The Piko píše:
Smrt nevim,protože brána by na smrt nikoho neposílala,a když to přežila vlna z dakary,tak snad by to nemělo bejt nebezpečný i pro hmotný věci..
Hmotné věci by to asi nepřežili - vlna z dakary byla radiace (no, záleží na tom, co se myslí - už si to nepamatuju ale jestli to bylo s těma replikátorama? tak to bylo spíš EMP)- tedy "malé" částice. Je to tedy (podle mě) jako rádiové vlny vysílaček. Když tedy projdete bránou a pak se chcete vrátit, zemřete protože hmota neprojde zpět jednou červí dírou. Ale komunikace funguje, tedy pro tyto částice platí jiné zákony než pro hmotné. Proto si myslím, že by to živé lidi zabilo.
Na druhou stranu, brána v Antarktidě (za chyby se omlouvám, opět si tento díl už nepamatuji) nebylo to náhodou tak, že se otevřely 2 díry zároveň a z jedné přišli ti a z druhé zas oni? (nevím jestli se náhodou brána v SGC nezavřela)
Pak by to znamenalo, že se brána opravdu snaží zachovávat živé a cesta by se tedy dala přežít.
Spíš by mě zajímalo, když byli v SGC replokátoři, jak poslali vlnu z Dakary, prošla Iris, že. To je pochopitelné vzhledem k tomu, že každý materiál je "děravý" ale díry jsou tak malé, že jsou zanedbatelné. Takže rádiové vlny mohou projít (kvůli důvodům napsaným výše)
Ale zajímalo by mě, kdyby byli replikátoři na Atlantis, poslali by tam vlnu a byl by zaplý štít, jestli by vlna prošla nebo ne. Teoreticky by neměla, protože štít je "energie" (v jistém slova smyslu) a ta děravá není (myslim). - Soudím tak podle toho, že když měl zasáhnout Atlantis protonový proud (byl to on? nebo nějaká plasma?)postavili se s Daedalem proti proudu. A protože jsou protony, elektrony a neutrony stavebním materiálem atomů, jsou opravdu velmi, velmi malé. A přesto štít vše hravě odklonil. To znamená, že ve štítu není ani tak velká dirka, aby propustila něco tak malého jako je proton. Tedy pak by opravdu nemohla Dakarská vlna proniknout, že?
Nic není pravda, vše je dovoleno.