Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie zdroje energie

zdroje energie

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Kterej má největší potenciál?

wraitskej antihmotovej generátor
2
2%
ZPM
88
72%
naqadriový gen.
8
7%
generátor ori
12
10%
vylepšený nagadah.reaktor
7
6%
neutro-iontovej generátor
5
4%

Celkem hlasů : 122

Příspěvek 02.8.2010 20:45:58
DAVE! Uživatelský avatar
Captain
Captain

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

nemyslel jsem, že se to někdy stane, ale souhlasím s newasgardem. Arcturus má sice obrovský potenciál, ale stačí sebemenší chyba a celá soustava jde do háje. Naquadahové generátory (Mark 9 byla schopná zapnout křeslo v antarktidě) alespon nevybuchují :D
Obrázek

Příspěvek 02.8.2010 21:10:28
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Tak ale Arcturus je technologie v plenkách. Podívej se, jak vypadal první štěpnej reaktor...
Po vychytání much by se navíc dal umístit daleko předaleko od čehokoliv cennýho a energii by rozesílal subprostorem do sousedních soustav.

Mk.9 sice zapla křeslo, ale jak dlouho vydržela...
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 02.8.2010 21:16:38
NewAsgard Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Jéé Dave se mnou souhlasí. To se ještě nestalo.
Obrázek
Povídka První hrozba
Pokud tě štve, že zrušili SGU, hoď si tohle pod podpisu.

"If I must tear you apart Shepard, I will." - Harbinger (Mass Effect 2)

Příspěvek 03.8.2010 10:13:24
david.p41 Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

A MARK 12 zanul i štít na atlantidě a jak bys chtěl posílat energii subprostorem vždyť to nedali ani antikové a škoda že jsem tam nedal ten generátor jak vyrobil McKey se svojí sestrou kdyby přišli na to jak najít neobydlenou realitu tak by to byl skvělej zdroj.Jo a podle mě se v generátoru rozpadá naqadah jako v našich atomových reaktorech jen má naqadah buď víc energie než uran nebo pracuje z vyšší účinností (když tak mě opravte ale prý využíváme jen 1% energie z uranu sem někde četl) a tomu by odpovídala i energie naq reaktor MARK II (ten menší s 2 koulema po stranách) prý zničí vše v okruhu 10 km.
Proti blbcům neexzistuje ochrana,jsou až příliš vynalézaví.
http://www.zavislak.webnode.cz
http://www.stream.cz/video/14/393899-sheppard-team

Příspěvek 03.8.2010 11:25:14
dolph1888 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

V anketě bylo, kterej zdroj má největší potenciál a to je Arcturus. Sice není stabilní, protože štít nedokáže zachytit vycházející radiaci a vzrůstá jeho teplota až nad kritickou mez, ale to jsou věci, které by šli vyřešit i dnes levou zadní. Hypoteticky, máme Arcturus a chceme ho použít bezpečně, postavíme čtyři generátory s tím, že každý bude při bezpečném výkonu jen omezený čás (max. sekundy), poté se první vypne naskočí druhý a tak až k poslednímu než se cyklus zopakuje. Při předávání výkonu bude samo pracovat jak jednička tak dvojka, aby nedošlo k výpadku energie. Za velmi krátký čas, není Arcturus nebezpečný, energie musí nastoupat do určitých hodnot aby nešel zastavit. Navíc lze vylepšit štít několikanásobnou zálohou s detekcí, které exotické částice vznikají a přizpůsobovat ho jim. Nakonec bude štítová matice znát všechny možné částice vycházející z jádra a nebude pro ni problém stoprocentně chránit.
:idea:
Si představte těžký křižník poháněný Arcturem, neomezený výkon 24 ZPM, Luciáni by to vzdali hned a rychlost lodi by byla taková, že pro posádku Destiny by si zaletěli o přestávce na doutníček (do 30 min) s tím, že senzory by ji našli hned. Jo a Wraithi by se radši ani nevzbudili z té jejich hybernace, aby nás náhodou nenaštvali. Jste viděli co dělá ten pulsní kanón s jejich bioplechovkama, né.
:rflmao:

Příspěvek 03.8.2010 11:53:01
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

david.p41 píše:
...a jak bys chtěl posílat energii subprostorem...

Stejně, jako to dělaj už od prvního dílu, kde se subprostor objevil. Posílání zpráv subprostorem je v SG naprosto běžný a zpráva neni nic, než přenos energie, která (pokud je vysílání binární) skáče mezi dvěma hodnotama. Prostě bych postavil větší vysílač.

Jinak pokud se dobře pamatuju, problém Arcturu byl, že kromě energie k nám pronikali částice, který se v našem vesmíru nevyskytujou, tudíž nedokážeme předvídat jejich chování a kompenzovat jejich účinky.
Holt bych se pomalu učil a nejdřív postavil Arcturus s malou propustností, aby byl energeticky ztrátovej, pak by k jeho vypnutí stačilo přerušit dodávky energie (asi jako se to dneska dělá s fůsníma reaktorama - taky jsou zatim všechny energeticky nesoběstačný, jen na nich studujeme chování plasmy a pod.). Ten bych zapínal jen na chvíli (viz co psal dolph1888) a ty částice studoval. Dříve či později by se podařilo zmapovat alespoň ty nejvlivnější a naučit se jim bránit.
Že to Antikové nedotahli ještě nic neznamená, SG vesmír je plnej jejich nedodělanejch věcí - prostě to byla banda flákačů, když něco nešlo v souladu s jejich nafouknutym egem, tak projekt zrušili.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 03.8.2010 12:04:53
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

No já bych se radši zabýval vylepšováním Naq reaktoru, než studováním exotických částic, které tady nemají co dělat a mají tendenci rušit fyzikální zákony. Jenom kvůli Arcturu, kterej má, jak už jsem psal, tendenci vybuchnout při každém použití. A zajímalo by mě jak bys to vypnul, když to vypnout nešlo. :lol: Radši 50 stabilních naq. reaktorů, než jeden megasuperultravýkonej nestabilní zdroj energie.
Obrázek
Povídka První hrozba

Příspěvek 03.8.2010 12:21:56
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Vypnout to nešlo, protože byl energeticky soběstačnej. Vyráběl mnohem víc energie, než sám spotřeboval. Postavil bych malej, kterej by spotřebovával víc energie, než vyráběl, tudíž aby mohl bejt zapnutej, potřeboval by napájení zvenku. Pak by stačilo zmačknout vypínač.

Kromě toho tendenci bouchat má každej jadernej reaktor, ale vydupali jsme si schopnost tu tendenci potlačit. Zbejvá jen nepossss se a zopakovat historii :-)

Naq. reaktor je i tak už jen odpad, radši než tim bych se zabejval asgardskou technologií - konkrétně tim zdrojem, kterej napájel to jejich jádro instalovaný na Odyseu.

Závěrem: I kdyby byl Arcturus tisíckrát nepoužitelnej, ty částice bych studoval. Proč? Taková je lidská přirozenost - jak řekl A. C. Clarke: Až přestaneme objevovat neznámé, přestaneme být lidmi.
Nebo ještě líp jak řekla Marie Curie: Nothing in life is to be feared. It is only to be understood.
Nemůžeš strčit hlavu do písku a dělat, že něco neexistuje jen proto, že o tom zrovna víš míň, než bys měl. To by jsme se zachvíli vrátili do středověku.

Příspěvek 03.8.2010 12:58:32
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

OK,máš pravdu studovat by se mělo všechno, ale stejně je lepší naq. popřípadě neutrino-iontovej generátor, než Arcturus. Z hlediska bezpečnosti a využití. Ale myslím že bychom se mohli dohadovat do nekonečna a stejně by sme se nedohodli. Je to každého názor a Tečka
Obrázek
Povídka První hrozba

Příspěvek 03.8.2010 13:12:59
dolph1888 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já mám takovou teorii, ty exotické částice budou exotickými jen do té doby, než je poznáme, to se děje v urychlovačích již dnes. Co se asi tak stane, když se srazí např. pozitron s elektronem (lépe proton s antiprotonem), částice zaniknou, uvolní se téměř všechna jejich energie a z místa srážky všemi směry vystřelí exotické částice s životností fs (v lepším případě ps). A jestliže jednou budou všechny analyzovány nebude problém pochopit (při znalosti souvislostí to jde), jak rozložit hmotu na energii a zpět.
:idea:
Jinak si myslím stejně jako Air Force, že je špatně, když něco nedáme hned napoprvé říct, že to nejde a hotovo. To by si energetici mohli pomyslet, že plasma ve fúzním reaktoru bude pořád vyhasínat a narušovat stěnu reaktoru, a že na to prděj.
:D

Příspěvek 03.8.2010 13:54:54
BigQ@123 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Tak mě by spíš taky zajímalo co to je za tu energii Arcturuse a ZPM. Běžná baryonová hmota má nějaký limit energie, kterou uvolní při anihilaci s antihmotou, ale Zero point energy taky přece musí být tvořená nějakými částicemi a antičásticemi, které anihilujou a určitě by měli logicky uvolňovat ještě víc energie než se uvolní při anihilaci běžné hmoty. Přece to nemůže být energie přenášena ničím a navíc ten zdroj by měl mít naprosto neomezený výkon a to bez potřeby stavět stále větší a větší jednotku.

Příspěvek 03.8.2010 14:43:55
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Energie nulového bodu, je nejmenší možná energie, kterou může quantový mechanický systém mít.
Dá se to pochopit tak, že i vakkum má energii. Sice tam "nic není" ale i přesto tam ta energie je.
Je to práce Einstena, její existence není v rozporu s žádným fyzikálním zákonem, ale využití je nereálné. Všechna zařízení, u kterých tvůrci tvrdili, že jí využívají, byla nějak upravena. (čti podvod)

Příspěvek 13.8.2010 22:26:25
jirka16 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

když už píšeš o tom, že by se mělo studovat všechno tak mi na mysli vyvstává ZPM. nikdy to nebylo řečeno, ale každý si to patrně vyvodil - 'ZPM je příliš složité na to abychom ho postavili'. Arcturus zkoušeli podruhé, ale ZPM výzkum jsme neviděli nikdy. přitom by to mohlo být tak jednoduché(replikátorka Fran s potřebnými znalostmi).

NewAsgard: nesouhlasím! ZPM má nesmírný potenciál. nepletl bych do toho to, že ho neumíme vyrobit a bavil bych se čistě o jeho možnostech. je tolik možných využití pro baterku, která se vejde do batohu a dokáža napájet celou severní ameriku.

a myslím, že Mark 12 Naq.reactor nenapájel štít přes celé město, ale jen tak aby se Sheppard dostal ze stáze k bráně. nebo ten 'holorodney' pomalu přesouval malou bublinu štítu kolem shepparda aby ho ideálně chránil při cestě k bráně. nemyslím si, že by naq.reactor mohl být natolik výkonný, aby napájel kompletně celý štít.
Evil is a word used by the ignorant and the weak. The dark side is about survival. It's about unleashing your inner power. It glorifies the strength of the individual." ―Darth Zannah

Příspěvek 17.8.2010 08:56:44
SETHman Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Jako zdroj energie je v anketě uplně vynechaných 6 Goa´uldských očí, přitom je to jeden z nejsilnějších zdrojů.
2012- tik ťak, hodiny tikají.

Obrázek
UZNÁVÁM:
|SG-1||SGA||SGU||SGO||SGCA|
SG: Explorers má povídka
http://www.sga-project.com/forum/viewtopic.php?f=27&t=8547&p=303309#p303309

Příspěvek 17.8.2010 17:23:35
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Teda nevím, ale podle mě nebylo řečeno, že je to zdroj energie. Je to, ale nejpravděpodobnější.
Obrázek
Povídka První hrozba

PředchozíDalší

Zpět na Technologie