Je mi jasný, že výsledky jsou nejistý, ale mě jde o ty potenciální implikace.
Třeba už nějakou dobu se řeší, co se společností spáchá pozitivní technologická singularita (opakuji predominantně POZITIVNÍ! Tímto mi nikdo nemůže říct, že to řešil Terminátor) a jak to může přinést transhumánní společnost. Což je něco, co by teoreticky mohlo vzniknout jako následek vzniku AI/nanotechnologie, což může být jedna z věcí, které vzejdou z kvantových počítačů, ergo z QM.
Nebo, pokud má kvantová biologie (ano, to existuje) skutečně širší implikace, tak to fundamentálně změní nahlížení na princip života a má to i praktické dopady (pokud vím, jak operovat na kvantové úrovni, můžu třeba, co já vím, ovládat cizí mysl; jako srsly, to je logické vyústění toho, že mozek ze taky složen z hmoty, byť to momentálně fyzika jaksi nepotvrdila).
Možná si to představuju jako Hurvínek válku, ale to, že Clarke a spol. řešili ve vesmíru relativitu je podle mě spíše příznak doby ovlivněné relativitou, tj. pokud má QM před sebou ještě širokou budoucnost (a asi má), tak najde naopak éra, kdy se budou psát story vycházející z ní (ostatně starší poznatky z QM scifi velmi schopně aplikovala v alternativních realitách).
Neřeším momentálně, jak či jestli to zakomponovat do té story, kvůli které jsem řešil bitevník. Ale řeším, jestli se na tom dá stavět nějaký děj, který nebude jen o tom, že máme rychlejší počítače nebo umíme komunikovat FTL (což už tu bylo mockrát).
Realističnost vyznění vyprávění můžeš nahánět někde jinde, než na vysvětlování toho, jak např. funguje FTL. Ostatně bude to psané z pohledu lidí a ti nejspíš nebudou plně rozumět jak mimozemský technologie fungují, čili, kdo by jejich fungování v příběhu vysvětloval?
Ale já nechci vypisovat technobláboly, čili třeba jak fachá kvantový počítač. Já chci vzít nové poznatky z QM a dle nich zkonstruovat originální děj.
samo: tak jako technobláboly jsou jedna věc, ale užití technologie v ději věc zcela jiná. V tom bych viděl podstatný rozdíl - BSG, kterou se chca nechca stejně furt do jisté míry inspiruju, má FTL, ale neřeší jak funguje až na občasné okamžiky, kdy je to v zájmu děje (tj. lze třeba skočit do pevné hmoty), a ačkoliv mají prý někde v produkčních dokumentech technoblábolově vysvětleno, jak to funguje (nějaký urychlovač nebo co).