Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Verite v boha?

Verite v boha?

diskutujte o všem a o ničem

Verite v boha?

Ano
29
32%
Nie
63
68%

Celkem hlasů : 92

Příspěvek 27.9.2010 00:50:50
D.Dušek

Odpovědět s citací

Ne, nevěřím v boha jako takového, blahoslaveni budiž Ori!

Příspěvek 27.9.2010 06:44:16
Slaw Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Prvně bych chtěl říct, že nevěřím přímo v určitého v Boha, ale v jakousi vyšší sílu. Nevím, kde se vzala. Nevím, jestli dala vzniknout vesmíru nebo vesmír dal vzniknout jí, ale zkrátka věřím, že tady je. Taoisté tomu říkají TAO, křesťané Bůh, muslimové Alláh, pro staré Římany to mohl být například Mithra. Všechny jejich svaté knihy hlásají prakticky totéž, ale nejlépe to snad podává Tao Te Ching. Po prvním prolítnutí můžete zaznamenat pasáže o tom, jak by jsme se měli k sobě chovat slušně, atp. jaké obsahuje třeba i Bible. Na rozdíl od ní vám je ale nepředkládá nijak násilně. V Bibli stojí, že když nebudete ctít Boha a řídit se jeho zákony, skončíte v Pekle. Tao učí, že každý může dojít po Cestě k jakémusi osvícení, ale o posmrtném životě je tam jen málo (v hlavě mi žádná taková pasáž neutkvěla) - a když po Cestě nepůjdete, zemřete v blažené nevědomosti. Tao Te Ching je spíše takovou příručkou jak žít - a to že opravdu kvalitní!
Myslím, že když se někdo musí ptát na smysl všech náboženství, měl by si přečíst nějakou svatou knihu. Kritizovat umí každý (aneb "Kdo ví - mluví málo, kdo mluví hodně - neví!").

EDIT: takže má odpověď na otázku v názvu topicu: Ano, věřím v boha.
Každý jsme nějak začínali.

Příspěvek 27.9.2010 07:00:07
ivimila Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

K tomu, aby se dalo žít slušně nepotřebuju věřit v Boha. :lol: Snad nejsi jeden z těch co říkají, že křesťanský člověk je hodnější nebo snad dokonce chytřejší než člověk nevěřící? Ty píšeš o osvícení, smyslu života (vlastně je to asi největší "argument pro víru"), ale já jsem si doposud myslel, že to ještě nikdo nenašel, pokud někdo zná aktuální informace jak to vypadá se smyslem života tak mi to prosím napište :rflmao:

Příspěvek 27.9.2010 07:08:12
Slaw Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Život má takový smysl, jaký mu dáš sám. Je to individuální a nelze říct, že prostě takový a takový je ten správný a nejlepší. Někdo žije, aby založil šťastnou rodinu. Někdo, aby řídil velkou firmu a někdo zas, aby vedl masy.
Ano, máš pravdu. Nemusíš věřit v boha (všimni si toho malého b!), aby ses choval k někomu slušně a já ti víru ani nevnucuju. Já věřím v sílu, v jakýsi základní stavební prvek Vesmíru. Věřím i v evoluci a vědu jako takovou. Víra není jen slepá ignorace faktů.
Už tisíce let existují náboženství a tisíce let lidi učí, že by se k sobě měli chovat slušně. A ani po tak dlouhé době nevidíme žádný pokrok.

Příspěvek 27.9.2010 07:39:59
Airman First Class

Odpovědět s citací

Slaw píše:
Život má takový smysl, jaký mu dáš sám.

Jsem stejného názoru

Spíš by mě zajímala ta síla vesmíru apod. Vůbec nevím co si pod tím mám představit. :hmmm:

"Víra není jen slepá ignorace faktů." - Jo, kdyby to tak bylo u ostatních věřících :roll:

Příspěvek 27.9.2010 07:51:02
Slaw Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Na to ti nemohu odpovědět zcela přesně. Dle mého je to prostě síla, která prostupuje vším. Zkrátka bůh, ve fantasy magie, chceš-li. Nechci dělat reklamu, ale vážně doporučuji Tao Te Ching. Je to malá, poměrně útlá knížka. Dobře se čte a když se do ní ponoříš, za dvě tři hodinky máš pokoj (a můžeš o sobě aspoň tvrdit, že do toho trochu vidíš).

Příspěvek 27.9.2010 08:49:28
D.Dušek

Odpovědět s citací

Já doporučuji film The Zeitgeist Movement, první kapitola rozebírá problematiku náboženství, druhá 11. září a údajné propojení teroristického útoku s vládou USA, třetí problém současného finančního systému.

Je to vskutku zajímavý film, ale je podstatné se jím nenechat vypatlat a ovlivnit. Vznikl za jediným účelem a to ovlivnit, já doporučuji pouze shlédnout a s nadhledem se podívat na fakta, které film nabízí.

Příspěvek 27.9.2010 09:24:54
Airman First Class

Odpovědět s citací

D.Dušek píše:
Je to vskutku zajímavý film, ale je podstatné se jím nenechat vypatlat a ovlivnit.

Spíš než film to beru jako dokument. Když jsem to shlédl potřetí, tak jsem si vzal na pomoc google a wikipedii a veškerá fakta z dokumentu jsem chtěl ověřit. Ověřit jsem si mohl více jak 50% informací (první část). A jmenuje se to Zeitgeis the Movie.

D.Dušek píše:
Vznikl za jediným účelem a to ovlivnit, já doporučuji pouze shlédnout a s nadhledem se podívat na fakta, které film nabízí.

Dovolím si citovat Raye z jiného tématu:
Ray píše:
S tím bych si dovolil nesouhlasit, je to hodně producentský pohled na seriál (nebo jakýkoliv mediální či jiný produkt). Někdo, světe div se, se snaží filmem/seriálem něco vyjádřit, realizovat se, vydělat revolučním titulem víc než průměrným titulem atd.

Mimochodem, pokud je to jak ty říkáš - fakta (většina z první části ano, souhlasím), tak o ovlivnitelnosti bych na tvém místě nemluvil. Je na člověku, jestli bude falešně věřit pohádkám nebo začne žít reálný život. O tom je vlastně to, co jsem před chvílí napsal:
ivimila píše:
"Víra není jen slepá ignorace faktů." - Jo, kdyby to tak bylo u ostatních věřících :roll:

Příspěvek 27.9.2010 21:22:55
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

D.Dušek píše:
Já doporučuji film The Zeitgeist Movement...

Viděl jsem, podle mě ztráta času. Autoři berou naprosto běžně známý věci a zacházej s nimi jako by objevili Ameriku. Například z toho že peníze nejsou krytý zlatem udělaj podvod na lidi, který vláda tají - ale kdyby chodili aspoň na střední školu tak to vědí a nemusí ze sebe dělat blbce. Podobně je dělanej celej film. A první část je v podstatě o tom, co jsme tu řešili (a nedořešili) s ivimilaem (či jak to mám skloňovat, sry :) )
Obrázek

Příspěvek 28.9.2010 01:14:29
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ralen píše:
Viděl jsem, podle mě ztráta času. Autoři berou naprosto běžně známý věci a zacházej s nimi jako by objevili Ameriku.

To se ti zdá, protože ty máš přehled (nesměj se, je to tak, sám to vidím na věřících se kterými bydlím). Řekněte mi, kolik věřících si připustí, že jejich náboženství je kopie? (hlavně o tom to je) Jak tomu můžeš přisuzovat ztrátu času, když za těch 30 minut poznáš náboženství z jiného úhlu a kolik nových faktů ti dokument přinese? Málo toho asi nebude co. Z "objevení Ameriky" jsem byl taky párkrát obviněn (nevěřícími), fakt byl ale ten, že pro samotné věřící to opravdu bylo něco nového. (třeba to, že bůh hmotně neexistuje, ale existuje jen v jejich hlavách, protože v něj věří - tohle mi nevěřící vyčitali nejvíce, oni to berou jako samozřejmost (většina), ale takových případů bylo více) :roll: Takže s pojmem "naprosto běžně známý věci" pozor.

Příspěvek 29.9.2010 18:50:32
dolph1888 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

A já si zas myslím (a nejsem sám), že vesmír je postaven čistě na zákonech fyziky, a jelikož my lidé toho ještě moc neznáme, tak nám to připadá jako inteligence rozuměj boží dílo.
:yes:

Příspěvek 29.9.2010 20:12:17
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

ivimila: Určitě máš pravdu v tom, že by to řadě věřícím vadilo (netroufám si odhadovat jejich podíl), ale nelze to zobecňovat, což pokud se dobře pamatuju v tom filmu dělali (už je to nějakej pátek, co jsem to vyděl). Navíc má výtka se týkala filmu jako celku (nejen té části pojednávající o náboženství)
Obrázek

Příspěvek 04.12.2010 02:31:54
booble1428 Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

BLAHOSLAVEN BUDIŽ EVŽEN ! Náš stvořitel !
Obrázek
Školy je hodně, práce je hodně, sg-dote zase odloženo... samotnýho mě to už štve ale nějak mě to nechce znovu chytnout... další možné datum vydání jsou vánoce.

Příspěvek 13.12.2010 12:01:08
Bobo_SK Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ja si myslím, že Boh existuje....toto mi nikto nezoberie.......verím aj v posmrtný život....že duša ide do "neba" alebo "pekla". Veľakrát som rozmýšľal či naozaj Boh existuje ale vždy som došiel k tomu že existuje. Neviem ako vy ale niekedy mám taký pocit, že na mňa niekto dáva pozor.....že vo chvíľach keď sa cítim najhoršie ma niekto počuje.

Ja nie som taký veriaci čo je každé ráno o šiestej v kostole.... Ja si myslím, že ak človek verí v Boha nemusí to dokazovať tak, že chodí do kostola. Stačí ,že verí v to, že ho niekto ochraňuje, dáva na neho pozor.

Příspěvek 22.7.2017 07:31:41
PavelMinek Airman
Airman

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Ono s tím zmíněným chozením do kostela. Napadá mne jedna věc, ono v Bibli se o chození do kostela nic nepíše.

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo