eMu: Slyšel jsem i o "lubrication free" mechanismech, které se promazávat nemusí (nebo skoro nemusí). Netuším ale, jestli by mezi ně spadala G36 - spíš je to ještě původní mechanismus, který sice má "umělohmotné" komponenty, ale klíčové kovové díly se mažou. Těm problémům s oleji by ale šlo zabránit poměrně snadno - prostě by se ty díly kde by to mohlo vadit otřely hadrem dosucha (klidně ještě na lodi).
Nejsem si jistý jestli o tom víš, nebo to vidíš stejně, ale podle toho co jsem slyšel jsou všechny "kulky" trochu menšího kalibru než hlaveň ze které jsou stříleny a až teprve výstřel je "nalepí" (jakoby "roztáhne" patu kulky) na vývrt.
Řekl bych, že lidské tělo (plné vody a krve) je teplotami u absolutní nuly trochu zranitelnější, než půl centimetru silná ocelová trubka. Co se T100 týká, tak on vypadal trochu jako ze rtuti - ta je také trochu méně pevná a více tekutá než klasická ocel.
Nikdo se nesnaží tvrdit, že by tak hluboké teploty neměly vliv (mají a velký), jenom většina lidí věří, že pomalé ztrácení tepla ve vesmíru by na materiál zbraně měl vliv až po delší době, než je 6 hodin po které mohou ve skafandrech být (tolik mají vzduchu).
Mimochodem teď jsem si po dlouhé době vzpoměl - rusové měli na jedné ze svých vesmírných základen (almaz:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Almaz ) mít kanón 23 mm. Určitě by ho tam nedávali, kdyby jim ve vesmíru nestřílel a puška je více méně stejná situace (jenom je ve vesmírné "zimně" trochu kratší dobu než věž z kvérem.