Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Štíty

Štíty

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Příspěvek 09.8.2009 20:30:17
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Aha, takže Slunce se vlastně nijak nechladí, když nemůže vyzářit teplo získaný jadernou fůzí. To znamená
a) expanduje, takže už je velký jako půl galaxie a my jsme všichni dávno po mrti.
b) se v něm jen tak hromadí, teď má takovou teplotu, že se Země už dávno vypaříla a nikdo z nás tu neni.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 09.8.2009 20:36:20
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Huckllebery píše:
ak tepelnemu zareni, ano, ja vim ze je ovsem my jsme se tu celou dobu bavili o chladnuti a tepelne zareni pokud vim zahriva? omlouvam se za nedorozumeni :)

Jistě, těleso na který tepelný záření dopadne se zahřeje, ale zkoušel si někdy uvažovat nad ti, co se stane s tělesem kterýho vyzáří. Už logika napovídá, že se ochladí a skutečně tomu tak je. :wink:
btw: tepelný záření je termín, označující v podstatě jakýkoliv em záření, předevšim ale to infračervený (vyzařují jej totiž tělesa při teplotách se kterými se tu na Zemi můžeš běžně setkat)

edit: o chviličku jsme byl předběhnut... :)
Obrázek

Příspěvek 09.8.2009 20:47:47
Huckllebery Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

v Slunci probiha chemicka reakce diky ktere vznika teplo, to teplo vznika diky vzorci e=mc^2 a tim padem se nam slunce den co den zmencuje

co se tyce chladnuti tak nemas jen chemicke reakce ktere teplo vyrabeji ale ty ktere teplo spotrebavaji a vem si zapaleni, reakce pri ktere pouzijes teplo(hmota s velkou teplotou) k vytvoreni jeste vetsiho tepla(zase ta hmota se stejnou teplotou ale tentokrat s tepelnym zarenim) :)

jednoduse
probehne fuze, energie se uvolni ve forme zareni a hmoty, zareni jde do vesmiru hmota zustava, samotna hmota( neprimo) zpusobuje to ze reakce probiha znova

tak se to deje do spotrebovani paliva

hosi, ano, na tom co rekl Ralen neco je, ovsem mate to nejak dokazane? :) pointa je ze se mi na tom proste neco nezda...
Radsi desetkrat spadnu nez abych jednou nevstal

Příspěvek 09.8.2009 22:54:16
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

WTF? Jestli se ti to nezdá, doporučuju návštěvu základní školy. Tušim sedmá, nebo osmá třída, nějaký základy šíření tepla se tam probíraj ;)

Jinak nejen, že je to dokázaný, ale každej den na tom závisej ... eee ... jo, všechny sondy a lodě ve vesmíru. Ty blíž u Slunce se musej chladit, jinak by je Sluneční záření uvařilo (okolo Země má intenzitu cca 1200W/m^2), ty dál (sondy k Saturnu, nebo Jupiteru) naopak nesou radioizotopový topení, aby nezmrzly, než tam doletěj.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 09.8.2009 23:02:47
JuRas Uživatelský avatar
Natrvalo vypovězený uživatel
Natrvalo vypovězený uživatel

Odpovědět s citací

Proto maj kosmounauti ve skafandru ty hadičky jako klimatizaci :)
[img][./images/thumbs/]http://evi.ic.cz/foto/Aurora_13_Back_podpis.jpg[/img]

Příspěvek 10.8.2009 00:02:06
Foo Fighter Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Huckllebery: Aj raketoplán sa v atmosfére zahreje a potom hore vychladne.

Příspěvek 10.8.2009 07:43:52
david.p41 Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Jo ale nedostali sme se k původní otázce co je štít nemůže to být tak že eliminor jen uspořádá okolní hmotu(vesmírné plnyny,prach)ale jen tu co má velikost 1molekuly a ta hmota tvoří ten štít?Já vím že je to blbost ale nic jinýho mě teť zrovna nenapadlo.
Proti blbcům neexzistuje ochrana,jsou až příliš vynalézaví.
http://www.zavislak.webnode.cz
http://www.stream.cz/video/14/393899-sheppard-team

Příspěvek 10.8.2009 09:24:06
*Jack* Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Bydliště: Východní Čechy, Orlickoústecko; nápověda: Je tam vedro jako v tanku!

Odpovědět s citací

2 JuRas: Přesně tak, teď si mi vzal příklad, na kterej sem myslel... :)
Takže v podstatě bych se na světelnej straně třeba oběžný dráhy Země zepředu uškvařil a zezadu bych zmrznul (bez skafandru) kvůli těm rozdílům teplot a taky bych se nejspíš i nafouknul a prask (něco na způsob Total Recal)... :lol: Jinak ve stínu bych asi jen zmrz a bouch nebo jenom zmrz to už je jedno... :D

Jinak vůbec bych tu neřešil vlnovou délku podle barvy štítů (i když je to zajímavá myšlenka), protože je to vždycky tak, aby to vypadalo dobře nebo jak si to určej scénáristi... já osobně mám rád modrou a nebo bílou tak bych si dal štíty takovýhle, přesně takhle se to podle mě určilo... :wink:

A taky nevěřim, že by to mohlo mít nějaký současný aspoň trochu reálný vysvětlení, protože je to přece jenom bariéra, která s dostatkem pro nás dost nereálnýho množství energie (myslím pro lodě, osobní štít asi nepotřebuje tolik, ale o to je neuvěřitelnější), zadrží úplně všechno kromě tepla a gravitace (při velkejch rychlostech asi fungujou spíš inerciální tlumiče aby se zamezilo dilataci času uvnitř lodě, kterou sem tam já nikdy nepozoroval)... :roll:
V omezený míře a na hodně teoretický úrovni by to asi částečně bylo vysvětlitelný, ale ne asi všechno zároveň... 8)
Nejnovější tvorba:
    TASK FORCE: 1x04 Hrdinův sen V. (ZDE)
    Obrázek
Můj povídkový seriál:
    STARGATE - 24 hodin: (ZDE)
    Nejlepší námět a zpracování v povídce roku 2008 i 2009!
Další projekty:
    Osudový skok: Společná sci-fi povídka 5-ti autorů (ZDE)

Příspěvek 10.8.2009 10:10:46
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

JuRas píše:
Proto maj kosmounauti ve skafandru ty hadičky jako klimatizaci :)

oni spíš lítaj v noci, kdy Slunce nesvítí :wink:
Podpis byl odstraněn z důvodu porušování pravidel.

Příspěvek 10.8.2009 11:46:03
BigQ@123 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

*Jack* píše:
Jinak vůbec bych tu neřešil vlnovou délku podle barvy štítů (i když je to zajímavá myšlenka), protože je to vždycky tak, aby to vypadalo dobře nebo jak si to určej scénáristi... já osobně mám rád modrou a nebo bílou tak bych si dal štíty takovýhle, přesně takhle se to podle mě určilo... :wink:

Ještě mě napadla jedna věc.Možná kdyby to existovalo tak by energetická bariera nebila vidět.Byla by neviditelná.Takže vlnovádélka by byla buď menší nebo vyšší než je lidské oko schopno zaznamenat.Takže vlnové délky menší než 380nm nebo vyšší než 740 nm.Je to sice blbost,ale zní to aspoň trochu víc reálnějc.Ta barva pak záleží buď na barvě energetického výboje nebo za tu barvu jsou odpovědné elementární částice,které tvoří štít.

Příspěvek 10.8.2009 11:58:19
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

ono by to asi nebylo dostatčně "cool", kdyby se střely zastavovaly o neviditelnou bariéru
Podpis byl odstraněn z důvodu porušování pravidel.

Příspěvek 10.8.2009 12:04:04
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

To ne ... tak nějak to bylo ve filmu Returer a působilo to trochu podivně.

Jinak ještě jeden poznatek ke štítům. Jsou průhledný, tzn světlo může volně procházet, tzn paprsek laseru může volně procházet ... a propalovat při tom díry do trupu.

Příspěvek 10.8.2009 12:15:06
BigQ@123 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

g.o.d píše:
ono by to asi nebylo dostatčně "cool", kdyby se střely zastavovaly o neviditelnou bariéru

To by se dalo zase okecat nějakym technoblábolem,že při nárazu docházi k nějaký subatomární interakci části na povrchu štítu a proto se zviditelní jecho barva. :)

Příspěvek 10.8.2009 12:18:30
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

IMO by to třeba naopak bylo lepší. Star Trek 2009 film nemá viditelný štíty; ta replikátorská loď z SG-1 5-01 měla taky takový neviditelný štíty a vypadalo to docela cool.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 10.8.2009 12:46:45
*Jack* Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Bydliště: Východní Čechy, Orlickoústecko; nápověda: Je tam vedro jako v tanku!

Odpovědět s citací

Asi jste mě dostatečně "neposlouchali", když sem tu "říkal", že v tom nejde hledat logiku, to krásně ukazuje třeba to s tím, že propouštějí světlo ale paprsky ne... :wink:
BigQ@123 píše:
To by se dalo zase okecat nějakym technoblábolem,že při nárazu docházi k nějaký subatomární interakci části na povrchu štítu a proto se zviditelní jecho barva. :)

Klidně takhle pokračuj a zachvíli začneš vysvětlovat i debiltu scénáristů jako nějaký fyzický jev... :roll:
Nejnovější tvorba:
    TASK FORCE: 1x04 Hrdinův sen V. (ZDE)
    Obrázek
Můj povídkový seriál:
    STARGATE - 24 hodin: (ZDE)
    Nejlepší námět a zpracování v povídce roku 2008 i 2009!
Další projekty:
    Osudový skok: Společná sci-fi povídka 5-ti autorů (ZDE)

PředchozíDalší

Zpět na Technologie