěřil," broukla a sledovala, jak si muž sundává falešné vousy. "Ale nepoznala jsem tě hned."
"No proč by ti měl někdo věřit?" staral se. "Jsem přece ve vězení."
"Evidentně ne."
Jenom se ušklíbl. "Máme nevyřízené účty."
"Ano?"
Přikývl. „No ano." Dal jí facku.
"A to bylo za co?" oklepala se. "Co vlastně chceš?" trhla sebou.
"Jen tak," zabručel a pokrčil rameny. "Jen se pomstít Williamovi."
"Jsi parchant, víš to? Jak dlouho si myslíš, že bude trvat, než mě někdo začne hledat?"
"Vím a jsem na to hrdý," vyplázl jazyk. "No tak zhruba pár hodin."
Zavrtěla hlavou. Nebude mu brát iluze.
"Víš, že Ryan spí s pár ženskýma, nebo spal. Podle mě s celou Atlantis."
"Už si mi to říkal tehdy. Nevadí mi to," broukla. Rozhodit se nenechá. Hlavně v klidu. A jestli to je pravda, zabije nejdřív ji, popřípadě je a pak jeho.
"No, co vím, tak určitě s pár doktorkama," pousmál se. "Chcete slyšet pohádku?“
"Povídej."
"Byl jednou jeden William Ryan. Měl rád nebezpečné mise. A tak si jeho nadřízení řekli, že je jako dělaný pro speciální operace. William na to kývl. Byli jsme parťáci, víš? Byli jsme mladí a bezstarostní. Tam arabský terorista, tak rukojmí v Izraeli, tam drogy v Kolumbii...a právě tam se naše cesty a názory rozdělily. Mohli jsme mít všechno. Stačil balíček toho koksu. Stačilo pustit toho člověka. Byl proti. Já jsem si to ale udělal po svém a milý tehdy poručík Ryan mě práskl. Zabásli mě. Pět let v kolumbijském vězení. Dokážeš si to představit?" štěkl.
"Matně," odtušila.
"No a pak se oženil, s krásnou, ale nebezpečnou ženou. Chtěla všechno, taky mu pomáhala při misích. No a pak jim to přestalo klapat. A William dostal nabídku v SGC.“
"Dojemné," broukla.
"A pak tu byla jedna doktorka za druhou. Ale nepopírám, že podle mých zdrojů se zapletl i s vojáky."
"Na to, že jsi strávil pět let v jihoamerické díře, máš excelentní informace."
"Ano, mám. Pár lidí tady rádo povídá. Někdy vám ženy tady neřeknou všechno, když ví, že jste jeho žena."
"Jsi magor. Měl bys vyhledat nějakou pomoc. Psychiatra řekla bych. A pokud by nepomohl, zkus hrobníka."
"Co bys řekla na to, že spal i s Reedovou?" usmál se.
"Že..." zamyslela se a zavrtěla hlavou. "Nevím," přiznala. Na tohle neměla co říct.
"Jedna doktorka povídala, divila by ses, jak si vyplakala srdíčko, když ji William odmítl." Zkoumavě ji pozoroval. Změnila se. Už nevypadala jak vyděšené štěně. Ne tak, jak minulý rok.
"Je to jeho život," zašeptala. "Je dospělý."
"Ale ty jsi jeho žena, asi mu na tobě záleží. Mám ještě trochu času. Tedy ne že by tvoje ochranka nefungovala dobře... dva z nás, co jsme byli poslání, aby tě zabili už zlikvidovali... ale ještě zbytek.“
"Co?" vydechla a začala ho pořádně poslouchat.
"Myslíš si, že bych se sem dostal jen tak?" Prvně jí vše vysvětlí a pak ji zabije. "Ne, nedostal, je nás tu pár dalších, tedy bylo. Generál Bradsome se o tomhle dozvěděl a rozhodl se na to nasadit pár lidí. Prvně jste byla na seznamu vy a pak Reedová, pokračovalo to Ryanem a Lincolnem. Pak Lorne a konec."
"Proč?"
"Pět vražd má zamaskovat tři hlavní," pousmála se.
"Jsi chytrý," uchechtla se.
"Ne dost," ušklíbl se. "Ale dám si pár dohromady, když chci. Ale šlo o vás, seržanta a poručíka. S Ryanem mám nevyřízené účty a Lorne mě štve." Zavrtěla hlavou.
"Doktor Michaels do kontrolní místnosti!" ozvalo se městem.
"Volají tě, měl bys jít," připomněla mu jemně.
"Hm, ale nepůjdu, takže to uděláme rychle," povzdechl si a vytáhl devítku.
"Začnou tě hledat a bude jim to podezřelé. Já ti stejně neuteču." Ukázala na pouta.
"Ne to neutečeš," ušklíbl ji a pažbou zbraně ji omráčil.
Doktora Calahana v noci probudilo klepání. Odsunul Olivii bokem a vstal.
"Není tu Ginny?" zabručel Will, který stál za dveřma. "Doma není."
"Mám tu Liv, kdybys chtěl, ale Gin ne. Nešla si zaběhat?"
"Pochybuju, takhle pozdě nechodí běhat a o Liv zájem fakt nemám.“
"Tak nevím, kde je. Nepřekládá zase něco? Nebo neplave? Do tělocvičny ses díval?"
"No byl jsem všude, napadl jsi mě už jen ty."
"Není tady, fakt ne," podrbal se na hlavě.
"Koho hledáte, pane?" starala se Liv, která se probudila a přišla se podívat, co se děje.
"Ginny."
"Tak ji jdeme najít, ne?"
"No ale kde? Už jsem byl všude. Neodpovídá ani na vysílačku."
"Vezmu si župan, zbraň a porozhlédneme se kolem znovu.“
"Dobře," přikývl kapitán.
Kapitánka se probrala. Evidentně dřív, než měl Hyde v plánu. Koukla na pouta a dala se do vysvobozování. Šlo to ztuha. Pouta byly těsné a za chvilku cítila, jak má ruce odřené. Ale pomalu se uvolňovala. Bylo to dobré. Pouta nakonec povolily. Ruce jí vyklouzly. Zápěstí měla celé zkrvavené a pálilo. Rozhlédla se kolem a vzala nějakou trubku, co se tam válela. Vykoukla ven. Nikde nikoho nebylo, tak se rozeběhla na jednu ze stran. Potřebovala se dostat k oknu. Netušila, kde je.
"Mám její tablet," broukl Mike a zvedl ho z postele. Nakoukl do její pošty. "Psal si jí," koukl na Willa a ukázal mu zprávu.
"Nepsal jsem jí," ohradil se.
"Jděte tam," usmála se sladce Liv. Will přikývl a vydal se na místo.
Kapitánka doběhla k nějakému oknu a koukla ven.
"Kde to sakra jsem?" vydechla. Město z téhle strany nikdy neviděla. Pokračovala pomalu dál. Zahnula do další chodby. Měla pocit, jako by se motala v kruzích, a když došla do menší místnosti, odkud vedlo asi dalších pět chodeb, povzdechla si.
"Děsivé, že?" ozvalo se za ní. "Pohni se a vystřelím ti mozek." Pomalu se otočila.
"Kde jsme?" hlesla.
"Jdi rovně, pomalu.“ Udělala, co chtěl. Šla pomalu. Přiblížil se až k ní. Rychle mu chytla ruku i se zbraní a vyrazila mu ji z ruky. Dala mu pěstí a rozutíkala se pryč. Jenže Hyde byl velký a rychlejší, takže byl za chvilku u ní. Strčil do ní a ona narazila na zeď. Spadla na zem, ale rychle se zvedla a znova se rozutíkala, než k ní stačil doběhnout. Bylo jí jedno, kam běží. Před sebou měla schody. Skočil jí ale po nohou a podtrhl jí je. Spadla a skutelálela se ze schodů dolů, kde zůstala ležet. Pohla se až když byl tak v půlce schodů. Zrychlil a klekl si na ni. Chytl ji pod krkem. Snažila se ho ze sebe skopnout. Párkrát ji praštil. V tu chvíli se ozval výstřel. Kapitánka se rychle odsunula na druhou stranu ke zdi a vyděšeně na něho koukala. Trošku popadala dech. Ze schodů k ní doběla Reedová s Lincolnem.
„Jste v pohodě?" starali se. Rychle přikývla.
"Krvácíte," podotkl Lincoln a podíval se na zem, kde byla krev. Pak se k ní klekl a koukl jí na hlavu. Zezadu jí tekla krev.
"Nic to není," hlesla roztřeseně a rychle si otřela oči.
"No, trochu to je, vstávejte, jdeme na ošetřovnu, seržantka to tu zatím poklidí a pak se za námi přijde podívat, hm?"
"Nemůžu zůstat ještě chvilku sedět?" hlesla. Třásly se jí nohy.
"Ne, jdeme." Vytáhl ji do stoje.
"Je...mrtvý?" šeptla.
"Je, zastřelila jsem ho," pousmála se Olivie. Táhla ho k nejbližšímu balkónu, kde ho shodila do moře. Kapitánka na ni koukala s otevřenou pusou. Tohle zrovna dělat nemusela.
"Nekoukejte na mě tak," pokrčila rameny. "Nahlásíme to generálovi a ten oznámí, že se ztratil."
"Ale to ho začnou hledat. Bylo by dobré říct rovnou, co se stalo."
"Prvně musíte na ošetřovnu, jdeme." Poslechla ho a vydala se za ním. Reedová je následovala.
Došli na ošetřovnu. Doktor Calahan byl stejně vzhůru, tak se tam motal kolem. Hlavně zkoumal opravený skener. Udělal pár testů a zjistil, že je jako nový. Konečně, došel k závěru, že bez toho byli jako bez rukou. Když mu ale dovedli kapitánku, byl rád, že ho může rovnou vyzkoušet.
"Ty vypadáš," prohlídl si ji.
"Doufám, že vypadám aspoň z poloviny tak, jak se cítím."
Rozesmál se a zkontroloval ji. "Vypadáš v pohodě, trochu potlučená a boule hlava, oba dva jste v pořádku." To poslední ji zašeptal. "Kdes ji našla, Liv?"
"V Západní věži. Naspodku. Proč?"
"Měla štěstí," pousmál se, ale moc dobře věděl, že Liv ví, že mu to bude muset pak všechno vysvětlit.
"Počkám ještě na výsledky testů a udělám jí ultrazvuk. Bude mi tu v noci dělat společnost," broukl doktor ještě.
"Jo, užijte si to tu... Lincolne?" broukla Liv a naznačili, že by měli jít.
„Už jdu. Zatím, kapitáne!" mávl jí.
"Dobrou noc," pousmála se Ginny. Oba se vydali uklidit ještě ono místo a podívat se, co by v jeho pokoji mohli najít.
Doktor Calahan zatím zavolal manžela kapitánky a uložil ji do postele. Will došel za chvilku. Maličko se pousmála.
"Vypadá to, že ho máme z krku," broukla. Dal jí pusu na čelo.
"Ještě na chviličku váš dva budu otravovat," broukl Mike a naklusal s ultrazvukem. "Tričko nahoru a lež. Kouknem se. Skener na tohle totiž není nakalibrovaný. Ale už se na tom pracuje, jsi taková rarita."
"Jako vždy," uchechtla se a poslechla ho.
"No...ehm..." odkašlal si a koukal za chvilku na monitor. "Teda, nevím, jak vám to říct," podrbal se na hlavě.
"Co?"
"Jestli se nepletu a to se mi stává málokdy..."
"MIKU!" zavrčela Ginny.
"Budou to dvojčata."
"No super," hlesl Will. Kapitánka jenom polkla. Dvě děti? Začalo jí být mírně nevolno.
„Lhal jsi mi někdy?“
„Ne,“ broukl.
"A co tohle? Ty a Reedová? Ty a Hyde? Ty a tvoje ex? Ty a jakákoliv jiná ženská? Tohle lhaní, Wille!"
"Co s nima? Teď to tady na ošetřovně s tebou nebudu rozebírat, ano?"
"Ne, zrovna teď to budeme rozebírat. Teď a tady. Nikdo tu není. Hyde mě zase málem zabil, Wille. Takže teď to rozebírat budeme." Koukala na něho.
"Dobře, já a moje ex jsme začínali na společných misích, spolupráce s ní je a pokud někdy bude, bude pouze na profesionální úrovni. Ani jeden z nás už o toho druhého nestojíme. Hyda... pokud bych ho dostal do ruky, tak bych ho zabil..."
"Udělala to za tebe Reedová," zabručela.
"Vím,“ zavrčel.
"Kdyby to neudělala, zabil by mě."
"Já vím, taky mi řekla o tom, že tě má s Lincolnem hlídat," povzdechl si a sedl si. Chytl se za kořen nosu. "Gin, je mi to vážně líto."
"No," jemně mu nadzvedla hlavu, "Hyde je pryč a já...my jsme v pořádku," trošku se pousmála.
"Ale přesto mě to mrzí," chytl ji za ruku a políbil ji na hřbet ruky.
„Už je to pryč," broukla. "A doufám, že všechno," dívala se na něho.
"Teď to bude lepší a lepší," políbil ji na čelo.
Olivie Reedová uklízela vestu na své místo.
"Co ti je? Jsi poslední dobou divná," staral se Lincoln a přišel k ní. Jenom se pousmála a zavrtěla hlavou.
"No tak. Poznám to na tobě."
"Musím pryč z Atlantis," sedla si na lavičku. "Potřebuju pomoc."
"Jak?"
"Sbalím si věci a pokusím se někde venku najít pomoc. Vím, kde hledat...teda tuším."
"A podělíš se?"
"U Wraithů...existuje místo, musíš jít asi přes pět planet, ale pokud tam přijdeš a požádáš o pomoc, někdo přiletí a pomůže ti. Je to jakoby spřátelená planeta všem Wraithům..."
Lincoln se zatvářil skepticky.
"Anebo tě zabije."
"Jaký je mezitím rozdíl..." najednou se zahleděla do dáli. Chvíli stála a nic nedělala.
"Liv, halo," šťouchl do ní. Dala mu pěstí. Pak ho praštila znova a podkopla mu nohy. Další ránu vykryl a přitiskl ji na stěnu.
"Co to děláš?!" Odpověděla mu pro něj neznámým jazykem a snažila se ho praštit. Držel ji tak dlouho, dokud se neuklidnila a vyděšeně na něj nezírala.
"CO se stalo? Proč mě držíš... mimochodem, bolí to."
"Má to bolet. Cos to sakra dělala?!"
"Co jsem dělala?!" odstrčila ho a nechápavě na něj koukala. Zasvětil ji. "Výborně, to je důvod proč musím odejít..." Pak mu všechno pověděla - o tom, že se často probere na jiném místě a neví, jak se tam dostala a tak dále.
"A útěk to vyřeší?"
"Podívej, potřebuju pomoc, zahrávala jsem si s věcmi tisíce let starými!“
"Co chceš, abych udělal?" zeptal se po chvilce přemýšlení.
"Pomohl mi utéct, potřebuju ještě někoho, přemýšlela jsem nad tím. Sama to nezvládnu, nikdo se nedozví, žes mi pomáhal..." prosebně na něj pohlédla a pak se dala do vysvětlování. Nakonec souhlasil. "Dnes v noci má službu Lorne. Provedeme to na jeho službě...“ pousmála se. "Potřebuju po tobě ale ještě něco," vzala ho za paži a vedlo jej ven. Následoval ji.
Major Lorne se ve službě nudil. Trochu poklimbával v křesle, pamatoval si, že za ním přišla Reedová a o něčem si povídala, než přišla tma. Ta přišla i na Chucka. Nikdo jiný v místnosti nebyl. Mariňáci hráli karty v místnosti u brány a zbytek si odskočil na půlnoční svačinku. Takže si nikdy ničeho zvláštního nevšiml. Po té, co Lincoln zadal adresu a šel se s Liv rozloučit, tak jej omráčila, bude lepší, když si pozemšťané budou pamatovat, že se ji snažil zastavit, ne že ji pomohl. S mírným povzdechem se porozhlédla po městě. Strčila Lincolnovi pod bundu bílou obálku a pak se s batohem rozeběhla pryč. Proběhla bránou, která se za chvíli zavřela. Octila se na krásné slunečné louce. Usmála se a zadala hned další adresu...

.