Ralen píše:
Mě šlo o to, že co si napsal vyznělo, jako že už teď teorie strun předpovídá něco, co by umožnilo nějaký ze startrekoveskejch technoblábolů a doufal jsem, že se něco zajmavýho dovim.
Ono nejde jen o tu teorii. Nové teorie často vznikají na tom, že něco experimentálně nesedí (OTR - první experimenty z urychlovači - pozorován rozpor oroti newtonowské mechanice, kvantovka - původně značně odmítané vysnětlení vyzařování abs. černého tělesa). Dneska se zá být kvantovka stále funkční, ale začínají problémy s OTR - viz. poslední měření neutrin, pozorovaná zrychlující se expanze vesmíru (víte, co Einstein udělal, když někdo poprvé vypočítal z OTR expanzi vesmíru ? ) a nebo experiment ESA, o kterém jsem zde psal (ten by mohl být zvlášť významný, protože je to reálný a velmi silný efekt - 10^26 krát silnější, než by měl být - a dovedu si i docela představit průmyslovou implementaci). Ono až bude objeveno něco nového, může to jít dost rychle - viz. technologická revoluce v polovodičích (která mám mimo jiné dale nástroj k extrémnímu zrychlení dalšího vývoje.
Dále biotechlogie, nanotechnologie a umělá inteligence - velmi slibné rozvíjející se ne teoretické, ale už průmyslové obory.
Dále - třeba takový LHC - víte, velký technologický úspěch, mnoho nových technologií uvedeno do průmyslu už jen jeho stavbou.
A dále - takový ITER - sice zatím jen díra v zemi - ale dobrá naděje, v tom smyslu, že se jedná v podstatě o první globální vědecký projekt - možná symbol nové doby - spolupracuje téměř celý svět (USA, EU, Rusko, Čína, Indie, Japonsko a Korea v jednom vědeckém projektu).