Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Počítače Linux

Linux

Hardware, software a vše co se toho týče.

Jaký používáte Linux?

Ubuntu
20
87%
Slax
0
Žádná hlasování
Mandriva
0
Žádná hlasování
OpenSuSE
0
Žádná hlasování
Debian
3
13%

Celkem hlasů : 23

Příspěvek 10.10.2010 12:48:09
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Tak už upgraduju na 10.10. Ještě 20 minut. Zase slibují rychlejší boot, tak uvidíme.
S tím cronem fakt nevím. Doporučuju prostě vyzkoušet, co se stane. :)
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 10.10.2010 12:54:57
miki Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já taky...ale s mým blbým netem mi to bude trvat ještě tak hodinu a půl :(

s tím cronem: vyřešil jsem to nakonec, že se to spustí při zapnutí počítače...pro moje účely stačí...
Obrázek <-- watch it!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Příspěvek 10.10.2010 15:56:49
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Na první pohled trkne nový font... Takový à la Segoe UI (a pak že nekopírují MS) :D
Taky zhnusnili defaultní téma (Ambiance), ale to je mi jedno, stejně používám Dust borderless.

Jo, vypadá to celkem OK.

Příspěvek 10.10.2010 17:43:22
miki Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Néééé!!! GMplayer už není podporovanej!!!
Obrázek <-- watch it!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Příspěvek 10.10.2010 18:46:34
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Nainstaluj si smplayer. Ten je mnohem lepší.

Příspěvek 16.10.2010 08:09:11
david.p41 Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Sakra že bych byl vedle já mám verzi 10.04 no jo no jaký je rozdím mezi tímhle a 10.10?
Proti blbcům neexzistuje ochrana,jsou až příliš vynalézaví.
http://www.zavislak.webnode.cz
http://www.stream.cz/video/14/393899-sheppard-team

Příspěvek 16.10.2010 08:59:41
miki Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ubuntu 10.10 má nový centrum softwaru, lepší verzi GNOME, konfiguraci obrazovek a alespoň u mě je rychlejší start.
Obrázek <-- watch it!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Příspěvek 21.10.2010 19:08:33
ivimila Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Z vlastní zkušenosti co jsem používal Ubuntu na PS3 a později půl roku na PC jsem byl naprosto spokojen. Naprosto user-friendly ovládání, žádné ovladače a jiné problémy. Wifi připojení bylo po pár kliknutích nastaveno (a to jsem si myslel, že bude několikahodinový problém jako tenkrát ve windows!)

Největší problém je ten, že si na Linuxu nezahrajeme "normální" hry.

Nejvíc to zabilo to, že za celou dobu používání se mi ukázalo maximálně 5 error oken. U windows to bylo tak jeden za den. :lol: Ale naopak jsem vůbec nepochopil jak se instalují hry (přes konzoli? bylo tuším více možností, ale ani jedna mi nešla) - takže jsem vlastně Ubuntu používal pouze na internet a přes integrovaný "stahovač" jsem si nainstaloval pár aplikací (mimo jiné i "hru" Bramborový mužík) :lol:

Příspěvek 21.10.2010 20:07:58
Vanguard Major
Major

Odpovědět s citací

Nainstaloval jsem Ubuntu a používal ho asi čtyři dny. Nikdy více!

Příspěvek 21.10.2010 20:13:04
šAshrak Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

@Vanguard: Proč, smím-li se zeptat?

@ivimila: myslíš linuxové hry nebo Windows hry (dneska už existuje v Ubuntu GUI na skoro všechno jen to často není efektivní)
The Lost Doctors

Není to úchylný, je to jen Pomeranč.
-Charlie Crews

Příspěvek 21.10.2010 20:33:12
miki Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ashrak píše:
@Vanguard: Proč, smím-li se zeptat?

Taky by mě zajímalo. Jakmile jsem zprovoznil internet, ve Windowsech se cítím hodně nesvý.
Obrázek <-- watch it!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Příspěvek 21.10.2010 23:00:02
petr__ Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

V první řadě ani pořádně nevíte o čem mluvíte. Linux je jádro. Můžu mít Debian, a můžu prohlásit, že to není linux (Debian GNU/Hurd).
Hlavní problém distribucí je chronická neodladěnost, což souvisí se způsobem vývoje a nedostatkem peněz. Dále roztříštěnost a časová nestabilita API. Linux samotný je vyvýjený profi týmem novellu, takže zde je situace výrazně lepší, ale zdaleka není ideální. Problém je i v samotné koncepci (Linux je koncepcí monolit), dále také v licenci, díky která je až fanaticky ideologická, což je problém pro výrobce hw a implementátory (z tohoto důvodu Vám právě často nechodí po instalaci wifi nebo grafika). Mohl bych pokražovat ještě dlouho....

Příspěvek 22.10.2010 05:45:30
Vanguard Major
Major

Odpovědět s citací

Tak za prvé je snad od věci podotknout, že Ubuntu je neustále propagován jako "user-friendly". V čem spočívá taková jednoduchost, když si kvůli každé alternativě woknářského programu musím pěkně zajít na oficiální forum, případně ještě nějakou dobu brouzdat na Googlu, protože v tom seznamu dostupných programů se prostě vše najít nedá a většina věcí tam dokonce chybí? A i když něco najdete, musíte stejně na to fórum nebo wiki, abyste si přečetli, jak se to vlastně instaluje. (aby na vás pak vyskočili s terminálem :rflmao: ještě teď si pamatuji, jak jsem se celý den snažil otevřít několik zaheslovaných rarových souborů)
Ubuntu není user friendly už z toho důvodu, že vás nutí používat své programy. Sice zadarmo, ale je to tak. V čem vlastně spočívá jeho výhoda? Co má a Win7 ne? Nebo se zeptám jinak: v čem je podle vás o tolik lepší než Win7? Že je zdarma? Nebuďte směšní. Wokna dnes dostanete ke každému novému počítači zadarmo a máte dokonalý, jednoduchý systém, se kterým budete nadmíru spokojeni. A od toho mě neodradí ani ta slavná 3D kostka, kterou jsem stejně nepoužíval.

EDIT: od Ubuntu mě odrazovali i známí se Strojní průmyslové školy, kteří se s ním ve výuce setkávají dnes a denně už několik let.

Příspěvek 22.10.2010 09:32:08
šAshrak Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Mezi Windows nikdy nedostaneš zadarmo ... provonej si ceny pc s Windows a pc bez a nich azjistis ze se lisi o cenu OEM licence windows :-D

Ad. software: No nevim, ja mam Ubuntu na disku asi půl roku a ještě nepotřeboval sáhnout pro software mimo Synaptic.
The Lost Doctors

Není to úchylný, je to jen Pomeranč.
-Charlie Crews

Příspěvek 22.10.2010 15:27:10
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

petr__ píše:
V první řadě ani pořádně nevíte o čem mluvíte. Linux je jádro. Můžu mít Debian, a můžu prohlásit, že to není linux (Debian GNU/Hurd).

Zbytečný slovíčkaření, GNU/Linux je prostě Linux. Když řeknu linux tak tomu každej rozumí a každej to taky tak používá, neni důvod z toho dělat vědu.
btw: musim říct, že nějaký výrazný nedoladěnosti jsem si nevšim.

Vanguard: Ale to je daný tim, že jsi na ty programy prostě zvylkej. Kdyby člověk přecházel z linuxu na wokna, tak by pro něj zas ze stejnýho důvodu byly nepohodlný wokna (no možná asi o něco míň, protože řada programů běžně používanejch na linuxu má svou verzi i pro wokna). Každopádně já když přešel z woken, tak jsem tohle viděl převážně pozitivně, protože mě to přinutilo vyzkoušet řadu novech programů, který se často ukázaly mnohem lepší než ty co jsem používal předtím. A co je na tom tak user frendly? Tak třeba právě instalace programů, na woknech tě to stojí milion kliknutí myši, a třeba na ubuntu u většiny programů jen jedno a u toho zbytku dvě. ;-) A v čem mi přijde lepší? No rozhodně mi míň padá a to o hodně, řada nastavení je snáze dostupná (a vůbec, když chci něco změnit přijde mi to výrazně snažší než na woknech), požití repozitářů pro instalaci programů, výrazně rychlejší strat a řada drobností. Srovnávám teda s XP a Vistama, W7 jsem zatim nezkoušel.
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Počítače