Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Filmy Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Perks of Being a Wallflower (2012)
Na nic si nehrající, hloubavý, inteligentní a upřímný pohled na strasti, první lásky a nepodmíněná přátelství v životech dospívajících středoškoláků. Na tom být jiný a tím pádem osamělý, není nic špatného, jen musíte doufat, že najdete přátele, kteří jsou na tom podobně jako vy ...

Hodnocení: 8/10
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Sestřih toho nejlepšího za rok 2012.

http://www.youtube.com/watch?v=5B2-wvdpZ4U

http://www.youtube.com/watch?v=M1r1tS464jE
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Cloud Atlas
Formálně čupr, velmi se mi to líbilo, ale při bližším zamyšlení vlastně nějak uniká podstata toho, proč je to propojené vyprávění napříč pěti liniemi. Což je docela dost škoda. Očekával jsem, že na konci se vyjeví nějaké omnipotentní propojení mezi všemi příběhy, nicméně jediné, co se odhalilo, bylo pojítko tématické o boji dobra se zlem. Což je cool a prosím více podobných naivních optimistiálií, leč je dost škoda, že to nefunguje podobně jako LOST s jeho detektivní prací, kterou si divák dává, když spojuje flashbacky/flashforwardy s aktuální realitou. Ona návaznost "za hranice tématičnosti" tu prostě není (nevím, jak v knížce), a absence nějakého velkého twist endingu po třech hodinách je - mohu-li generalizovat z pár náhodných dojmů jiných lidí - pro řadu diváků spíše sklamáním.
8/10 za formu a pozitivismus

Temný rytíř povstal podruhé
Ne, tu ideologickou stránku tomu prostě neodpustím. Mějte mě za levičáka, nebo za někoho, kdo přisuzuje příliš velkou autentičnosti komiksové story (natočené schválně co "nejrealističtěji"), ale třetí Batman je pro mě podobně zkreslující paralela jako Zrození národa...
Je zajímavé si film postavit vedle Skyfallu, který se mi moc líbil. Oba pracují podobně s nějakým popkulturním mýtem; a nový Superman i Star Trek budou zřejmě fungovat taky tak - pokud ano, Nolan bude za pár let nejspíše považován za klíčovou persónu vývoje žánrového filmu, podobně jako byli Wachovští kvůli Matrixu. Podstatnější však je, že i Skyfallem rezonuje ostře pravicová ideologie o nutnosti silných tajných služeb kritice navzdory. Skyfall však lépe pracuje s antihrdinou stojícím proti antagonistovi - tedy M vůči Silvovi, která v průběhu story dělá rozporuplná rozhodnutí, za než na konci de facto umírá, takže "je potrestána". Taktéž celý příběh vlastně vznikl právě kvůli silné tajné službě, která Silvu nejprve rektutovala a vycvičila, aby ho nakonec nechala napospas a sama následně vyžírala hrozby jeho hněvu - čili i po konci filmu je poselství nejednoznačné.
Naproti tomu v Batmanovi 3 proti Baneovi chybí nějaký jasný zástupce korporací, který by za chamtivost dostal "co proto". Je tu sice ten korporátní cápek, co si původně Banea najal, jeho exitus však přichází už v půlce story a stojí odděleně od zbytku hodných boháčů, co nakonec zachrání Gotham. Stejně tak Batman 3 pracuje strašně jednoduše s onou masou "the people", takže není jasné, jestli nechutné tribunály fakt provádějí pološílení dělníci (jako ten kluk, co zmiňuje, že není práce) nebo prostě kriminálníci, které Bane propustil z lapáku. Přítomnost takto jednorozměrových prvků je pro mě prostě největší problém filmu, který si činí nárok na to dělat nějaké ožehavé paralely s realitou...
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Hobit

Má vůbec cenu psát nějaký recenze? Krásně spojili děj okolo trpasličí výpravy a souběžných akcí Bílé rady. Sice je tam moc očividné, jak to má být pokračování pro fanoušky PJovy Středozemě, a ne samostatně stojící film, ale kuš s tím. 11/10

Ray: Skyfall jsem ještě neviděl, ale nutnost silných tajných služeb kritice navzdory je všechno, jenom ne pravicová ideologie. Zdraví NKVD, KGB, Gestapo... Ústřední zpravodajskou nebo různé SISky západních zemí bych do stejných kategorií moc neřadil. Vůbec Langley se strašně přeceňuje.

Na tom třetím Batmanovi se mi právě moc líbilo to, o čem tady píšeš. Že nebylo jasné, jestli ta slavná revoluce s tribunály a tak je vedena zhrzenou masou beroucí zpět co jí podle ní právem patří, nebo oportunistama v žákulisí. Všude je to buď to nebo to, podle toho komu máme fandit, ale historie nás učí, že to je pokaždé ta druhá možnost... Za to má u mě ten film strašný plus.

A vůbec jsem se nedávno zamyslel, jak US filmová a televizní tvorba šla v poslední době strašně doleva. To byly dřív časy, kovbojky, soukromý očka... Nebo vezměme si období Reagana a individualismu, kdy obrazovkám vévodil soukromý A-team nebo Macgyverovská neziskovka.
Dneska to je samá vládní služba. FBI, CIA, úřad státního prourátora, policie města X (jenom čekám, kdy natočej seriál o FEDu)... Soukromníci jsou dneska ukazovaný maximálně jako instituce, co musej státním službám poskytnout všemožný údaje pro práci ASAP, nebo soukromý bezpečnostní služby, co jsou independent contractors někde v Iráku a můžou za všechny tamní excesy a korupci.
Jestli se ptáte mě, tak tohle krásně pomalinku mění veřený mínění společnosti ve prospěch silnýho státu, a i pomalu mi z toho začíná bejt špatně.
Když vezmu extrémy jako tvorbu Aarona Sorkina, tak The West Wing nebo teď The Newsroom jsou neskutečně skvělý seriály, ale neobjektivní agitka z toho jenom čiší.

No, prostě se to dle mého mínění strašně zpolitizovalo a Hollywood si tímhle tak maximálně pojišťuje vůli lidí se v počítačovým věku lépe státu podřídit a platit za nuly a jedničky stejný peníze jako za opravdový věci. Samozřejmě takhle jednoduchý to taky neni. Můžeme připočítat i hromadu celebrit, co se plamenně angažujou v politickejch kampaních kvůli zrovna populárním tématům atd :)
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Dobře, tak jinak - nejde ani tak o to, je-li Skyfall pravicový či levicový (strašně přežité a flexibilní škatulky IMO), ale jeho ideologickou příslušnost paradigmatu západního světa (imperialismu, if you will), což taky apriori nevytváří nějaké pozitivní konotace (protože kolonialismus). Skyfall neřeší dualitu levice vs. pravice ale spíše trauma z britské ztráty impéria. Sám Bond je tu (skrze dokonalou "Tennyson scénu" i další filmické znázornění; "brave new world" v Šanghaji, změna hudby do elektroniky tamtéž) jasně přiměřen k éře silné Anglie, která uvadá, stejně jako uvadá i Bond/MI6, ale stále s tím bojují. PŘESTO není výstupem tak jednoznačné odsouzení X nebo Y jako v případě TDKR a proto působí postavy sympaticky...
Ono vůbec z toho narativně z filmů, které řeší stárnoucí ikonu (TDKR, Indy 4) IMO vychází nejlépe. Jestli jsi to neviděl, doplnit! :-)

Já nevím, nejednoznačné poselství TKDR v tomhle beru spíše jako laps scénáře/syžetu než záměr. To, jak ten film pracuje s motivy - v první půlce dělá strašné bububu kvůli smrti Denta a pak na to úplně zapomene - mi prostě příjde jako špatná dramaturgie, nic víc.

Mno, Hollywood byl v americkém kontextu vždycky spíše levicový liberální, zvláště od pádu studiového systému v padesátých a šedesátých letech, co se týče předkládaných témat. Tohle by bylo na nějakou delší studii, ale rámcově se mi nezdá, že by v tom mohlo být jen zrnko pravdy - třeba jeden z nejslavnější filmů o dobývání kosmu - Destination Moon, který prý ovlivnil lidi z NASA - sice byl o soukromé společnosti, co navzdory US vládě letí na Měsíc. Jenže zrovna v televizní sekci dneska máš Mad Meny, Breaking Bad i Dextera, což jsou díla více či méně popírající (americkou) vládní autoritu. Co je celá, dnes extrémně populární kultura kolem zombie filmů a superhrdinských témat než narativ o situacích, kdy je vláda useless? A ano, někdy za dystopii může soukromník (Resident Evil), ale ten asi není moc dle tvé "pravicové svobody", protože se taky snaží o dominaci; a na každý Resident Evil tu pak je zase 28 týdnů poté nebo Crazies, kde vládní moc situaci jen zhoršuje. Nějaký depresivní posun vstříc náruči indoktrinaci "vláda je supr" vážně moc nevidím. Dokonce i seriózní seriály s establišmentovými hrdiny jako BSG (West Wing jsem neviděl celý) o limitech vládní moci dost polemizují.
Co se týče nějaké potenciální agitky, spíše jsme si s mým pravicovým kamarádem (se kterým vedeme dlouhé debaty o rozdílných světonázorech) všimli, jak se v posledním roce navýšil počet US filmů, které nějakým způsobem řeší obnovitelné zdroje energií. TDKR, Avengers, Den zrady a myslím i pár dalších. Ale to zmiňuju jen jako takový bombónek ukazující, že tohle smýšlení lze interpretovat oběma směry - kdo v tom chce hledat důkaz mediální reflexe oil peaku, najde; kdo v tom chce hledat důkaz lobbismu alternative energy firem, taky najde.

Aby to nebylo o ničem:

Looper
Paradoxně více mě na to zaujalo vykreslení dost depresivní budoucnosti než mechanika o cestování časem. Idea roku 2044 jako období připomínající horší Great Depression působí ještě úmorněji než něco podobného v Potomcích lidí; aneb proč dává smysl používat i v tento čas auta.
Ten rurální návrat k hodnotám mi přišel více najs než to, kdo je arcipadouch. Ale samozřejmě velmi dobré aplikování time travell k řešení toho, že násilí plodí násilí a v rámci možností inteligentní častostory (pokud to není oxymoron už z principu). A Gordon-Levitt by už defaultně měl předstírat Bruse Willise; podobně cool příměr k jinému herci tu byl naposledy ve Star Treku 11.
8/10 překvapivý popkorn, no more, no less

Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Neberu, že ten výklad dost přeháním. Přesto z toho cos vyjmenoval, tak Mad Men a Dexter narozdíl řekněme od NCIS jsou odlišné v tom, že pro diváka to je surreal. Sériový vrah s nutkáním, kterej je svým pokřiveným způsobem likeable a prožívá čím dál neuvěřitelnější eskapády nebo seriál popisující pět dekád starej svět, kde černoši a ženy teprve vybojovávají místo na slunci? Breaking Bad jsem teda neviděl, v prvních dvou dílech s těma motivama hlavní postavy strašně tlačili na pilu...
Mno, superhrdinové... Vezměme si třeba Marvelovskej universe. Supertajná organizace SHIELD s nejasnou vlastnickou strukturou tajně létá po planetě a dělá světměnící rozhodnutí, a bez který by ty kauboje dohromady nedali. Její agenti se zničehonic objevujou, berou lidem věci (Portmanka v Thorovi), ale divák vidí jak je vede ten neškodnej ťuňťa Phil Coulson, takže pak je to v pořádku, ten patří k hodnejm, a ono se to nějak později jistě vysvětlí.
Jenom říkám, čeho jsem si začal víc všímat. Taky v tom nevidim žádný spiknutí, ale odraz názorů většiny Hollywoodskejch liberálů, že etatismus může být i fajn. Akorát pak takováhle jednostranná masáž bohužel křiví mínění lidí na příslušnou stranu natolik, že jim už ani nepřijde divný, že NCIS získala veškerý informace o sebemenším podezřelém, včetně osobní korespondence na netu během pár minut. Ale máš pravdu, je to jen názor.

Jako že Looper je podle mě nejvíc přeceněnej film poslední doby :lol:
Obrázek

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Asi bych nepoužil slovo "surreal", a zrovna Mad Meni rozhodně nejsou jenom odtržené retro - ten seriál funguje právě jako jakési nastavování zrcadla aktuálním Státům ve stylu "koukněte, co jsme tehdy řešili - ono to není moc vzdálené od našich současných problémů, že ne?" Podstatnější pro naše potřeby je spíše to, že Dexter i Mad Men mají sledovanost tak 2,5 a NCIS asi 15. Takže tvoje vidina propagace vlády ("etatismus" jsem si musel googlit, takže nebudu dělat machra a používat ho) má rozhodně větší počet diváků. Nicméně NCIS je snad jenom taková kriminálka, které na TV obrazovkách vždycky byly dost establišmentově zařízené. Buď pátralo soukromé očko, nebo normální policie. Nicméně je fakt, že nějaký ekvivalent Vražedného pobřeží nebo Marlowa dnes na obrazovkách chybí. Spíše než NCIS je ale v tomhle ztělesnění post-9/11 omezení svobody 24 Hodin, který svého času žrala půlka planety... Nevím, nakolik ten seriál polemizoval s Patriotic Actem; ale třeba BSG tak IMO činila a svým smířlivým koncem ho, řekl bych, i poměrně popřela.
Ale třeba jak jsi zmínil SHIELD - to není úplně fér příklad, vzhledem k tomu, že v komiksu vznikla ta organizace už dávno. Naopak bych řekl, že Avengers s jeho statutem dost polemizují (jistě daleko méně než BSG, ale taky jsou Avengers více popkorn), protože kdo ve filmu odhalí, že SHIELD tajně vyrábějí nebezpečné zbraně - kapitalista Tony Stark, zábavnější bratr Bruce Wayna. Čili to čtení Avengers jako agitky za globální organizace (nebo co konkrétně ti vadí) není taky jednodznačné. DALEKO přímočařejší je třeba SGC a NID v našich oblíbených Starých Gatích (z čehož jsem ostatně kdysi v té své nekoherentní fanfiction SGO dělal drama, protože střízlivýma očima by realita SG-1 byl strašný skrytý fašismus, aby se SGC utajilo).
Jenže zase na každé SG-1 jsou tu pak třeba Akta-X, které taky nepojímají vládní restrikce úplně pozitivně. Nejde nutně jen o rozhodnutí zlých liberálů ve studiích, ideologická rovina taky souvisí s žánrovým a produkčním vývojem médií; po 11. září byli populární polemiky i agitky za protiteroristické zákony, a na ty pak navázaly další díla, prostě protože žánry se vykrádají odjakživa; zrovna tak momentálně většinu populace sere krize, takže nastává stejná situace kolem ní.
Takže závěrem jsem rád, že jsi začal odpozorovávat nějaké ideologické afekce v popkulturních dílech, ale na jasné tvrzení "jde to tím či oním směrem" bych to skutečně neviděl. Jenže to je taky otázka interpretace - je superhrdina šířící dobro nefunkčnímu systému navzdory tvoje představa pravicového ideálu, nebo je naopak ztělesnění nějakých fašizujících hodnot ve stylu "já vím, co je dobré pro ostatní, ať se jim to líbí nebo ne" (to nemíním špatně, ptám se, nejsem politolog)?

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

OMG, NCIS psal člověk, kterej má na svědomí JAG, story o ouřednickym právníkovi s rozbitejma očima, co alespoň jednou do série vyřeší případ tím, že se proletí ve stihačce :-D
Mmch je pravda, že kriminálky dneska ukazujou získávání informací přes elektrošpiclovátka, na druhou stranu v osmdesátejch to seriálový policajti řešili práskačema, který bylo potřeba obejít a buď uplatit, nebo jim dát přes papuli, protože už nechtěli donášet na svoje kamarády ... nakonec to ale vždycky dobře dopadlo a s naditou peněženkou nebo natlučenym nosem padoucha udali...

Jsou to jen seriály, víme? :-)

V tomhle světle ... viděl jsem konečně posledního Bourna a vlastně mě dost překvapil, story je sice dost filmový /viz výše/ ale jinak pecka, možná mě to nebavilo tolik jako (dneska už archaicky vyhlížející) jednička, určitě ale překonal oba další díly :-)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak viz. ty produkční a žánrové důvody. Jistě, že jsou to "jen seriály", však jsme se taky s Geserem dokonce shodli (!), že se to nemá přehánět. Nicméně z historie víme o důležité funkci propagandy ve fikci, máme na to ideologickou analýzu, a zrovna tak si polož ruku na srdce - nakolik tebe ovlivnily tyhle "jenom seriály" (filmy, hry)? Já za sebe říkám, že kdybych jako malej neměl přístup ke Star Treku, JAGu a SG, asi dneska prostě bych nebyl stejný; tyhle "jenom seriály" člověka do nějaké míry vždycky formujou svým obsahem. A vzhledem k tomu, že můj nejoblíbenější film do té doby byl Šimon a Matouš jedou na riviéru... :?

Mě zase nejnovější Bourne dost sral :-) Přišlo mi, že se z toho vytratil ten lidský element, který byl hrozně cool na minulých dílech.

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

A teď co je příčina a co následek? Díval by ses na SG a JAG kdybys byl jinej? Na jinejch kanálech běžely jiný věci a přepnout TV nedá zase tolik práce ... osobně jsem se vždycky raději díval na heroický amíky jak kosej nepřátele (a to i formou Strážců vesmíru nebo Rychlý roty v útlym věku) než na Rákosníčka nebo Maxipsa Fíka a podobný krákoviny, kde nešlo o válku s padouchama :-)

Jinak mi šlo spíš o to, že detektivka je založená na tom, že je potřeba nashromáždit a analyzovat nějaký relevantní údaje, nesmí jich ale bejt moc a nesmí se to moc komplikovat, protože při prezentaci real-like formou by to jednak bylo dost nudný, druhak by to divák nechápal (je na to vysoká škola...) a na základě toho se dobrat k nějakýmu výsledku - Poirot poklidně klábosil s lidma, protože se odehrával v době krále Klacka a nehrozilo, že vrahoun bude za 20 hodin 20000km daleko, Colombo už volal telefonem na letiště, teď holt čumí každej do PC, protože kde se drby šíří rychleji... Nedovedu si představit, jak by detektivkový policajti mohli vyřešit případ formou prezentvatelnou ve 40-ti minutovym dílu s prostorem pro šovinistický vtípky a pro komixový přitvrzení hlavního tvrďáka, aniž by přitom vládli fašisticko-vševědoucíma schopnostma (bez ohledu na to, že dost často jsou technicky nerealizovatelný).
[img][./images/thumbs/2602comiccsiilolled_1356618746.jpg]http://img819.imageshack.us/img819/8900/2602comiccsiilolled.jpg[/img]
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Jistě, tento argument o slepici a vejci lze použít skoro u všech věcí v souvislosti s humanitními obory, protože jim jaksi chybí sběr dat oproti pouhé dojmologii. To se pak dostaneme k psychologii, behavioralismu a filozofii, které tohle "kde se rodí chování jedince a z čeho" taky dodnes nemají úplně vyřešený :-) Čili ne, možná bych nebyl úplně rozdílný milovník šmoulů, ale IMO bych to prostě ani nemusel být já, kdybych Stargate objevil ne v cca osmi ale až v patnácti. To je celý a používám to jen jako ukáz toho, že média nás do jisté míry formují (jistě, že si je taky vybíráme my sami; jenže v dětství ne tak úplně svobodně jako v dospělosti) a to považuju za důkaz, že přemýšlení nad obsahem těch médií není jenom sálonní hipsteření. Vedle sociálního postavení lidi a jejich vždycky nejvíce ovlivňuje kultura, ve které se pohybují.

Hele, tak znáš třeba Evangelion? To je taky v žánru mecha alias "děti na střední ovládají superroboty", ale jelikož se na to podívali střízlivýma očima, došlo jim, že ty děti by pak měly strašný noční můry a démony ("dětští vojáci"). Proto je NGE super seriál. Jiný příklad je BSG, taky tradiční space opera s ultrakchůl vojandou, jenže postupně se ukáže, že sovy nejsou, čím se zdají být. Totéž dále třeba Watchmeni nebo Batman začíná atd. atd. I ti Mad Meni jsou super, protože jejich hlavní bonbovsky charismatický a schopný (na "podnikatele", ne na agenta) protagonsita je zároveň strašný diktátor v osobním životě - Mad Meni vlastně říkají (viz třeba konec 5. řady, Gesere), že James Bond (resp. jeho typ "pravého muže" z padesátých let) by byl dost kokot. Díla, které nějak řeší svou vlastní žánrovou postatu a analyzují ji, jsou vždycky zajímavější než opak. Stejně tak detektivka á la 24 Hodin, která by bojovala proti soupeři stejně vybavenému jako CTU by byla daleko zajímavější, než Baur honící nějaké arabáky. Já bych tyhle dekonstrukce a naturalistický postupy neodsuzoval ani jako přínos divákovi, naopak z nich vznikají kriticky nejvíce cool věci...

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No dobře, máš pravdu. Jen seriály je moc širokej pojem, řeč byla o detektivce, která musí vyřešit případ za 40 minut, tejden co tejde co tejden a tvářit se přitom cool a pak čím dál vykoolovanějc, aby na to někdo koukal (jestli znáš Kobra 11, mrkni na něco z prvních sérií, je to dost přehnaný, pak pozdních sérií, kde je to ještě mnohem přehnanější a pak zase na něco z těch prvních a najednou je z nich nudná břečka, protože ta jejich akční přehnanost najednou není vůbec taková :-D).

Taky odlišuju jen seriály od Seriálů a Filmy od jen filmů, např třeba Matrix nějakej význam má a zamyslet se nad nim dá, oproti tomu Batman (i ten novej) je (imo) jen komixová show, co dělá peníze ze starý slávy a zamyslet se nad nim vede k okamžitý přeměně filmu na kopu hnědýho (zcestný postavy, zcestný instituce, místo zbytku USA nebo alespoň státu, na jehož území se Gothaj nachází je jaksi vakuum a všeobecně nic není jak má, protože kdyby bylo, celá situace by byla vyřešena snadno a rychle a nemohl by kolem toho vzniknout tak zcestnej příběh a superhrdina by vypadal dost jako lama...).

Mmch přiznám se, že Evangelion jsem zsekl u druhýho dílu...

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

No to je otázka, vzhledem k tomu, že se o to nikdo dříve nepokusil, nebo aspoň já o tom nevím :-) Ono držet se žánrových škatulek je snazší pro autory, televize i diváky. A u nás je vůbec zázrak, že existuje něco jako CSI Anděl... I když třeba ve filmu tohle rozebírání detektivní práce dost připomíná Zodiaca. Seriálová omezení jsou sice validní připomínka (natáčejí to rychle, ano, má to vliv na kvalitu), ale taky neřeší vše - máme HBO, které se s těmito limity (vysílá na TV, ale v lepší kvalitě) taky umělo nějak poprat. Když se chce...
Jisté je, že většinový divák tu žánrovou čistotu (bez přesahu) asi preferuje více než sofistikovanosti. Ale to taky nemusí být indikátor kvality nebo vůbec vlivu - třeba Mad Meni dost profitují na tom, že se lidem s vyšším příjmem prodávají mechandisingované oblečení a itemy z toho seriálu (saka, smokingy, šaty, neznáš-li), čili zjevně jde o dost okouzlující podívanou, aby to donutilo chytré/bohaté lidi provádět takový neviditelný cosplay...

Nojo, Matrix je Matrix... ale těch nedůležitých děl je řádově více, než těch revolučních. Čili co má větší potenciál k ovlivnění diváka? Jeden Matrix nebo padesát jiných, průměrných akčních filmů, kterým divák věnuje daleko více času? A nějakou ideologickou příslušnost mají vždycky, byť třeba nezamýšlenou nebo co-nejvíce-neutrální. Dosaď cokoliv jiného, od her po knihy, vždycky jsi balastu vystaven více než kvalitě, a pokud o něčem ten balast/kvalita vypráví, je na nějaké straně spektra.
Zrovna z Batmana mě jeho ideologie sere právě proto, že na jakési chytrosti/hloubce IMO dost staví svůj půvab.

NGE je jako Farscape, musí se mu dát čas.

Jako můžem se o tom bavit hodiny. Mě šlo jen o to, že nějaké studování médií má důležitost, protože média jsou to, co do značné míry utváří náš subjektivní náhled a názory. Takže i když nesouhlasím s Geserem v jeho vizích levicové apokalypsy, rozhodně souhlasím s tím, že de facto díla mají nějakou kulturní/politickou/náboženskou/ad. příslušnost, která více či méně působí na diváka (jeho názor by se mohl prokázal, ale bylo by k tomu třeba vybrat vzorek seriálů z minulosti a součastnosti a analyzovat ho a pak pak statistiku z obou historických vzorků porovnat, například). Důvody toho jsou složitější a souvisejí i se zázemým (televize vs. film) a fungováním byznysu (žánry se vykrádají), nicméně přesto na nás média (nejen zpravodajská) neviditelně působí. Bez konspiračních konotací, prosím.

PS.
Abych jen rozvinul Adolf Bourne Legacy, dal jsem si to znovu a úplně nechápu, AF, co myslíš tím zastaralým prvním dílem. Jako pochopím, že v Damonově Bournovi 2 a 3 je trochu pomalejší tempo (mimo akční scény) a ne-epické zákruty děje, ale právě v tom je pro mě jeho výhoda. A první díl je dodnes luxusní stand-alone špionážní drama s postavama i scénama, které by mu záviděla většina soudobé produkce. Největší problém Damona není superpadouch, ale že kdysi zabil nějaké holce rodiče. Nejde po krku arciteroristovi, ale utíká před vlastní organizací. Civilní peripetie. Je to vlastně takový schopnější Uprchlík (který během asi před dvěma týdny v TV), čemuž odpovídá i přítomný úhel vyprávění těch, co po něm jdou (narozdíl od antagonistů třeba v bondovkách) - obvykle ani bournovští záporáci nejsou úplně černobílí, dokonce z Landy se vyklubala klaďaska.
No a přesně tohle Legacy chybí. Ten film se rozjede zhruba až po hodině expozice, která je ale useless, protože se v ní dozvíme jen to, že Cross je tvrďák a doktorka je doktorka. Skoro žádná pořádná charakterizace a emoce, jako v případě postavy Franky Potente v jedničce; skoro žádné vedlejší postavy, které by vyrýsovávaly ty hlavní; skoro žádné ohrožení Crosse, jako tomu bylo v jedničce z Damona; skoro žádný strach o doktorku, protože film evidentně jede na seriálovém vyprávění - má to asi být první díl mnohologie, protože jinak by to celé, co postavy za 135 minut stihly, nebylo sehnání prášků Crossovi... Jako fakt to obsahem působí jako televizní pilot. Dokonce ani akční scény nejsou nijak zběsilé.
Jako jo, ten film má pár kladů - jako spin-off Bourna a jeho témat je to jakž takž ok, a dvě tři scény mají fakt nábor (většinou s doktorkou než se ukáže Cross...). Nortonova postava je taky ok, jen je škoda, že více neřeší její "patriotickou vizi". Ale v závěru jsem měl fakt chuť, aby je všechny tři prostě zastřelili a byl konec. Veskrze průměrný thriller dost kálící na původní trilogii.
5/10

Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Skyfall
Nějak mě to doteď nelákalo, ikdyž tématiku tajnejch služeb já moc rád...
Stárnoucí Bond super, jak jsem tehdá na Craiga dělal meh, tak už v Casinu jsem ho žral. Bacha spoilery...
Akorát se mi po celej film kradl do hlavy pocit, že všechno co se tam řeší, je... strašně mělký, pro nedostatek lepšího slova.
Všechna řešená 'dilemata' pro mě byla silně wtf. Tak sakra máme nějakej seznam tajnejch agentů (zdravíme M:I), což má ve všech ohledech asi gazilionkrát větší cenu než nějakej kanonefutr první linie jménem Bond, a stejně musí sidekick dostat povolení po telefonu (!) od šéfky organizace (!). Povolení zabíjet npkc? Nemluvě o tom, že mohl poodstoupit o kus dál...
Když mi tady Ray vynášel onu problematiku postupy MI6 za studený války vs současnost, tak jsem se fakt těšil. Ale ono to tam je imho zpracované hůř než v průměrné epizodě SG1 na tohle téma!
Úplně stejný stereotypy. Nechápaví byrokrati, nepochopení hlavasové, důkaz že maj hlavasové pravdu když se objeví nebezpečí na prahu, obávaný byrokrat začne kopat za hlavase a nakonec to převezme...
Ale ono tam v téhle oblasti hlavně žádný dilema ani nebylo! 99% informací se získává pomocí personálně i technologicky rozsáhlého analytického oddělení snad už od druhý světový (jasný, za studený války byli špioni strašně důležití, ale zápaďáci se k infiltraci Kremlu ani nepřiblížili, co my víme) a nutnost mít menší sekce agentů na různě mokré práce je druhá strana stejný mince, protože všemožné lidi jako teroristy, odhalený ilegály protizápaďáků apod ne vždycky můžeš chytit třeba tak, že mu na cestě zpřeházíš nějakým udělátkem semafory aby ho to zastavilo nebo to naopak do něj někdo napálil... Ta ministryně byl prostě účelovej stereotyp, žádná uvěřitelná postava (aneb věříte TWW, kde každej republikán je proradnej bílej pro-life gayhater co ve svý nenávisti vůči ostatním ničemu nerozumí? Až Alan Alda přiměl AS popustit uzdu)
Další 'dilema' bylo hádám v Když budeme na svý operativce zlí, oni nám to můžou začít vracet. Nebylo by proto lepší se k nim chovat slušně, nedělat z nich políčko na šachovnici a kanonenfutr?. Což je sice hezká sociální agitka (což ani nemyslim negativně, ideály humanismu jsou univerzální), ale opět to je... takový mělký.
M se chová jako kvočna, a vůbec tu snahu z ní dělat superwoman a člověka zároveň jsem nějak nedocenil.

Téma starý versus nový se mi zase líbilo, a to moc. Nadužití počítačů, Q co vypadá jako někdo z IT Crowd...
Kdyby se tolik, strašně tolik, neplácali v sentimentu z Bonda a M, a těch svejch fiktivních a neumělejch dilematech a opravdu víc (a jinak) rozvedli tu postradatelnost agentů, mohlo to i fungovat. Teda pro mě, že. Všichni z toho slintají :D Za mě 5/10

Ray: Superhrdiny v právu a politice jsme nějak nebrali, ale hádám human-computer interfaces se tomu i dost blíží z hlediska rovnosti a tak... Všechno je to zatím v plenkách, a neexistující skutečnosti se zohlednujou špatně. Asi bych to odmávnul pasáží z nějakejch x-menů And I worry about how democracy survives when one man can move cities with his mind, s tím, že cokoliv co ti řeknu bude jenom můj vlastní názor. Asi by zněl asi jako Lítej si jak chceš mimo zóny, levituj si s popelnicema jak chceš, ale spálíš tank někde v Egyptě při nějaký svý osobní vendettě nebo co a půjdeš před soud jako každej jinej. Plus jakožto lidská bytost by ten nadčlověk měl práva na to se bránit co to jde, využít svépomoci apod. Takže něco mezi, neni to černobílý, že.

Hmm, levicová apokalypsa... Zase ze mě nedělej konspirátora. Faktem je, že všude dneska slyšíš kapitalismus selhal, zkusme něco jinýho, když jediný co tady selhává je socialismus a jím způsobené bailouty kvůli too big to fail kydům, což běžnej pepík za kamerou nebo před televizí nevidí. Takže tvůrce si vybije svoje názory v dílu, a sám tvrdíš, jak to lidi dost formuje, na čemž se zcela shodneme.
Obrázek

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Nemyslel jsem filmově zastaralej, prostě je to film z před deseti lety a ta CIA je ještě devadesátková taková i většina všeho. Nepovažuju to za mínus, tahle doba se mi líbí (jako téma do filmů).
Ve filmech taky často platí taková ta halwůdská kauzalita jako že telefonát pod 30 vteřin nejde vystopovat a pod. a v prvnim Bournovi vždycky když jsem si řekl "teď by ho měli", než jsem myšlenku dokončil, oknem do místnosti vletěl týpek se samopalem nebo něco podobnýho, tohle mi ve dvojce chybělo a ve trojce to bylo tak akorát tématem špičkování mezi CIA a Homeland Security (nebo jak si řikali).

V tom posledim už byla rozvědka postmoderně-součastná, jo, byl to v podstatě jen thriller kálející na předchozí díly (vlastně to mělo dost vysokej Hitman-faktor), ale přišel mi dost dobrej :-)

Mě šlo jen o to, že nějaké studování médií má důležitost, protože média jsou to, co do značné míry utváří náš subjektivní náhled a názory ..........

Jo já souhlasim, ale třeba Den Nezávislosti mě kdysi ovlivnil, že se mi začlo líbit letadlo F/A-18 no a při příští obhlídce gameshopu jsem narazil na jeho dosti dobrej simulátor (1995) ke kterýmu byla knížka jak fungujou postupy letectva a tak a ten mi nejspíš nastavil laťky, že jsem teď hnidopich, co chce všechno "jako doopravdy", nevim, jestli jsou tyhle důsledky nějak předvídatelný, nebo masově funkční - každej čumí na to svoje a bere si z toho to svoje, kdo čumí na NCIS a bere to jako real je imo prostě dřevák :-D

PředchozíDalší

Zpět na Filmy