Chápu, že kdo si víru představuje takhle, považuje ji pak za primitivní a zbytečnou.
Osobně nejsem žádného vyznání, nicméně nejsem ani ateista. Nevěřím tomu, že celý vesmír a v něm inteligentní život, čili my lidé, vznikl jakousi náhodou. Dokonce bych se nebránil ani představě Platóna, že je celý tento svět jakýmsi odrazem "idejí" nebo jinými slovy, Bůh nás stvořil k obrazu svému. Dejme tomu. Jedno je důležité: Je úplně jedno, jak to kdo nazývá, protože se jedná o koncept, který je slovy nevystihnutelný. Nejlépe bych to řekl asi takhle: Věřím, že všechno kolem má nějaký smysl a existuje tu jistá síla, která to má všechno na svědomí.
Nepotřebuju se hlásit k církvi, mám svoji představu a ta mi stačí.
Řeči materialistů a dalších, kteří prostě odmítají připustit existenci něčeho, co nemohou okamžitě dokázat, mě vůbec nezajímají. Dnešnímu člověku totiž dost často chybí pokora a takovéto uznání, že jsme vlastně pouze nepatrnou částí něčeho mnohem většího a komplexnějšího, něčeho, co přes veškerý vědecký pokrok pořád nedokážeme úplně dokonale vysvětlit a ovládnout. Je to arogance, když někdo prohlašuje, co je možné a co ne, jako kdyby byl sám nějaký stvořitel.
Klidně bych sem ještě hodil příměr k mravenci nebo něco takového, ale myslím, že už je to zbytečné.
Nikomu samozřejmě neberu jeho názor, jsem ve skutečnosti nesmírně tolerantní, takže mě prosím neukamenujte za tento příspěvek.
Řekl jsem prostě, co si myslím.

Mě se těch 19 zdálo nějak málo... asi taky záleží na tom, jak přesně tu otázku v průzkumu položí... Nicméně 50 % věří v nějakou "vyšší moc" to jsou z mího pohledu v podstatě taky věřící.