Ray píše:
No jo, jenže Fegengové presumably stejně jako Federace, Klingoni atd. taky mají replikátory. Kromě toho, v původním Kirkové ST: TOS peníze byly, Roddenberry je dodal až pro TNG, když chtěl ze seriálu mít větší utopii.
Nějakej Star trek sem viděl naposled před asi třemi roky, ale mám takový dojem, že tam byly určitý věci, který bylo problematický replikovat...
Ray píše:
Otázka je, co je míněno "takovýmito seriály". Televize dnes i v minulosti UMĚLA adresovat kontroverzní společenské otázky (Star Trek je spíše než pro teleport známý pro polibek Uhury a Kirka...), a to i televizní scifi (převážně standalone episodického series formátu, tj. dříve Twilight Zone, v naší generaci Krajní meze).
To je férová otázka, na kterou nevim jestli dokážu odpovědět, ale asi bych řekl: seriály určený pro Americký celostátní televize. Třeba takový HBO je schopný natočit seriál, který je velice zajmavý, ale zároveň se drží reality, je zabalenej v drsnym obalu a zabývá se kontroverzní problematikou - asi nejlepšim příkladem je The Wire.
Ray píše:
Aby to nevypadalo jen jako honění si ega, jde mi těmihle příspěvky o to, že pokud se na tomhle foru Technologie řeší nějaké technobláboly, je třeba mít na paměti, že SG se jimi primárně nezabývá (ačkoliv tak může vypadat, resp. jeho technobláboly nejsou koherentní, ani se o to nesnaží), že jeho síla je v něčem jiném. Takže o co mi tu jde celou dobu - nelze stavět fanouškovské teorie na téma technologií jenom na základě jednoho záměru, kde se teleportuje ZPM...
Sci-fi seriály rozhodně nejsou odbornou prací na téma kvantová fyzika o tom žádná, ale diskuse o tom, co bude jedno technicky možný k nim taky patří. Ačkoliv samozřejmě řada takovejch diskusí asi trochu postrádá smysl, protože vychází z nějakýho blábolu, co zrovna napadne scénáristu.