Řešíme to s Balialem poštou, ale IMO by se některé odpovědi na jeho otázky hodily i ostatním...
---
Já jen nechápu, proč je to pro tebe tak těžký příjmout, uvažuješ strašně v našich podmínkách. Přece i ta Federace stavěla všechno replikátory, ve 24. století měli automatické sondy co stavěli na orbitě vesmírné lodě..
A taky mi to tam přišlo nesmírně přehnané. Pořád počítám s tím, že E = mc2, pokud máš z hmoty udělat energii, je to výhodnější, než naopak. Postavit loď transportním paprskem by bylo hrozně náročné a zbytečné, viz. příklad s pizzou. Čili Asgardi takhle IMO nestavěli, replikátory (jako beamátory) používali v SGO maximálně pro malé vybavení, jako je ta cool anti-replikátoří puška nebo Merlinova zbraň, prostě když neměli čas nebo když záleželo na každém atomu.
Nevím, proč bys tam cpal UI, to je přeci zbytečné. jenom program na aby to dělalo to a to, nijak to přeci přemýšlet nemusí. A i tak, s tím vzbouření seš nějakej paranoidní
Zdůrazňuju to, protože jinak by v SG dávno všichni měli automatické lodě, letadla a planety. To bych pak nemohl s klidným srdcem psát postavy pilotů, kapitánů a vědců

Byli by k ničemu.
[quote]Navíc je to 1000x výhodnější než pomalá neefektivní prácenějakých dělníků.
V čem jako? Výsledek dostaneš tak jako tak, v druhém případě se o něho ani nemusíš starat a někam posílat lodě.
ZPM je blbost, scénáristi se nedohodli jak moc je silné. Kdysi platilo, že jedno ZPM napájelo Atlantis 3000 let, o chvíli později už jen pár dnů a nakonec to vypadá, že Antikové kupovali ZPM jako my kupujeme balenou vodu, pěkně v palení po osmi a šup do nákupního košíku. To je asi tak logické, jako že by se dnes prodávaly příruční atomové reaktory, aby si jima doma pěkně topil každý. Ano, technologie na to máme.
Zásadní problém je v tom, že ty (jako Balial) a scénáristi SG (a ST) věří, že dostatečně vyspělá technologie je odpověď na všechno. Já si to nemyslím a nejsem jediný - a co je hlavní, kdyby byla, nedaly by se psát příběhy, které reflektují dnešní svět a na něco snad upozorňují. A to by mě psaní potom nebavilo. Čili ano, SGO i DE je tak trochu restart SG světa s jiným settingem, ale IMO výsledek stojí za to, že některé původní myšlenky jsme obrátili o 180 stupňů.