Nevěř tomu, co vidíš
Není šílencem ten, kdo stoupá na nejvyšší vrcholy, ačkoliv ví, že tam může najít smrt, ale ten, který tak činí a nebere v úvahu, že může zahynout.
R.Messner
"Na MX5 694 našla sonda velký výskyt energie," začal briefing generál Brandsome. "Jenže od brány nedokázala přesně určit, kde je. Takže tam s dvěma vědci vyrazíte," pousmál se.
"Jako ostraha?" staral se Ryan.
"Ne, jako průzkumný tým. Akorát nikdo z vás není vědec, pokud se nepletu."
"Ne, to není, koho navrhujete?"
"Doktora McKaye a doktora Mayfielda."
"No potěš," zabručel Tylor.
"No tak," sykl Ryan. "Trošku úcty," uchechtl se.
"Jaké úcty, pane?" staral se dál Tylor. Zrovna některé doktory neuctíval. "Mayfielda vyděsí i motýl, to McKay, to je něco jiného."
"To je fakt, ten začne pištět teprve u krysy," ušklíbla se kapitánka.
"Poslední dobou už ne," zavrtěl hlavou. "Ještě když chodil na mise se Sheppardem, tak měl tvrdý režim."
"Vyrážíte zítra v devět ráno," ukončil to generál. Na další pomluvy svých nejlepších vědců neměl. Sice byli neohrabaní, ale byla to přece špička! Tak to rozpustil a nechal je jít po svých. Liv se hned rozeběhla za Mikem, který měl volno a šli hrát videohry. Tylor šel do postele po noční a Will s Gin si šli projít informace o planetě. Všichni se zabavili více méně po svém, avšak druhý dne stáli všichni v plné polní u brány. Kromě Reedové a doktora Mayfielda. Doktor dostal chřipku a Liv musela z rodinných důvodů na Zem. Takže jako doprovod nakonec šel ještě Lorne s Lincolnem. Někteří byli rádi, že můžou vyrazit a jiní jen brblali, jako Lincoln, na večer měl domluvené rande s moc pěknou doktorkou, takže to chtěl stihnout.
Prošli na planetu, kde je přivítaly ostré sluneční paprsky a lehký jarní vzduch. McKay zkontroloval jeden z přístrojů. Mávl neurčitě rukou nějakým směrem a vypadal jako malé dítě. Obtěžovali jej svojí přítomností. Chtěl ten objev vidět co nejdřív. Nakonec na ně podrážděně vyjekl: "Musíme si pohnout, aby ten signál nezmizel!"
"Ten signál vychází už 32 hodin. Od doby, co jsme poslali MALP. Ještě chvilku vydrží, řekl bych." Podotkla taktně kapitánka a sotva popadala dech. Vědcova reakce byla lehce neadekvátní a raději ještě přidal. Moc dobře věděl, že ho nenechají jít samotného a taky jej neomráčí.
Asi po dvou kilometrech došli na malou mýtinku, která byla obklopena lesem ze tří stran. Z poslední strany končila útesem.
"Vychází to odněkud ... tam," ukázal Rodney na útes.
"Je tam jenom velká díra," namítl Lorne a naklonil se z útesu. „Fakticky velká!“
"Jsem vědec," řekl s klidem, "na vás je, majore, abyste mi umožnil tu překážku překonat."
Kapitánka přešla na kraj útesu a koukla dolů. "Je tam převis a potom stromy. Jumperem se tam nedostaneme."
Lorne přešel k ní. "Hm, tak to slaníme."
"A dáte mi svůj opasek?" koukla na něho.
"Prosím?" nechápal.
"Jak to chcete slanit, když sebou nemáme lana?" podívala se na něho.
"Bože, ženská, budeme se pro ně muset vrátit a půjdete vy a Lincoln, ten mě od rána taky pije krev."
"Já?!" knikl „Prezident“.
"Ano, oba a hoďte sebou."
"Já ne..." knikl Chris. "Nemám rád přece výšky."
"To je mi jedno, skočte na Atlantis pro lana a opakovat to nebudu."
"Počkáte tady?" broukla Ginny. "Bude to chvilku trvat. Nachystat lana, karabiny, úvazy...to je jedno, prostě to nebude tak rychle."
"Počkáme, vezmete nám i oběd."
"A nebude lepší, když se vrátíme na Atlantis, najíme se a tak a jak všechno bude nachystané, tak přijedeme zpátky tady?" navrhl kapitán.
"McKay znovu nebude chtít jít, ale dobře," povzdechl si major, vždy se nechal přehlasovat. Měli by lítat s jumpery... jenže mělo to háček, kdysi s jumpery lítali na každou misi, ale pak o ně rychle přišli a generál Brandsome uznal, že bude pěkné, když se projdou pěkně po svých. Vždy se pošle sonda a pak se situace zhodnotí. Vojáci mají mít nějakou kondici. Takže chudákovi majorovi nezbylo nic jiného, než zavelet a vydat se zpět na Atlantis, kde hned po příchodu oznámili, co našli a co potřebují. Podruhé už dostanou jumper, aby je tam alespoň odvezl - k Lornově velké radosti.
"Jsem hluboce uražen. Podvedeš mě s Lincolnem?" nafoukl se ze srandy Mike u oběda.
"Promiň, nebylo to moje rozhodnutí," řekla kapitánka Smithová.
"Vždyť se bojí výšek..."
"Ale jsem bohužel voják, doktore," zaznělo vedle, když si k nim Chris Lincoln přisedl. "A vás tam Lorne nepustí."
"Zkusím majorovi domluvit," pousmála se Ginny.
"Už jsme dlouho nelezli. Šel bych," povzdechl si doktor.
"Jo, jenže se vám něco stane a kdo to pak vysvětlí Reedové, ta ho zabije."
"Jsem dospělý a chci jít. Je to moje rozhodnutí," nafoukl se Mike. "Nikdo mi nebude zas tak moc říkat, co dělat a co ne."
"Jak myslíte," zabručel, ale podle všeho nesouhlasil. A major taky ne, ten se totiž před chvílí připojil k Lincolnovi a tím pádem se zapojil i do diskuze.
"Kdo je lepší na lezení než někdo, kdo slezl všechny osmitisícovky?" připomněl všem u stolu Calahan.
"Má pravdu," přikývla Ginny. "A já se s nikým jiným necítím líp."
Evan trval na svém: "Tady nejde o nějakou osmitisícovku, nebo cokoliv. Jde o vaše ego, doktore, a to já podporovat nebudu.“ Tady se kapitánka ušklíbla. „Jste doktor medicíny a to potřebujeme víc, než vojáky."
"A co to brát jako výcvik?" navrhla kapitánka. "Jako trénink."
"Přeze mě neprojdete, klidně jděte za generálem, já s tím nesouhlasím." Tímhle major končil. Nechtěl to dál řešit.
Mike se zvedl a vytáhl na nohy i kapitánku: "Jdeš se mnou."
"Ještě jsem nedojedla!" namítla.
„Už jo.“
"Někdy jsi jak malý," brblala a zavrtěla hlavou. Ale přesto jej následovala.
Kapitánka Ryanová po nějaké chvíli chůze zaklepala na generálovy dveře. Skoro hned je vyzval dále.
"Co pro vás můžu udělat?" ozval se zaneprázdněný majitel kanceláře. Právě skoro vyhrál solitera a chyběl mu jen kousek. Nerad se nechal v tak napínavou chvíli rušit.
"Jde o tu misi dneska ráno, pane," spustila kapitánka.
"Ano? A podle toho, že za vámi stojí doktor Calahan, tak asi chce jít taky, že? Jen proč?"
"Protože se s ním budu cítit bezpečněji než s Lincolnem, pane. Navíc ten se bojí výšek."
"To je hezké, ale doktora potřebujeme na Atlantis a ne na skalách."
"Vždyť dneska ani nemá službu. A venku je jenom jeden tým."
"A čistě teoreticky, něco se stane a pak bude venku víc týmů, kdo pak je ošetří? Psychiatr?"
"No a proč ne? To je taky doktor."
Generál si povzdechl. "Jak myslíte, ale stejně jako major s tím nesouhlasím." Nelíbilo se mu to, ale potřeboval se jich zbavit.
"Generále, je to nejlepší lezec, který tady je. A krom toho - byl to jeho nápad," ukázala na Mika.
"To mě tak docela nezajímá," odsekl.
"Ale i tak děkujem, generále," zazubil se doktor. Vypadal jako malý kluk. Strašně se těšil.
Generál si jen zakroutil hlavou a vydal příslušné rozkazy. Nevypadal z toho tak odvázaný jako doktor.
"Díky," objal Mike kapitánku venku, zvedl ji do vzduchu a otočil s ní. Dal jí pusu na tvář.
"Nemáš zač," pousmála se překvapeně.
Vypadal, jako by dostal vánoční dárek. "A jak se vrátíme z té planety, tak si vezmeme volno a pojedeme do Arizony na skály," zatleskal.
"Nevím, jestli budu moc Miku," hlesla. "Slíbila jsem Willovi dovolenou."
"Už zas?" nafoukl se. "No tak, on tě pustí," usmál se. "Uděláš na něho ty svoje smutné očka a bude."
"Jsi neskutečný," rozesmála se. "Uvidím."
"No vidíš." pousmál se spokojeně.
"Jdeme nachystat věci," pousmála se. Mike vedle ní nadšeně skákal. "Nebo víš co. Půjdu se převlíknout a za půl hodiny se sejdeme ve skladu, ano?" navrhla.
"Určitě," nadšeně vypískl a odklusal. Nemohl se prostě dočkat. Podívá se na jinou planetu a zaleze si. Uvidí třeba něco jiného než na Zemi!
Ginny došla k sobě do pokoje, kde narazila na Willa.
"Jdu se jenom rychle převlíknout," oznámila. "A pak nachystat věci."
"Výborně, půjdu s váma, Lorne mi předal velení. Když jde i Calahan."
"Jo...Mike...Ty, Wille? Co bys řekl na to, že bych tě na víkend opustila a jela do Arizony na skály?" zajímala se.
"Nelíbilo by se mi to."
"Protože víš, že pojedu s Mikem nebo protože polezu?"
"Oboje," odsekl.
"A co víc?" otočila se na něho.
"Jak by se ti líbilo, kdybych se sbalil a vyrazil někam s ex? Někam k moři."
"S tou, která si nechala zaplatit za to, aby tě nechala být?" ušklíbla se.
Úšklebek jí vrátil. "Dobře, tak jinak, víš, že po mě doktorka Weissová jede? Co kdybych s ní někam vyrazil?"
"Spal bys tam s ní?"
"Na tom nesejde... přišlo by na věc," vstal a popadl batoh, který měl dopoledne. "Pouvažuj na tom. Jen se ti snažím naznačit, že sis vzala mě a ne Calahana a občas bych chtěl volné dny trávit s tebou a ne se o tebe bát, kdy a kde spadneš. Protože uděláš to, co Mike chce. Chce někam jít, ty za ním jdeš. Tohle z tvé hlavy není, zvlášť, když máme jet na dovolenou."
"Mluvili jsme o tom, že možná, Wille. Ještě ani nevíme kdy. Dal návrh. Já už dlouho nelezla a celkem mi to i chybí. Pojeď s náma."
"Nebudu vám zavazet, hrdličky," prskl a odešel. Kapitánka si povzdechla. Když o půl hodiny později dorazila do skladu, byla potichu.
"Copak?" staral se Mike.
"Můj manžel má stále problémy překousnout jakýkoliv výlet s tebou," zabručela a vzala karabiny.
"A jeje," zamručel.
"Nebude mi říkat, co mám dělat a co ne!" zavrčela a mrštila lany na zem. Začala je kontrolovat.
"Tak mu to řekni," pokrčil rameny.
"A pohádáme se," nafoukla se a vztekle lano namotávala.
"No, asi se mu to nelíbí, přece jenom... k historii, jakou spolu máme."
"Nechci se tam s tebou proboha vyspat!" prskla a koukla do batohu, jestli tam mají všechno. "Ty věci vypadají trošku...hm, že zažili i první světovou."
"Vypadají, ale lana by měla být v pohodě..." poznamenal. "Vím, že se se mnou tam nechceš vyspat, on to ví taky, ale když nad tím přemýšlím, já být v jeho situaci, tak taky z toho nebudu na větvi."
"Ale nechal bys mě, protože co vyžaduješ u sebe, tak to dokážeš poskytnout i tomu druhému," pousmála se.
"A ty bys ho nechala?"
"Žila jsem s tebou moc dlouho na to, aby ne."
"Nechala bys ho, ať se sbalí s nějakou ex a odjel někam?"
"Pokud by byli přátelé. Miku, proboha. Ano, nechala, pokud bych věděla, že v tom není nic víc."
"Tak mu to řekni, ať někam jede s ex... podle mě se bojí toho, že si se mnou začneš zase rozumět a má pocit, že to spěje k dalšímu rozvodu."
"Já si s tebou rozumím, Miku. Jsi můj nejlepší přítel."
"Možná jen s tebou chce trávit ten čas. Chci někam jet, ale kvůli tomu ti nezničím manželství. Třeba časem ano. Jezdíme pořád někam."
"Pořád? Naposledy jsme byli na K2. To je víc jak půl roku zpátky."
"A bylo to na dlouho..."
Najednou prudce vešel do dveří William a zavrčel: "Jeďte si, kam chcete, já si dovolenou zařídím jinak." Popadl pár nachystaných lan. "Sejdeme se v jumperu."
Kapitánka si povzdechla a vzala pár věcí. Zbytek vzal doktor Calahan. Oba zbytek cesty mlčeli.
Proletěli znova na planetu a přistáli na mýtince. Kapitán Ryan nechal vše na Lincolnovi a Tylorovi s Calahanem ani Smithovou ani nepromluvil.
"Bože, řeže to!" zakňučela Ginny, když se navlíkala do popruhů. "Chci svoje! Nechutně drahé, ale pohodlné a vypolstrované."
"Já taky, malý Mike se cítí poněkud stísněně!" hlesl přiškrceně Calahan. Tylor s Lincolnem vyprskli smíchy.
"Snad vám ho ten sedák neuřeže," smál se Tylor. "I když...."
"Nedivil bych se," přiznal a vypadal vyděšeně.
"To by pak byla seržantka volná," zazubil se chlípně Lincoln. "No v tom případě, můžu vám, doktore, nabídnout extra řezák?"
"Ne, děkuji," uchechtl se. "Ty karabiny jsou na dvěstěpadesát kilo. No tak to teda není moc," zamračil se, což u věčně veselého doktora působilo divně.
"Moje jenom na dvěstě," poznamenala kapitánka, on si nemá co stěžovat. "Ale to by mělo stačit," pousmála se.
"Dvěstěpadesát nevážím ani já s plnou polní, doktore, spíš bych se bál o lana."
"Ale když spadnete, poručíku Lincolne, vážíte minimálně dvakrát tolik," vysvětlila kapitánka. "Lana jsou snad v pořádku. Kontrolovali jsme je."
"Ano, ale doktor nemá plnou polní, má tak sto."
"Proto to bude stačit," pousmál se Mike. "Připravená?" koukl na kapitánku.
"Asi jo," přikývla.
"Tak lez první, budu tě jistit," pobídl ji. Dala se do toho. Přelezla přes okraj a za chvilku zmizela.
"Miku, takhle to nejde! Musíme to fakt slézt a nejenom, že mě spustíš."
"Tak připrav skoby a jištění a já je potom zajistím pořádně." Poslechla a dala se do toho. Za chviličku už ho viděla kousek nad sebou.
"Kdysi tu byly schody," křikla a ukázala doprava. "Vedly asi k tomu převisu, co je pod náma," koukla asi o deset metrů pod sebe. "Škoda, že nezůstaly."
"Mně to nevadí," usmál se. Užíval si to.
"No mi taky ne," křikla na něj a slezla zase o kousek níž. Následoval ji.
"Ta skála se drolí!" podotkl o chvíli později doktor Calahan. Přestalo se mu to líbit.
"Všimla jsem si ve chvíli, kdy mi to spadlo na přilbu."
Byli asi dvanáct metrů nad převisem. Ani jeden si ale nevšiml, že Mikovo lano se začíná přeřezávat o ostrý kus skály.
"Slezeme to?"
"Jo, asi jo," zafuněla Ginny a nohou hledala další vhodný výběžek. Mike mlčel a zas o kus slezl.
"A sakra!" slyšela jenom a najednou na ni spadla sprška kamení, uslyšela několik lupnutí, něco proletělo kolem ní a zároveň sama spadla prudce až na výběžek. Tak tak se držela, ale sjížděla dolů. Táhla jí dolů Mikova váha, protože byli spolu navázaní na společném záložním lanu. Povolila další skoba a oba sjeli asi o další pět metrů níž. Převis byl široký, ale Mike už byl pod ním a neměl se kde chytit.
"Kapitáne!" vykřikl Lincoln, když uslyšel padání kamení. Will se otočil přesně ve chvíli, kdy je viděl padat.
„Hoďte jim další lano a zajistěte ho.“
"Další takové dlouhé už nemáme!"
"Navažte ho!"
"A nebo tam sleťte jumperem!"
"Nevím, jestli je to dost široké na přistání."
"Na to, abyste otevřel dveře, nemusíte přistát!" štěkl major. Měl o oba docela strach.
"Jsi v pohodě?!" křikl Mike.
"Jo," hlesla kapitánka a otřela si krev z tváře. Hodnotila situaci. "Držíme na poslední skobě, tak sebou moc nemel!"
"Ani se nehýbu."
"Říkala jsem, že to lany vypadají divně! Zkusím přidat další, kousek ode mě by to šlo," hlesla a párkrát se mělce nadechla. Natahovala se hodně pomalu, ale k tomu místo jí chybělo asi deset centimetrů. "Nedosáhnu tam!"
Mike se na ni zadíval. "To lano nás dlouho neudrží! Přetrhává se taky!" kývl nahoru na okraj převisu, kde bylo vidět, jak se i tohle přeřezává. "A oba nás nahoru nevytáhneš, Gin."
"A co chceš dělat?!"
"Ta skoba povoluje, vrchní ulítla snad jako třetí a zajistit nás nemáš kde!" křikl.
"A? Vydrží to! Musí!" Kapitánka viděla, jak sahá do pouzdra pro nůž.
"Nebuď hloupá! Vždyť to sama vidíš! Stejně jako se přeřezává i tvoje lano a záložní nás taky dlouho neudrží!" stiskl nůž pevněji.
"Opovaž se to udělat!" vyjekla. "Miku, NE!" Přetočila se směrem k němu tak, že visela hlavou dolů. Snažila se po něm natáhnout ruce, ale byl moc daleko.
"Dej pozor na Liv," hlesl, přesto ho slyšela. Pak přiložil nůž k lanu a jedním tahem se odřízl... Kapitánka jenom něco vyděšeně vykřikla a zavřela oči. Čekala takový ten typický zvuk dopadu těla, ale místo toho zaslechla jen jumper, který přistál na výběžku nad ní. Slyšela, jak ji Will volal, ale nějak se nemohla pohnout. Kapitán na lano nechtěl sahat, na některých místech bylo roztřepené. Shodili jí druhé, které k ní dosáhlo. Ani se ho nedotkla a vylezla pomalu na svém.
"Musíme..." vydechla a rychle si sundala přilbu. Ukazovala dolů. "Musíme...on..." prohrábla si vlasy. "Wille!" knikla.
"Počkáme tu, Lincoln a Tylor to půjdou omrknout dolů," rozkázal, "Tylore, Lincone.“ Oba jen přikývli a slanili to dolů. Kapitánka se odsunula ke stěně a svezla se po ní dolů.
Will si k ní sedl a objal ji. Mezitím ve vysílačce poslouchal, jak pokračuje hledání. Kapitán mezitím otočil její hlavu stranou. Měla odřenou tvář a trošku bradu. Stejně jako prsty na rukou. Na některých místech měla uniformu roztrhanou. Jen vstal a došel do jumperu pro lékárničku a ošetřil ji. Potom se snažila dostat z popruhů. Ruce se jí třásly. Nakonec jí musel pomoci její manžel. Asi o dvě hodiny později nahoru vylezli oba vojáci.
"Nikde jsme ho nenašli," zašeptal Lincoln zadýchaně.
"Co?" vydechla kapitánka. "Spadl...spadl přímo dolů!"
"Já vím, ale není tam, ani lano, ani stopy nic. S Tylorem jsme prohledali okolí.“
"Tak...musí tam být."
"Ale není tam! Nikdo tam není!" zakřičel.
Kapitánka sebou jenom trhla. "Koukali jste se i dál od skály?"
"Byli jsme tam hodinu a půl!" zavrčel. "Nejsou tam žádné stopy nic a opakovat to potřetí nebudu!"
"V tom případě..." hlesla.
"Neodešel, dopadl by přímo na kus skály, prostě zmizel!" vypadal hodně naštvaně. Kapitánka to nechápala. Když nebyl dole, někde být musel.
"Musíme to prohledat ještě jednou," rozhodla Ginny. "Půjdu taky." Tylor vypadal, že má infarkt, ale opět slezl dolů. Kapitánka byla dole jako první. Slanila to dolů, jak nejrychleji mohla. Skoro si popálila rukavice. Ostatní byli za ní jen o chvíli později. Kapitánka se dole rozhlédla. Měl být přímo tady. Rozhlédla se kolem a všimla si pukliny dole v zemi. Byla dost velká, aby se tam dostal člověk, ale hluboká tak, že nebylo vidět na dno.
"Musí být tam dole!" křikla. "Miku? Miku!"
"Tam ale neslezeme, kapitáne, a pokud je tam, tak ho nevytáhneme," řekl Tylor.
"Já jsem úzká, vlezu se tam!"
"Ale šprajcnete se!"
"Ale..." ukázala k tomu místu a chtěla něco říct.
"Ne! Madam, i kdybych vás měl omráčit! Pokud tam je, nic pro něj neuděláme, jasné?!"
"Ale..." hlesla zoufale.
"Už tak byla hloupost, že šel! Kvůli další blbosti nebudu riskovat. Pokud je dole, je mrtvý!"
"Nikdo z vojáků neleze tak dobře jako Mike. Nikdo! To ty lana a vybavení!"
"To je jedno! Je to doktor!" štěkl. "A teď..." naznačil, že není. Měl sebou detektor známek života.
"Musíme se vrátit. Začíná se stmívat," položil ruku na rameno kapitánky George.
"Než se dostaneme nahoru, bude to trvat." Měl pravdu. Než se dostali nahoru, dost jim to zabralo. Nakonec stanuli vedle jumperu.
"Tak co?" staral se Will, i když znal odpověď
"Nic," broukl Tylor. „Řeknu vám to v jumperu.“
Will si jen povzdechl a odvedl svoji ženu do jumperu. Lincoln posbíral vybavení a za chvíli došel. Bezeslova nastartoval a odletěl k Atlantis.
"Byla tam puklina. Myslíme, že zapadl tam," řekl Lincoln potichu, když letěli k bráně.
"Detektor?"
"Nic, necháme tam zítra vyslat nějaký jiný tým, aby se na to podíval s pořádným vybavením," předložil svůj nápad Tylor. "Bude to lepší než dnes, to už nic nezmůžeme."
Kapitán jenom přikývl. Souhlasil s Georgem, teď ho ale trápilo něco jiného.... Kapitánka seděla vzadu s hlavou v dlaních. Nechápala, jak se to mohlo stát. Kapitán k ní přešel a objal ji. Pak zavřel dveře, nechal ji, aby mu to celé popsala. Moc toho neřekla. A když už, tak mluvila potichu. Popsala, jak Mike padal, co říkal. Kapitánovi Ryanovy bylo jasné, že to bude chtít doktora. Pevně ji objal a ona se k němu přitiskla. Jen ji hladil a uklidňoval. Na Atlantis ji hned odvedl na ošetřovnu, aby byla pod dohledem, než celou zprávu předal generálovi.
Zaklepal na jeho kancelář. Vyzval ho dále. Seděl v křesle více méně jako hromádka neštěstí. Špatné zprávy se šíří rychleji než ty dobré.
"Už jsem slyšel, byl tu Tylor i Lincoln, ale poslechnu si vaši verzi."
"Moje verze se moc lišit nebude."
"Ale rád si ji vyslechnu...jen ještě, kapitáne, než začnete..." vstal a přešel k oknu. "Kapitán půjde za psychologem, není to rozkaz, ale doporučení." Otočil se. "Pak, mám zprávu ze Země, že se zítra seržant Reedová vrací."
"Už to ví?"
"Ještě ne, ale poručík Lincoln se dobrovolně nabídl, že jí o tom poví, jen chci, abyste si srovnali verzi, kterou jí řekne."
"Verzi? Je jenom jedna, pane."
"Každá se lišila, vždy se liší, každý má jiný pohled," mírně se pousmál.
"Pane," začal najednou Ryan. "Nechybí kus okna?"
"Je to možné, asi těžítko omrzelo být těžítkem, předpokládám, že nikdo nebyl raněn..." to znamenalo, že se má dát do vyprávění a nevyptávat se. Ryan tedy začal. Nakonec jej generál s kývnutím a díky vyhnal.
Kapitán se vydal na ošetřovnu, kde si převzal ženu a odvedl ji do pokoje. Donesl jí večeři a donutil, aby něco alespoň snědla. Ginny ho jenom objala a rozplakala se.
"Bude to dobré, uvidíš," houkl.
"Nebude," vzlykla. Políbil ji na čelo a pevně objal, hladil po zádech. "Lehni si a zkus usnout, budu tady," broukl Will. A hladil jí a vyprávěl nějakou pohádku, dokud neusnula. Pak ji přikryl a lehl si vedle. Povzdechl si a koukal do stropu. Nakonec usnul taky.
Olivia Reedová se vracela z nepříjemné dovolené a to, co se dozvěděla v SGC jí zrovna nepřidalo. Generál O´Neill se snažil podat informaci o tom, že je Mike Calahan mrtvý nějak šetrně, ale účinek to mělo stejný. Plačící žena. Rozpačitě přešlápl. Neměl rád, když ženy brečely. Nevěděl, co s nimi. Ale tahle vypadala, že to trochu zvládá, nakonec se zvládla i sama uklidnit a přijala kapesníček. K jeho radosti se ani neposunul odchod bránou. Oddechl si, když prošla. Tak to by měl. Na druhé straně už na ni čekal Chris a hned ji objal.
"Chci ho vidět," sdělila mu, když ji pustil, ani jej pořádně nepozdravila.
"My...tělo jsme nenašli. Spadl do pukliny pod skálou," hlesl.
"Ale..." jenom si zakryla pusu rukou. Tohle byl zlý sen. "Není mrtvý!" vykníkla a snažila se nebrečet. " Uvěřím tomu, až uvidím tělo, dříve ne!"
"Liv," broukl Lincoln. "Spadl z fakt velké výšky."
"Nevěřím tomu ani tomu, že mohl být tak lehkovážný a..." sedla si na schody a schovala si hlavu do dlaní.
"Nebyl lehkovážný. Přetrhlo se lano a povolilo jištění. Kdyby to neudělal, měli bychom mrtvé dva."
"Hlavně tam neměl co dělat!" zařvala.
"Chtěl jít. Byla to jeho volba."
"Jeho volba Lincolne?" hlesla. "Kdo z nás nějakou má? Kdyby si tu každý dělal, co chce..." hlas se jí zlomil. Jen zavrtěla hlavou, popadla tašku a vydala se k sobě. Druhý voják jenom zavrtěl hlavou. Po zbytek dne Liv nikdo neviděl a ani další dva dny.
Will další ráno šel pro snídani. Jeho žena ještě spala. Když se vrátil, nebyla v posteli. Povzdechl si a šel ji zkusit hledat.
"Ginny!" křikl v pokoji. "Jsi tu?"
"V koupelně," přišla odpověď.
"Ahááá a můžu za tebou?"
"Ne," vyšla ven a maličko se pousmála. Byla akorát v županu. Pousmála se a prohrábla si vlasy.
"To není fér!" nafouknul se."Tak jdu sám!"
"Fajn, dík za snídani."
"No nemáš zač," mrkl na ni. "Jsem ze zlata."
"Jsi," dala mu pusu. Políbil ji a pak odplul do sprchy.
"Co bys řekla obědu dneska?" navrhl, když se vrátil. Ginny na něho koukla a položila housku.
"Jsem domluvená s Mi..." najednou se zarazila uprostřed slova. Nějak jí pořád nedošlo, že je Mike pryč. "Jo, to by bylo fajn," hlesla a rychle se pousmála. Housku si vzala zpátky a zadívala se do země. Jen si k ní přisedl a objal ji. "Jsem v pohodě," broukla.
"Brandsome včera navrhoval, abys šla za..."
"Ne. To už nikdy," zamítla rázně dřív, než to stačil dokončit. Pak se pousmála. „Mistr Sherwood je fajn, pokud jsi od něho vzdálený tak deset pater.“
"Možná budeš muset."
"Ne, to teda nebudu. Nepůjdu tam, i kdyby mě to mělo stát kariéru. Tečka. Konec diskuze. Nepamatuješ si, co se dělo minule, když jsem tam chodila?"
„Vím a půjdeš!" nafoukl se.
"Nepůjdu. Je mi fajn." William Ryan si povzdechl a přestal se hádat. Zvláště když pak vstala a pokračovala: "Vážně mi je fajn. Co s tím mám dělat? Prostě se to stalo. Nic ho zpátky nevrátí, Wille. Spadl při lezení. Tak proč se tím zabývat?" povzdechla si. Zarazilo ho, jak jinak bere smrt při lezení. Zakroutil hlavou a vydal se k oknu a sledoval Atlantis.
"Co?" broukla.
"Nic,“ zabručel spíše nepřítomně.
"No tak," objala ho zezadu. Jen se pousmál a chytil jí ruce. Dala mu pusu na tvář a položila si hlavu na jeho rameno. "Už teď mi chybí," přiznala potichu.
"Já vím a ještě bude."
"To je mi jasné," šeptla.
"Nějak to zvládneme," otočil se a políbil ji. Polibek mu vrátila a zajela mu rukama do vlasů. Jenom ji pevně objal. "Bradsome chce, abys promluvila na pohřbu."
"Ehm...no...jo, tak jo..." zamrkala. "Musí se vybrat hřbitov a tak. Chtěl sice, aby byl spálený a popel rozptýlený v Himalájích. Nejlépe na některé z osmitisícovek. Ale upřímně, nemáme tělo, takže je tak nějak jedno, kam tu prázdnou rakev šoupnem," pronesla trošku hořce.
"Mám na tebe ještě jednu prosbu..." hlesl Will.
"Poslouchám," přikývla.
"Jde... hm... o Liv... potřebuju tým zpět."
"A co mám pro to udělat?"
"Promluvit si s ní...zkusit to..."
"Zkusit to můžu."
"Děkuju," lehce si oddechl. "Nikoho k sobě nepustí."
"A myslíš, že mě ano?" ušklíbla se. "Pochybuju."
"Umíš mluvit, já ne... navíc dva dny nejedla..."
"Zkusím to," přikývla a převlíkla se do uniformy.
"Díky, alespoň mám důvod tě nenutit chodit ke cvokaři."
"Nedonutil bys mě," broukla.
"Alespoň tě nebudu tím otravovat."
Dala mu pusu. "Tak já za ní zajdu hned."
"Zkus to přes jídlo, jinak nevím. McKay se tam pokusil dostat, ale pak řekl, že to neudělá."
Kapitánka přikývla a vydala se za Reedovou.
Po cestě to vzala přes jídelnu. Pak u ní zaklepala. Nikdo neodpovídal.
"Reedová otevřete! Hned!"
"Naserte si, madam!"
Ginny si povzdechla, protočila oči a otevřela panel u dveří. Chviličku se hrabala v krystalech, dokud dveře nepovolily a ona vešla. V celé místnosti bylo perfektně uklizeno, jako nikdy předtím. Vznášela se tu lehká vůně a Reedová seděla na zemi a něco si četla.
"Snídaně," broukla kapitánka a postavila před ni tác.
"Díky, ale nemám hlad. Měla jsem tu ještě nějaká jablka."
"Jasně."
"Požádal vás Ryan? Čím vás uplatil?"
"Požádal a ničím."
"Proč? Každý si tu může dělat, co chce," povzdechla si a postavila se.
"V rámci možností," připustila kapitánka.
"Podívejte, Mike je mrtvý," hlesla. "Nechte mě být, všichni, prosím. Chci se s tím nějak vyrovnat."
"Už jsou to tři dny. Je čas se vrátit do práce."
Liv si otřela oči. "Tři dny?" koukla na tác se snídaní.
"Tři dny," přikývla kapitánka.
Jenom si povzdechla. "Jediné, co mě asi nejvíc štve, je to, že vás měl raději než mě."
"To nemůžete vědět," broukla. "Krom toho, strávili jsme spolu dvanáct let života. To už něco je."
"Vím to..." vzala si snídani a dala se do jídla. "Protože kdyby ano, možná by na mě pomyslel... Víte, proč jsem šla ne Zemi?"
"Nevím," broukla. "Ale kdyby se...kdyby neudělal to, co udělal, tak tady nestojím a nevedeme tenhle milý rozhovor. Byli bychom mrtví oba dva a nic by se nezměnilo."
"Ne, nezměnilo, to máte pravdu. Stejně si myslím, že tam neměl co dělat," řekla už vyrovnaně.
"Mike byl horolezec. Dělal přesně to, co uměl nejlíp."
"Moje matka byla účetní, dělala přesně to, co uměla nejlíp," odpověděla.
"A Mike byl horolozec," zopakovala kapitánka. Stejně to nikdo z těchto lidí tady nepochopí. Ani nemohli.
"Byl především doktor, kapitáne, mise byla vojenská. Pokud si tu bude moci každý dělat, co chce, co myslíte, že se stane?"
"Co si myslíte, že jsme dělali minulý měsíc, když jsme na víkend zmizeli na M4X 552? Že jsem tam šla překládat a on se jenom nudil a koukal na mě? Na té planetě jsou skvělé skály. Lezli jsme celý víkend."
"Co myslíte, kapitáne, že se stane, když si bude každý dělat, co chce?"
"Proč se pořád ptáte na to samé?" zavrčela. "Nedělal si, co chtěl. Schválil to generál. Sice s mojí přímluvou, ale schválil to. Nebyl nikdo jiný, kdo by zrovna lezl."
"To je mi jedno, kapitáne. Obhajujete se akorát před sebou, protože je mrtvý a vy s tím nic neuděláte. Jak jsem slyšela, jeho smrt na vaši hlavu. A víte co? Je mi to jedno, nevěřím, že je mrtvý, dokud neuvidím tělo!" Bylo na ni vidět, že se s tím nevyrovnala, i když se snažila to hrát. Byla naštvaná na všechny i na všechno. Z jeho smrti by obvinila i květináč.
"Jo, můžete se jít podívat přímo do té díry, kam zapadl. Jste malá, třeba se tam vlezete," zavrčela, ale hlas se jí třásl.
Vstala a přešla k ní. "Během dvou dnů jsem přišla o dva lidi, které jsem milovala. Jednoho jeho vlastní vinnou." Kapitánka na ni jenom koukala a nic neřekla. Liv kolem ní prošla. "Jdu se nahlásit generálovi."
"Jo, to bude nejlepší," odvětila Ginny.
"Tělo se nenašlo, není mrtvý, pokud je ta díra malá," otočila se na ni. "Nezapadl tam."
"Neviděla jste to," zabručela a odešla.
Na druhý den se tým Lorna vrátil na onu planetu s Reedovou, která přemluvila generála, aby to tam mohla prolézt. Trvalo jim dlouho, než slezli z vrchu dolů. Pak se Reedvá rozhodla spustit do díry. Jenže díra byla hluboká, a i když lano mělo skoro padesát metrů, na dně pořád nebylo. Naštvaně se vrátila zpět. Všichni na ni zkoumavě koukali.
"Díra je hluboká, lano dolů nedosáhne."
"Delší nemáme," upozornil ji Lincoln. "Tohle je nejdelší, co bylo." Jenom si sedla na zem. "Pojď, vrátíme se," poplácal ji po zádech.
"Kam?"
"Na Atlantis."
"Co tam?"
"A co tady?"
Nakonec se dobrovolně vrátila. Lorně byl z celého výletu více méně unavený a podrážděnější. Jako by se jeho nálada přenesla na všechny. Když Liv vycházela z jídelny, narazila na kapitánku.
"Skvěle, tady jste," pousmála se Ginny. "Chtěla jsem se vás na něco zeptat."
"Na co?"
"Co by se stalo, kdyby si všichni začali dělat, co chtějí?" broukla. "Neptala jste se včera na to asi třikrát? A dneska jste to sama udělala."
"A máte pro mě odpověď?" Ginny jí neodpověděla a odešla. Liv se ušklíbla a sedla si k nejbližšímu stolu.
Kapitánka večer seděla na posteli a obálkou, kterou měla v ruce, klepala o postel. Will, který vyšel z koupelny, už to nevydržel.
"Nech toho!" prskl.
"Promiň. Nechce se mi do toho to otevřít."
"Tak to otevři." Povzdechla si a obálku roztrhla. Rozložila papír a začetla se. Vlastně ho ani nemusela číst, věděla, co do poslední vůle Mike napsal. Bylo tam pár pěkných pasáží. Ale pro ni nic nového. Trošku ji zarazilo, že tu nebyla ani zmínka o Liv, ale pak si uvědomila, že tohle jí dal asi před třemi lety. Stejně jako ona jemu. Povzdechla si. Svoji bude muset změnit a zahrnout tam Willa. Tu noc špatně spala. Stále se vracela k jeho posledním slovům, stejně jako k celé té záležitosti. Několikrát se vzbudila a ve čtyři ráno to vzdala definitivně. Převlékla se a udělala seznam hostů na pohřeb. V šest poprosila Chucka, aby vytočil Zemi, a pozvánky rozeslala. Pak se šla vydat dělat svoji práci. Kolem poledne se jí do ničeho nechtělo. Šla k sobě do kanceláře a vypnula vysílačku. Pustila si nějakou tibetskou hudbu, dala si nohy na stůl a zavřela oči. Potřebovala klid. Z kanceláře odešla až večer. Ze Země přišlo potvrzení ohledně pohřbu. Měl být za dva dny. Netěšila se na to.