Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate SG-1 Pokec o epizodách The Ark of Truth vs. Continuum

The Ark of Truth vs. Continuum

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Který SG-1 film je lepší?

The Ark of Truth
54
29%
Continuum
131
71%

Celkem hlasů : 185

Příspěvek 11.8.2008 13:24:27
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Chápu tvoje postoje,ale souhlasit prostě nemůžu.
Jsou stovky filmů a seriálů,na které se raději podívám s dabingem. Namátkou třeba Přátelé, MASH a postupně přicházím na chuť dabované BSG.

Mnohdy má dabér mnohem čistší nebo pro danou roli se lépe hodící hlas,než sám herec. Když slyším Petra Olivu,tak si ihned vybavím dědky mrzuté či elegantní. A různé ve filmu nevýrazné postavy dostávají po dabingu větší důraz.

Archu pravdy beru jako dabingovou perličku. Doporučuji vám to samé. Televize Nova si IMO udělá svůj dabing,aby jí pasoval k seriálu,takže to bude oukej.

A k tématu: Archa pravdy je lepčí :)
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 11.8.2008 13:40:43
gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Continuum bylo o postavách, kterých tam bylo hodně a nakonec jsme se nedozvěděli o žádné nic! Kdyby tam nebyla akce s migama tak tam není snad žádná.

Archa nám, jak už bylo řečeno, ukončila SG1, byli tam Ori, byla tam Adria, byla tam Morgan, Teal'c všechny zachránil, a ty replikátory jsem ochoten jim odpustit..

Takže Arc of truth!

Příspěvek 11.8.2008 14:06:16
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Geser píše:
Chápu tvoje postoje,ale souhlasit prostě nemůžu.
Jsou stovky filmů a seriálů,na které se raději podívám s dabingem. Namátkou třeba Přátelé, MASH a postupně přicházím na chuť dabované BSG.

Mnohdy má dabér mnohem čistší nebo pro danou roli se lépe hodící hlas,než sám herec. Když slyším Petra Olivu,tak si ihned vybavím dědky mrzuté či elegantní. A různé ve filmu nevýrazné postavy dostávají po dabingu větší důraz.

Archu pravdy beru jako dabingovou perličku. Doporučuji vám to samé. Televize Nova si IMO udělá svůj dabing,aby jí pasoval k seriálu,takže to bude oukej.

A k tématu: Archa pravdy je lepčí :)

Áno, niekedy (niekedy!) sa tie hlasy možno skutočne viac hodia (ešte som sa s takým nestretol). Otázka je - dokáže s tým hlasom takto pracovať aj dabér? Lebo sorry, ale "výkony" dabérov seriálu Stargate - ešte za čias RDA sa ani zďaleka nevyrovnajú pôvodným výkonom, aj keď tri postavy mohli mať lepší hlas s dabérom.

Příspěvek 11.8.2008 14:24:56
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Prepáčte, že needitujem svoj prvý post, ale nie každý odpovedá, a tak by si nový obsah staršieho, editovaného postu nemusel všimnúť. Navyše, ide o celkom separátnu myšlienku.

Ono druhá vec je zvyk. Keď na ovládači sem-tam ťukneš na tlačidlo A->B, vypočuješ si originál na 5 sekúnd, a zhodnotíš: "Hnus!", to nie je správne riešenie. Na niektoré postavy si treba zvyknúť, a až tak pochopíš, o čo všetko si prichádzal. Napríklad - mne veľmi dlho trvalo, kým som si vo Frasierovi zvykol na pôvodný hlas Daphne. Takisto mi na prvý raz nesedel hlas Nilesa a Martyho. Ale po jednej, možno dvoch napozeraných častiach som zistil, o čo všetko som prichádzal. Záchvaty smiechu ma chytajú na takých miestach, kde nikdy predtým so slovenským dabingom - ničmenej, neočakávane vydareným. Správanie postáv je jasnejšie, komplexnejšie, vynikajú všetky dovtedy potlačené vlastnosti. Dokonalý príklad je aj RDA zo Stargate. Keď som ho videl po česky, bol som zhrozený. Tie pasáže, na ktoré som sa tešil, ma nechali chladnými. Polovicu vecí som sa kvôli zlému prekladu (napasovanému na dabing a ústa) nedozvedel korektne. Ach jaj.

Příspěvek 11.8.2008 16:29:22
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Ori: Já s tebou vzásadě souhlasím. Možná bych vynechal ta přirovnání, ale jinak to vnímám úplně stejně jako ty. Navíc patřím mezi ty, které nikdy čtení titulků neunavovalo. A i když se v nich vyskytují nějaké nesrovnalosti, nemusí mi tolik vadit, protože díky originálu slyším všechno správně. Nehledě na to, že se při tom člověk zdokonaluje v jazycích. :wink:
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 11.8.2008 17:55:36
Adria.Orici Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mě se víc líbila Archa...ale jen kvůli Ori...jinak teda nic moc... :!:
[img][images/thumbs/Adria.Orici_17451773-38834755.jpg]http://imb.lide.cz/photo/big/47/55/17451773-38834755.jpg[/img]

Příspěvek 11.8.2008 19:28:04
Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já myslím, že oba filmy mají své mouchy. Continuum je určitě dobře udělané vizuálně a má dobrej celkovej nápad, ale vadí mi tam to postupné mizení lidí a taky že člověk celej film přemýšlí, kdy už bude to vyvrcholení, tj. docela mizerně zpracovanej příběh.
Archa zas na druhou stranu má tu stať vcelku zřejmou, ale na to, že ten film měl být o ukončení války s Ori tam Ori skoro nebyli. Vesmírná bitva sestávala z Odyssey trčící na místě, jak na ni půlhodiny střílej záchodový mísy, replikátory do toho vůbec neměli tahat. Taky se mi tam nelíbilo to deus ex machina s propojením tyčí převorů a pouhou spadlou truhlou. A chudák Adria tam skoro nebyla. A záchrana od Morgany byla taky dost d.e.x.

:) Takhle to vypadá, že Archa má podle mě nedostatků víc, ale to je všechno příběh, což by se dalo shrnout, že tam nepotřebný věci zabraly většinu filmu a na chudáky Ori tam nezbylo místo.
Myslím si, že ty filmy jsou zhruba vyrovnaný. Oba maj klady i nedostatky, ostatně jako celá Stargate franchise za posledních pár let. Zlaté časy 1. až 7. sezóny už se jen tak nevrátí.

Příspěvek 11.8.2008 19:39:33
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

BTW: Teraz som trocha pozeral na Nova Cinema BSG, a ten dubbing im fakt vyšiel. Zaujímavé obsadenie prezidentky... :) Možnože Gaius Baltar má príliš tuctový hlas, ten jeho je taký špecifický (ale je pravda, že dosť tvorí prízvuk), som ale inak mimoriadne spokojný :) Určite lepšie ako Stargate - aspoň tie, čo som videl ;)

Příspěvek 12.8.2008 10:10:25
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Adria.Orici píše:

Tomu říkám přístup! Vždyť ti Oriové tam skoro vůbec nebyli. A na to, že už měli hezky připravených 7 mother ships kolem Země, tak se moc nepředvedli. Nejdřív je tam ten Ellisův projev, že to nezvládnou, ale Ori klidně milostivě čekají na svůj konec v podobě příchodu SG-1 zpět na Zem a aktivování Archy. No řekněte, vždyť to muselo trvat nějakou dobu, ale oni tomu nevěnujou ani jediný záběr. A klidně si tam hodí tu prolínačku před Cheyenne Mountain Complex, jak si tam vykračují vojácim v klídku, jako by se nechumelilo, prostě pohodička, krásné počasí a přitom podle všeho tam pořád někde visí ty orijský lodě... Tohle prostě nikdy nepochopím.

Zkrátka, SG poslední dobou naprosto ztrácí smysl pro napětí. Všechno tak úděsně předvídatelné a ty uspěchané konce. Měli přeci bojovat. Bránit Zemi pomocí dronů z antického křesla (klidně si to mohl střihnout RDA), a stačila by taková čtvrthodinka navíc.

Další příklad: Donedávna jsem považoval díl SGA 4x20 The Last Man, za mimořádně povedený (alespoň oproti ostatním). Přišlo mi to jako zajímavý nápad, navíc zajímavě zpracovaný. Jenomže když jsem si včera pouštěl Star Trek Enterprise (3x08 Twilight), musel jsem svůj názor přehodnotit. Kdo tento díl viděl, ví určitě, že princip je tu vpodstatě stejný, jako v onom SGA season finale. Jenomže, tady je teprve vidět, jak se to správně dělá. Do poslední chvíle vyhrocený děj. Člověku není hned jasné, jak to dopadne. (S Sheppardem to bylo až moc jednoduché. McKay nám na začátku prozradí svůj plán, který potom bez větších komplikací uskuteční). Tady naopak nejdříve vůbec netušíme, jak to skončí. (Tedy spíš, jak to vysvětlí, protože časový reset na konci, ten je jasný).
Prostě v tomto případě Enterprise jednoznačně vede (a to ještě ani není díl myšlený jako season finale)

Příspěvek 12.8.2008 17:28:04
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Tady si dovolím nesouhlasit - i u Twilightu mi bylo jasné, že na konci bude Enterprise stejná, jako před ním. Jestli měl Twilight větší emocionální dopad, tak to bylo dějem (galactikovské zničení Země a následný útěk) vs. a vyvrcholením (bitvou), což dost dobře u The Last Man nešlo udělat (osud nějakých vidláků v Pegasu je pravda méně tíživý; souboj s emzákama by narušil tu osamocenou atmosféru).

Což nic nemění na tom, že obě episody se mi hodně líbí; akorát u The Last Man si myslím, že by se mohl doopravdy v seriálu stát... což se ale bohužel nestane.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 12.8.2008 19:01:45
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Takhle jsem to ale myslel. Bylo jasné, že bude time reset, ale nebylo jasné, jak to řádně vysvětlí. O tom jsem mluvil. I když jsem během epizody začínal tušit, jak by to mohlo být s temi parazity, kteří existovali mimo prostor i čas (pak je ovšem otázka, jestli by je opravdu ovlivnil proud antiprotonů :) )

Každopádně, u The Last Man mě mrzelo, že chybělo právě to vyvrcholení. Vůbec jsem si nemyslel, že ještě v rámci 4. řady se vrátí Sheppard zpět, a vydá se za Teylou. (Která vlastně závěr 4. série defacto zkazila tím svým těhotenstvím - ale to je jen můj názor)

Příspěvek 12.8.2008 19:19:05
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Možností jsou tři hýždě, Sheppard taky mohl pobýt v budoucnosti více episod a ála The Time Machine z pera jistého klasika science fiction, a mohl zjistit, jak bizardně to tam vypadá, že lidé jsou nyní potravou pro jiné lidi nebo tak něco, a až potom se vrátit... Každý druhý fanoušek nabídne zajímavý storyarc. Není problém scénáristů, že nejsou tak brilantně originální (ano, toto je ironie), ale že SGA chybí jakýkoliv storyarc.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 12.8.2008 20:19:45
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Adria.Orici píše:

dyť tam žádný nebyli. Tne film měl s Ori pramálo společnýho. I Adria tam byla všeho všudy asi 4 minuty

Kolousek001 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak sem našel Continuum v CZ dabingu a ptám se dabujou to ty stejný ani nechci říkat kdo...?

Petr Bělka Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Myslím, že oba dva filmy jsou tak trochu šité "horkou jehlou", ale dívat se na ně samozřejmě dá.
Archa pravdy není tak špatná, ale ten závěr je divný.Adria, která mám moc všech Ori, jen tak přihlíží, jak použijí archu a nezasáhne. Dávno ji měla zničit a ne si ji nechat donést domů a vystavit si ji.Pak kouká, jak to použijí na převora a nic neudělá, to je trochu divný.Super byl Scheppův boj s Repli-Marrickem a potom ten repli-skelet( skoro jako terminator :D ).Příběh po 10.sérii byl zhuštěný do jednoho filmu.
Continuum zase používá změny časových linií, to už tu bylo několikrát.Baal byl nějaký měkký goauld( svobodní jaffové ).Super byla Jaksnova fotka na přebalu té knihy, vypadal jak vyoraná myš.Škoda, že tam nebyl delší dobu Jack, ty jeho hlášky jsou super.
Já bych si přál film, který by se zabýval Antiky, jejich příchodem do galaxie, jejich historií, technologií, třeba i Ori a Wraithy, setkání s Furlingy a Noxy a Asgardy,atd. Tato část SG Universa tu nebyla nikdy pořádně popsaná a rozšířilo by to časovou osu. Třeba by z toho mohly udělat novou sérii a nebo film o třech částech.

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách