Vůně bylinek, part 2
Seržant Reedová seděla další den u večeře a znuděně pozorovala jídlo. Nudila se a to hodně. Měla pocit, jako by jí něco utíkalo. Dokonce si i všimla, že několik lidí se chová jinak... více uvolněně. Najednou se nad ní ozvalo tiché a trošku nesmělé zakašlání. Mírně zvedla a zaklonila hlavu, aby zjistila, kdo to je. Nad ní stál doktor Calahan v obleku s nějakou exotickou kytkou v ruce.
"Doktore?" vyhrkla nechápavě a prudce se na židli otočila.
Mike si odkašlal a klekl si. "Drahá Liv, už dlouho ti chci něco říct," znova si odkašlal a místností se začala linout hudba.
http://www.youtube.com/watch?v=qZ6OrrkeVFo
Olivie Reedová seděla na židli a sledovala ho. Přestala vnímat, že na něj zírá s otevřenou pusou a v levém oku jí cuká. Kdyby mohla, tak se možná na místě rozpustí. Za chvíli byla rudá až u konečků vlasů. Kapitánka Smithová, která seděla opodál, měla jenom otevřenou pusu a zírala. Ani si nevšimla, že jí z vidličky sjely její perfektně namotané boloňské špagety. Jediné, na co se zmohla, bylo vydechnutí: "No do hajzlu," a šokovaně zírala dál. Nakonec si všimla reakce seržantky a rozhodla se ji tak trochu zachránit. "Miku, zlato," odkašlala si a šťouchla do něho.
"Co?" zarazil se a koukl na ni. "Zničila jsi moje... hm... vyznání!"
"Já myslím, že to Liv stačilo, aby to pochopila," kývla ke zmiňované.
"Myslíš?" staral se. "Možná... jsem měl zvolit jinou písničku."
"Ne, tahle byla dokonalá. Dej jí tu kytku a vem ji někam, kde budete sami," šťouchla do něho.
Mike se rychle otočil k projednávané a podal jí květinu. "To.. to je pro tebe..." vypadal snad nervózněji, než ho Ginny kdy viděla. Doktor nastavil Reedové rámě. Liv se mu jen zavěsila do ruky a pomyslela si, že takhle trapně se nikdy necítila. Políbil ji na hřbet druhé ruky a pyšně si ji vyvedl ven. K naprostému zděšení kapitánky Smithové, tak snad všechny ženské v místnosti zíraly naprosto závistivě. Ginny si projela rukou vlasy a vrátila se zpátky ke svým špagetám.
"P-proč ten oblek?" starala se Olivie Reedová, když byla mimo jídelnu.
"Protože nemám službu."
"Ale... to běžně nosíš oblek?" mračila se. "Vždyť tě skoro vždy vidím v tričku, které..." zrudla, "je snad o číslo menší, než bys měl mít, což je pěkné pro koukání. A v nějakých riflích."
"Nosím pohodlné věci, ale tohle je speciální příležitost," zavrněl.
"To je taaaak sladkýýý!" vydechla a v duchu jí napadlo: "Ty blbá náno, co to meleš?"
"Že?" usmál se na ni zamilovaně.
Žena mu stejně zamilovaný pohled oplatila. "Myslela jsem si, že mě nemáš rád a hlavně jsem si to nechtěla připouštět." Zavedl ji na jeden balkon obložený květinami. Klekl si před ni. "Co?" hlesla. Nechápala nic! Jak? Proč?
"Liv, miluju tě," zašeptal a koukal jí přímo do očí. "Miluju tě tak, jako ještě nikdy nikoho.“
Olivie si klekla k němu a políbila ho. "Miluji tě!"
Mike se úplně zajíkl a naprosto láskyplně ji políbil. Polibek mu vrátila a povalila jej na zem. Najednou jí nic z toho nepřišlo šílené. Nechápala vůbec, proč se vždy chovala tak chladně a ani proč vůbec s nikým nechtěla po Mattovi chodit. Vždyť to všechno byly jen hloupé důvody. A teď před sebou měla váženého doktora Calahana. A jenom pro sebe. Který jí právě vyznal lásku. Prakticky udělal něco, za co by se klidně předtím zastřelil. Bylo to tak sladké. Liv se málem štěstím rozpustila. Zbytek dne strávila s doktorem Calahanem a odmítala se od něj hnout jen na krok. Ani jeden neměl službu, takže je nikdo neobtěžoval. Kdyby je někdo nachytal, tak by je jenom stěží rozpletl. Tohle nebylo jediné zvláštní, co se ten den dělo.
Kapitánka Smithová ležela v posteli a na tabletu si něco četla, když uslyšela tichoučké zaklepání. Vyzvala návštěvníka dále. Dovnitř vešel kapitán Ryan. Měl v ruce pugét růží.
"A sakra," vydechla potichu Ginny a ostražitě si sedla. Připravovala se na zpěv.
"Šel jsem kolem botaniků a rozhodl jsme se, že je ukradnu... pro tebe!"
"Děkuju," trošku se pousmála a opatrně si je vzala. "Jsou krásné, ale právě jsi je zabil, víš o tom?"
"Zabil bych kvůli tobě kohokoliv," prohlásil to tak, jako by to byla ta nejjasnější věc na světě.
Ginny polkla. Ale ne, on taky? Kytky, tohle přiznání...Povzdechla si, ale pak se usmála.
"Jak romantické."
"Že? Jsem prostě úžasný!!"
"Dokonalý," vzala kytky a dala je do vázy s vodou. To bylo taky jediné, co pro ně udělá do té doby, než umřou. Za tohle nemohla, vždycky jí všechny kytky umřely. Jednou dokonce zabila i kaktus.
"Pojď něco dělat! Děsně se nudím!"
"Máš nějaké návrhy?" zeptala se opatrně.
"Pojď si zaběhat!" vypadal naprosto nadšeně.
"Je devět večer," namítla, ale pak přikývla. "Otoč se, převlíknu se." Natáhla na sebe tepláky a triko a svázala si vlasy. Will pak skoro hned vyrazil a vypadal nadšeně jako malé dítě. Utíkal rychleji jak obvykle, tak mu Ginny moc nestačila. Všude na chodbách potkávali samé dvojici, což jí teda přišlo divné. Nikdo se nad tím vůbec nepozastavoval. Po chodbách se rozléhal smích, živá konverzace. Atlantis jako by náhle ožila.
"Wille! Zpomal!!" zafuněla v jedné z odlehlejších částí. Nechápala tu jeho rychlost. Už nemohla.
"Copak?" staral se.
"Už...nemůžu!" vydechla a přidržovala se stěny. "Dneska jsi nějaký rychlý."
"No... asi jo," podrbal se na hlavě.
"Bože!" lapala po dechu. "Zpátky dojdem," zafuněla.
"Jak chceš," pokrčil rameny, ale usmíval se. Ani nebyl zadýchaný. "Musí se trénovat, máš děsnou fyzičku." Jenom něco zakňourala. "Neboj, budem na tom pracovat."
"Bojím," šeptla. "Minule jsem tě stíhala. Co to s tebou dneska je?"
"Jen mám chuť běhat a běháme pomalu."
"Dobře," broukla a nadechla se. Protřepala si nohy. "Tak si mě chyť!" pleskla ho po ruce a rychle se rozeběhla. Uchechtl se a během asi sto metrů ji dohonil. Jenom se zachechtal. Ohromeně se na něho dívala. Takhle vyloženě hravého ho nikdy neviděla a celkem se jí to i líbilo.
"Poooojď se najíst, mám děsný hlad. Snědl bych i to, co by uvařil Tylor."
"No tak to musí být katastrofa," zachichotala se a namířila směr jídelna.
"Jo, je, poslouchej, jak mi kručí v žaludku!" Jenom se rozesmála. Nechápala, kdo to je a kam dal Ryana. To samé zpozorovala u více lidí. Jako by se doslova měnili před očima. A v jídelně to už byl konec úplně. Najednou většina lidí prostě seděla po dvou a snažili si utrhnout aspoň trochu soukromí. Nebo si až moc hlasitě povídali. Ryan nechal kapitánku stát u dveří a šel se vrhnout na jídlo.
"Blázinec, co?" ozval se za ní Tylor.
"Neskutečný, jako by přes noc někdo vyměnil celou Atlantis."
"Jo, taky jsem si všiml," uchechtl se. "Ale vy vypadáte v pohodě," broukl a koukal směrem k Liv a Mikovi.
"Jo, to vy taky," odvětila.
"Minimálně Ryan, Reedová a celý Lorneův tým je jak šílený."
"No to jo," broukla.
"No nic, jdu za Liv, přidáte se?"
"Musím?" zachichotala se, když si vzpomněla na oběd.
„Eh?" nechápal a vydal se za ní.
"Neslyšel jste, co se stalo na obědě?"
Zavrtěl hlavou a sedl si k dvojici Liv-Mike. Kapitánka se radši vydala za Ryanem a George začal vyzvídat. Liv mu to skoro celé hned vyzvonila. Načež se Tylor málem nedožil konce, když propadl záchvatu smíchu. K překvapení doktora Calahana se mu smál i Ryan, který mezitím došel. Chudák Mike netušil, co dělá špatně. Stejně pro ni měl ještě plány na večer.
"Ale víte co? Nikdy bych nečekala, že je do mě někdo tak dokonalý, jako tady doktor, takový blázen." Mike jenom trošku zčervenal. "Ale mám pocit, jako by se lidí okolo chovali šíleně!"
"To je jenom pocit," usmál se doktor.
"Možná, třeba Lincoln je děsně upřímný!"
"A co je na tom špatného?"
"Nikdy není, Lincoln je šílený, ale nikdy nemluví pravdu."
"Chm," broukl Mike.
"Všechno je šílené!" Doktor nic neříkal a jenom koukal do dálky. "Něco se tu děje, ale co... to nevím!"
"Já bych to nechal být. Nevadí mi to," zabručel Calahan.
"Mě se to nelíbí," přidal se do hovoru Tylor. "Přijde mi, jako by se všichni chovali jinak, ale zároveň mi to připadá normální."
"Zajímavé," broukl Mike. "Co takhle testy?"
"Můžeme prověřit nejvíce postižené," zasmál se Ryan, " začal bych vámi."
"No...proč ne," odkašlal si. "Ale já jsem v pořádku!" nafoukl se.
"Jistě," rozesmála se Smithová.
"No samozřejmě," přikývl. "Ale proč ne."
"Taky jsem pro, aby šel jako první tady doktor," přikývl Ryan. "Přece jenom, to dopoledne se k němu nehodí."
"Ale no tak, bylo to romantické," usmála se Ginny.
"Ale divné," zašeptal tajemně Tylor. Kapitánka jenom trochu váhavě přikývla.
"Mě to přišlo sladké," houkla Liv a vypadala naprosto zamilovaně.
"A tohle je taky divný!" ukázal na Reedovou Tylor.
"Omluvte mě," broukla kapitánka a zvedla se. "Jdu zvracet," šeptla s úšklebkem Willovi a rychle se vypařila.
"CO?"
"Jdu za ní," zachichotal se George. Tohle vidět prostě už znova musel.
"Já jdu taky se na ni podívat," souhlasil William.
"A co my dva tu sami?" usmál se Mike.
"Myslíš v jídelně plné lidí?" Jenom pokrčil rameny. "Být někde sami, jen mi dva.... tak třeba si budu přát masáž, bublinkovou koupel... na oběd byla čočka... ale tady?"
"No tak nemusíme být zrovna tady," broukl.
"Takže masáž?" snažila se z toho vytřískat, co nejvíc šlo.
"Určitě," přikývl a vstal. Vydali se k němu.
O pár hodin později stál doktor Calahan nad mikroskopem a mračil se. Opravdu ve své krvi našel nějaké látky, které tam neměly co dělat. Koukl se na jedinou další osobu, která byla s ním a jejíž pohled říkal, že mu to říkala.
"Ale to nic nevysvětluje!" nafoukl se a pak se podíval na onu osobu. "Zasnoubil jsem se."
Kapitánce Smithové spadla brada.
"Zopakuj to," šeptla.
"Zasnoubil jsem se," řekl s naprostým klidem, jako by to byla ta nejasnější a nejrozumnější věc na světě.
"Aha," zachichotala se.
"No, ale to nevysvětluje tohle..." ukázal na mikroskop.
"To je mikroskop, doktore."
"Myslel jsem to vevnitř," broukl.
"A myslím, že to to vysvětluje dokonale, ať je to, co je to," kývla hlavou, aby jí to vysvětlil.
"Nevysvětluje to nic, jen to, že mám v krvi nějaký bordel. Budeme muset otestovat víc lidí. Ale kdyby to bylo škodlivé a pro město nepřirozené, tak už se dávno uzavře."
Ginny si odfrkla. "Tak vem Reedovou. A Ryana a Lincolna."
"No a změní to něco, když to najdu u nich. Vsadím se, že to najdu i u tebe." Nastavila mu pravou ruku. Jenom jí odebral krev. "Bude to nějakou dobu trvat, než dostanu výsledek."
"Počkám," sedla si na postel.
"Pár hodin."
"Tak to jdu spát," broukla.
"Dobrou noc, já si zatím pozvu další, abych zjistil, kdo to všechno má." Napsal na nějakou cedulku slovo: "Ex." a tu pak nalepil na zkumavku. Kapitánka si toho všimla a zavrtěla hlavou. Mike se tím nijak netajil a neschovával to před ní, bral to jako žert. Celou noc se hrabal ve zkumavkách a testoval vzorky. Docela si to užíval. Připadal si jako malý badatel. Pomalu mu pak vyjížděly výsledky. Ať to, co našel u sebe v krvi, bylo cokoliv, měli to všichni. S Carsonem se domluvili na dalším postupu. Ani jednomu se nechtělo věřit, že to nemá vliv na člověka, ale ani jeden nevzal v potaz to, že by to mohlo ovlivňovat jejich chování. Taky Mika napadla ještě jiná věc, kterou prostě musel provést zítra. Ale předtím se musel jít vyspat. Připadal si děsně ospalý.
Další den ráno rychle utíkal k Liv a řekl jí svůj plán. Odpoledne stáli před bránou spolu s davem lidí. Přišlo to jemu, jí i všem okolo naprosto přirozené a normální. Stejně jako to, že předevčírem pršelo. Jediný, komu to celé přišlo naprosto šílené a mimo, byla Smithová. Naprosto znechuceně na to koukala z kontrolní místnosti a kroutila hlavou. Pomyslela si, že je asi jediná, které to nějak nesedí. Calahan a svatba? Nikdy! Reedová a svatba? Proboha, jednou někdo něco takového před ní řekl a šla zvracet. Radši se zadívala ven. Ti poletující ptáci ji dokázali celkem obstojně rozptýlit. No, pokud se to nějak vyřeší, tak měla pocit, že ona se bude smát naposledy. Pro sebe se pousmála.
Od svatby uplynulo pár dní. Kapitán Smithová si již zvykla na nové chování všech, stejně tak jako na doktora Calahana, který byl až nesnesitelně romantický. Kapitán Ryan byl nesnesitelný. Byl k ní přilepený skoro jako žvýkačka na botě. Chvilku byla fakt ráda, ale teď jí to lezlo na nervy. Šílela z toho. Spolu s poručíkem Tylorem čekali na výsledky testů. Jenže nedozvěděli se nic navíc, všechno vypadalo stejně...
"Tohle není možné," vydechl George v jednom skladu a kapitánka se jenom nervózně ošila. Muž se na ni tázavě zadíval.
"No...vím, k čemu většinou využíváte skladiště, tak jsem trošku nesvá," odkašlala si a přešlápla.
"Ale no ták, já vás tu...ale mohl bych..." zamrkla na ni chlípně.
Ucouvla ke dveřím. "Co jste zjistil?" pobídla ho. "Co zatím víme?"
"Nic moc nevíme, je to ale od té doby, co jsme začali víc prozkoumávat tu planetu – ty antické zříceniny na ní."
"Dobře, a kde jsme všude byli?"
"V severní části, jižní a východní části. V některé muselo být něco, co nás takto ovlivňuje.,"
"A přesné místnosti?" povzdechla si.
"Asi na deset nebo na patnáct jsme otevřeli."
"A co jsme tam našli?" povzdechla si. "Myslím, že v deseti nebylo snad nic použitelného, že?"
"Jedna byla antická "lékárna", jedna byla sklad chemikálií..."
"Další nějaký archiv a další myslím nějaká herna," podrbala se na hlavě. "A ta poslední?"
Pokrčil rameny, nevěděl. "Začal bych u chemikálií a pak bych šel na tu "lékárnu"."
"Tak já ty chemikálie a vy lékárnu?"
"Jen by mě zajímalo, co mám hledat," pomyslel si, ale přesto se tam neohroženě vydal.
Ginny si na tabletu našla fotky jedné z místností - laboratoří. Už od pohledu vypadala nechutně. Rozbité kousky skel, po zemi se válelo kde co. Povzdechla si a dala se do prohledávání. Zase. Zkoušela najít něco, co by jí alespoň dalo nějaké vodítko. Jenže nenašla nic. George měl trošku větší štěstí s antickou lékárnou. Potom se vydal do jedné z laboratoří, kde skladovali vzorky, které sebou přinesli. Nenašel tam nic, ale z výparů, které se tam vznášely, usoudil, že by bylo dobré vypnout klimatizaci. Ještě chvilku to zkoumal. Pak otevřel v místnosti okno do kořán a snažil se posbírat květin, co to šlo, tedy co se mu nerozpadlo v rukou. Z venku dovnitř proudil lehký větřík. A George měl pocit, že nasládlá vůně pomalu mizí. Bylo to lepší, protože tenhle smrad mu lezl na nervy. Měl pocit, jako by jej cítil celé týdny! Pak trošku zamrkal a prohrábl si vlasy. Ještě několikrát se porozhlédl po místnosti, než odešel. Okno nechal dokořán a klimatizaci v místnosti vypnutou. Pak šel najít kapitánku.
"Našel jsem jen pár přinesených bylinek a nic jiného," povzdechl si. "Přesto jsem tam otevřel okno a místnost zavřel.“
"No aspoň něco, pojďme na oběd. Taky nic nemám kromě hladu."
"Uvidíme, ale stejně je to tu k zbláznění..." zabručel a vydal se s ní na jídlo.
"Hlavu vzhůru. Můžu vás pozvat na oběd?" usmála se na něho.
"A do skladu taky?"
"Ne," rozesmála se.
"Ženské, jídlo mužům dají, ale přepočítat věci ve skladišti, to ne!" zašklebil se. "Stejně pak musím za botaniky, našel jsem tam nějaké uschlé rostliny, které nebyly v evidenci, tak jsem je dal do sáčků." Jenom se znova rozesmála. "No, tak jdem se nadlábnout..." zbytek rozhovoru zmizel v jídelně, ve které to jako vždy hučelo jak v úle. Což bylo zvláštní. Den ode dne se hovor na chodbách vracel opět k tichému rozhovoru. V jídeně byl šum ztišen.
Jídelna byla skoro liduprázdná kromě pár lidí, kteří přišli na pozdní večeři. K jídlu nebylo mnoho co na výběr a tak se většina spokojila s oschlou zeleninou a ovocem. U jednoho stolu seděl tým kapitána Ryana, kousek od nich doktorka Weirová a kousek vedle Lorne a Prezident. O dva stoly dál se nervózně ošíval nějaký jiný muž. Reedová, jako bylo poslední dobou u ní velmi neobvyklé, pořvávala na Lincolna a ten jí to vracel. Bavili se tak, jako by je stoly nerozdělovaly a bavili tím okolí. Ginny v klidu jedla a Will ji jenom pozoroval. Koukal na ni jako na svatý obrázek. Sem tam se na něho usmála. Doktorka Weirová se začala o chvíli zapojovat do konverzace Reedová-Lincoln a chovala se velmi uvolněně. Nikdo si nevšiml, že voják sedící bokem ode všech si je nenávistně měří. Znova se nervózně zavrtěl. Čím více byla konverzace hlasitější, tím víc vypadal hůře. Až už to potom nevydržel a vyskočil na nohy. Zpoza pasu vytáhl nůž. Nikdo si ho nevšiml, dokud se nepřiblížil zezadu k doktorce Weirové, která byla nejblíže jemu a chytil ji zezadu jednou rukou za bradu. Druhou, ve které držel nůž, jí přejel po hrdle. Jako první si celé situace všimla Olivie Reedová, která seděla nejblíže doktorky. A to ve chvíli, kdy na ní přistála sprška horké krve. Vyjekla a odskočila od stolu. K její vlastní smůle spíše blíže k doktorce. Tímhle byla vybrána, jako další. Byla potřeba umlčet...Jenom začala křičet, což vzbudilo pozornost ostatních.
"Ježiši," vydechla kapitánka a vyskočila a rychle odskočila muži v cesty a zakopla o Willa za sebou. Muž udělal dva kroky a už skoro byl u Reedové, když se před něho postavil Tylor. Skoro pohotově jej srazil z zemi a po cestě mu vykroutil nůž z ruky, ve které mu ošklivě zakřupalo. Ryan a Lorne se mezitím vrhli k doktorce Weirové. Čvachtali k ní v krvi. Už jen od pohledu se dalo poznat, že doktorka to má dávno za sebou. Za nimi začala křičet jedna z bioložek. Tylor se mezitím staral o Liv a Ginny šla k ječící ženě. Snažila se ji uklidnit. A s tím i svůj žaludek, kterému nebylo zrovna dobře. Útočníka spoutali a odvedli někam pryč. Mezitím do jídelny přiběhli doktoři. Jako první se postarali o doktorku Weirovou, které nebylo už jak pomoci, ale prokázali jí alespoň částečnou službu tím, že ji odvezli do márnice. Zároveň se starali o hysterčící doktorku. K překvapení všech se Reedová chovala naprosto normálně. Nekřičela, nejančila jak na začátku. V klídku si kapesníkem očisťovala obličej, čemuž moc nepomohla, protože vypadala ještě hůř. Jediný, kdo vypadal na prášky, byl doktor Calahan, který obskakoval seržanta a snažil se z ní dostat, zda jí útočník neublížil. Uklidnil se, až když mu po šesté řekla, že je v pořádku. Pak se ještě pro jistotu dvakrát v klidu ujistil, že je v pohodě a nakonec mírně uražen, po té, co ho poslala ke všem čertům, odkráčel.
A pak jednoho dne, pár dní po smrti doktorky Weirové, když kapitán Smithová obědvala, si k ní přisedl doktor Calahan a vypadal velmi bledě.
"Co se děje?" zajímala se.
"Co jsem to udělal?" hlesl.
"Cos udělal?" usmála se a napíchla si brambor.
"Oženil se!" Brambor jí zaskočil, vidlička vypadla a ona se rozkašlala. Několikrát ji bouchl do zad. Vypadal poněkud ztrápeně.
"S kým?" zasýpala.
"S Reedovou!"
Ginny spadla pusa a párkrát ji naprázdno otevřela. "No, tak..." odkašlala si. "Gratuluju."
"Ale no ták, vždyť to bylo před pár dny a tys tam byla taky... proč jsi mě nezastavila?" prskl. "Takhle neuváženě! Běhen dvou dnů!"
"No...nevím...Myslela jsem, že je to jenom jako."
"Jenom jako?" zaúpěl a ukázal na svůj prst, na kterém měl pěkný prsten. "Jdu se zastřelit, vůbec nechápu, co mě to popadlo!"
"No...více lidí se chovalo divně. Ale netušila jsem, že je to platné."
"Všechno nasvědčuje tomu, že je... Liv právě zuří v řídící místnosti a nadává. Prý to není platné."
"No...můžu nechat svoje právníky, aby se na to podívali. Když dokázali před deseti lety anulovat nás ve Vegas, tak tohle zvládnou taky," usmála se.
"Byli jsme ale opilí!"
"No...byli. Ale bylo to super," usmála se.
"Ale my dva jsme opilý nebyli, máme tunu svědků, dokonce i Tylor se nám směje!"
"No ten se směje všemu," usmála se.
"Blbec! Co mám jako dělat s paní Calahanovou," zašklebil se.
"Vyspat se s ní, nosit jí květiny a tak dále? A nebo jí donutit podepsat rozvodové papíry."
Jenom se nafoukl. "Ginnyyyy," fňukl. "Jsem nahraný."
"No tak, hlavu vzhůru, tygře."
"Jsem pod pantoflem! Sbohem všechno!" vypadal, jako by mu všechno až teď docházelo.
"Miku! Nepanikař! Podíváme se, jestli je to vůbec platné, ano?"
Najednou vedle kapitánka dopadl jiný tác a někdo si vedle ní velmi hlasitě sedal. "Už jste to slyšela že?"
Ginny jenom přikývla. "Výborné, že, miláčku?" tohle patřilo k naprosto vyděšenému a zničenému doktoru. Ten jenom polkl a přikývl. "Právě jsem využila příležitosti, když probíhalo hlášení se Zemí... a prý je to platné."
"Ehm...určitě?" knikl Mike.
"Ano, podle náležitostí na Zemi,tak ano... ale neboj se, co je platné na Zemi, nemusí být tady." Tím mu naznačila, že pokud chce, co chce, pak je jí to jedno. Pokud chce ženu, bude jeho žena, pokud ne, nebude. Mike si jenom odfoukl. Pak se na oba usmála, vzala svůj tác a šla ho odevzdat, aniž by se jídla dotkla.
"Takže vlastně je to všechno v cajku!" usmál se doktor na kapitána.
"No...když myslíš," odkašlala si.
"Tím myslíš co?"
"No tak. Nemůžeš se s někým oženit a pak toho litovat. Jenom jí řekni, že potřebuješ čas."
"Já... potřebuju, vůbec to nechápu, nechápu proč, co mě to popadlo, stejně jako nechápu, jak jsem mohl být tak mimo a zpívat před celou jídelnou!"
"No to je nás víc."
"Nechápe to nikdo, s kým jsem mluvil. Každý mi potvrdil, že jeho chování před pár týdny bylo úplně jiné, zvláštní!"
"No prostě se stalo. Nemysli na to. Vem si dovolenou, popřemýšlej a odpočiň si."
"Někde se opiju a bude," uchechtl se. "Mimochodem, s Carsonem děláme testy, podle všeho ta látka, co jsme měli v krvi je pryč."
"To prostě jenom stačilo otevřít okno?“ podivila se.
„Vypadá to tak.“
„To je dobře," pousmála se. "Jenom jsem neviděla Willa."
"No... ten..." odkašlal si. "Stejně jako Lincoln odmítají posledních pár dní mluvit a někam chodit."
"Kde je?"
"Nevím," pokrčil rameny. "Pravděpodobně to ví..." zašklebil se jako by mu to nešlo přes pusu, „seržant Calahanová."
"Fajn, zkusím jeho pokoj," usmála se a vstala.
"Jo, já jdu pít."
Ginny se vydala za kapitánem Ryanem. Zaklepala, ale nikdo se neozýval. Zkusila si otevřít, ale bylo zavřeno. Povzdechla si a vytáhla nůž. Rozdělala panel a dveře si otevřela takhle. S úsměvem vešla a sledovala Willův udivený pohled.
"No tak. Mám Harvard a Akademii," pokrčila rameny a zavřela dveře.
"Hm..." povzdechl si a pak se zase zakoukal do knihy.
"A IQ 139," dodala a sedla si k němu. "Co čteš?"
"IQ je něco, co se stejně nedá moc změřit," mávl rukou.
"Pravda. Ale jsem prostě chytrá," broukla. "No tak. Co čteš?"
"IQ máme ale stejné," zahučel a ukázal jí hřbet knihy.
"Chm...Sofiina volba? Trošku depresivní. No ne?"
"Mám depresi."
"Proč?"
"Připadám si jako blbec!"
"No..." odkašlala si. "Zpočátku to bylo fajn," usmála se.
"Ale pak jsem byl otravný, já vím," mírně omluvně se usmál. "Nevím proč... choval jsem se... jakoby bez jakýkoliv zábran."
"Bylo to víc než bez zábran," připustila.
"Bylo to příšerné!"
"Trošku," přikývla znova. "Pusť to z hlavy."
"Gin, miluju tě," hlesl, "jen tohle bylo příšerné..." Otevřela pusu a užasle na něho zírala. Párkrát nevěřícně zamrkala. Tohle bylo poprvé, co to řekl a nepředcházely tomu jakési nebezpečné události a byli v naprostém klidu jenom oni dva.
"Chci, aby to věděla, i když jsem někdy studený jako psí čumák, tak ta druhá strana Willa se ti taky nelíbí."
"Ehm...jo," knikla. "Něco uprostřed bude fajn," odkašlala si. Vypadala, že je úplně vyvedená z míry.
"Pokusím se.... někdy," zabručel a víc se zachumlal do deky. Jemně ho políbila a vzala mu knížku z ruky. Podala mu tablet i s nějakým textem.
"Zkus si přečíst tohle," usmála se a podala mu tablet. "Někdy pak můžem něco z toho vyzkoušet," mrkla na něho a vstala. Přikývl a dal se do čtení. Přece jenom to vypadalo, jako větší zábava než Sofiina volba.
V noci se ozvalo tiché zaklepání na dveře. Vyzval neznámého dále, ale jako každý tady trpěl mírnou paranoiou. Mířil devítkou na dveře.
"Prosím nestřílej, to jsem já," ozvalo se tiše ode dveří a to stvoření obalené svojí dekou vcupitalo dovnitř. "Můžu přespat?"
"Pokud je to nutné," zahučel. Svou postel miloval nadevše a to to stvoření vědělo.
"Ehm...je," přikývla. "Nemůžu spát," povzdechla si kapitánka a skočila k němu.
"Tak pojď." Objal ji. Spokojeně se zavrtala a přitiskla se k němu. S ním to vždycky fungovalo.
Se seržantem Reedovou, tedy nedávno ještě Reedovou, se v posledních dnech stejně jako s Ryanem a dalšími nedalo moc mluvit. Nebylo by to tím, že by byla nesnesitelná, ale odpovídala jen, když musela a vynechávala jídlo. Většinu svého volného času trávila zavřená v pokoji. Pak už to ale nevydržela a vydala se za doktorem. Nezaklepala, prostě mu vpadla do pokoje.
"Ou," překvapeně zamrkal. "Ahoj," pousmál se. Jenom mu na stůl položila "prsten", který jí obstaral, aby sejí mohl chlubit. "Co to děláš?"
"Vracím ti to," pokrčila rameny. "Nemám pocit, že bys z toho všeho měl nějakou velkou radost."
"Já jenom...potřebuju čas," hlesl.
Mírně se pousmála. "To všichni," mávla rukou. "Až si to všechno rozmyslíš, pak se můžeš rozhodnout, zda mi jej vrátíš, nebo mi podstrčíš rozvodové papíry." Nevypadala ale, že by jí to bylo jedno, i když se snažila, aby to všichni věděli.
"Promiň," hlesl. "Musím...já...uf..." prohrábl si vlasy.
"Cokoliv, jistě máš hodně práce," kývla a vydala se k sobě. "Dobrou noc."
"Liv!" křikl za ní. Otočila se. "Asi na 4 týdny odjíždím," hlesl. "Na...Lhotce. Osmitisícovka. Promiň," šeptl.
Chvíli na něj koukala, než si povzdechla. "Vrať se v pořádku."
"Jo," špitl. Nakonec se k němu vydala a dala mu pusu na tvář. Celou dobu ho sledovala pohledem, který by ani kocour ve Shrekovi nedokázal. Doktor Calahan si byl jistý, že tohle bylo schválně, aby se cítil provinile i po několika týdnech dovolené.