Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Hry Hry jsou kultura

Hry jsou kultura

počítačové, konzolové, deskové a další hry

Přesunout hry do položky Kultura?!

Roger that!
18
67%
Negative...
8
30%
All your base are belong to us
1
4%
DNSTUFF
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů : 27

Příspěvek 04.6.2011 20:07:25
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Už nějakou dobu mě na mozku svědí fakt, že videohry jsou na tomto foru zařazené do složky Kecárna a nikoliv Kultura. To celé navzdory tomu, že se odvážím tvrdit, že pro majoritu zdejších uživatelů jsou videohry součástí každodenní popkultury mnohem více než třeba "Divadlo, výstavy a další".

Diskuze o tom, jsou-li videohry umění či ne, se bez valného pokroku vede celou dekádu. Nicméně, jelikož umění jako takové zatím nebylo nikdy jasně definováno, můžeme si na pomoc přivzít třeba americkou vládu, která je tak už označila (viz. http://bonusweb.idnes.cz/magazin/americ ... in_son.idn). Videoherní rubriku má i český (primárně filmový) odborný občasník Cinepur, hry budou mít napřesrok výstavu ve Smithonianu, nezávislá videoherní scéna denně produkuje tituly srovnatelné s klasickou avantgardou. Je nezpochybnitelné, že po audiovizuální stránce videohry již dosáhly úrovně srovnatelné s jinými médii, a že po interaktivní stránce narozdíl od většiny tradičních forem umění nabízejí řadu oživujících výzev.

Jménem hráčů, kritiky i vývojářů proto vyzývám adminy, aby napravili tuto kulturní křivdu na rostoucí komunitě příznivců videoher a PŘESUNULI "HRY" DO KOLONKY "KULTURA".

Obrázek

(jestli se někdo ozve s tím, že je to vlastně úplně jedno, protože je to "problém" jednoho fanovského fora o SG, a pravděpodobně se tedy jenom hrozně nudím, tak máte samozřejmě pravdu v obojím)
Naposledy upravil Ray dne 04.6.2011 22:52:58, celkově upraveno 1
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 04.6.2011 21:56:08
booble1428 Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Nechci nic říkat ale myslím že to Rober that! má být Roger that! :D

Podle mě si se zase moc nudil... je to nesmysl :)
Obrázek
Školy je hodně, práce je hodně, sg-dote zase odloženo... samotnýho mě to už štve ale nějak mě to nechce znovu chytnout... další možné datum vydání jsou vánoce.

Příspěvek 04.6.2011 22:06:45
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ray píše:
Jménem hráčů, kritiky i vývojářů proto vyzývám adminy, aby napravili tuto kulturní křivdu na rostoucí komunitě příznivců videoher a PŘESUNULI "HRY" DO KOLONKY "KULTURA".

Plně tě v této iniciativě podporuji!!! :bravo:
Obrázek

Příspěvek 04.6.2011 22:52:50
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

booble1428 píše:
Nechci nic říkat ale myslím že to Rober that! má být Roger that! :D

Podle mě si se zase moc nudil... je to nesmysl :)

Šotek je vječný...

Že jsem se nudil je bez diskuzí, nicméně seriózně by mě zajímaly argumenty, proč že teda videohry nejsou součástí kultury. Je to prostá zábava? To je i drtivá většina knih a filmů (a zvláště na scifi/fantasy téma). Dneska už moc neplatí dělení na "seriózní umění" a "brakovou zábavu", viz. třeba dnes vynášený Hitchcock, který byl kritikou ve své době považován za takového trochu více talentovaného autora béček. Podobných příkladů je celá baterie. Samozřejmě neplatí, že každá videohra je automaticky něco víc než Aha a Blesk, ale při pohledu na Heavy Rain, avantgardní freewarovky a kopu dalších i komerčních her se nelze ubránit pocitu, že interaktivní médium je podceňováno stejně jako byla před dvaceti lety televize, před sto lety film a před několika staletími divadlo či literatura.

I kdyby měly mít aspekty umění jen v audiovizuální rovině, tj. "pěknou grafiku a levely", tak nelze popřít, že hry jsou součástí vyšší kultury současné generace, která se na jejich téma baví (a tvoří!) nesrovnatelně více než třeba na téma aktuálního programu Národního divadla nebo nuancí poslední knihy Jáchyma Topola.

Kdy jsi naposledy byl v divadle na seriózním dramatu nebo četl Puškinovy básně? A kdy jsi naposledy střílel civilisty v Modern Warfare 32, klestil se miniony v DotA nebo řešil morální dilema v Mass Effectu 2? U her konkrétně navíc nejde jenom o audiovizuální nebo narativní složku díla, ale rovněž o interaktivitu i kooperaci s jinými hráči (a neomezuje se to nutně pouze na singleplayer), což je něco, co chybí všemu dalšímu snad s velmi občasnou výjimkou divadla.

Jistě se ne každý v tomhle nimrá tak moc jako já (a naopak mnozí se v tomhle nimrají mnohem lépe než já, jenom ne na SGAP), ale srsly, Hry nepatří do nějaké offtopicové kecárny o nic více než film či knihy! Anebo ať se propadnu, jeslti někdo považuje tohle http://www.youtube.com/watch?v=wYps-kGPh78 za umělecky nižší nebo méně masové dílo než je nějaký Kulhánkův Noční klub...
Naposledy upravil Ray dne 04.6.2011 23:16:01, celkově upraveno 2

Příspěvek 04.6.2011 23:09:47
floother Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Až na to modern wafare 3 s tebou víceméně souhlasím. Na druhou stranu bych se tím ale moc nezabýval, protože je to snad jedno ne? Nijak si tim nepomůžeš a akorát na to téma bude další-nikam nevedoucí dohadovaní...
Life is worth living for....
flooth is everywhere around us, on the internet.
Svoboda člověka je to, když má pouze jedinou povinnost. Zemřít.
Better to fight for something than live for nothing.
George S. Patton

Příspěvek 04.6.2011 23:18:14
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak když pominu, že se hrama a médii zabývám profesně, a když pominu, že odnikudnikam vedoucí diskuze se tu snad vedou dnes a denně, tak je tohle téma furt zajímavější než fantastická dobrodružství syntaxu a fonetiky, ve kterých právě ležím. Minimálně mě to po přesunutí nebude bít do očí a zlepší mi to karmu. Je to otázka prestiže. Kdyby ses zapáleně živil skládáním origami a jejich aplikací na biochemii (a jako že něco takového se snad fakt dělá), taky by se ti nepozdávalo, že zdejší forum o origami je zařazené v kolonce Vo ničem.

Příspěvek 05.6.2011 07:28:28
Rigel Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Videohry jsou součástí kultury vzhledem k tomu, že jsou mnohonásobně rozšířenější než jakýkoliv jiný prvek kultury. Ovšem připadá mi hloupost přesouvat kvůli takové blbosti celou složku s 11320 přízpěvky. Navíc například já nemám rád změny - líbí se mi když je vše při starém. Vždy sjedu na úplný konec stránky a přesně vím kde Hry najít. Kdyby to nebylo na svém místě, musel bych to hledat a minimálně dva týdny by mi trvalo než bych si na to zvykl.
Takže to shrnu:
1) Souhlasím s tím že jsou videohy součástí kultury.
2) Nesouhlasím s přesunutím kvůli hloupostem.
Nic není pravda, vše je dovoleno.

Příspěvek 05.6.2011 09:42:06
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Aha. Pokud správně chápu mechaniku phpBB fora, přesunutí je otázkou cca. tří kliknutí. Kromě toho Kultura je o jedno místo výše nad Kecárnou a je taky úplně dole. Ještě něco?

Videohry jsou součástí kultury vzhledem k tomu, že jsou mnohonásobně rozšířenější než jakýkoliv jiný prvek kultury

To jsem zase neřekl, mluvím primárně o mladé generaci mužského pohlaví a to ještě ve vyspělých zemích. Tedy většinové populaci tohodle fora.

Příspěvek 05.6.2011 09:50:40
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Kromě toho, že souhlasim (a nesouvisí to s tim, že se zkracovánim hratelnejch prodlužovánim nehratelnejch "cut scene" začínaj hry bejt víc filmy než hry :-)), tohle má dost nerd faktoru abych musel bejt pro :-D
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 05.6.2011 11:29:02
The Piko Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Hry jsou kultura,ale přesunout to by bylo nanic.
Nemělo by to žádnej smysl,akorát by sme si museli zvykat na nový umístění. Já už sem prostě zvyklej jet dolu a dolu a kliknout na hry.
Navíc by to trochu snížilo popularitu SG her vytvořených od fanoušků,prosotže když někdo vidí forum Hry se subfórem SG Hry,tak na to klikne radši než na Kulturu.
Už to takhle tady běží několik let,nikdo si takhle jako ty nestěžoval (možná někdo jo,nevim o tom,ale jestli jo tak určitě hodně málo lidí),tak nač to měnit....prostě naprostá blbost...
Nečet sem všechno,takže tady asi někoho opakuji..

EDIT: Ou,sory,trochu sem si to špatně přečet,takž sem napsal asi dost blbostí :D Ale stejně sem proti..
STARGATE ENCOUNTER | Nová SG hra

Příspěvek 05.6.2011 12:24:11
floother Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Co takhle to nedávat do kultury ale udělat úplně dole 8) obsah jen hry :D že by to nebylo v kecárně ani v kultuře, ale prostě v hrách :D Napsal sem to srozumitelně? nejsem si moc jistej...
Life is worth living for....
flooth is everywhere around us, on the internet.
Svoboda člověka je to, když má pouze jedinou povinnost. Zemřít.
Better to fight for something than live for nothing.
George S. Patton

Příspěvek 05.6.2011 13:27:47
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

floother píše:
Co takhle to nedávat do kultury ale udělat úplně dole 8) obsah jen hry :D že by to nebylo v kecárně ani v kultuře, ale prostě v hrách :D Napsal sem to srozumitelně? nejsem si moc jistej...

A to řeší co? Lidé, pro které by bylo posunuí Her z Kecárny do Kultury (čili asi tak o jeden centimetr výše) naprosté zmatení orientace, by byli zmateni desetkrát více. A lidé, pro které je přesunutí Her do Kultury otázkou cti, to ani omylem neuspokojí.

Nemělo by to žádnej smysl,akorát by sme si museli zvykat na nový umístění. Já už sem prostě zvyklej jet dolu a dolu a kliknout na hry.

K naprosté ztrátě orientace na foru jsem si připravil následující obrázek. Ilustruje nalevo současnou situaci, a napravo zamýšlenou situaci. Pokud to pro někoho představuje nepřekonatelné pomatení orientace, pravděpodobně by nikdy neměl jít sám mimo dům.
[img][./images/thumbs/babylonskezmateniorient_1307276843.png]http://img135.imageshack.us/img135/7297/babylonskezmateniorient.png[/img]

Navíc by to trochu snížilo popularitu SG her vytvořených od fanoušků,prosotže když někdo vidí forum Hry se subfórem SG Hry,tak na to klikne radši než na Kulturu.

Ehe?? SG Hry by nebyly nijak odlišené v podsekci Kultura.

Příspěvek 05.6.2011 16:40:27
The Piko Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

No kdyť sem řikal že sem to trochu poplet...
Dobře,je to jen o jedno políčko,a právě proto mi to příde jako blbost...Když už to tak fungovalo tak dlouho,proč to rušit...No ale jestli to přehlasujete,tak budiž..
STARGATE ENCOUNTER | Nová SG hra

Příspěvek 05.6.2011 16:42:09
Rigel Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Prijde me hloupost menit to kvuli takovedle malickosti, na tom kolik kliknuti by to znamenalo mi nezalezi. Jde tu jen o samotny princip proc delat veci nove kdyz stare nikomu nevadi. A ten vymysl "nebylo by to pod kecarnou ani pod kulturou ale v samostatnem tematu hry" - to je myslim vubec nejhorsi vzhledem k tomu, ze by nebylo oddeleni Hry a pod nim podslozka Hry, bylo by to (myslim) podslozka Hry, SGhry, Modifikace. Podle me by hodne SGher vytvorenych zacatecniky kleslo na temer nesledovane tema coz je skoda.
Stare je dobre, stejne i kdyby se tu reklo "Souhlasime, presuneme si to do Kultury" tak pochybuji ze by nekdo kvuli par lidem plytval svym casem a presouval by to.
Nic není pravda, vše je dovoleno.

Příspěvek 05.6.2011 17:19:07
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Jde tu jen o samotny princip proc delat veci nove kdyz stare nikomu nevadi.

Výborný argument. Zatím 6:4 lidem je pro přesunutí, takže bych netvrdil, že na tom nikomu nezáleží. Trochu výrokové logiky, prosím.

A ten vymysl "nebylo by to pod kecarnou ani pod kulturou ale v samostatnem tematu hry" - to je myslim vubec nejhorsi vzhledem k tomu, ze by nebylo oddeleni Hry a pod nim podslozka Hry, bylo by to (myslim) podslozka Hry, SGhry, Modifikace. Podle me by hodne SGher vytvorenych zacatecniky kleslo na temer nesledovane tema coz je skoda.

Už jsem napsal, že je to přece blbost. Pokud phpBB forum dovoluje udělat tento typ složky v záložce Kecárna, proč by to nemohlo fungovat stejně v záložce Kultura? Nějaký démonický vnitřní kód, který brání vytváření multisložek pro kulturní témata? Spiknutí programátorů s cílem vyjmout hry z umění? Opravdu netuším...

Stare je dobre, stejne i kdyby se tu reklo "Souhlasime, presuneme si to do Kultury" tak pochybuji ze by nekdo kvuli par lidem plytval svym casem a presouval by to.

Možná tě to překvapí, ale ten pán, co založil SGAP, má zároveň vidoeherní server. A musím, říct, že překvapivě dobrý server, uvážíme-li, jaký je na české scéně přetlak. Fakt, že se snaží vydělávat na něm a nikoliv třeba na stránkách o hotelech pro psy naznačuje, že má k videoherní kultuře jakýs takýs vztah.
Samozřejmě, nakonec by to přesunout nemusel, ale než mu napíšu, chtěl jsem znát validní protiargumenty jiných uživatelů...

Další

Zpět na Hry