Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Quantová teorie

Quantová teorie

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Příspěvek 27.12.2011 21:24:15
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

OK, sice jsem ještě neuzavřel svůj minulý topic (ach, ten čas), ale mám případné další otázky na zdejší chytré hlavičky.

Snažím se poslední dny nějak pochopit quantovou teorii... Až se přestanete smát (s tím, že tomu rozumí jenom několik mozků na Zemi a ty to studují celý život), jde mi o to pochopit nejenom nějaké populární teorie spojující ji s relativismem (holografický vesmír, superstruny), ale především o to, jaké jsou implikace (použitelné, řekněme v ději nějakého hypotetického románu).

Je tu někdo, kdo tomu za mák rozumí?
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 27.12.2011 23:34:44
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tak čoveče využití v románu mě nenapadá jiné, než nechat někoho pověřeného (vědce) plácnout "techno-whats-not" . Pokud to má návaznost na příběh předveden v minulém topicu, tak to nemáš jak použít. Jediný, kdo by to tam mohl použít je rasa, která nám nasadila sousedy do sluneční soustavy, u té by se to dalo přičíst k technologii na úrovni magie.
Pokud pácháš jiné scifi, ze vzdálenější budoucnosti, můžeš na tom postavit nějaký klíčový vynález. Dává ti to k dispozici 26 rozměrů našeho vesmíru, takže zápletky možného cestování/ vnímání těchto dimenzí. Případně generace energie. Supravodiče v pokojové teplotě, řízená anihilace, brutální účinnost výroby energie... Nwm, znám jenom povrchové záležitosti a fakt se mi nechce číst ty tuny textu xD

Příspěvek 27.12.2011 23:49:45
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

To zasazení, o kterém jsme se bavili minule, má právě tu kouzelnou schopnost, že kombinuje Clarkovské scifi uvěřitelných technologií s technoblálovými technologiemi na úrovni magie á la LOST. Čili hodit se to může do čehokoliv.

Jasně, přímé technické implikace jako FTL komunikace díky quantum entaglement jsou jasné. Ale mě jde spíše o to, CO přesně se snaží říct teorie holografického unvierza, a jestli to nemá nějaké (byť i lehce přehnané; tady už si můžu dovolit být trochu nereálný) filozofické nebo biologické následky. Newage (ne, že bych se chtěl blížit zrovna jemu) třeba QM používá ve snaze zdůvodit, že když si můj mozek (taky řízen QM) přeje tříkolku, tak ovlivní hmotu a ta tříkolka se prostě somehow zhmotní. Jasně, je to debilita, ale vzhledem k tomu, že subteorie QM hýří věcma jako "vesmír má 13 rozměrů" nebo naopak "vesmír má jen dva rozměry a zbytek je jen naše interpretace", tak se to už dost dotýká té magie.
Problém je, že já QM opravdu nerozumím :-D Chápu, že se ti to nechce načítat, jen se ptám, jestli tu je někdo další.

Příspěvek 28.12.2011 21:21:05
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Máš-li čas, doporučuju knihu Pátrání po Schrödingerově kočce (Gribbin, John).

Využitelnost... kvantový počítače => level up pro všechnu technologii.

Teorie se nesnaží říct nic, popisuje jak se děje co se děje pomocí dostupný matematiky.
Gravitaci můžeš popsat jako sílu, kterou na dálku vytváří hmota, jako zakřivení prostoru nebo jako interakci nějakejch částic... záleží, jak se to zrovna hodí. I když jsou to jiný popisy, dokud dávaj shodný výsledky, nijak se nevylučujou.
Hledat v tom nějakej hlubší smysl by bylo spíš záležitost pro (futuro)náboženství...
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 29.12.2011 01:00:31
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Postavit na tom náboženství není špatný nápad... moto teorie (a zároveň i mé) víceméně trefil Rodney... "Anything and everything can be quantified." (pokud snad někdo nepobírá angličtinu: "Všechno i nic může být spočítáno" )
A vzhledem k tomu, kolika způsoby se dá vyložit, kolik má důsledků... V případě plného porozumění problematice nabízí neomezenou moc nad vesmírem.
A jedeeeeem, kulty raší všude :D

Příspěvek 29.12.2011 21:36:26
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ray: myslim že bys mohl svůj čas vynaloužit účelněji a vysvětlování fungování super hitech věciček prostě přeskočit. :-)
Obrázek

Příspěvek 30.12.2011 00:57:44
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

To si nemyslím. Clarke a spol. byli ve své době revoluční, protože do dějů svých scifi zakomponovali poznatky z (relativně nové) relativity a počínajícího kosmického věku. Kdokoliv, kdo jen sní o tom, že by třeba mohl být podobný, by měl podobě reflektovat nejnovější poznatky z (relativně nové) fyziky.

To, že je důležité nezapomínat na postavy, je samozřejmě stejně platné. Jenom mi přijde, že HC scifi by neměla sklouzávat do fantasy a musí stále myslet i na reflektování současného stavu nejen ve společnosti, ale i ve vědě.

Příspěvek 30.12.2011 07:56:58
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No s jejich reflektováním nových teorií to dávalo smysl, protože všechny měly přímý dopad na sci-fi jak ho známe. Relativita přímo ovlivnila cestování vesmírem, komunikaci. Zato QT přímo ovlivňuje asi jen umělou gravitaci a to jen možná, protože graviton jako na potvoru neprokázali :D

Příspěvek 30.12.2011 14:33:57
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

To určitě ne. Kvantum se projevilo od laserů po materiály a přinejmenšim podobná budoucnost ho ještě čeká, než najedem na next-gen teorii.

Čím se zabejváme teď je přinejmenšim higgs, element 114 (nebo už je vyřešenej?) a řízená fúze, taky kryptografie a počítače, který imo budou největšim přínosem (jestli se podařej, ehm...).
Při plnym zvládnutí kvanta bych se nebál nesmírně účinnejch laserů (elektrooptika všeobecně), zdrojů energie, AI, gen. inženýrství a všeobecně level up v chemii.

Ale aby se to projevilo třeba v pohonech, na nějaký scifkovatější by to chtělo zmáknout gravitaci, což je otázka... ale přinejmenšim fúzní miniorion bych čekal, možná antihmotu (jestli přijdeme na něco zajímavýho - třeba jak vyrobit kilo za dolar).

V podstatě co už máme se bez většího humbuku používá (stejně jako s relativitou), na dalším zajímavym se dělá a výsledky jsou nejistý...

EDIT: Málem bych zapoměl ... jsme lidi, takže nepředstavitelně výkonný bomby jsou bez debat :-)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 30.12.2011 23:28:02
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ray: však to bys tam měl v podobě "lowtech" používaných na Zemi a koloniích.
O cestování v čase se psalo už před objevem teorie relativity a to, že při vysvětlení takovýho jevu použiješ teorii realtivity tomu, pravda, dodá určitou realističnost v očích čtenáře, ale stejnak se pak třeba někdy v budoucnu ukáže, že platí např. strunová teorie, podle který cestování v času funguje třeba nějak jinak. Realističnost vyznění vyprávění můžeš nahánět někde jinde, než na vysvětlování toho, jak např. funguje FTL. Ostatně bude to psané z pohledu lidí a ti nejspíš nebudou plně rozumět jak mimozemský technologie fungují, čili, kdo by jejich fungování v příběhu vysvětloval?
Obrázek

Příspěvek 30.12.2011 23:35:26
samo1995 Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ray, na toto sa vyser. Ak chceš niečo z kvantovej teórie použiť románe tak to dopadne tak, ako Carterovej technobláboly v stargate. V skutočnosti nebudú mať zmysel a tvoja interpretácia bude zlá teda na kvantovú teóriu zabudni. Čítal som stráášne veľa sci-fi románov a všetky sa zaobišli bez nej.
Jaffský vtip
Hadí, Horův a Sethův strážce se sejdou na neutrální planetě. Chvilka napětí. Hadímu strážci žhnou oči, Horovu strážci se leskne zobák. A Sethovu teče z nosu.
[b]

Příspěvek 31.12.2011 02:19:52
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Je mi jasný, že výsledky jsou nejistý, ale mě jde o ty potenciální implikace.

Třeba už nějakou dobu se řeší, co se společností spáchá pozitivní technologická singularita (opakuji predominantně POZITIVNÍ! Tímto mi nikdo nemůže říct, že to řešil Terminátor) a jak to může přinést transhumánní společnost. Což je něco, co by teoreticky mohlo vzniknout jako následek vzniku AI/nanotechnologie, což může být jedna z věcí, které vzejdou z kvantových počítačů, ergo z QM.
Nebo, pokud má kvantová biologie (ano, to existuje) skutečně širší implikace, tak to fundamentálně změní nahlížení na princip života a má to i praktické dopady (pokud vím, jak operovat na kvantové úrovni, můžu třeba, co já vím, ovládat cizí mysl; jako srsly, to je logické vyústění toho, že mozek ze taky složen z hmoty, byť to momentálně fyzika jaksi nepotvrdila).
Možná si to představuju jako Hurvínek válku, ale to, že Clarke a spol. řešili ve vesmíru relativitu je podle mě spíše příznak doby ovlivněné relativitou, tj. pokud má QM před sebou ještě širokou budoucnost (a asi má), tak najde naopak éra, kdy se budou psát story vycházející z ní (ostatně starší poznatky z QM scifi velmi schopně aplikovala v alternativních realitách).

Neřeším momentálně, jak či jestli to zakomponovat do té story, kvůli které jsem řešil bitevník. Ale řeším, jestli se na tom dá stavět nějaký děj, který nebude jen o tom, že máme rychlejší počítače nebo umíme komunikovat FTL (což už tu bylo mockrát).

Realističnost vyznění vyprávění můžeš nahánět někde jinde, než na vysvětlování toho, jak např. funguje FTL. Ostatně bude to psané z pohledu lidí a ti nejspíš nebudou plně rozumět jak mimozemský technologie fungují, čili, kdo by jejich fungování v příběhu vysvětloval?

Ale já nechci vypisovat technobláboly, čili třeba jak fachá kvantový počítač. Já chci vzít nové poznatky z QM a dle nich zkonstruovat originální děj.

samo: tak jako technobláboly jsou jedna věc, ale užití technologie v ději věc zcela jiná. V tom bych viděl podstatný rozdíl - BSG, kterou se chca nechca stejně furt do jisté míry inspiruju, má FTL, ale neřeší jak funguje až na občasné okamžiky, kdy je to v zájmu děje (tj. lze třeba skočit do pevné hmoty), a ačkoliv mají prý někde v produkčních dokumentech technoblábolově vysvětleno, jak to funguje (nějaký urychlovač nebo co).

Příspěvek 31.12.2011 12:17:18
samo1995 Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Tak podľa mňa ak chceš kvantovú teóriu použiť v románe, tak tam proste musí byť typ technoblábolov, lebo inak by asi čitateľ nepochopil o čom vlastne píšeš. A no dobre. Teda ak chceš dať nejaký dejový zvrat tak skús vymyslieť niečo ako Schrodingerovú mačku (napr. si ľudia na palube nebudú istí či je niečov nejakej sekcii lode a tak tú sekciu neotvoria, prípadne iba jeden človek ktorý bude ak trochu psychopat tým pádom román získa taký ten nádych tajomna ke´d napr. niekto bude chceiť prejsť ccez tú tajomnú sekciu a ten psychopat ho zabije aby mu v tom zabránil) No ja neviem to je len taký príklad. Skús si trochu naštudovať teóriu holografického vesmíru a môžeš do románu zakomponovať prvok ktorý túto teóriu podporí alebo potvrdí, ale v konečnom dôsledku sa to nikto nedozvie lebo loď nakoniec vybuchne alebo použi nejakú inú veľmi zaujímavú teóriu ktorá je velmi nezvyklá. Ale v tom prípade by sa dej z veľkej časti točil okolo tej teórie a nie okolo tvojej bojovej lode.

Toť všetko. Viac ti nepomôžem.

A na koniec vtip: Pani Schrodingerová kričí na manžela: "Tá mačka je polomŕtva!" :wall:
Jaffský vtip
Hadí, Horův a Sethův strážce se sejdou na neutrální planetě. Chvilka napětí. Hadímu strážci žhnou oči, Horovu strážci se leskne zobák. A Sethovu teče z nosu.
[b]

Příspěvek 01.1.2012 15:08:19
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Jak se to říká? Dostatečně pokročilá technologie je nerozeznatelná od magie... ?

Ovládání kompa přes speciálně k tomu vytvořenej smysl (jako má mozek vstupy pro hmat, zrak etc. tak vstup pro data), ovládání přes ekvivalentní výstup. On cloud zbraně: chceš něco rozbít, přes výše zmíněné se požadavek přenese na síť, zjistí se, k jaký destrukci má dotyčnej práva, z připojenejch senzorů (vč. Lidská oční bulva) se stanoví kolik zkázy jakym způsobem kam poslat a bum :-)
Stejnym způsobem ovládat všechno.
...pomocí technologie nasuplovat pár milionů let evoluce a udělat z lidí gandalfy.

Cestování v čase nevylučuje ani relativita ani QM, ale relativita říká jak na to, zatímco QM říká, že ten recept nebude fungovat... pravda se ukáže s nástupem novější teorie a imho bude úplně jiná :-)

Paradox Schrödingerovy kočky se týká kodaňský interpretace QM, která ale není jediná přípustná a např. vícečetný vesmíry ho řešej (stejně jako ostatní bizardnosti QM, nový bizardnosti ale zároveň vytvářej...).

Cena špičkovejch zbraní velmi roste (viz cena za stihačku během WW1, WW2, Korey, Vitnamu, CW, Raptor...), na druhou stranu cena výpočetního výkonu klesá čím dál rychleji, AI imo bude ve všem od kulky pro pistole po ... všechno.
Ačkoliv AI si představuju spíš jako VI z Mass Effecta (rozhodně žádnou bejkárnu jako Matrix nebo Terminátor - AI je taky jen program, když se mu zadá budeš otročit, bude otročit navždy a bez keců, akorát prostě bude otrčit chytře, konstruktvně a samostatně).

Příspěvek 01.1.2012 23:53:56
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nešlo by třeba QM využít jako inteligentnější replikátor/transportér? Jako že bych využil částice X ke změně částic hmoty Y... Nebo to odporuje zákonu o zachování energie?

Obrázek

Cena špičkovejch zbraní velmi roste (viz cena za stihačku během WW1, WW2, Korey, Vitnamu, CW, Raptor...), na druhou stranu cena výpočetního výkonu klesá čím dál rychleji, AI imo bude ve všem od kulky pro pistole po ... všechno.

Jenže tohle nebere v potaz, že se spolu s tím zvyšuje i počet populace, ekonomická schopnost nebo inflace, nemluvě o rozdílu ve schopnostech "Red Barona" a F-22...

Zpět na Technologie