Ray píše:
Já mám dojem, že Shorty spíše pouzakoval na to, že radiace z principu není nic umělého a (s kovy a rudami) je přírodě vlastní, takže přehnaná hysterie proti jaderné energetice je nesmysl, ale pojďme nahazovat další interpretace na téma co Shorty vlastně chtěl říct.
Děkuji, že se v téhle celé diskuzi najde aspoň jeden inteligentní člověk, co ví, o čem to vlastně mluvím. (Dobře - po zpětné úvaze i Air Force či Shibbii budou v problematice znalí, abych se jich nedotkl

)
Quinix: Ano, měď je důležitá, ale když si jí dáš pár gramů, tak je to stejné, jako kdybys si jedl jiný těžký kov.

To je vážně tak těžké pochopit to, co píšu? Asi ne, když to Ray pochopil.
Mrkněte na tenhle obrázek
http://proatom.luksoft.cz/grafika/nebezpecnost_vyhoreleho_jaderneho_paliva.jpg
Vyjádření relativní toxicity pro podzemní vody vyhořelého paliva a ostatních, v PŘÍRODĚ se vyskytujících prvků. Jak můžete vidět, tak do 500 let není to palivo nebezpečnější, než běžně se vyskytující ruda. A to i v případě, že se to palivo nevyužije. Tak, prosím, Quinixi, pokud budeš chtít mluvit o tom, že se "mluví o několika desítkách až sto letech atd.", tak si o tom něco zjisti. Vidíš, že rozdíl mezi recyklovaným a nerecyklovaným vjp moc velký není. A ta technologie je už dnes. A taky k té poznámce o poločase rozpadu
uranu a plutonia - ten nemá se zářením vjp nic společného. Proč vjp tak moc září je způsobeno izotopy různých látek, které vznikly v době štěpení v reaktoru a ty se rozpadají mnohem rychleji než uran či plutonium. A pro znovu využití NEchceš, aby se ti uran či plutonium rozpadlo. A to bych mohl namítat, že celá Zeměkoule je nebezpečná, protože obsahuje uran, který má poločas rozpadu přes 700 milionů let.
Pak si přečtěte tenhle článek
http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2006031701
Pokud nebudete líní a trošku víc zagooglíte, tak zjistíte, že na tomhle článku je hodně pravdy.
Vysvětlivky: vjp = vyhořelé jaderné palivo.
Ralen píše:
Reagoval jsem na tvou poznámku, že těžký kovy jsou běžnou součástí půd. To neni pravda! Napřed si o tom něco zjisti a pak tu dělej ramena.
A ramena dělat budu, protože těžké kovy JSOU běžnou součástí půd. Takže si něco první zjisti ty. Možná nevíš, co jsou těžké kovy.

Rtuť, olovo, chrom, uran a další těžké kovy JSOU přirozenou součástí zemské kůry. Vyvrať mi to.

Ale hned ti říkám, že chemie stojí proti tobě.