Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Pište jako lidi!

Pište jako lidi!

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Příspěvek 30.7.2010 04:36:15
Vanguard Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Lirael: ona je to nejspíš hlavně záležitost Rýmařova a podobných městeček, ale vážně jsem ještě nikoho z té strany neslyšel mluvit nějak spisovně. :sorry:
Prakticky totéž pak Havířov. Sice slova jako "tejden" nebo "vejkend" (pardon, ale proti tomu druhému je tejden ještě krásné slovo :lol: ) jsem od nich ještě neslyšel, ale byla to právě má drahá švagrová co k nám přinesla slova jako bejt, plejt, ... do té doby jsme si mysleli, že je to jen záležitost pražských.

*Jack*: "rožnout" se tady používá opravdu běžně a je to i klasický žertík, kterým kapku mateme "Čecháčky" :lol: ;-)

Příspěvek 30.7.2010 04:45:01
ivimila Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Lirael píše:
ivimila píše:
Mě přijdou ty dis dis dis jako výmluva pro ty, co se nechtěj učit...

když mi dělaly na základce y/i problémy, tak jsem se nezačal vymlouvat že jsem dis, ale bez keců jsem se to naučil :pst: jo, ale chápu to, proč jsem nezašel k cvokařovi (nebo kam se to dneska chodí) a neměl život ve škole lehčí, že? :lol:

Reaguju sice trošku s křížkem po funuse, ale nedá mi to... Protože ve skutečnosti stráví děti s nějakou specifickou poruchou učení nad učením daleko víc času než ostatní školáci, nemluvě o různém doučování a docházení do pedagogicko-psychologické poradny (tam se dneska chodí :wink: ). Rozhodně to ve škole jednoduší nemají...
A mimochodem je to "dys" ne "dis" :wink:

takže podle tvýho tvrzení jsem dys (neříkám, že je špatně), předvedu ti to na příkladu - to co mě trvá více než hodinu se naučit, tak to se moje holka naučí za 10 minut (nedělám si srandu, mluvíme tady o učení z učebnice nebo sešitu), ale přesto nepíšu jako prase

jinak k těm nářečim - opakuju, že jsem ještě nikdy v životě neslyšel nikoho v středočeskym kraji aby používal "íjou, ají a véď" (a to hlavně ne v Praze, jak vás to napadlo? :lol: ), tyhle věci slyšim každej den na Jihlavsku (kromě "véď" :lol: )

Příspěvek 30.7.2010 09:24:02
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No to sice v Praze nepoužívají, ale když my z Moravy posloucháme Pražáka, tka to zní asi takhle: "Týýýýý helééééé, beeejt tady teď Kááája jóóó, tak ti ukááááže."
Mluvte si jak chcete, ale když tak polovina lidí i píše, tka je mi smutno x) bejt, mejt, hustej, mastnej, šílenej... :heat: My možná máme krátké zobáky, ale aspoň nás to nenutí psát nespisovně :D

Příspěvek 30.7.2010 09:39:14
*Jack* Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Bydliště: Východní Čechy, Orlickoústecko; nápověda: Je tam vedro jako v tanku!

Odpovědět s citací

Jenom bez diakritiky, že? :lol: To byl samozřejmě žert... :wink:

Jinak, to že tady u nás známe rožnout je nejspíš asi proto, že z čech jsme asi nejblíž moravě právě my... :roll: S tou prahou bych to pak bral asi tak, že si to už oni sami ani neuvědomují... :D

A taky se musím ohradit, že my tady jako v praze nemluvíme, myslím, že jsem to nedávno slyšel, jak takhle někdo dlouze mluví a není to náš případ, i když třeba slovíčko "benzin" jsem někoho slyšel říkat krátce a dost jsem se divil. My to čteme jako "benzín", ale to je podle mě asi tak všechno, co prodlužujeme... :smile: Rozhodně ne slova jako "bejt", ty a pod. jak bylo uvedeno v příkladě... :)

PS: Souhlasím, že takovéto krajové zvláštnosti je občas dobré nechat stranou, když někde píšeme, i když to samozřejmě občas někde ustřelí, ale díky me zkušenosti s psaním si myslím, že nemám problémy přepínat se z režimu "obecné češtiny" do té spisovné... :)
Nejnovější tvorba:
    TASK FORCE: 1x04 Hrdinův sen V. (ZDE)
    Obrázek
Můj povídkový seriál:
    STARGATE - 24 hodin: (ZDE)
    Nejlepší námět a zpracování v povídce roku 2008 i 2009!
Další projekty:
    Osudový skok: Společná sci-fi povídka 5-ti autorů (ZDE)

Příspěvek 30.7.2010 09:59:28
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Jacku ono se to nezdá, ale opravdu protahujete každou hlásku, která jde :) My mluvíme krátce, opravdu velice krátce a obyvatelům Čech trvá asi tak dvakrát déle dostat ze sebe stejné množství informací (denně se s tím potýkáme na ventrile x) ) Abych použil jeden vtip...
Pražák: "Heleee, proč vy v té Ostravě mluvíte tak krátce?"
Ostravák: "Bo neni čas p*čo!"
Ale to je jedno :) jsou takoví, kteří ty "-ej" koncovky používají i v písemném projevu a je to hnus... Pro dis-cokoliv mám pochopení, ale ty koncovky jsou vražda.

Příspěvek 30.7.2010 10:23:16
Lirael Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

ivimila: Zaměňuješ příčiny a důsledky, že člověku trvá déle než se něco naučí, ještě neznamená, že člověk nějakou specifickou poruchu učení. Jen se snažím říct, že to opravdu těžko někdo bude dělat kvůli nějakým úlevám ve škole, to by si moc nepomohl :lol: Navíc kdyby se o to nějaké děcko opravdu pokoušelo, pozná se to, protože chyby u poruch učení jsou dost specifické.

Ale tím se opravdu nesnažím říct, že by to snad někoho obhajovalo když píše jako prase :wink:
I believe that when we leave a place, part of it goes with us and part of us remains...
Obrázek

Příspěvek 30.7.2010 11:13:39
ivimila Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

*Jack* píše:
Jenom bez diakritiky, že? :lol: To byl samozřejmě žert... :wink:

Jinak, to že tady u nás známe rožnout je nejspíš asi proto, že z čech jsme asi nejblíž moravě právě my... :roll: S tou prahou bych to pak bral asi tak, že si to už oni sami ani neuvědomují... :D

upřímně - kdo si to uvědomuje :lol: (podobnej případ je můj otec, ale ten takhle mluví jenom ze srandy, když má dobrou náladu :smile: ) btw uvědomte si že uvádíte nejhorší případy, to jde i naopak

Lirael: píšu, že mi to tak přijde - mimo jiné pro zamyšlení

Příspěvek 01.8.2010 20:00:00
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Ještě bych zdejšího topicu využil k vysvětlení, že hold znamená vzdání úcty někomu. Slovo které hledáte je 'holt'.
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 06.9.2010 19:41:21
Rubydup Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Bohužel musím zareagovat na tuto diskuzi možná protože patřím do "zdegenerované" generace (je mi 16 let). Mám problémy s češtinou jak pravopisem tak slohovou částí, deskriptivní geometrií, ale to co chcu any zaznělo je toto
1) Někde jsem četl názor že dřív se naši VŠ mohli vysmívat americké idiocii. Tento člověk pravděpodobně v USA nikdy nenavštívil žádnou univerzitu neboť by poznal že tato americká idiocie má nad námi náskok a VŽDY MĚLA je to samozřejmě otázka financí ale hlavné také systému.

2) "Za nás bylo vše těžší" :rflmao: pochybuji že jste tehdá probírali všechny filosofické směry, zabývali se genetikou a kvantovou fyzikou,chemií tyto obory za poslední dekády udělali obrovský pokrok a pokud to má naše generace zvládat je logické že někde se musí ubrat.

3)a nakonec známá věc a to platí i všeobecně každý člověk si myslí že v jeho mládí byl tzv. ideální stav od kterého se to jenom zhoršuje nebo dnešní generace se od něj odvrací jenže to je pouze znamení pokroku.( Tento ideální stav často např. zneužívají lidé posednutí Globálním oteplováním a to podle jednoduché rovnice dřív to bylo správně a ted kdyř se počasí mění tak je to přece samozřejmě špatně)

berte to pouze jako názor z druhého břehu a chtěl bych říct že napr. mizeni diakritiky co je na tom spatneho dyt diakritika nahradila drivejsi sprezky a trvalo dlouho nez to cesti ucenci prijali....

Příspěvek 06.9.2010 19:58:11
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

To sice jo, ale když vymažeš diakritiku, tak ti začnou splývat desítky slov do sebe :)
Bod 2, tohle vykládej svým rodičů/ prarodičům, tady prakticky nikomu není tolik let aby nebral ve škole co ty :rflmao:
1, Univerzity v USA jsou sice lepší (a sakra dražší) ale průměrný americký student, který má za sebou maturu, disponuje znalostmi našeho prváka.
Geser: Tohle jsem už dávno vzdal, holD píšou prakticky všichni...

Příspěvek 06.9.2010 20:16:38
Quinix Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

ad 2. Pravopis a "psaní jako člověk" se učí na základní škole, a ačkoli se od doby co jsem základku vylez osnovy trochu změnili, pochybuju, že vyjmenovaná slova nahradila kvantová fyzika :rflmao:
Captain Thomson, Earthforce: Who is this? Identify yourself!
Ivanova: Who am I? I am Susan Ivanova. Commander. Daughter of Andrei and Sophie Ivanov. I am the right hand of vengeance, and the boot that is going to kick your sorry ass all the way back to Earth, sweetheart! I am Death Incarnate, and the last living thing that you are ever going to see. God sent me.

Příspěvek 07.9.2010 10:51:23
Jenda.SG-1 Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Rubydup:
1) Skutečně jsou na výši? Pak by mě zajímalo, proč do Silicon Valley lanaří americké společnosti české vysokoškoláky, když jsou tedy tak šíleně daleko, že jsou nasi absolventi proti nim zaostalí.

Jediné v čem jsou před námi, je technologie stealth ukořistěná za 2. sv. války nacistům, dále pokročilá kybernetika díky tomu, že příslibem obrovských finančních prostředků, nalákali nejchytřejší lidi světa, aby pro ně pracovali... v podstatě nic není původně americké, tedy ve smyslu, že by američan udělal nějaký objev, nezávisle na lidech jiných národností.

Jediné co je skutečně originálním výmyslem američanů, jsou soudní spory jednoho tupce, co se opařil čerstvě uvařenou kávou a společnosti co mu ji prodala, které pak rozhodují stejní idioti, jako je ten, který se opařil... stejný systém soudnictví má i Velká Británie, tam ale podobné soudní spory neprobíhají... čím to asi bude?

2) Ano, probírali, filozofie neudělala žádný pokrok za poslední roky, vše co se učí, jsou názory filozofů z období starověkého Řecka a Říma a počátků křesťanství.
Genetiku máš na mysli na jaké úrovni, pouze obrázky kraviček, jak je budeš křížit a co ti vznikne, nebo na úrovni jednotlivých vazeb?
Kvantová fyzika, to nějak souvisí s Planckovou konstantou, ne? (to už si tak dobře nepomatuju, 6 let, je 6 let)
Chemie mě bavila pokud šlo o anorganiku, organika mě nikdy moc nebrala... to rozkreslování a předvídání, kam se přikloní elektronová vazba, bylo otravné...

Přes to, jsem byl schopen naučit se k tomu i pravidla českého pravopisu... navíc, jak napsal Quíňa, pochybuji, že tohle momentálně cpou to hlaviček žáčků na ZŠ, natolik se osnovy nezměnily, spíš je teď tendence zavádět cizí jazyky do stále nižších ročníků, než tam zavádět přírodní vědy.

Osobně ale pokládám zavádění cizího jazyka do nižších ročníků za hrubou chybu, nejprve si totiž musí žák pořádně osvojit mateřský jazyk, až pak může přikročit k jazyku cizímu, jinak v tom bude mít guláš a ani jedno se nenaučí pořádně.

3) Pokrok ano, ale ne pokrok za každou cenu a automaticky tvrdit, že ti před námi se mýlili a vymýšlet zcela nové koncepce... může to totiž mít nedozírné následky.

Momentálně se zavádí státní maturity, aby se údajně dodala prestiž středoškolskému vzdělání (tedy jde o jeden z důvodů, těch důvodů je pochopitelně mnohem víc), ale jdou na to úplně blbě.

Pokud si projdete zákony, zjistíte, že u mnohých funkcí ve státní správě se vyžaduje VŠ vzdělání, obchodní společnosti se pak snaží mít stejně vzdělaného člověka, aby byl schopen jednat s úředníkem a vyjednat co chtějí (při odlišném vzdělání, úředník jedná s jejich člověkem jako s póvlem, a ten ničeho nedosáhne)... všechno souvisí se vším, proto dneska potřebujete VŠ vzdělání pomalu i na práci uklízečky.

Momentální vnímání vzdělání je asi takovéto:
1) ZŠ - to udělá každý, nemá nejmenší hodnotu, může maximálně kopat kanály
2) Vyučen - hlupák co bez vedení jiného nic nedokáže, v podstatě téměř nesvéprávná osoba
3) Maturita - běžné vzdělání, může dělat samostatně práci, je schopen myslet
4) Bc. - Nástavba k maturitě, v podstatě nemá moc velkou váhu, nedostudovaný vysokoškolák
5) Ing./Mgr. - vysokoškolák, vedoucí zaměstnanec, nebudeme ho odírat a dáme mu i nějaké benefity, může dělat téměř co chce

- často jednám s úředníky a tohle vyplynulo z hovoru s jednou úřednicí na ministerstvu, nejde o žádný výmysl

To už jsem ale hodně odbočil od tématu... :offtopic:
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist.
Albert Einstein

Příspěvek 07.9.2010 13:05:25
NewAsgard Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak tak.
Tvůj popis Američanů se podobá Goauldům. :rflmao: Ale souhlasím.
Obrázek
Povídka První hrozba
Pokud tě štve, že zrušili SGU, hoď si tohle pod podpisu.

"If I must tear you apart Shepard, I will." - Harbinger (Mass Effect 2)

Příspěvek 07.9.2010 13:12:37
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Goauldi kradli technologie, američani kupujou know-how. Neshledávám na tom nic špatnýho - prostě co se jim hodí, to využijou a člověk, kterej doopravdy vymyslel to něco, co se jim hodí nepřijde zkrátka - když už tady je ten pohled na tituly, tak znám člověka, co má jeden z těch vyšších a pracuje na Akademii věd ČR za minimální mzdu, jezdí ale do USA, kde platí za odborníka a šušníky si vozí odtamtud.

Btw když to tak pozoruju, zřejmě taky nebudu moc dobrej češtinář - moje schopnost dodržovat správnej slovosled ve větách jak od mistra Yody jest :lol:
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 07.9.2010 14:45:41
Dragon Uživatelský avatar
Brigadier General
Brigadier General

Pohlaví: Muž

Odpovědět s citací

He, tak já sice češtinu se všemi jejími pravidly nezvládám, příliš dobře, ale tohle je už moc

1) USA, Kanada a snad i UK má úplně jinej systém školství! A tak to prostě je, jinak řečeno St0rm mám pravdu (k nám na školu přišel jistý student (cigán) z Kanady, kterému chyběl jen jeden rok k ukončení maturity(k dosažení té úrovně)... skončil s individuální plánem na základce!)

2) ano za nás bylo vše těší (tím nemyslím konkrétně mě, ale starší generace) věř nebo ne, ale jde znát každej rok, a liší se i jednotlivé školy (i ZŠ), nehledě na to že se mění vyjmenovaná slova skoro obrok, tak vše zůstává stejný. A i u těch vyjmenovaných slov jsou jen nepatrné změny, vesměs jen přidávání.
Pokud myslíš že je toho "teď" víc k učení, tak máš možná pravdu, ale vy to nepoznáte... minimálně na základkách se učivo ubírá, protože dnešní děti to nezvládají...

3) ano vše jde od desíti k pěti, pravopis ostatních, úroveň vzdělání, ...
ano každý má vlastní názor, ale když vidím: "AchOj JaK se MaS ja sE mam dobRe" či podobně, tak mi je na zvracení.

diakritika... he diakritika je kouzelná věc, kterou nám zavedl Hus, pokud se nemýlím (nabodnutíčko dlouhé a krátké) Ano nahradilo to spřežky a jiný "blbosti" ale buď tomu rád, nehledě na to že čeština je nádherný jazyk pln podobných slov, které od sebe odděluje právě diakritika, popřípadě Y/I

Jenda.SG-1:

Momentální vnímání vzdělání je asi takovéto:
...

je to smutné, ale bohužel to tak je, já sám mám výučák a pochybuji že bych někde sehnal práci, jinak než založením vlastní živnosti a to i přes obor ve kterém jsem vyučen... a maturita, kterou snad udělám mi moc možností nepřidá...

Státní maturity... jsou to asi dvě hodiny co jsem na ně naposled nadával, ale jsou potřeba, to ano. Maturita se poslední dobou dávala pomalu každému a ztratila svojí "váhu". Ale mohli by to dělat trochu inteligentně, ne dát na 14.10. generálku s tím že výsledky generálky budou AŽ PO zápisu k maturitě na ostro..., nehledě nato že generálka není zaměřena pro studenty, vesměs se ani ty výsledky nemáme dovědět (ministerstvo, či ta instituce co připravuje ty maturity to nepovažuje za důležité). A jako navíc jsou zavedeny pět minut po dvanácté (z pohledu člověka co letos maturuje)...
Povídky
Vše potřebné naleznete-ZDE
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
„Myšlenka, i když nebyla převedena do podoby obrazu, je sama uměleckým dílem. Myšlenkový proces umělce bývá často zajímavější než výsledná realizace.“
          Sol LeWitt

PředchozíDalší

Zpět na Technologie