Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Nejlepší válečná vesmírná loď

Nejlepší válečná vesmírná loď

diskutujte o všem a o ničem

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

2Mirra: V ST spolu ty technobláboly příliš nesouvisej a celkem běžně se vylučujou... v HH jsou celkem konzistentní, ale o nic nerálnější.
Pokud můžu čerpat čistě jen ze seriálů/ knih, nejde moc uvažovat o tom, jak na sebe budou reagovat jejich pohony.

O neochotě svěřit loď AI jsem nevěděl, pokud nemaj tohle propojení, je takovej manévr samozřejmě neproveditelnej.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Mirra píše:
Ona ani není důležité, čím energii přenášíš, jestli je to laser, graser, phaser či jiný paprsek, důležitá je samotná jeho energie... Warp jádro sice dodává spoustu energie, ale podstatné pak je, kolik tý energie dokážeš usměrnit. V tý epizodě byla tuším podstata, že to byla slabá loď s hodně špatnými zbraněmi.

Tohle vyloženě provokuje k odpovědi: že ona loď byla oproti Enterprise stejná kocábka, jako by byly lodě z HH. 8)
A samozřejmě nejde jen čistě o množství energie, ale taky o to, jestli ta energie dokáže v cíli vykonat práci, kterou bys od ní očekával (tedy zničení lodi), zkus střelit laserem proti zrcadlu a pochopíš o čem mluvím. ;-)

Mirra píše:
Ale jediným faktem zůstává, že vlastně nakonec stejně nevíme výsledek...

To tvrdim už od začátku. :)
Obrázek

Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ano, je to bublina pravého warpu, ale ne ST warpu. Vždyt jsem psal, warp v ST není pravý warp. Pravý warp před sebou prostor stahuje a za sebou natahuje a na tom se loď nese. Vše v normálním prostoru. V ST se loď nese na subprostorové distorzi, prostor kolem lodě je ohnut už do subprostoru, proto je n-prostor u lodi oddělen od n-prostoru kolem do té míry, že obchází relativitu. A protože nevíme, jak funguje ono ohýbání do subprostoru, nevíme, jak by to reagovalo se silným pásem gravitace.

Nevím, kde bereš čísla, že graser je velkej 100m. Samotnej SD měří na délku +- 1500m (podle opravených čísel). Boční grasery SD májí průměr na povrchu 6 metrů. Samozřejmě jsou do hloubky, to jsou jen ale generátory. Samotné zaměření mají na svědomí gravitační čočky na konci a vsadil bych se, že je lze natáčet do relativně velkých úhlů. Navíc, na krátké (tisíce km) by se do střelby zapojily i laserová hnízda bodové obrany, která ač slabá, by mohla napomoct vyčerpat štít soupeře. A soupeř by si měl dát bacha, ať nejde moc blízko, jinak dostane "stěračem" od grav. klínu.

Warp vs gravitor. Srovnání warpu s gravitorem je špatné. Než při warpu 5 něco provedl, tak bys byl zase pryč. A navíc, zaměřovat z warpu do n-prostoru by taky nemuselo být úplně přesné. Spíš by tu byla otázka impuls vs gravitor... Jinak změnit směr letu - tedy natočit loď - by HH měla být rychlá záležitost. Hned v první HH knize, Stanice Bazilišek, nařídil kapitán Siria pálit energetickýma, až se přiblíží na 400 000km. Honor to čekala a nechala obrátit loď v okamžiku, kdy Sirius tu mez dosáhne. A opravdu zvládla nechat natočit loď klínem k palbě. To znamená, že přetočit loď na bok trvá maximálně 1,33 sekundy. Typoval bych rychleji, spíše v desetinách sekund. Typuju, že tyhle změny kurzu se provádí pomocí reaktivních trysek, ale ani ty bych nepodceňoval. V Ozvěnách cti totiž Honor nechala své lodě pohybovat se jenom pomocí reaktivních trysek a stále vytáhla 50g, tedy 0,5km/s2, což je dost velký výkon na to, aby loď obrátil takřka hned.

Jinak Janewayová byla schopna uřídit celý Voyager, protože svedla většinu hlavního ovládání na svou jednu konzoli a zbytek nechala buďto zpracovávat počítač (s vědomím, že v případě problémů se od něj velké pomoci nedočká), případně je ignorovala úplně. Stále to byla ona, kdo řídil počítač. Stále tu byla posloupnost senzory-člověk-pohon, když to zobecníme na manévry. Situace manévrů u SD by vyžadovala posloupnost senzory-počítač-pohon, jež by reagovala dostatečně rychle, která ale dostupná není.

Ad Ralen. Nevím, jestli jsme se pochopili. Já tvrdím, že to, že ta kocábka nedokázala svýma pofidérníma laserama škrábnout Enterprise neznamená, že pokročilé lasery z HH by byly stejně na nic. BTW zrcadlo by odvrátilo laser, ale jen do určité energie. Ona naleštěná kovová plocha sice většinu odrazí, ale část energie se přemění na teplo, což při vysokých hodnotách energie může být sakra hodně. Nakonec - nejspíš i skoro hned - by se vysokoenergetický laser přes zrcadlo stejně propálil.
Obrázek
Star Trek Atlantis vyšel Part VI 1x02
viewtopic.php?t=4621

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Jj, řezání kovově lesklejch plechů je celkem běžná záležitost v součastnym strojírenství. Navíc záleží na pracovní frekvenci, například gamma laseru by zrcadlo mohlo bejt naprosto ukradený.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Mark Jackob Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Mirra píše:
graser je velkej 100m.

Já myslel na délku, čímž sem chtěl poukázat, že není schopen tak velké změny úhlu, kvůli své délce. :)

Mirra píše:
To znamená, že přetočit loď na bok trvá maximálně 1,33 sekundy.

To sice ani, ale já mluvil o změně pohybového vektoru. Když letí průměrnou cestovní rychlostí, tak musí zastavit, otočit se a zase se rozjet. , kdežto ST loď to má prakticky hned.
STARGATE pre-Vates 01x16 První kontakt (30. 7. 2011)

"Matematika je jazykem géniů, ostatní jen opisují." - Vratislav Šembera

Jackson D. Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Byla tu debata o tom jak by se zbraně z ST prostříleli trupem lodi z HH a kdosi tu namít že by se phasery nebo torpéda nedokázali dostat přes x metrů pancíře kterej maj lodě v HH. V tom ale já nevidím problém, protože by úplně stačilo transportovat pár torpéd dovnitř lodi a tam je odpálit.
gen.Hammond: Plukovníku O'Neille co to děláte?!
O'Neill: Sakra generále, zrovna při nápřahu!

Moje první povídka - Portál 1x07 -Ztracení bratři (Part II.): viewtopic.php?f=27&t=7091&p=324715#p324715

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

ha ha... lol... to je taky pravda... a pro jistotu přímo k jádru SD

PC.Land Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mark Jackob píše:
Já myslel na délku, čímž sem chtěl poukázat, že není schopen tak velké změny úhlu, kvůli své délce. :) .

Zaměřovací systém Graseru je v poslední části urychlovače (hlavně), neboli zaměřovací a ostřicí čočky Graseru nejsou tak hluboko takže je možná docela velká změna výstupních úhlů. Jinak k té délce 100m , máš pravdu je to délka Graseru pro SD nicméně něco zabere generátor paprsku a něco urychlovač neboli (IMHO) prvních 20 metrů tvoří generátor paprsku pak je dlouhej kus urychlovače a pak na posledních 10-20 metrech je systém zaměřování a ostření

K tomu transportéru. Proveditelné ale asi pouze přes čelo klínu nebo přes "sukni" jinde je klín nebo gravitační štíty
Cmdr. Black HMS Phantom - Chief Engineer

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No já sem to bral hlavně z délky LAC. Jinak to o zeměřovací čočce jsem nevěděl. Asi jsem to zapomněl. Nebo jsem se k tomu ještě nedočetl.

add transport: Tak k tomu odkud to jde bych se nevyjadřoval, protože si absolutně netroufám hádat...

Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ad manévrovatelnost. SD sice musí pro změnu kurzu počítat se zrychlením/zpomalením apod, ale myslel jsem, že ta otázka vyvstala hlavně kvůli tématu udržení se nad SD. Tam totiž ani nehraje roli změna vektoru v dlouhodobém měřítku, ale samotné manévry v měřítku drátkodobém. A teď mě vlastně napadlo, že nemusí jít ani o složité manévry kvůli dosažení "stěrače", ale stačí položit loď na bok a SD může pálit boční salvou nahoru. Případně místo zrychlování 6km/s2 začít takto silně zpomalovat a než se soupeř naděje, je před čelní výzbrojí.

Ad transport. V ST patří transport k technologiím, kterou kde co snadno ruší. Netroufám si nic předpovídat, ale je možnost, že EW SD by byly schopny znemožnit přesné zaměření.
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Ad manévrovatelnost: To bylo pro srovnání pohyblivostí, ale stejně. Kdyby začali zpomalovat, tak Sovereing vy s kompenzací neměl sebemenší problém. A pořád jsem nepochopil, jak by docílili stěrače. Celá ta taktika je založená na tom, že by byli už pod sukní a pokud by je chtěli naplácnout na gravitor zpomalováním, tak by Sov zpomalil s nimi a u zrychlování by to nešlo, protože zrychlují pomocí gravitorů... Ohledně stěrače při dostávání se pod sukni bych si troufl říct, že by ani neměli šanci ho provést, protože warp je jednoduše příliš rychlý. K tomu natáčení... stále zůstává otázka jestli by nebyli náhodou schopni se nad tím vrškem udržet díky tomu že jsou mrštní a tomu že by do počítače zadali, kam chtějí loď navést.

//Edit: nebavili jsme se o tom už náhodou? :)

//Edit2: Jubilejní 2500 příspěvek a povýšení.

spike kree Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

tak v st se nikdy transport jako bojový prvek nikdy nepoužíval, pokud pomineme transport lidí. Jinak s st lodě jsou koncipovány jako mír tolerující lodstvo s civilisty, dětmi, výzkumnými laboratořemi atd, natožto hh lodě mají jen jeden úkol a to vést válku, obdržet nepředstavitelné poškození a stále bojovat a vyhrát. A tím si myslím že kdyby přežila st lod na odpálení jedné, možná i dvou salv torpéd, phaserů a to je dost pomalé, hlavně phasery. Tak by je pak sundala boční výzbroj, protože natočení do palné pozice nestihne st lod kompezovat, jedine Dat možná, a lod st je na maderu, a když už jednou utočí z warpu venku tak nemůže zase přejít z impulzu do warpu jak se jí chce, nikde v st to neprovedli, jak jednou vystoupili z warpu museli bojovat v n prostoru, impulzní jenom, to bylo například v DS9 když útočili na ní a chtěli jí získat v 4 serce Klingoni, kdyby šlo lítat nad stanici warpem a pálit tak by to určitě použili, takže to nejde ve fyzice zavedené ve star treku, tak to nepude ani tady v hypotetickém scénáři a tím st lod po vystoupení a spoléhání se jen na impulz má omezený čas než sd zrychlý přes 0,25c a je po st lodi, protože tam se rychlost nesčítá, nevím proč, ale bylo to tak zavedeno pořád.... :D
To never die.... and to conquer all. That is winning

If you enter a room intending to assassinate someone, and there is a treecat in the room, either abort your mission immediately, or switch to nuclear weapons.

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Mirra píše:
Ad Ralen. Nevím, jestli jsme se pochopili. Já tvrdím, že to, že ta kocábka nedokázala svýma pofidérníma laserama škrábnout Enterprise neznamená, že pokročilé lasery z HH by byly stejně na nic. BTW zrcadlo by odvrátilo laser, ale jen do určité energie. Ona naleštěná kovová plocha sice většinu odrazí, ale část energie se přemění na teplo, což při vysokých hodnotách energie může být sakra hodně. Nakonec - nejspíš i skoro hned - by se vysokoenergetický laser přes zrcadlo stejně propálil.

Těžko porovnávat lasery oné kocábky s lasery z HH když o laserech z kocábky nic nevíš - jediný co víš je, že to byla loď s warpem a nebyla schopná ublížit Enterprise bez štítů ani kdyby do ní střílela co je den dlouhej.
Zrcadlo jsem uvedl jen jako příklad toho, že o tom nerozhoduje čistě jen množství energie, protože jej můžeš rozbít kamenem, kerýmu dodáš jen nepatrně kinetický energie ale abys dosáhl takového efektu s laserem potřeboval by jsi energie mnohem víc, protože samozřejmě nic nemá 100% účinnost, nicméně když jsme už v tom sci-fi, tak se můžem bavit třeba o účinnostech okolo hodnot 99,99% a víc. Štíty některých lodí v ST dokáží hravě odrazit i phaser a což teprv něco tak primitivního jako je laser.

Už tolikrát se tu v tý diskusi dospělo k tomu, že něco srovnávat nelze, ale přesto se to pořád srovnává. Pokud bych měl jó hledat nějaký způsob, jak porovnat, která loď by byla silnější, tak asi jedinou možná trochu schůdnou cestu vidím v porovnání podle toho, jak moc hi-tech autor kterého díla svůj svět zamýšlel. A jako nejvíc hi-tech mi vždy přišel star trek (ačkoliv se musím přiznat, že s HH zas až tak moc dobře obeznámen nejsem.)

spike kree: Tak například Voyager požil transportovaný torpédo, ke zničení borgský lodi.
Obrázek

Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Jenže v ST warpem lítá skoro cokoliv, je to standard ST vesmíru. To ještě neznamená, že cokoliv lítá warpem musí mít silný zbraně. Phaser je branej jako pokročilejší s tím, že dokáže daleko lépe hospodařit z dodanou energií. Kdybys dodal phaseru a laseru stejnou energii, tak výboj z phaseru by samozřejmě byl silnější, ale to neznamená, že kdyby někdo používal laser a dodal mu k palbě tolik energie, co se standardně dodává phaseru, už by to jistě nebyla taková prskavka a Enterprise by to musela brát jako hrozbu.

V ST se taktika transportování torpéd používá zřídka ze dvou důvodů. Skoro každý tam má štíty, takže k nim nic netransportuješ, a když už je nemají, můžeš je dorazit standardním výstřelem. A za druhé, k transportu torpéda potřebuješ sám sklopit štíty, což je v bitvě to poslední, co bys chtěl dělat.

Ad manévrovatelnost. Já netvrdím, že není v moci Sovereignu přizpůsobit se manévrům SD. Já tvrdím, že není v moci posádky na ně včas zareagovat. Kdyby SD začal zpomalovat 6km/s2 místo zrychlovat, tak než posádka Sovu změní svou rychlost, jsou už o několik kilometrů před SD a tedy na ráně. A "stěrač". Pokud by Sov byl víc jak 10km nad SD, stačilo by položit loď na bok a Sov by dostal bočním štítem, otázka je, jestli by to štíty Sovu shodilo, ale pošramotilo určitě. Nahnat Sov na gravitorový klín by bylo složitější, jak manévrem tak i vzdáleností klínu od SD (a tedy Sovu), ale vzhledem k reakční době posádky by to nebylo nemožné. Jak už bylo dvakrát řečeno, reagovat na to by zvládl leda Dat, možná i PVH, ale živý člověk nikoliv.
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

spike kree Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

jop to je nejvetši problem st pomalá reakce ale aspon to vypadá dobře, nic proti já osobně jsem trekař (původní TOS, a pak ds9 nej, ostatní mi taky líbí), k tomu transportovanymu torpedu ted si nejasne vzpominam kde to bylo, ale nebyla ta lod nahodo uz rozsekana predtim a voayger likvidoval ty zbytky jak si udelali prezivsi to svoje spolecenství...... nebo to bylo v ty posledni akci s kapitankou z budoucnosti či v škorpionu jak poznali 7/9, ale i tak nevidel jsem to používat v DS9, tng, TOS, ani Enterprise,a na ten voyger si nevzpominam presne, ale mam pocit ze to nebylo v bojový situaci, či jo? je to 6-7 let co sem videl naposled nejakou epku z VOY...
To never die.... and to conquer all. That is winning

If you enter a room intending to assassinate someone, and there is a treecat in the room, either abort your mission immediately, or switch to nuclear weapons.

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo