Tak jsem to na žádost skoukl. Nápad jako takový to je fajnový, neokoukaný. Máš v tom logiku, je vidět, žes dělal výzkum (viz Thorium, pokud to teda nebyl náhodný výstřel do tmy). V mluvnici není moc co vytknout. i/y, s/z jsou správně, žádné hrubky u kterých by se ve mně probouzel krvežíznivý duch (a že pro ně mám minimální toleranci. Stačí tři špatné i/y a čtení povídky pro mě skončilo).
Na slohu to chce zapracovat. Některé věty mají krkolomný slovosled. Nejsou vyloženě špatně, ale jsou moc hrubé, neopracované. Trošku je pozpřeházet, upravit...
Příklad:
„Povedlo se mi to dekódovat, prostě mi naskočil operační systém toho letounu, byl celý v angličtině, občas tam ale byly použity neznámé znaky, to mi bylo tak trochu jedno, co to bylo za znaky, ale neuvěříte mi, co jsem našel, seznamy misí, které tento letoun provedl, bylo jich tam něco přes 300 a k tomu byly přidruženy skeny solárních systémů, které v rámci své mise navštívil a bylo tam i pár videí z bojů, z oprav hlavní lodě…“
předěláno na: "Povedlo se mi to dekódovat. Prostě mi naskočil operační systém a byl celý v angličtině. A to není ten největší úlet," odpověděl na nechápající pohled svého společníka, "Našel jsem seznamy misí, kterých se letoun účastnil. Bylo jich něco přes tři sta. Komplet všechny informace i se skeny solárních systémů. K tomu všemu ještě videa z bojů, oprav hlavního plavidla..."
Je to první, co mi přišlo pod ruku, ale jako ukázka stačí

Nikdy nepiš číslovky číslem, obvzláště v přímé řeči. Data a koordináty jsou výjimky a to ještě jak kdy. Neříkám "piš jako já," to ne. Jenom názorně předvedené, že to jde hladčeji.
Co si teď vybavuju, tak někde byly dvě přímé řeči na jednom řádku, případně nebylo příliš dlouho napsané, kdo mluví, jen se střídaly přímé řeči. Hlavně u těch "skoků" do záznamů raptoru to způsobovalo nepřehlednost. Vůbec se toho neboj, rozepiš se, nemusí to být: A řekl: "... " / "... " odpověděl B. zakomponuj přímé řeči do odstavců, přecházej z přímé do vyprávění a zpět... Já se tyhle věci naučil čtením knížek
A asi jako poslední. Chce to rozšířit slovní zásobu. Strašně často používáš "to, toto, tamto, tadyto, semkajky..." a na druhou stranu málo náhradních slov. Jirka nemusí být vždycky Jirka. Pokud se jeho jmenování vyskytne hned řádek pod prvním, použij příjmení, nebo náhražky jako "kolega, druhý pilot, druhý vědec..." však víš jak to myslím.
Závěrem tak koukám, že jsem se rozepsal víc, než bylo v plánu a je možné, že to bude působit negativně, ale
není. Lepší prvotinu jsem tady za poslední dva, možná tři roky nečetl.