O první polovině jsem hovořila (mnoho z nás

) už v předchozím topiku. Tak já to jen doplním, protože bych se nerada opakovala a vy byste něco tak dlouhého už vážně nečetli

. Kdyžtak konkrétně já viz
http://www.sga-project.com/forum/viewto ... 5&start=34
Opět začnu postavami:
Sam - Bohužel se to od té poloviny mnoho nezměnilo. Sice tam bylo pár lepších chvilek, ale stále mi nepřipadá jako ten, co na Atlantis velí. Hlavně tím, že tam neustále není. Zase, když na to přijde, tak to není tak špatné. I když nějaké nesouhlasy a tak by být mohly...střet názorů. Každopádně se mi líbila v Seer, v BAMSR a Midway. A nádech staré Sam více či méně (i když Atlantis moc nevelela) v Triu, Quarantine, The Last Man, v úvodním dvoudílu se taky tak chovala. Mno, zdálo by se to jako dost epizod, ale byly to většinou jen chvilky. Potenciál byl daleko větší a tato postava tu prostě příliš nevynikla. Jsem ráda, že tam byla, ale nejsem ráda, jak byla vykreslena. Ublížilo to seriálu, divákům i Sam.
Rodney: Stále mě vadí, jak se chová k Radkovi. Už jsem dávno překonala "začíná mě to fakt štvát", dostala jsem se i přes "fakt mě to štve" až k "fakt mě to s...". Raději bych, kdyby se alespoň dohadovali navzájem a ne jednostranně.
Jinak, u některých dílů oceňuji, že je "vyspělejší" - tedy nemá blbé připomínky, ale reaguje s rozvahou a rozumně a ego zapojuje méně. Nicméně...jak už to tak bývá, kolísá to.
Keller: Omlouvám se, nemůžu za to, ta příšerná propagace mi tu postavu znelíbila.

Nejlepší jsou okamžiky, kdy se na díly přímo dívám a říkám si "jo, tohle dělá dobře, hezký", jenže nějaký čas po shlédnutí, i když se mi to líbilo, tak se mi ozve v hlavě ta propagace - tisíc fotek a slov, jak je skvělá a úžasná. Když na to nemyslím, je to dobré. Mno a taky mě trochu vadí srovnávání postavy Kaylee - já vím, nelze se tomu dost dobře vyhnout. Ta postava nebyla špatná, ale spousta reakcí lidí je "ve FF byla úžasná, takže tady taky" - resp. občas se mi zdá, že lidé neuvažují o této postavě jako o Keller, ale o Kaylee, což je sice fain, ale IMO pouze v případě, že kdy je ve Firefly.
Hmm, a k tomu, že ji furt říkám Keller a ne Jennifer, přitom mám spíš ve zvyku oslovovat postavy křestním jménem...opět za to může propagace. Pokouším se nad to povznést, doufám, že se mi to podaří.
John: (abych si to zas nerozházela u Fazuliny

...ne, nejen

) . Mám ho ráda, i když ne nejvíc. Jeho kaskadérské kousky, fyzikálně velmi pravděpodobně neproveditelné, ale nějak moc neřeším. Alespoň je tam něco efektního (sice lezení po Atlantis je...ehm...hodně divné, ale koukalo se na to dobře, zvláště ještě díky kameře

). A nosí stále onu fešnou košili, ne příšernou uniformu

.
Teyla: Ze začátku série jsem si říkala...že by s ní něco začali dělat? Ke konci série jsem si říkala...tak teď si vynahrazují ten začátek. Takže nic moc. Jinak klasika - je tam a je tam na prd (i když v nějakých dílech udělala pár lepších věcí, ne, že ne - např. ovládání královny).
Ronon: Tak to už je zajímavější. Zdálo se mi, že s ním začínají něco dělat a vskutku se mi to zdá nadále. Už to není jen ten bouchač, co střílí každého (nejlépe Wraitha) na potkání. Takže z nejméně oblíbené postavy si povýšil

.
Radek: Jak už jsem říkala, šíleně mě štve nadávání od Rodneyho. Popř. kritika od ostatních, když tam ani není (Trio) a kecy "mistra" Mallozziho, kdy už jsem narazila na lidi, co si mysleli, že jeho "vtipná odpověď", co psal na svém blogu ohledně úchyláctví v botách, byla myslela vážně. Akorát to plete hlavu a vyvolává dojem, že je to tak. Osobně si myslím, že ve čtvrté sérii dostal Radek v tomto ohledu dost zabrat. A to je špatně

. Ale jo, např. v Quarantine to bylo dobré, jen nechci, aby ho vykreslovali jako poslíčka s kafem a nárazník pro Rodneyho

.
Carson: Mallozziho by bylo třeba víckrát zabít. Nicméně, i když je to klon, cítila jsem obrovsou radost, když se vrátil. Vrátil se se svou osobností a to je dobře. A interakce s Rodnym byla jedna z nejlepších interakcí, co jsem tam viděla.
Ale celkově mi v sezóně strašlivě chyběl.
Elizabeth: Tak ta chyběla taky tak. V určitém slova smyslu i více (ne, osobně nevim)...jde o to, že ona byla největší pojítko mezi všemi ostatními. Sam tohle nemá a neměla ani příležitost si to vytvořit. Připadá mi to, jakobych ...např. z ježka v kleci (ta kulatá věc s "ostny") jakobych vyjmula onu kouli a zůstaly jen ty ostny (eventuálně zabodané do hustšího tekutého skupenství). A nejhorší je, že teď není ani naděje, že ji znovu uvidíme

.
Tak teď k samotným epkám:
(první polovinu jsem okopčila z toho staršího příspěvku, stejně jste na to nikdo neklikl, co
, a doplnila + napsala ty nové epky)
4x01 - Adrift - 10/10
Výborný díl, supr příběh, krásně udělané charaktery.
4x02 - Lifeline - 8/10
Taky dobrý příběh, ale iritovalo mě Johnovo řvaní (na Rodneyho) a "natěšenost" na zabití Elizabeth.
4x03 - Reunion - 6/10
Rononův příběh mě moc nezajímal, zato začleňování Sam supr (a ta scéna s Teal'cem)
4x04 - Doppelganger - 6 nebo 7/10
Mno...dobrý, ale...docela zklamání, podle původních očekávání.
4x05 - Travelers - 8/10
Osobně se mi moc líbilo. Sice vlastně jen John, ale interakce s Larrin supr a příběh, přestože "známý" obohacený o nové prvky.
4x06 - Tabula Rasa - 9/10
Neukázali tam Radka, jak skolil vojáka

. (Ne, dobře, nejen proto

). Líbilo se mi zobrazení atmosféry.
4x07 - Missing - 5/10
Jako...Teyla něco...dobrý (jen to nebylo tak úplně o těch nej postavách

).
4x08 - The Seer - 8/10
Sam se konečně činí.
4x09 - Miller's Crossing - 7/10
Dobrý, ale rozhodně ne, jako jeho předchůdce MaMM
4x10 - This Mortal Coil - 7/10
Dobrý, i když ty reakce, atmosféra...mohlo být trochu lepší. A mínus - zpráva o pravé Elizabeth a celkově existence dvojníků, jakož i jejich odstranění.
4x11 - Be All My Sins Remember'd - 10/10
Výborný díl, naplněný vším možným. Nápady, akce, příběh, uskutečnění, kamera...paráda

.
4x12 - Spoils of War - 6/10
Trochu zklamání. Dlouhou chvíli mi to přišlo nudné. Ke konci lepší. Teyla boduje a konečně info, které alespoň trochu vysvětluje neschopnost Antiků.
4x13 Quarantine - 10/10
Jo, je to hodně kvůli duu Radek/Sam, kteří byli prostě...ÚŽASNÍ. Ale nejen. John/Teyla taky dobré (kód a Johnovy pohledy, i když to kazí Teylino rozhlížení, zda jako vylézt taky či ne), Keller/Ronon ...i když méně oblíbené postavy, tak taky dobrý. Horší je Rodney/Katie, Rodneyho chování přičítám vědomí neschopnosti něco dělat.
4x14 - Harmony - 7/10
Holka příšerná a na zabití, konec se mi taky nelíbil, ale jinak docela dobré.
4x15 - Outcast - 3/10
IMO nejhorší díl série. Moc se tam přeskakuje, jde sice o replíky, ale příběh mě nezaujal.
4x16 - Trio - 8/10
Sam je Sam, Rodney není zbabělec, hezké rozhovory a nápady, jak se odtamtud dostat. Nelíbila se mi ta kritika Radka, věci jako "tak to lano vyhoď, bude z toho nějaký průšvih, ale já tě podpořím v té blbosti" a vyškrtnutí úžasné části scénáře (rozhovor Keller a Sam).
4x17 - Midway - 10/10
Úžasný díl s úžasnou interakcí (Teal'c/Sam, Ronon/Teal'c, ale i dalších postav), nabitý akcí, ale pěknou. Skvělé hlášky, příběh.
4x18 - Kindred I - 7/10 (tady vážně nevím)
Dělo se něco k hlavnímu příběhu, objevilo se pár dobrých vedlejších postav.
4x19 - Kindred II - 7/10
Linie Teyly je mi ukradená, ty body jsou za Carsona, jeho linii a interakci s Rodneym.
4x20 - The Last Man - ? tak 6 nebo 7/10
Oproti původnímu silnému očekávání katastrofy příjemné zjištění, že to není špatné. Vlastně se tam ale nic nestalo, opět si tam zahrávají velmi podivným (SG bohužel vlastním) způsobem s časem a já časovky nemusim. Nicméně zajímavý pohled na "co by, kdyby".
Připomínám, že hodnocení kombinuje hodnocení čehokoli jiného a hodnocení rámce SG (pouze hodnocení v rámci SG by bylo příliš průměrné (průměr v rámci SG), hodnocení celkové by bylo zkreslení, protože by bylo hodně vysoké a málo by se to dalo členit).
Hodnotím sice vysoko
(ono, hodnotit objektivně celou SG (tj. sga i sg-1) je téměř nemožné, možná teď hodnotím výš), ale čtvrtá série je IMO nejhorší série SGA. A SGA už si člením na 1.-3. sérku a 4. sérii. Protože má pro mě už jiný nádech.
Co sga vytíkám? Předně interakci postav a přátelství, projevování různých emocí. Teď jsem si prohlížela kousky z dílů SG-1 a...tam je to prostě něco docela jiného. A herecký koncert k tomu. Pohledy, přátelské ušklíbnutí či usmání v pozadí scén, detaily, nesouvisející s dějem a nezávazné rozhovory, vyznění dvou postav, co se na sebe jen koukají, rozčilování...
A pak mi tam také chybí více...epické věci. Hlavně ve dvouepkách (či tří...). Něco, jako Siege...hodně se děje, bojuje se o přežití, padají úžasné nápady, je tam akce a boje...já to mám ráda

.
A více teamověji zaměřené epky. Mám ráda, když se všichni nějak činí (ok, když je to o více o Rodneym, tak si nestěžuji

).
Chyby...ty vytýkat nebudu, ty jsou v SG úplně všude

.