Já bych osobně změnil spíš typy lodí. Země se spoléhá na velkou, těžko postavitelnou a směšně snadno + rychle zničitelnou loď a celá její flotila se skládá ze šesti lodí. Kdyby začali stavět něco ve smyslu Alkeše, jenom s asgardskými a antickými technologiemi, co by si mohlo troufnout na všechno do velikosti wraithského cruiseru a ty velké lodě si schraňovali převážně na boj, udělali by líp. Zároveň by flotilu o velikosti desítek lodí dokončili za pár let.
Já osobně mám už dávno na mysli něco, co by bylo jako tři nebo čtyři jumpery "svařené za sebou", s vlastním "vnitrogalaktickým" motorem, štíty, neviditelností, několika railgunovými věžemi, několika AMRAAMkami, případně drony a malým množstvím atomovek v "pumovnici" někde vzadu. Mohlo by to mít i teleportér (do alkeše se vešel a ten není o moc větší).
Tak jak jsem to popsal, by to v klidu stačilo i na Hivy: zneviditelněná loď se přiblíží k hivu, vypustí z velké blízkosti z pumovnice atomovku která s k němu na vhodném místě přilepí a poté co poodlétne někam dál hive udělá "bum" (přesně tak jak udělal když do něj narazil šepardův jumper s atomovkou v prvním díle druhé série).
Railguny a amraamky (případně i drony, pokud by se tam daly dát, spolu se štíty -) by byly spíš jenom pojistka proti dartům, nebo vybavení na ničení subsystémů hivu. V mléčné dráze by to fungovalo taky slušně - nejméně death glidery a alkeshe by byly rovnocenní protivníci a proti goauldským hatakům by museli používat rakety s atomovými hlavicemi a "modulátorem štítů", nebo drony (pokud by se tam daly dát). I tak by to na ně ale stačilo.
Průzkum, špionáž, transport, menší útoky, bránění základen a kdoví co jiného by takové "menší" lodě zvládaly poměrně rychle a dobře s tím, že když by se setkaly s něčím na co nestačí, zavolali by si asgardské paprskomety na jedné z 304řek. To, že na některé věci jsou výhodnější jiné lodě vysvětluje, proč není US námořnictvo poskládané jenom z letadlovek...

Navíc by byla tato flotila extrémně flexibilní (předělat vybavení nebo výzbroj jedné malé lodi trvá kratší dobu než to samé s jednou větší) a mobilní - to i oproti 304kám, které mají superrychlé "mezigalaktické" asgardské hypermotory a to prostě proto, že by bylo snadné odkudkoliv flotilu těch "malých" lodí protáhntou bránou na nějákou adresu "blízko" nepřítele a doletět jenom "zbytek". Země má jedno ZPM "pro jistotu" pořád připravené, takže by prostě stačilo jenom na Atlantis položit bránu "na záda", otevřít obě dveře hangárů jumperů a v SGC jí také položit "na záda" a otevřít všechny dveře sila. Potom prostě jenom v sgc střemhlavým letem "těžký jumper" vlétne do brány a v Atlantis vylétne z brány. žádný problém a možnost transportu významných bojových sil v podstatě okamžitě...