Zelená planeta
20. Problémy v zelené i černé
Grery seděl u dohasínajícího ohně, dloubal do něj klackem a každou chvíli se ohlédl po spící Rinye. Přemýšlel, jestli jejich rozhodnutí hlídat tu tajemnou ženu nebylo unáhlené. Vždyť se přece nevydávala na noční výpravy pokaždé. Dokonce ani často. Co věděl, tak byla pouze na jedné jediné. A klidně to mohla být jenom zvědavost, která jí tehdy zahnala zpátky do vsi. Lidé měli vždycky tendenci přehánět. Znovu se ohlédl.
Rinye ze spaní vzdychla a něco zamumlala. Přetočila se na druhý bok a položila si ruku na břicho. Na to, že jídla bylo méně, než by každému z nich prospělo, nová tanečnice zřejmě hlady netrpěla. Alespoň pokud se dalo soudit podle mírné obliny na jejím břiše. Nebyla nijak zvlášť patrná, a když Rinye stála, nebyla znát vůbec.
Grery nad tím zavrtěl hlavou. Možná ho jenom šálilo mihotavé světlo ohně.
Valerian mu poklepal na rameno.“Vystřídám tě,“ zamumlal a zůstal stát, zatímco se Grery uložil opodál a v okamžení spal.
Valerian odešel na okraj tábořiště a přecházel sem a tam po kusu měkkého trávníku, takže ostatní spáče nerušil. I on se každou chvíli podíval na spící ženu. Na rozdíl od Greryho si všímal jiných oblin jejího těla. Už pár dní a hlavně částečně probděných nocí mu braly klid.
‚Proč vůbec váhám?‘ napadlo ho. Rinye neměla žádného silného ochránce a žádné ambice stát na výsluní. Snadná oběť sice nebyla přesně to, co by Valerian vyhledával, ale stále častěji ho napadalo, že pokud si nepospíší, může ztratit příležitost u jediné volné ženy ve skupině. Trein měla muže. Navíc byl její muž čistě náhodou vůdcem jejich malé slupinky. A Deza byla na Valeriana příliš náročná. Nedokázal by jí zahrnout dostatečným množstvím dárků, aby se spokojila pouze s ním. Raději ji nechával pro ty, kterým nevadilo, že jsou jedni z mnoha.
Valerian se znovu otočil při svém zamyšleném přecházení, když si všiml, že se Rinye posadila, pak vstala a s tichým vzdycháním poodešla za první stromy. Na místě, kde ležela, zůstal její plášť a šaty visely přehozené přes postranici vozu. Byla jenom v dlouhé nebělené košili.
Nad důvodem náhlé noční procházky Rinye se Valerian zašklebil. Počkal ještě dvě otáčky svého přecházení a pak se vydal stejným směrem. Všiml si, jak Rinye záleží na hygieně, a že i takový jednoduchý úkon bude mít dohru u nejbližšího potoka.
Potkal ji, když mířila zpátky. Stále ještě byla dost daleko od tábora, aby si dovolil ji šeptem oslovit.
„Neměla by ses toulat sama,“ uslyšela jsem najednou tichý hlas. Málem jsem leknutím nadskočila.
„Cože?“ vyjekla jsem. To už jsem v přítmí pod stromy rozeznala Valeriana. „Nestačí, že ponocuju já?“ zavrčela jsem na něj. Z celé společnosti mi byl nejméně sympatický. Na můj vkus byl příliš sebevědomý, příliš pyšný, příliš – možná i příliš blonďatý. Nad poslední myšlenkou jsem se musela pousmát. Pochybovala jsem, že by mi vadily světlé vlasy, i když jsem nevěděla proč.
Minula jsem Valeriana s jedinou myšlenkou. Co nejdříve zase usnout. Únava se stala mou stálou součástí a každá chvilka nevyužitá v noci k odpočinku si ve dne vybírala svoji daň.
„Počkej přece,“ zavolal za mnou.
„Co je?“ zavrčela jsem a otočila jsem se k němu. „Nemůže to počkat do rána?“
„To teda nemůže,“ usmál se na mě z větší blízkosti, než by mi bylo milé. Couvla jsem, ale sledoval mě krok za krokem. Udělala jsem celkem tři, než jsem se zastavila. Strašně se mi nechtělo něco mu dokazovat, ale pochopila jsem, že jinou možnost nemám. Udělala jsem půl krok k němu a zblízka se mu zadívala do očí. „Tak co nepočká?“ zamračila jsem se.
Překvapeně couvnul tentokrát on, ale hned se vrátil a na tváři se mu rozlil úsměv, o kterém si myslel, že je neodolatelný. Všimla jsem si už před časem, jak na něj lákal vesnické krásky.
Povzdechla jsem si. To mi ještě scházelo. „Nech toho,“ zamumlala jsem odmítavě.
Chytil mě za ramena a rychle odtlačil ještě pár kroků, až jsem se zády opřela o kmen stromu. Přitiskl se na mě a snažil se ústy najít moje rty. Jednou rukou mi pořád svíral rameno a druhou mi začal vyhrnovat košili.
Dostala jsem zlost. Proč mě nemůže nechat na pokoji? Pootočila jsem hlavu a opřela se Valerianovi dlaněmi o ramena. „Počkej,“ zašeptala jsem. „Kam pospícháš?“
Opravdu zpomalil a dokonce se nechal trochu odstrčit. Využila jsem toho a prudce vykopla kolenem před sebe. Trefila jsem se správně. Přidušeně hekl a v předklonu zavrávoral dozadu. Ruce měl složené na svém nejchoulostivějším místě. Nezdržovala jsem se zjišťováním, jak moc jsem mu ublížila, a rozběhla jsem se zpátky do tábora.
Strach se projevil, až když jsem se u svých věcí horečně balila do pláště a snažila se, aby ze mě bylo vidět co nejméně. Seděla jsem pak skrčená u země a bála se pohnout. Srdce mi tlouklo jako o závod. Zády jsem se opírala o kolo vozu a oči mi těkaly z místa na místo při hledání možného nebezpečí.
V mém zorném poli se objevily Valerianovy nohy a já si přitáhla plášť ještě blíž k sobě. Zastavil se nade mnou, chvíli postál, přešlápl a odešel.
Krev rozbouřená nečekaným nočním útokem se mi uklidňovala jen zvolna. Přinutila jsem se několikrát pomalu a hluboce se nadechnout a vydechnout. Panika začala mizet a s nastupujícím klidem jsem usnula. Únava byla příliš velká na to, abych dokázala zůstat vzhůru, když bezprostřední nebezpečí už nehrozilo.
Ráno jsem stěží rozlepila oči a nechápavě se mračila na Valerianovy vítězné pohledy mým směrem. Byly tak okaté, že si jich všimli i ostatní ve společnosti. Deza se jen pohrdavě ušklíbla, ostatní se tvářili zaraženě a váhavě. Jestli si myslí, že co se mu nepodařilo v soukromí, toho dosáhne veřejně, tak se teda plete, pomyslela jsem si a tiše si povzdechla. Všem budu muset dát jasně najevo, jak je to s hraným Valerianovým vítězstvím. Netěšilo mě na sebe upozorňovat ani v tak malé skupince, ale nic jiného mi očividně nezbývalo. Naštěstí jsem nemusela na vhodnou příležitost čekat dlouho.
Valerian ke mně přišel a položil mi ruku na rameno. Než stačil cokoli říct, vyjela jsem na něho sama: „Tobě to nestačilo? Chceš ještě jeden kopanec, než ti dojde, že nemám zájem?“
Okto vyprskl smíchy. Zbytek skupiny se udržel, ale museli se odvrátit, aby světlovlasý muž neviděl jejich pobaveně sešklebené tváře.
Valerian ode mě ustoupil a přejel mě ledovým pohledem, který ostře kontrastoval s červení zalévající jeho tvář. „Zájem o tebe?“ prskl. „To opravdu ne. Ani jako chvilkové potěšení nejsi použitelná.“ Otočil se a odešel s hrdě zvednutou hlavou.
Pokrčila jsem rameny a dál se věnovala balení svých věcí a jejich nakládání na vůz. Ale Valerianova řeč ve mně nechala neurčitý pocit ztráty. Něco, co řekl, mi mělo být důvěrně známé. Pokoušela jsem se zopakovat si v duchu jeho slova, abych určila aspoň slovní spojení, které ve mně rozechvělo nějakou spodní strunu, ale známý pocit se vytratil. Nezůstalo nic.
Naše pouť po vesnicích a městečkách pokračovala v obvyklých kolejích. Hudba i tanec mě už dávno přestaly těšit tolik jako na počátku. Stala se z nich práce a rutina. Ani občasné pauzy v tanci prokládané krátkým vyprávěním k povzbuzení místních obyvatel nepůsobilo tak, jak jsem si původně představovala. Poslouchali, přikyvovali, usmívali se a odcházeli se sklopenými hlavami plnými starostí.
Alespoň mně pauzy určené k vyprávění příběhů pomohly. Mohla jsem při nich odpočívat.
Valerian se mi vyhýbal a já byla ráda. Jen ta jeho poslední poznámka mi občas zněla v hlavě jako šepot ze zapomenutého snu.
Rinye se potácela po cestě za vozem. Každou chvíli se ho chytila, aby neztratila rovnováhu, a oči se jí zavíraly.
Okto strčil loktem do Rehise a kývl směrem k ní. Dávali si pozor, aby to nezaznamenala, ale Valerian moc dobře věděl, že Rinye má teď dokonce hned dva ochránce. Od toho rána, kdy ho tak necitelně odvrhla, nad ní Okto i Rehis drželi nenápadnou stráž. Grery to postřehl ihned a jenom spokojeně pokýval hlavou. Byl rád, že nemusí rozhodovat i o takových věcech, a skupina si mezi sebou udělá pořádek sama. Trein se na něho usmála. Věděl, že má z Rinye radost. Valerian by pro ni nebyla dobrá volba.
Rinye přidala do kroku a vystřídala Dezu u oje vozu. V podstatě byla ráda, že se má čeho držet. Slabost jí motala nohama už několik dní a ani poctivě prospané noci nepomáhaly. Cítila, jak jí ubývá energie jako by ji někdo kradl přímo zevnitř jejího těla. Pověsila se do popruhu a smutně se usmála na Okta vedle sebe. Věděla, že téměř celou váhu vozu táhne sám.
............................................................................................................
Zak stál na můstku u jedné z konzol a prsty mu každou chvíli zabloudily k opasku se zbraní. Mladý důstojník toužící po moci stál v blízké chodbě a rozhodoval se, zda zaútočí. Síly měl dost, přesto nerozhodně přešlapoval. To, co mu chybělo, bylo trochu víc odvahy.
„Kerate,“ oslovil váhajícího důstojníka starší Wraith. Nepoužil k tomu telepatii, jak bylo obvyklé ale hlasitou řeč. „Opět nejsi na svém místě. To je už druhý prohřešek za poslední dobu. Mám za povinnost tě upozornit, že po třetím přijde trest od velitele. Nebo máš snad omluvu pro své chování?“
Kerat se narovnal. Pohled upíral přímo před sebe a rty stiskl k sobě. Pak si to rozmyslel a nadechl se k odpovědi. Wraith ho ale zarazil dřív, než stačil promluvit.
„Nehledej výmluvy. Varuji tě. Poznám to.“
„Nehledám výmluvy, Lyne,“ zamračil se Kerat. Vlastní váhavost ho rozčilovala.
„Pak jdi na své místo a hleď, abych o tobě raději ani nevěděl,“ uzavřel starší Wraith rozpravu a otočil se k odchodu.
Kerat zůstal stát na místě, dokud byl jeho nadřízený v dohledu. Sotva zmizel v nejbližším ohybu chodby, ohlédl se mladý důstojník ke vstupu na můstek a zamračeně odešel na svoji pozici u dálkových senzorů. Cestou si umínil, že příště bez váhání vstoupí a převezme vládu nad lodí do svých rukou. Tentokrát ještě ne. Tentokrát měl Lyn štěstí, ale příště se jejich role obrátí a Kerat Lynovi nedaruje ani jednu jedinou malou výtku, kterou kdy slyšel z jeho úst i z jeho myšlenek.
Lyn prošel nejbližší spojkou mezi dvěma chodbami vedoucími na můstek. Než vešel, na okamžik se zastavil a s hlavou mírně na stranu sledoval v myšlence odcházejícího Kerata. Na můstku se krátce podíval na Zaka a kývl. Oba věděli, že pokus o převrat se sice odkládá, ale stále hrozí. Kerat byl naštěstí příliš váhavý. Až dostane víc odvahy nebo až se naskytne vhodnější příležitost, pokusí se ji využít.
............................................................................................................
Rinye se svezla na rozloženou látku a zůstala sedět se skloněnou hlavou. I nepatrný pohyb jí působil problémy. Nechtěla ani přemýšlet o tom, jak bude dnes večer tančit. Jistě to nakonec zvládne, i když jí teď připadalo skoro nemožné jen pozvednout pohled.
„Jsi v pořádku?“ sklonil se k ní Rehis. Položil jí ruku na rameno tak ochranitelským gestem, že jí z toho přejel mráz po zádech. Odtáhla se a zamumlala něco neurčitě uklidňujícího. Rehis se jenom usmál a odešel pomoci Valerianovi s hudebními nástroji.
Rinye na chvíli zavřela oči a vědomě odpočívala.
Probudilo mě šťouchnutí do kolene. Zamrkala jsem a nenápadně potřásla hlavou. Dokázala jsem usnout vsedě? Něco se mnou určitě nebylo v pořádku.
Trein si mě naštěstí všimla včas a měla jsem chvíli, než začalo vystoupení, abych se vzpamatovala. Její zamračený pohled mi ale naznačil, že to bylo jedno z posledních nenápadných připomenutí a dál bych mohla mít problémy.
Grery to později večer potvrdil.
Sotva jsme zastavili pod posledními stromy malého lesíku, všechny pohledy se otočily k vedoucímu naší malé skupinky.
„Rinye,“ oslovil mě vážně, „je něco, co by ti pomohlo? Tvoje únava je pro nás čím dál větší přítěží. Je třeba to nějak vyřešit. Nechceme...“ Poslední větu nedokončil, ale bylo to jasné. Nechtějí závaží.
V tichu, které nastalo, jsem sledovala špičky svých téměř prošlapaných bot. Vzpomněla jsem si, jak mě přijali mezi sebe - neznámou ženu bez minulosti. Jako v každé společnosti měla i tady odvaha a soucit svoje hranice. Pozitivní bylo, že jsem byla upozorněna dřív, než jsem došla na hranu jejich tolerance. Ani tak se mi nechtělo přiznat, že pro sebe znám pomoc, protože tím bych jeden problém nahradila dalším.
Zvedla jsem hlavu a podívala se Grerymu do očí. Přečetla jsem v nich, že pravda bude to nejlepší, ať už pro ně bude znít jakkoli nepříjemně. V čistě vegetariánské až veganské společnosti by bylo snazší mluvit o mučení a vraždách než o tom, co jsem musela vyslovit.
„Vím, co by mi pomohlo,“ řekla jsem tiše. „Maso.“
Dívala jsem se na Greryho, ale reakce ostatních jsem vnímala také. Deza zavrávorala jako po ráně pěstí, Okto zbledl a Valerian vypadal, že začne každou chvíli zvracet. Trein jenom stiskla rty a Grery na sobě nedal znát nic.
„Máš nějakou konkrétní představu?“ zeptal se mě.
Potřásla jsem hlavou. Bylo mi jedno, v jaké formě do sebe vpravím živočišné bílkoviny, hlavně, když budou. Podle chování skupiny jsem usoudila, že s největší pravděpodobností nebudou. Moje problémy se neřešily, ale vršily. Nepochopitelná únava a potřeba masa se začala stavět mezi mne a moje okolí jako neviditelná zeď. Pomalu jsem dosedla na zem a zadívala se před sebe.