Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie [challenge] Realistický kosmický bitevník

[challenge] Realistický kosmický bitevník

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Pokud by jsi špicloval u někoho, kam můžeš poslat civilní transport (resp. kdo má s tebou prostě dlouhou dobu normální styky a obchod), pak by mysím bylo efektivnější použít prostě agenty...
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No to by bylo dokonce nezbytný, stejně, jako civilní ocbchodní lodě nacpaný ne zcela civilnim nákladem a spousta dalších prostředků :-)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Problém je, že v mém zasazení to tak úplně nejde - bez prozrazování detailů řeknu jen to, že ve skutečnosti nejde o válku Země s koloniema, použil jsem to jen jako příměr, je to krapet složitější a NEJDE posílat civilní transporty. Na druhou stranu, ani Země v mém zasazení není jednotná.
Chtěl jsem to jen dodat pro případ, že by se tu náhodou rozvinula poddiskuze o špionáži v kosmické éře. Nemusíte se tím zatěžovat, v mém zasazení to nepůjde.

samo1995 Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

o bohužel neřeší kabinu pro posádku nebo případný reaktor. Tahle - většinu doby letu bys mohl být skoro neviditelný, ale rozhodně by to nestačilo.

Okolo kabín by si dal vákuum. To ako je známe nevedie teplo (vlastne nevedie nič) takže by si zabránil úniom tepla z kabíny a predišiel by si odhaleniu (dve muchy jednou ranou)
Okolo reaktora nápodobne.

Takže stealth sa vo vesmíre použiť dá.

Môj koncept lode počíta s tým, že tá loď je vkuse v pohybe a zrychuľuje grav. prakom, čiže nejaký štart by ju prezradiť nemohol. A ak by chlapíci naviedli loď na dráhu pri gravitačnom prak, tak by sa nedala odhaliť nijak.

Potierať loď reflexnou farbou?? Nieeee. Ale existuje svetelná clona kt. laser neprejde takže lasery nie sú tak super zbrane ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Navíc, nejde taky jen o to lidi transportovat k cíli v lodi. Taky je musíš vycvičit. A takový boj ve vesmíru musí být peklo - minimum referenčních bodů, nadlidsky rychlá reakční doba (railgun PD se nablízko nedá uhnout) a lidská váha pilota je IMO jen další komplikace, proč nemít X-Wingy, Raptory a F-302...
Stroj to prostě zastane rychleji a efektivněji. Resp. dej mi několik argumentů, proč tam cpát piloty a nedělat to jako UAV.

Iste, to je všetko super fakt. Drony sú paráda. Ale mysli na príbeh. Dúfam že nechceš písať príbeh o superextrašpicabomba krýžniku a dvoma ľuďmi na palube. Môj koncept počíta so stovkami a o tom sa už dá aj písať.
A druhá vec. Stíhačky proste nie sú rakety/drony. Sú jednoducho čipernejšie a áno, môžeš spraviť nepilotované stíhačky. Ale ten príbeh :D

V tomto iný argument nemám.

Btw. nevšiml jsem si, že by Orion byl zrušen

Ver mi, je to super. Orion je tá najväčšia hovadina akú amíci mohli spraviť. Ve´d tá technológia je stará 50 rokov. Naozaj, budúcnosť je v raketoplánoch. Ale nie tých čo do vesmíru vynesú raket, ale proste lietadlo čo si vyletí do vesmíru a potom sa vráti a o týdeň štartuje znova. To je niečo :D :D

Vím, že tvůj koncept počítá spíše s něčím jako Galactiva

Skôr veľký čiperný krýžnik kt. je vybavený fakt na všetko ale ok :D

Moje rychlovarná konev má výkon asi 1000W a vodu uvaří bez problému. Milion wattů (tedy 1MW)... ale co se namáhám:
http://www.youtube.com/watch?v=LThD0FMvTFU&hd=1
Ukázka práce laseru o výkonu 1MW. Takovýho, kterej reálně funguje. Takovýho, kterej s 1MW výkonem sesmaží tři cíle za chvilku.

Teraz neviem čo povedať. Ja mám pred sebou knihu o vesmíre a je tam aj niečo o laseroch a že v budúcnosti môžeme počítať s 1TW lasermi čo zničia aj plátovanie lode (citoval som). Takže o tomto ma nepresvedčíš. A fakt, 2,4MW laser svieti každú noc z aqua city a nezdá sa mi že by nniekedy zostrelil lietadlo :D (a to si nerobím srandu). Takže ja neviem. To delo muselo mať výkonnejší laser. Každopádne sa o tom nebudem hádať. Takže na túto tému už nečakaj reakciu. (nie je to z trucu ale proste ma nepresvedčíš a nebudeme tu spamovať) :bounce:
Jaffský vtip
Hadí, Horův a Sethův strážce se sejdou na neutrální planetě. Chvilka napětí. Hadímu strážci žhnou oči, Horovu strážci se leskne zobák. A Sethovu teče z nosu.
[b]

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Aha. No ještě si tam přečti, že Orion má letět na Měsíc a Mars a ne sloužit pro dopravu povrch-LEO.
Btw ještě před tejdnem běžel: http://www.nasa.gov/exploration/systems ... dec01.html Tak jak?

Jinak doporučuju vyhledat pojmy THEL (aka MTHEL) a ABL (aka YAL-1).

Okolo kabín by si dal vákuum. To ako je známe nevedie teplo (vlastne nevedie nič) takže by si zabránil úniom tepla z kabíny a predišiel by si odhaleniu (dve muchy jednou ranou)

Potom by teplo zůstávalo izolovaný uvnitř, teplota by narůstala a na loď a zejména posádku by to mělo neblahý účinky. Smrt například.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tak ty vesmírné výtahy nevím nevím. Pokud není Země jednotná, takovou legraci bych nezaváděl... musí to stát na rovníku, ještě k tomu ne kde se nám zachce, a sahat vyyyysoko nad geostacionární orbitu( 35 786km+dalších 20k km k protizávaží) . Současný materiál nesnese víc jak 63Giga Pascal, pro tuhle legraci je potřeba minimálně 120. Takový systém je hodně jednoduchý cíl prakticky pro jakoukoliv zbraň, ať už pozemní, leteckou, nebo vesmírnou. jestli můžu navrhnout, tak elektromagnetický prak. Má sice problémy něco vystřelit na nízkou orbitu, ale i tak je pořád lepší, než výtah.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Země nemá vesmírné výtahy, Země má na dopravu nákladu na orbitu jenom tohle http://www.kschroeder.com/weblog/the-verne-gun a konvenční rakety (resp. personál a citlivý náklad lítá hybridním způsobem - malý shuttle na zádech dopravního letadla). Plus na povrchu jsou postavené Oriony (atomový projekt z 60. let, ne ty současné) a jsou pak de facto poslední linie obrany v případě hrozící full scale invaze. V současné době (tedy v tom dějišti) brutálně zastarávají.
Výtahy mají "ti druzí".

EDIT:
Pro představu, Orion type craft jak ho myslím já je tohle:
[img][./images/thumbs/michael2a_1323646597.jpg]http://www.up-ship.com/apr/images/Michael2a.jpg[/img]
Jiný design:
Obrázek

EDIT OUT.

To právě nejde nadlouho, viz. AirForce. Technicky by to šlo jako krátkodobý stealth (Normandy v ME používá něco podobného), ale neřeší to problém dlouhé cesty k cíli.
Můžeme o tom ale uvažovat v taktickém měřítku, jako že by to šlo použít při bitvě v planetární soustavě (Jupiteru), nikoliv pro sneaky přiblížení k cizí planetě. Má ke krátkodobému použití někdo něco?

Prvý stupeń by bol obovský jadrový motor ktorý by urýchlil lod na rýchlosť cca 15km/s. Po spotrebovaní paliva by sa automaticky vrátil domov.

Tohle je popis tvého prvního stupně. Něco podobného by bylo detekovatelné na světelné roky daleko.

Potom by sa druhý stupeň (teda samotná vesmírna loď) vydal na cestu k Slnku. po ´dalších dvoch mesiacoch by sa tam dostal a rozvinul by plachtu. zároveň by bol nasmerovaný na urýchĺujúcu dráhu (tzv. gravitačný prak čekuj google). Zrýchlil by sa na asi 100km/s. plachtu by pri Slnku odpojil. (plachta je na lepšie zrýchlenie).

Tohle je, chápu, druhý stupeň. Plachta by zářila, že by byla detekována rovněž velmi daleko. Skoro bych se vsadil, že jelikož by to velikostí muselo být obrovské, viděli by to na Marsu pouhým okem.

Třetí fáze skutečně využívá gravitačního praku, ale tou dobou by už nepřítel dávno věděl, že něco odstartovalo a neměl by moc problém si pomocí zrychlení a předpokládaných vektorů spočítat, kam to letí a kdy to doletí. Stealth by tomu ve třetí fázi moc nepomohl.

Iste, to je všetko super fakt. Drony sú paráda. Ale mysli na príbeh. Dúfam že nechceš písať príbeh o superextrašpicabomba krýžniku a dvoma ľuďmi na palube. Môj koncept počíta so stovkami a o tom sa už dá aj písať.
A druhá vec. Stíhačky proste nie sú rakety/drony. Sú jednoducho čipernejšie a áno, môžeš spraviť nepilotované stíhačky. Ale ten príbeh

Jde o to, že já se snažím psát realisticky (čili mě chytněte za slovo, pokud faktické věci, co tu navrhuju, jsou hovadiny). Pilotované vesmírné stíhačky jsou samozřejmě ultracool, ale jsou už tak ojetý koncept ve fikci, že stojí hned vedle barbarských bojovníc v bikinách... O co je zajímavější psát story o eso pilotovi, který chlastá a má pupek, protože vlastně nesedí v kabině a ovládá letadla na dálku, než psát o dalším Maverikovi IN SPACE!
Udělat něco jako Top Gun s piloty útočných dronů mi příjde mnohem zajímavější, než udělat další Top Gun... a i tomuhle jde dodat epické bitvy, drama a patos, žejo :-)
Pilotované vesmírné stíhačky by nebyly o nic víc čipernější než vesmírné drony, protože obě jsou závislé na velmi omezeném palivu. Naopak drony díky automatické reakci (třeba na incoming missile) mají mnohem čipernější reakční dobu než člověk.
Popravdě, ta moje story ani není tak military scifi jako spíše spy-fi. Válka a válečné prostředky tam mají být spíše v pozadí (žádná z postav není členem posádky toho bitevníku, který tady řešíme).
Naposledy upravil Ray dne 12.12.2011 00:39:41, celkově upraveno 2

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ray píše:
To vím. Pointa je, že ty planetky nejsou zase tak natěsko jako v saturnových prstencích. Stačí tam mít několik hlídek a jednu stanici a je to vyřešeno. Pokud budu trochu uvažovat nad svou dráhou a nebudu o ty planetky škrkat trupem civilní lodi, nějaké přepadení je znovu vysoce nepraktické a pomalé.

No přiznám, že moje fantasie při těhle velkejch vzdálenostech začíná trochu selhávat. :) Je, řekněme, 100k km moc na hit&run? Vždyť ta cílová loď nemá moc kam utýct.
Ray píše:
Útočníci by se tam museli nějak dostat po vypuštění konvoje (tj. jsou odhaleni) nebo by tam museli být celou dobu dopředu, což asi není moc praktické a reálné (mohou tušit, kudy poletím, protože je jen minimum možných tras; ale flotila čekající půlrok ve stínu na útok, to je hodně ridiculous).

No útočník by třeba mohl mít nějaký intel o tom, že tamtudy nepřítel poletí (aby nemusel věčně čekat na nějakym náhodnym místě).
Otázka jak by se tam dostal je otázkou zde již řešený možnosti "stealth". Jde o to, jak moc jsou citlivý detekční systémy, kterými jsou lidé v tom universu vybaveni. Pokud jsou schopni detekovat každý zrníčko prachu v Sluneční soustavě, tak se tam schovat nemůžou, pokud tu jsou však nějaký omezení, pak existují určitý způsoby jak se tam dostat. Zase mít naprosto dokonalý detekční systém mi přijde že by do tvého universu moc nezapadalo. Na jednu stranu sis zakázal AI na druhou stranu by si ale měl vymakaný algoritmy a ohromnou výpočetní kapacitu, která by byla schopná analyzovat všechna ta data ze senzorů.
Ray píše:
Spíše bych věřil tomu, že někdo bude z Marsu střílet supersilným laserem na nepřátelské lodě po sluneční soustavě, pokud vypukne válka.

Zajmalo by mě jaký dostřel ale takový laser může mít. Protože ať už je sebe dokonalejší, ten paprsek nikdy nemůže být dokonale koherentní a tak se musí zákonitě po určitý vzdálenosti nakonec rozptýlit.
edit: chvilka googelní mě dovedla na stránky co už na ně odkazoval Ray: http://www.projectrho.com/rocket/spaceg ... ser_Cannon
čili laser podléhá difrakci, nemám čas na to to nějak podrobně studovat, ale řek bych, že Sluneční soustavu s laserem nepřestřelíš.
Obrázek

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Vezmu to od konce.
Zajmalo by mě jaký dostřel ale takový laser může mít. Protože ať už je sebe dokonalejší, ten paprsek nikdy nemůže být dokonale koherentní a tak se musí zákonitě po určitý vzdálenosti nakonec rozptýlit.
edit: chvilka googelní mě dovedla na stránky co už na ně odkazoval Ray: http://www.projectrho.com/rocket/spaceg ... ser_Cannon
čili laser podléhá difrakci, nemám čas na to to nějak podrobně studovat, ale řek bych, že Sluneční soustavu s laserem nepřestřelíš.

Budiž, "sluneční soustavu" jsem možná přehnal. Na druhou stranu, jelikož uvažujeme o vnitřních planetách + Jupiteru, počítáme s několika málo AU (průměr dráhy Jupiteru (se slunce ve středu) je cca. 11 AU).
Mohl by se někdo kompetentní dobrat tomu, jak moc velký/silný laser by byl schopný dostřelit na AU, jestli něco takového jde? Pamatujte, že to klidně může tu loď smažit pěkně dlouho, nikam mu neuletí (maximálně může rotovat).
Pamatujete, že počítám tak nějak s tím, že by tahle věc mohla pomáhět i laser sails...

Na jednu stranu sis zakázal AI na druhou stranu by si ale měl vymakaný algoritmy a ohromnou výpočetní kapacitu, která by byla schopná analyzovat všechna ta data ze senzorů.

AI nemáme ani dnes a přesto máme slušnou výpočetní kapacitu. IT je sice v mém zasasazení o pár dekád zpátky, ale to platí především pro civilní sektor (neexistuje internet a mobilní sítě), armáda má přeci jen výkonější počítače.
Podle mě je trochu problém v tom, že lidi (včetně mě) zanedbávají, JAK OBROVSKÝ JE VESMÍR, a to i jenom při braní v potaz naší sluneční soustavy.
Navíc, na skenování oblohy nepotřebuješ mít kilometr velké CPU. Hvězdná obloha je více méně stále stejná, takže stačí, když ti aktivní IR/radar/vizuální senzory předají údaje do počítače, a ten porovná rozdíly s již známou mapou (vytvořenou kartografií při dřívějším průletu). Je tam o tečku navíc? Pak máme poplach.
Je samozřejmé, že při správném plánování a kapce štěstí se něco takového stát může, viz. http://en.wikipedia.org/wiki/307_Nike. Šlo by podle mě ale o velmi netradiční způsob vedení boje spíše než o typickou taktiku.
Viz. také - http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/M ... oidThicket.

No přiznám, že moje fantasie při těhle velkejch vzdálenostech začíná trochu selhávat. Je, řekněme, 100k km moc na hit&run? Vždyť ta cílová loď nemá moc kam utýct.

100k km je velmi málo, je to třetina světelné sekundy, a pokud na tebe něco z té vzdálenosti vylétne, měl bys mít připravenou závěť. Samozřejmě, asteroid belt je relativně hustý v kontextu vesmírného prostoru, může se zdát, že je vlastně hustý hodně: "Over 200 asteroids are known to be larger than 100 km,[40] while a survey in the infrared wavelengths shows that the asteroid belt has 700,000 to 1.7 million asteroids with a diameter of 1 km or more."
Faktem ale je, že tohle se rozkládá na velikosti víc než jeden AU na délku a v kruhu větším než je oběžná dráha Marsu. Sondy tím létají běžně a NASA se musela snažit, aby vůbec poslala misi k asteroidu; kdybys tam něco míjel běžně, stačilo by zapnout kamery u Voyagerů a Pioneerů.
Jinými slovy, jakákoliv loď by dopředu velmi dobře věděla, kolem čeho vekého poletí a mohla by upravit trasu tak, aby se na světelné sekundy vyhnula něčemu, za tím se může skrývat nepřátel. A měla by oči na asteroidu velmi dlouho, takže pokud by tam nečekalo něco automatického (a malého; asteroidy většinou rotují a IR by odhalila lidské plavidlo, viz. no stealth; a předkpokládám, že automatické věci by se dalo s pár drony ubránit), nevyplatilo by se moc dělat
Hit and Run by se ve vesmíru při útoku na konvoj podobal spíše námořní bitvě z Master and Commander, kdy se dvě lodě celý den pronásledují a snaží se získat "delta-v", aby jedna unikla druhé a druhá aby ji dohnala. Byl by to spíše souboj nervu a toho, jeslti konvoj dříve doletí k cíli (kde bude obrana) nebo jestli ho dříve dožene pronásledovatel.
Pokud nemáme tedy dalekosáhlé lasery (máme nebo ne? Někdo?), tak není způsob, jak konvoji pomoc a konvoj by se musel spolehnout na původní obranu (pokud jde o osamocenou loď, pak by se musel spolehnout na pár dronů a Awacsů, popřípadě na eskortu bitevníku 2. nebo 3. generace, což by ale stálo prachy, takže bych se spíše vsadil, že v případě války by civilní lodě zůstaly v hangáru a personál by transportovaly jen bitevníky).
Byl by to hit&run trvající týdny. To se podobá spíše honu na ponorku/Bismark než klasickému udeř a uteč. Nejbližší dramatický příběh pocitu posádek by byl BSG 1x01 '33'. Jen bez FTL aspektu.
Neříkám, že klasický rychlý hit&run by nešlo realiovat, ale pouze ve velmi hustém prostoru (Jupiter, Saturn), kde je za co se schovat a odkud nečekaně vyletět. Pochybuji, že by bylo vhodné na to konstruovat speciální plavidla, když by to měly zvládnout jen bitevníky a drony s patřičnou strategií a velením.

Je tu ještě jedna věc, na kterou moc nemyslíme. Zatím vycházíme z toho, že pokud nastane bitva, snaží se protivníci navzájem totálně eliminovat - čím víc má ta která zbraň megatun, tím lépe (pro některé, především navrhující coilguny). To částečně sedí do mého zasazení, ale přeci jen, nemyslíte si, že pokud by bojovali lidé s lidmi, existovaly by jisté konvence? Námořní bitvy minulých staletí taky měly pravidla, podle nich se poškozené lodě mohly se ctí vzdát při určitých středních ztrátách...
Nechci napsat Hornblowera IN SPACE!, ale stejně to myslím stojí za úvahu. Má to i pragmatické vyústění - pokud budeme používat coilguny v síle megatun, nepřítel je bude taky používat (a třeba i na civilní populaci), následkem čehož možná dojde nežádoucí k eskalaci síly, než kdybychom si prostě navzájem propalovali lodní trupy lasery a přijímali kapitulace zbytku cizích posádek.

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Je důvod myslet si, že by útočníci napadali konvoj zezadu (tedy odkud letí) a ne ze předu/ ze strany?

Btw zbraně se vyvíjej od hodně destruktivních, leč málo účinnejch k málo destruktivním, zato hodně účinnejm.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ze zadu to moc nejde. Popravdě, to, že je Mars nepřátel, jsem sem dal taky jen na příměr. Hlavní oponent je ve skutečnosti na Venuši a Mars je (nepříliš schopný) spojenec - tj. opfor konvoj při startu z domoviny nedoženě. Opfor má ale základny v asteroidovém poli (stejně jako my) a na měsících Jupiteru (stejně jako my). Stejně ale počítám s tím, že jich z průmyslových důvodů nemůže mít moc.

Navíc pokud se bavíme o "konvoji", nemáme asi na mysli partu lodí, co letí pár metrů od sebe. Předpokládám, že rozestupy by byly mnohem větší, skoro na hranici rozeznatelnosti očima.

Zase je tu určité omezení ze zasazení. Počítám, že v době míru se na ambush moc nehrálo - každý by věděl, odkud útočné lodě startovaly (pokud by to byla základna v asteroid belt), což by vedlo v případě bitvy k eskalaci (bylo by to totéž, jako kdyby během studené války "někdo" torpédoval US letadlovku; není moc národů, co to umí dělat a špionáž by věděla, že v okolí asi bude něčí ponorka).
A naopak v době války by zásobovací konvoje ze Země/Venuše do horké zóny u Jupiteru (kde by se vedly hlavní boje) byly nejspíše masivně bráněné.
Navíc je ten problém, že ohnisko boje u Jupiteru by bylo nejspíše velmi rychle vyřešeno (viz. odhady WW3, který by i ve své konvenční fázi trvala jenom týdny než by došlo k vyčerpání munice a záloh obou stran), takže než by se vůbec dal dohromady konvoj a mohl by startovat, nejspíše by nebylo kam letět. Bitva o Jupiter by prostě už nějak dopadla a mohly by tam buď letět posily vyřešit opfor základny v beltu, nebo by se naopak chystalo definitivní vyřešení homeworldu opforu/obrana toho našeho.

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Ty lasery jsem nikde nenašel, ale dostřel i na jedno AU mi připadá extrémně přehnaný (stejně by jsi na takovou vzdálenost nic netrefil, pokud to není stacionární cíl. V přepočtu to je 8,3 světelné minuty)
Možna že to víš, možná ne, ale raději to řeknu x) Až budeš počítat s délkami letu k Marsu, Venuši... kamkoliv. Nezapomínej, že to není pořád stejná vzdálenost. Někdy to je k Marsu coby kamenem dohodil, jindy musíš prosvištět 10x tak větší vzdálenost. (Hodně autorů, i v seriálech a filmech, tohle naprosto ignoruje)

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

(1) Napadení letu na chráněnou planetu (celkem jedno, jestli Z>M, V>M, Z>V, ...):

[img][./images/thumbs/1001zw_1323690828.jpg]http://img21.imageshack.us/img21/2936/1001zw.jpg[/img]

Obránce ví o příletu předem, jak se tu už řešilo, tak si předem pošle lodě kratšího doletu (start na takovou dráhu může zajšťovat odhoditelnej stupeň).
Utočník letí na určitý místo v čase a prostoru, takže nemůže zase až tolik uhybat, navíc velký "dálkový" lodě by měli mít menší zrychlení než útočící malá loď (ta by měla mít lepší poměr tah/hmotnost), tudíž jsou bez možnosti úniku nebo pronásledování (počítám, že bombardérům pošlou do cesty drony - v ideálnim případě ke zničení bombardérů ještě před odpálenim střel).
Pochopitelně pokud by šlo o větší útok, poslali by obránci taky velký lodě - bez možnosti odpoutat se, ale s lepší šancí na zničení všeho přilétavšího.

(2) Napadení letu skrz asteroidovej pás:

[img][./images/thumbs/2001r_1323690835.jpg]http://img406.imageshack.us/img406/9286/2001r.jpg[/img]

Počítám, že i při nasazení akceptovatelnejch futuropohonů budou lety na takovou vzdálenost pořád dost omezený startovacím oknem, tudíž určit čas a místo průletu pásem by neměl bejt problém ještě před startem letu... ačkoliv jsi zakázal špionáž, tak je otázkou, jestli o něm budou vědět předem, nebo to zjistěj až při startu... každopádně by měl mít útočník (se základnama v pásu) dost času vyslat něco pěknýho na setkání...
Zase podle charakteru letu buď menší rychlejší bobardéry nebo větší rozsekávače na cucky.

Kde resp. o co bojovat mezi Venuší a Zemí nevim, ale to už si jako autor určitě pořešíš :-)

Jestli hit&run prostě z nějakýho důvodu použít nechceš, sry že to sem furt cpu :-D Přijde mi vhodný vyhnout se nepříteli, kde je silnej a napadnout ho, kde je slabej.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nemám teď čas reagovat, ale řeknu jen to, že se mi líbí, že tahle idea hit&run není něco jako "voják A měží po silnici, z křoví na něho vybavne voják B, vystřelí po něm bazukou a otočí se zády běží zase pryč, a voják A (pokud přežije) mu oplatí střelu" a něco jako "dva sprinteři na různých dráhách se potkají střetnou, vysřelí po sobě bazukama a zase běží dále ve svých původních drahách."

Pokud k tomu započítám moji ideu, že bitevníky budou mít štíty (plátování; uvažuju, že samův koncept celoplášťové lodi použiju pro technologicky vyspělejší Venuši, u které by solar sail měl přeci jen větší efekt) jen v určitém směru (kterým budou natočeny k nepříteli), tak nám do toho krásně hraje manévrování nebo možnost dostat oponenta do křížové palby, popřípadě obránce, jenož jednotlivé lodě si navzájem dělat clonu proti různým oponentům a podobně.

Budu se muset někoho asi na EN netu zeptat, jak to vidí s těma laser sail, pokud jsou lasery tak moc limitované na vzdálenost.
Mohl bych to vědět James Cameron, když ten jeho vehikl z Avataru byl taky laser sail (a atomovými motory pro zbrřzení a odlet od AC).

ardemon Airman
Airman

Odpovědět s citací

1. opravdu zajímavé téma

2. co se laserů týče, někde jsem četl že maximální efektivní dostřel je 1 světelná sekunda, tedy cca 300 000 km. Pak už to prostě není efektivní a energie toho laseru nejde přesně do stejného místa takže se akorát ohřeje větší plocha, a u pohybujících se cílů to bude ještě horší. Je to laicky řečeno, ale snad to dává smysl. Takže lasery jsou pro vesmírný boje, spíše zbraně na krátkou vzdálenost + bodová obrana.

3. Jako zbraně na delší vzdálenosti (miliony kilometrů) bych používal naváděné střely/rakety, kterým se pří výstřelu zadají základní informace o cíli, a střela si podlě těch údajů běhěm letu ten cíl zaměří pomocí svých "senzorů" a zbytek letu se řídí sama. Pohon bych nekomplikoval a dal tam nějaký kvalitní raketový. Jde hlavně o to aby ta střela zasáhla cíl co nejdřív a nepřítel mel co možná nejmín času jí sestřelit.

4. Jako inspiraci bych doporucoval knižní sérii od Davida Webera - Honor Harrington, když vynecháš "hyperpohon" a gravitační pohon nahradíš raketovým a iontovým, dostaněš se celkem blízko
http://en.wikipedia.org/wiki/Honor_Harrington

5. Ještě mě napadla celkem dobrá hra, která má asi první 3 mise hodně podobné tomu tvému tématu, pak už je to hodne sci-fi, ale ten začátek by ti mohl trochu pomoct Nexus: The Jupiter Incident
koukni aspon na to video z prvni mise, je hodne pekny a myslim ze by mohlo pomoct, akorat tam teda zapominaj na brzdeni :P
into: http://www.youtube.com/watch?v=IWjxTLwnhKk
prvni mise: http://www.youtube.com/watch?v=n_2HnC_8f4o

6. pilotovaný stíhačky bych do vesmíru asi netahal, řešil bych to nějakým druhem dronů, proč plýtvat lidskejma životama :P

7. při cestách mezi planetama bys měl také brát v potaz správně zrychlení, 5g celej měsíc by asi nebylo moc příjmený :D

PředchozíDalší

Zpět na Technologie