Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Filmy Bathory

Bathory

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Příspěvek 09.6.2008 13:56:16
gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Nenašel jsem tady nikdy odkaz nebo topic o tomhle filmu, na který se velice těším oproti historickým filmům je i sci-fi až na druhém místě..

Pokud je pravda, co prozrazují recenze, že to bude jeden z nejvýpravnějších a nejdražších filmů na kterém má ČR poměrně velký podíl. Jde o to že scénář nepoužívá představu o Alžbětě Báthory jakožto krvelačné bestie, ale ukazuje ji podle historických faktů.

Hraje tam spousta zahraničních a českých (skvělých) herců. Zkrátka se moc těším!! Po několikrát odložené premiéře je to pro mě filmová událost roku.

Pro zajímavost trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=EUFdcaborDg

Jeden trochu delší:
http://www.youtube.com/watch?v=2meKu7qQNIs&feature=related

A fotogalerie k filmu:
http://www.ceskatelevize.cz/specialy/bathory/cs/galerie/z-filmu/

Titulní písničku nazpívala Kateřina Knechtová ze skupiny Peha:
http://www.youtube.com/watch?v=Ux1AVZwVvkY&feature=related

Režie: Juraj Jakubisko

Příspěvek 18.7.2008 08:23:33
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Včera som na to bol v kine. Treba to vidieť na veľkom plátne! Tento film mal na naše pomery gigantický rozpočet, a je to vidno. Až na pár maličkých detailov, na ktoré proste za taký smiešny peniaz nemáme, je to neskutočne realistické. Prostredia, kostýmy, výbuchy, bitky, zbrane...

O tých maličkostiach, čo som spomínal... asi 2x za film som postrehol záber na hrad, ktorý bol vyrobený podobne, ako scenérie v SG Atlantis. Teda namaľovaný obrázok, na ktorý približuje kamera. Je to logické, nemáme peniaze na lepšiu postprodukciu. 10 000 000 dolárov je na historický veľkofilm hrozne málo. Lenže, tieto obrázky boli aspoň na profesionálnej úrovni, narozdiel od SG-A, kde sú vyložene trápne, na zasmiatie sa.

Herci sú takisto vynikajúci, film sa vynikajúco pridržiava historických faktov. Je dosť nejasný, a až keď ho dopozeráte, musíte sa poriadne zamyslieť nad tým, ako sa to vlastne skončilo.

Odporúčam, u mňa 10/10. A na to, že ide o česko-slovenský film, 15/10 :)

Příspěvek 18.7.2008 08:51:44
Fazulina Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já mám úplně jiný dojem, béčkové vzezření filmu ještě podrthuje otřesný dabing, herecký výkon snad jedině Anna Friel a Hans Matheson, ale ostatní klasika, pořád stejné nevýrazné české tváře ala Polívka, Vašut, Roden, Mádl, Vondráčková - těmhle já prostě nevěřím ani nos mezi očima, natož nějakou dramatickou roli na velkém plátně, působí opravdu hrozně, ale možná je to tím, že jsou to prostě ty naše okoukané tváře, které prostě neznáme z velkofilmů a mě osobně připadají dost směšně. Co se týče provedení, místy jsem přemýšlela, zda je to televizní inscenace nebo nepovedené rádoby americké béčko. Kdyby se Jakubisko tak nesnažil z toho udělat velkofilm, možná by to dopadlo líp.

Jediné, co na tom flmu stálo za to, byla hudba. Jinak 140 minutová nuda podtržená opravdu hrozným dabingem, takový jsem už dlouho neslyšela, jakoby jim už nezbýval čas, tak honem rychle přečetli dialogy, aby to už měli za sebou... Bohužel v Brně film v originále nehrají, takže jsem musela vzít zavděk nadabovanou verzí...

Co se týče příběhu Alžběty Báthory, Jakubisko si děj sám vymyslel tak, jak to mohlo být, kdyby Alžběta nebyla ta krvelačná bestie, jak je popisováno v knize Čachtická paní nebo v historických pramenech. Osobně bych tomu i věřila, ve středověku lidi věřili lecčemu a klidně si mohli vše vysvětlit jinak, než se skutečně stalo. Navíc, když někoho mučí, tak přizná cokoliv, i že se jeho paní koupala v krvi a zabíjela mladé panny. Tak toto se mi asi na filmu líbilo, ta inovace a celkem věrohodná vysvětlení toho, jak to mohlo být.
[img][images/thumbs/Fazulina_Johnov3.jpg]http://i176.photobucket.com/albums/w188/fazulina/Johnov3.jpg[/img]

Příspěvek 19.7.2008 20:38:40
Kallach Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak ja nevim, rozhodně s posledním přizpěvkem nemůžu vůbec souhlasit. Podle mě byl film tedy rozhodně podařený, možná jsem od toho čekal malinko více, ale rozhodně takovouhle kritiku si nezaslouží. Například Karel Roden opět ztvárnil perfektně zaporáka :) a komická dvojice Polívka Mádl mě velmi pobavila.

A tedy k rozpočtu a tak - je to snad nejdražsí Film ve střední Evropě a rozpočet 20mil dolaru..

Film bych rozhodně doporučil, vyhozené peníze to opravdu nejsou 8)
SG-37,5
Major Berenzen

Příspěvek 19.7.2008 21:20:58
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Dal bych do záhlaví hlasování ;)

Já si na Bathory snad asi... stáhnu. Ne že bych s kritikou souhlasil vždycky, ale předposlední Jakubiskův film, stejně tak rozporuplný, byl IMO úděsný.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 19.7.2008 21:28:57
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Neviem, prečo hrozný... :D Možno máte vy, Česi, smolu. Vždy je to tak, že máte horší dabing :D Náš bol vynikajúci :)

Příspěvek 20.7.2008 16:38:08
Kallach Airman
Airman

Odpovědět s citací

Uznávám dabing byl asi nejslabší místo filmu .. Ale to přece nemůže ovlivnit moc pocit z celého filmu :shock:
SG-37,5
Major Berenzen

Příspěvek 20.7.2008 17:34:45
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Prečo? Môže, a poriadne. Stargate diely na mňa permanentne pôsobia 60-70 percentným dojmom. Český dabing u Stargate neznášam. Celkový dojem zo Stargate s dabingom je u mňa nulový.

Příspěvek 21.7.2008 07:51:41
Fazulina Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Kallach píše:
Uznávám dabing byl asi nejslabší místo filmu .. Ale to přece nemůže ovlivnit moc pocit z celého filmu :shock:

Bohužel může, když na Vás někdo v dramatické situaci vyrukuje s komentářem, který jako by četl z papíru, pak bohužel nelze plně vychutnat příběh... Ale jsem známá antidabingářka:-)...

Myslím, že v případě Bathory bych v originále zhodnotila ten film líp, o pár procent... Mě ten dabing prostě strašně rušil, místy jsem se musela až smát... Mno, možná jsem moc náročná, ale když už do toho vrázili ty miliony, měli si dát záležet i na dabingu.

Ale jinak si stojím za svým, možná asi nejsem ta správná osoba pro filmy od Jakubiska, protože je fakt, že z jeho filmů se mi líbil asi jen Sedím na konári...
[img][images/thumbs/Fazulina_Johnov3.jpg]http://i176.photobucket.com/albums/w188/fazulina/Johnov3.jpg[/img]

Zpět na Filmy