Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie [challenge] Realistický kosmický bitevník

[challenge] Realistický kosmický bitevník

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Nedávno jsem viděl pořad o klonování masa a zatím to je jenom hromada proteinu bez chuti. Mají v plánu během pár let vyrobit opravdové maso, tím že ho v průběhu růstu vystaví napínání, stlačování a nějakým formám záření, aby se vytvořily šlachy, blány a maso dostalo chuť. Přímo zmiňovali, že samostatné to dobré nebude ještě dlouho, ale do hamburgerů a celkové mletého masa by se to přidávat dalo bez problémů. V současné době se tam stejně cpe soja a odpadní maso, takto klonovaná flákota vyjde levněji.

Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Takže technologicky to není nereálné, ale na dnešním stupni je to nevalné chuti. A co ty "in vitro" líhně/jatka? Otázka je, jak moc by si na hmyzí maso k jídlu zvykli (já bych si asi nezvykl nikdy, to už raději ryby a hlavonožce z vodní nádrže lodě a sójové stejky s velkou porcí magi + MREčka, nebo něco podobného).
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Hmyz, měkkýši... kdyby na to byli zvyklí už z výcviku (od narození) tak jim to ani nepřijde, v řadě zemí se to běžně jí. A pokud by si chtěli dát příležitostně nějakou specialitu, tak může s sebou vézt pár věcí zmraženejch.
Nechat si nějakýho celýho živočicha vyrůst na petriho misce vidim při daný úrovni technologie jako nereálný, potřebuješ nějak napodobyt podmínky, který zárodku poskytuje matka, a u savců bys musel vyřešit napojení placenty na nějaký přístroj... Navíc mi to ani nepřijde ani nijak efektivní, stejnak to zvíře musí vyrůst aby mělo smysl ho skonzumovat, tak proč to nedělat přirozeně, je to tak o hodně jednodušší.
Obrázek

Major
Major

Odpovědět s citací

Protože při tomhle "růstu" ti stačí jenom nějáký živný roztok (nebo co to je v děloze za tekutinu co vyživuje zárodky. Zbytek živin by stačilo posílat do zárodku uměle pumpovanou krví a to zvládne jehla a hadice). Myslím, že by to zvládla homogenní "placenta" a jehla nahrazující pupeční šňůru, nikdo netvrdí,že to napojení musí být nutně pevné. Navíc myslím, že by zárodek šlo stvořit a "vykrmit" i bez placenty, jenom v nějákém tanku s živinami. Následně ještě v inkubátoru (jak se "dopékají" lidské děti když opustili matku předčasně). Placenta má nějáký biologický ochranný účel, ale když by nebylo cílem aby se zárodek dožil ve zdraví stáří, třeba by nebyla tak potřebná. Hlavní výhoda oproti živým zvířatům je v možnosti naskladovat dvě zkumavky plné vajíček a spermií a tak si s sebou "vézt" celá stáda.

S "mraženým masem", konzervami, MREčky a podobně dlouhodobě ošetřenými zásobami masa počítám, ale "čerstvé" je zdravější a podle všeobecného názoru chutnější. Uznávám ale, že na bojovém plavidle může být lepší mít plné sklady, než záviset na nějáké technologii na dodej masa. Pro transport zvířat do různých biosférových habitatů a pro teraformaci na jiné planty je posílání zmražených "šťáv" určitě nejužitečnější.

Máš recht, že hmyz (a možná i měkýši) by byli dobré řešení. Jediný problém by bylo jak zařešit aby časem nezačali okupovat celou loď a co s jejich exkrementy (hydroponie třeba).

2all:
Ještě jeden zajímavý nápad ohledně redukce posádky a velikosti válečné lodě/případně drona. Co takhle vytvořit "kyborga" s mozkem člověka a tělem "lodě"? Chci říct, pokud by někdo dokázal vyříznout mozek z těla a udržet ho naživu, a ještě napojit na jeho výstupy a vstupy elektronická spojení, dala by se celá sekce pro posádku zmenšit na akvárko s výživným gelem, přístroj na čištění krve, jejímu okysličování a naplňování živinami a zásobami všech těchto tekutin. Na úspěšnosti takového spojení by pak záleželo, jak moc "autonomně" by byla taková loď používána (V podstatě "zdronovaná" velká loď, nebo volná jednotka, která by obdržela vždycky jenom rámcové rozkazy a měla by určitou míru operační volnosti.

Je slušná šance, že samotný mozek v nějákém ochranném obalu by mohl "dožít" ještě hodně dlouho a hlavně, že by měl větší výdrž proti přetížení než "normální" člověk, mohl by být dopován drogam pro zvýšení reflexů, poslušnosti, atd. Žádné tělo, žádné tělesné potřeby, žádná nutnost se o ně starat. Není potřeba mikrogravitace, protože stav beztíže nepoškodí kosti (žádné nejsou). Není potřeba jídlo, když není ani trávicí ústrojí. Pití to samé. 6ádné exkrementy.

Otázka je, jak moc proveditelné je ta "amputace mozku" s dnešní nejlepší technologií.

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tak na to nemusíš "amputovat" mozek... Tohle by ti neprošlo v jakékoliv éře lidstva, natož teď. Technicky vzato je mozek to, co dělá člověka člověkem. Je to tvá osobnost, ovšem bez těla by se pravděpodobně zbláznil (podívej se na lidi po amputaci libovolné končetiny) a přes zákony a skupiny pro ochranu lidských práv by to v životě neprošlo. Ale DARPA pracuje na křemíko-neuronovém počítači, který by se v prvních fázích měl rovnat mozku malých savců, časem snad i tomu lidskému... Ale to jsou desítky let a dost pochybuju, že to spadá do Ray-ova zadání.

Major
Major

Odpovědět s citací

Kdyz ho ziskas po souhlasu umirajiciho a zachranis z nej jen ten mozek, protoze zbytek je namaderu, tak treba ne. A s mozkem jde delat takovejch veci, ze si na konci procedur ani nemusi pamatovat, ze kdy patril cloveku - pokud najdes darce ktery je ochotny vymenit svuj mozek (umiratreba na havarku nebo na raka) na experimenty... Ono je to samozrejme moralne nepripustne, ale urcite by se nasli situace kdy by to slo omluvit. A technikou - cert vi jak moc jsme od toho daleko, protoze to jeste nikdy nikdo (vazneji a s fondy a zazemim) nezkousel.

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Nohama zpátky trošku na zem... :-)

Nejlepší pokus o redukci posádky na míru nutnou k plnýmu využití potenciálu lodě (křižníku) a jejích systémů při odpovídajícím tech-levelu imo představuje Aegis Weapon System na křižnících Ticonderoga...
[img][./images/thumbs/uss_vincennes_-28cg-49-29_aegis_large_screen_displays_1324123867.jpg]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/USS_Vincennes_%28CG-49%29_Aegis_large_screen_displays.jpg[/img]
[img][./images/thumbs/cg-47_cic_1324123870.png]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/CG-47_CIC.png[/img]

A zase pro tolik málo lidí to taky není... pro účely vesmíru možno osekat o ASW větev a možná ještě něco, ale zase bude třeba řešit větev s těma IR senzorama a optikou, jestli má hrát roli "radaru na větší vzdálenost".
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Major
Major

Odpovědět s citací

Ano, je to tak. Jde mi ale o to, ze pro kazdeho z nich v te mistnosti potrebujes tuny zasob, relativne velke prostory pro posadku, simulovanou gravitaci kvuli zdravi posadky, energii pro vnitrni vytapeni celeho prostoru posadky, zarizeni na vyrobu kysliku, atd. Kdyby z kazdeho z tech lidi co tam sedi letel "jen" mozek, bylo by min problemu s potrebama posadky. Protoze by potreby uz vetsina vubec nemela. Tedy samozrejme za predpokladu, ze by to dnesni technologie zvladla a dneska by se to zatim nezkouselo prevazne kvuli moralnim a pravnim aspektum tohoto zakroku. Pokud bys vyzadoval moznost vnitrnich oprav takove lode duchu posadkou, vyrobily by se mali, lodi uvnitr dalkove ovladani, opravni roboti,ktere by ovladala "posadka"... :D...

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No nejsem ani neurolog ani architekt počítačů, tak se třeba pletu, ale mám podezření, že bude výrazně snadnější vyrobit AI než mozek ve sklenici...

Jinak samozřejmě je to nápad ... viditelnej v leckterym scifku :-D
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Mozek bez těla nemůže fungovat :) potřebuje míchu, nervová zakončení, disponuje reflexy (tlukot srdce, dýchání, řízení zažívacího traktu) to mu nemůžeš jenom tak vzít, připojit ho na počítačový systém a doufat, že bude fungovat. Kromě gigantických problémů s technickým provedením a připojením samotným, je zásek na zmiňované psychologické stránce. Lidská mysl něco takového neunese, ani náhodou. Dokážeš si snad představit, že by jsi ty ztratil tělo, neviděl, neslyšel, necítil... kdesi se vznášel v zelené tekutině a jediné co by ti šlo hlavou by byly data ze senzorů? I don't think so. Tohle není ani sci-fi, jako spíš čistě přestřelená "fi"
K tématu: jak tady někdo navrhoval kvantovou teleportaci pro komunikaci, mám praktický dotaz... Kdyby byly satelity rozestaveny na dosah technologie (dejme tomu co světelnou minutu) a na jejich palubě by byly spárované částice, jak by vypadal řetěz takových satelitů?
Bylo by to:
satelit1----------------------------satelit 2-------------------satelit 3
"částice A"------------------------"částice B"-----------------"částice C"
(v tomto případě je A spárováno s B a B je okamžitě spárováno s C, satelity by tedy byly čistě jednoduchá nosiče)
nebo:
satelit 1----------------- s a t e l i t 2-------------------------satelit 3
"Částice A"-----"částice B" počítačový systém "částice C"-----"částice D"....
tudíž by párování bylo pro "exluzivní" páry a mezi nimi by msuelo probíhat předávání informace přes obvody.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Chlapi, píšete jako diví, až budu komplexně odpovídat, tak se upíšu... ne, že bych si stěžoval.

Jen ale zase jedna poznámka: tohle low-tech zasazení v sluneční soustavě jsem si vybral, protože tím chci mmj. ilustrovat, že v případě "Clarkovského" vesmírného rozvoje (2010: máme lodě u Jupitera a obří vesmírné stanice) by asi možná stagnola stagnovala soukromá IT sféra = neměli bychom iPady a internet. Taky chci pojmout vesmírnou operu jakž takž realisticky, tj. jak už jsem psal, pilot stíhačky je de facto jen operátor UAVu.
V budoucnu po tomhle bych ale zase naopak rád napsal i něco mezihvězdného a ultrafuturistického, kde by byl i FTL (můj vědecký poradce by vymyslel "originalní" FTL založený na střílení nějakých exotických částic urychlovačem; jeho kolega z katedry fyziky mu to sice hned vyvrátil jako v podstatě pičovinu, ale líbí se mi u toho představa využití částicové fyziky & toho, že lodě by potřebovaly obrovské urychlovače jako z CERNu) a rozumně by se uvažovalo o tom, do jaké míry by všechny tyhle hi-tech serepetičky ovlivnily lidstvo po psychologické a sociologické úrovni (tj. jestli by to ještě bylo lidstvo, jak ho známe a nešlo by spíše o "Borgy", protože všechno by bylo nesmírně automatizované).
Nebudeme ale zatím návrh současného bitevníku (a všeho okolo) ale nějak moc komplikovat technobláboly, což?
Naposledy upravil Ray dne 17.12.2011 14:31:44, celkově upraveno 1
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Ale ve 2001 (od ACC) byl iPad i internet... :-)

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já vím, ale já se tu snažím o pointu. 2001 byl hrozně utopistický...

Major
Major

Odpovědět s citací

Tak by se micha neoddelovala, v podstate mi slo o to, z tela odstranit vsechno, co nesouvisi s primou existenci a funkci logicke jednotky. Klasicky popisovane jako "jedinec". Cert vi, jestli by se nenasel nekdo, kdo by neco takoveho nedokazal psychicky prestat. Na to odpoved nezjistis, nez to zkusis na primerene mnozine dobrovolniku.

"jednostranny" pancir by sel udelat na "kouli" tak, ze by pancir byl jen v horni polosfere. Takova slatba by znacne konstrukcne posilila i pevnost te spodni. Jak jsem koukal na tvar toho mil/orionu, tak na takovy hribovite kulkovity tvar - od ciste koule neni tak daleko jak se zda...

Rayi, kdyz to bude mozne, cihni i na veci/napady co tu probehly drive...

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Jasně, kouknu, jen musím nejprv něco podělat ;-) Btw. idea bitevníku ve tvaru koule mi momentálně dost nahlodala moji původní ideu bitevníku ve tvaru Ikara ze Sunshine...

PředchozíDalší

Zpět na Technologie