Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Obecné 4. série SGA - zhodnocení

4. série SGA - zhodnocení

Diskuze nezapadající ani do jedné z výše uvedených kategorií.

Příspěvek 10.3.2008 14:46:33
elf Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

No tak jsem přečetl většinu slohovek :) a budu asi jeden z mála komu se to více méně líbilo. Bylo to daleko temější než ty dřívější epizody i když uznávám, že pár věcí zkazili jako třeba Sam, kterou skoro nezapojili, ale i tak tam bylo hodně dobrejch dílů jako třeba Last man ( až na ten konec) , ten se mi líbil hodně. A stejně i kdyby další řada byla ještě horší tak se na to všichni stejně budem těšit a kouknem se na to. :wink:

Příspěvek 10.3.2008 15:55:36
Pan Citron Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

No po takových velkých slohovkách se nemá cenu moc rozepisovat (ne že bych to někdy dělal), jelikož s některými body povětšinou souhlasím.
No co se týče této série bylo to opravdu hodně slabé. A to začátek série (4x01 Adrift a 4x02 Lifeline) vypadal tak slibně. Pak, no řekl bych, že do 4x08 The Seer byla dobrá epizoda tak každá sudá. 4x09 Miller's Crossing mě osobně až tolik nezklamala nemá to sice na 3x08 McKay and Mrs. Milller, ale dala se. Následné čtyři epizody mi přišly vesměs nadprůměrné, ačkoliv dvě z nich 4x11 Be All My Sins Remember'd a 4x12 Spoils of War byli podle mě zbytečně rychle ukončené a především v SoW tvůrci zazdili (jako už nesčetněkrát) potenciálně zajímavý děj na více epizod. 4x14-4x16 se daly nějak přežít. 4x17 Midway byla jedna z těch mála dobrých 4x18 The Kindred a 4x19 The Kindred, part 2 byly zajímavé, ale zase podobně jako SoW měly mít víc epizod takhle opět působily moc nahuštěně a ještě je dosti potápělo, že byla především o Teyle. A teď finále asi nejlepší díl celé série, ačkoliv vzhledem k její kvalitě to nebylo tak těžké, ale i tenhle díl mě částečně zklamal a to koncem. Dle mého neměli končit To be continued..., ale normálně otevřeně střihem na černou obrazovku ve chvíli kdy přišel John (a plácl něco o Teyle).

Takže na závěr opakuji to co na začátku. Čtvrtá řada mi přišla opravdu hodně slabá a to nepočítaje plnou hubu keců 2xM (Ty jejich jména si nepamatuji) o tom, že tahle řada bude Lepší, Akčnější a podobný kecy. No nic uvidí se co přinese S5 a Richard.
ADRIC WILL FALL

Příspěvek 10.3.2008 16:59:25
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak mě se S4 celkově zdá slabší i než S2. Mám pro to hlavně dva důvody - krátce: Teyla a Sam.

Teyla - Slibovaná provázanost se vztahuje k nejslabší postavě a jejímu těhotenství. Právě tyhle epizody se mi zdály nejslabší.
Sam - Důvod, proč je S4 odlišná od S1-3 (a hlavně proč je slabší) je Sam. I kdyby byla její postava normální, sráželo by to S4, protože Liz je prostě Liz. Ale oni ne, oni z ní udělali někoho na úrovni komparzu. Pokud bych měl hodnotit vykopnutí Liz a příchod Sam na stupnici od 1 do 10, dal bych této události nulu. Po zhlédnutí celé série je i -10 málo. Jen kvůli jakž takž výkonu v Last Men (tam sice ten boj pěkně zvorala, ale to se zase čertim na scénáristy) se nepropadá někam do komplexních čísel.
Ještě že ta ženská zmizí z velení. Ať žije Woolsey. Ať žije Liz!

Jinak už k epizodám:
Adrift-výborný díl, i když se mu nevyhnul syndrom druhých dílů trilogií, kdy musí prostě něco vecpat mezi zápletku a vyvrcholení. Ale to se jim povedlo skoro bezchybně. Jen si nemůžu odpustit, že šance protnutí ekliptiky v pásu asteroidů (nehledě na to, že se vynořili zrovna v soustavě) je menší, než šance sestřelit letící kulku... holt si musim rejpnout :D

Lifeline-Vrchol série přišel na začátku. Odchod Liz fakt zamrzel, ale bylo to skvělé. pořádně tady nemám co vytknout.

Reunion-Celkem průměrná epizoda, ale v porovnání se zbytkem S4 patřila k lepším. To, čeho jsem se nicméně děsil se stalo - přišla Sam a to byl začátek konce. Okamžitě musí ven do přestřelky...

Doppelganger-Nasprůměrná výplňovka. Celkově vzato tu není, co vytknout. "...a pak mě sežrala velryba..."

Travellers-Byl jsem zvědavej, co bude nová rasa zač, a ono se z toho nic moc nevyklubalo. Larrin na mě působila dost směšným dojmem a Sheppard skoro taky. Dost slabota.

Tabula Rasa-Jedniná epizoda, kteří mi připomněla starší sezóny SGA. Zajímavej nápad i provedení.

Missing-Hodně velká slabota. Jediná věc, za kterou bych se jako scénárista nestyděl, by bylo to, že Keller si užila trochu na výsluní.

The Seer-Z téhle epizody si moc nepamatuji, takže zřejmě dost šedivý průměr. Každopádně pěkné bylo propojení s Mortal Coil.

Miller's Crossing-V téhle sezóně se díly na Zemi fakt nepovedly. Možná za to může směšný základ, že se výzkumy nanitů dostaly skoro až na veřejnost. Oceňuji jen účast Rodneyho sestry Jeanie.

This Mortal Coil-Patří k těm lepším v S4. Hlavně jsme opět viděli Liz. Pořád jsem doufal, že se vrátí na Atlantis. Bohužel závěr byl dost klišovitý, když se kopie nechaly zabít...

Be All My Sins Remembered-Druhá nejlepší epizoda sezóny. Pokud by celá S4 byla takováto, vůbec bych se nezlobil. Od tohoto dílu by byl skvělej odrazovej můstek pro pospojovanou druhou poloviny S4 (něco jako závěr S3 Enterprise), ale kde nic tu nic. Alespoň tam opět byla Liz. Sice jen na pár vteřin, ale i to je víc, než deset minut v podání Sam.

Spoils Of War-Důstojně navazuje na BAMSR. Moc tu nemám co vytknout. Ani Teyla mi v této epizodě poprvé nevadila (podruhé a naposled to bylo v Last Man).

Quarantine-Z tohodle jsem měl rozporuplné pocity. Šplhající Sheppard mi přišel až příliš akční, naopak Zelenka byl transportéru (dá se tomu tak říct?) zatlačen na úkor Sam. Alespoň v závěru zazářil.

Harmony-Když jsem o téhle epizodě četl předem, bál jsem se, co z toho vyleze. Nakonec to nebylo zas tak hrozné. Kromě naprosto vybočujícího námětu epizody tu nemám, co vytknout.

Outcast-Znova na Zemi a znova nanity. Jakoby se z Miller's crossing nepoučili, že tohle prostě nefunguje. Docela dost nuda.

Trio-Další epizoda, která do "prý" pospojované a provázané S4 vůbec nepatří. Tenhle děj by se dal použít v polovině nesci-fi seriálů. Ale jinak průměrná epizoda.

Midway-Další z klenotů S4. Duo Teal'c a Ronon nemohlo zklamat. Takhle bych si představoval výplňovku! Indeed!

Kindred-Na návrat Carsona jsem byl zvědavej. Nicméně to nedpadlo nejlíp. Klon je nejklišovitější řešení a ani jeho uložení do stáze (namísto superklišovitého úmrtí klonu) je spíš taky negativum, protože v příští sezóně ho zase jednou vytáhnou jako vějičku pro diváky a pak? Děsim se pomyslet...
Protože je celý dvojdíl vystavěn kolem Teyla a jejího dítěte, působí na mě silně negativně. Poprvý jsem k ní pocítil vyloženej odpor. Epka mohla dopadnout o mnoho líp, kdyby se točila kolem Carsona. A Michaelův návrat jako na zavolanou mě taky nechal chladným.

Last Man-Rozhodně patří do Top z S4. Jediné věci, které bych zkritizoval, bylo naprosto dementní vedení boje ze strany Sam (palbu opětuje až v půli boje; místo útěku do hyper nařizuje ubohé úhybné manévry za jejichž účinnost by se styděla i vesmírná stanice) a trošku klišovitý a grficky nepovedený cliffhanger.
Obrázek
Star Trek Atlantis vyšel Part VI 1x02
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 10.3.2008 18:30:21
Fazulina Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Raynor píše:
Já z S4 viděl sedm episod a považuju ji za krok kupředu.

Ty jo, celkem tě obdivuju, že jsi to vydržel. Zajímalo by mě, podle čeho sis vybíral epizody? Jasně, nějaké spoilery, hodnocení a tak, ale dojem je nakonec stejně subjektivní a každému se líbí něco jiného... Třeba člověk se podle spoilerů a toho, co se píše na netu, natěší na epizodu a pak kde nic tu nic....

K sezóně 4 bylo snad už skoro vše řečeno. U mě je na stejné úrvovni jako 3. S prvními dvěma se nedá srovnat.
Co mě nejvíc tlačí:-)
- Sheppard - jelikož je to můj oblíbenec, samozřejmě mě štve, že z něj pomalu dělají floutka s úšklebkem, který nedokáže poděkovat nebo ocenit snahu jiných. Měl pár světlých okamžiků (zmíněný rozhovor s Rodneym v Miller´s Crossing, pocit viny v Doppleganger a další), ale ten Sheppard z první a druhé série to už není. Ale co, Kolenotka se dívá kvůli Davidovi, já kvůli Joeovi, holt stará láska nerezaví.
- Teyla - nesnáším ji 100x víc a strašně mi ten seriál kazí. Nevím, kde se to ve mě bere, ale ta averze je čím dál větší. Možná je to tím, že tam chybí ženská postava, která by ji aspoň trochu vykompenzovala. Je prostě strašná a ani Samantha ji bohužel nezastíní, protože nemá možnost - skoro tam není a už ani nebude, další chlap - Woolsey - mi moc nepřidá. Jennifer je nevýrazná milounká holčička, ne, že by byla nesympatická, to ne, ale není to "můj typ:-)"

Takže které epizody se líbily nejvíce mě?

Z dějového hlediska:
- Adrift, Lifeline, Reunion, The Seer, This Mortal Coil, Spoils of War, Midway

Z čistě subjektivně ovlivněného holčičího hlediska:-)
- Adrift, Lifeline, Reunion, Travellers (jen proto, že jsem se měla celý díl na co koukat), Dopleganger, Harmony, Outcast, The Last Man
[img][images/thumbs/Fazulina_Johnov3.jpg]http://i176.photobucket.com/albums/w188/fazulina/Johnov3.jpg[/img]

Příspěvek 10.3.2008 18:44:18
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

V podstatě jsem si vybral vždycky podle spoilerů a ohlasů, sice jsem tak věděl, o čem episoda bude, ale post-S1 SGA nehraje na mysteriozní linku ani nečekané zvraty, takže to vůbec nevadí. Nakonec, Kindred jsem taky neviděl nic, kromě dvaceti sekund, a pro sledování The Last Man mi neznalost kupodivu nevadila.
Ostatním propříště doporučuji totéž ;-)
Naposledy upravil Raynor dne 10.3.2008 19:49:20, celkově upraveno 1
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 10.3.2008 19:28:39
lord diablo Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

No este to neni ono ale atlantis sa pomali zlepsuje/prve 2 sezony ked ´to porovnavam s sg-1 tak boli pomerne slabe /tieto sa nane uz zacinaju pomalydotahovat auvidimeco prinesie dalsia sezona
Peace is beautiful and nox forever

Obrázek

Příspěvek 10.3.2008 21:09:54
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

První dvě série? To si děláš srandu? :shock: 1. série byla lepší, než série 7-10 SG1. A to hodně ubírám, pro mě byla celkově snad nej z celé SG. A pokud vím, tak každý považuje 1. sérii za tak samozřejmě nejlepší, že ji už ve výčtu ani nezmiňuje, protože prostě je nejlepší.
Tohle...cosi, čím je 4. série...se nedá s původní SG1 ani srovnávat.

Raynor: Upřímně řečeno a bez urážky, ale takový přístup mi přijde dost omezený. Spoléhat se na to, co řeknou ostatní, anebo na nějaké recenze? Chci si udělat vlastní názor. To, že někdo považuje jednu epizodu za odpad, a druhý ji miluje, v tom je rozdíl. Jenom čeští lapidušští cynici si myslí, že jejich názor sdílí všichni a svorně série 2 - 4 házejí do jednoho pytle. Co člověk, to jiný názor a jiný pohled na věc.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 10.3.2008 22:25:55
The Best Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Až si udělám delší čas tak si to určitě přečtu ale teď o reklamě v Houseovi to asi nestihnu :lol: , ale sezóna myslim že byla vcelku dobrá, aspoň na takových 9/10 možná 9,3 :lol:

Příspěvek 10.3.2008 22:29:33
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Tragédie. Bylo to ještě horší než jsem čekal. Stand-alone epizody byly naprosto příšerný. Postavy neprošly žádným vývojem, chemie mezi postavama neexistovala. Místo pořádnýho příběhu, kterej by to nějak spojoval, se většina věcí odehrávala mimo obrazovku plus se občas objevily nějaký náznaky, že se v galaxii něco děje.

bylo to pořád to samý:někdo je uvězněn na lodi, někdo je uvězněn v místnosti, někdo je uvězněn v opuštěnym dole, někdo je uvězněn na planetě a jak se z toho dostane.

Seriál naprosto postrádá jakoukoliv hlubší myšlenku. Nic neni promyšlený. Jestliže se někdy projeví nějak vývoj postav, tak je v příštím díle zapomenut a začíná se nanovo.

Tvůrci očividně sázej na to, že epizodu udělaj hezký vizuální efekty.

Teď k postavám:

Carterová: proč tam byla? Zřejmě asi jen proto, aby uváděla na scfi promo k epizodám. "Hi, I'm AT, be sure to watch next episode..." jestliže měla jinej význam, tak mi bohužel unikl, nebo ho tvůrci tak mistrocvsky ukryli, že zkrátka nešel najít.

Sheppard: starej Sheppard lovící ženský. Hmm, možná tak dobrý do nějaký soap opery, do scifi se to trochu nehodí.

McKay: ten jedinej to jakžtakž zachraňuje. Kdyby se jim na to David vykašlal, tak netušim co by tvůrci dělali.

Ronon: vše při starym. Je pořád stejnej. Druhýho Teal'ca z něj neudělaj.

Kellerová: ani nevim. Moc jsem jí nevnímal. Ale Carson byl rozhodně lepší, měl s postavama určitou chemii, hlavně s McKayem.

A to "nejlepší" na konec, Teyla. S každym díle stále otravnější. Její přemoudřelý pohledy mě strašně štvou. Když stála v pozadí a mlčela, bylo to fajn. Jenže teď začala mluvit a je to tragédie. Její příběh s dítětem skoro nikoho nezajímá. Když jsem viděl její mrtvolu v TLM, byl jsem hrozně rád.

Jediný díly který se mi jakžtakž líbily, byly Lifeline, BAMSR, Kindred 1 a TLM. Zbytek nestojí za řeč.

NEdovedu si představit, co za hrůzy čeká v pátý sérii. ASi ještě blbější díly, ikdyž si nedovedu představit, jestli je něco takovýho ještě možný.

Příspěvek 10.3.2008 22:32:56
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Klenotka: Blahoslaveni chudí duchem. Občas je dobré žít v blažené iluzi, že S4 je fajn, než si ji kazit. Ano, je to asi omezené, neřídím se jen podle Lapiduchu. Zeptej se sama sebe, jestli je skutečně nutné trávit čas třinácti episodami, o kterých bych zrovna já asi ztěží napsal něco lepšího, než ty ;-) Možná zkouknu ještě Kindred, možná zkouknu ještě dva tři další díly, ale je skutečně nutné, abych namísto relativně pochvalných souvětí vypisoval, stejně jako mnoho lidí přede mnou, proč je tahle episoda o ničem? Nebo snad čekáš, že já napíšu, že se mi Missing nebo Kindred líbil? :-)
každopádně, chápu tvoji pointu.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 10.3.2008 23:53:38
gajdyDUDY Airman
Airman

Odpovědět s citací

Máte recht lidi...

Já bych to zhodnotil asi takhle:
+ Adrif, Lifeline, Reunion, Doppelganger, This mortal Coil, Be all my....,Spoils of war, Midway (nejlepší díl série)

Průměr: Kindred, Last man

- zbytek (tady se mi líbí občasné hlášky, či detaily jako například bola cai s lízátkem v hubě, nebo Zelenkovy kecy - ty jsou prostě klasa, jinak není o co stát)

Příspěvek 11.3.2008 07:45:25
mirek.happy Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mno asi tak jsem velmi rád, že tato sezona skončila byla to hrůza. Z 20-ti dílu dobrých tak 5. Při čtení některých komentářů př. to byl super pohodový díl atd. se mi ježily vlasy - kotastrofa. Doufám, že 5ta sezona bude lepší anebo ať není vůbec.

Příspěvek 11.3.2008 09:27:46
Balial Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Koukám, že touhle rychlostí je z českých fandů SGA do půl roku vymřelý druh :D

Souhlasím s Raynorem, taky se nedívám na úplně všechny díly, i když u mě je to s tím počtem asi obráceně. Přesto díly jako Harmony nebo Millers crossing vidět nemusím, tak si je prosě nestáhnu když si myslím, že bych se na to víckrát nepodíval....
Jen dodám, že dívat se na každý díl seriálu, který se mi nelíbí může jen imbecil...
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 11.3.2008 10:19:15
Kocour Airman
Airman

Odpovědět s citací

Jen dodám, že dívat se na každý díl seriálu, který se mi nelíbí může jen imbecil...

Tak s tímhle naprosto souhlasím :lol: :lol:
Drogy mi daly to, co mi lidé ještě nedokázali vzít.

Příspěvek 11.3.2008 17:25:15
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Tak já souhlasim-nesouhlasim :)

Souhlasim v tom, že většina dílů čtvrtý série nebyla o ničem (zejména neustálý uvěznění někoho, někde, s někym bylo zoufalý), ale moc nesouhlasim v tom, který byli ty dobrý :)

Musim vyzdvihnout dvě epky:
Be All My Sins Remember, o který jsem se předem dozvěděl, že v ní budou fajn efekty a tak sem ji sosnul v 720p HDTV a užíval jsem si. Jen jsem byl dost zmatenej, co se to děje, protože si mi nějak podařilo vynechat ep. Travelers :lol:

Ale ze všeho nejvíc se mi líbila Tabula Rasa, podle mě perfektní epizoda - měla dobrej příběh, byla dobře udělaná (i když bylo trošku zvláštní, jak najednou nikde ve městě nesvítily lampy :) ) a Lorne tam na mě udělal doceela dojem.

Naopak zašlapat hluboko do země musim díl Harmony, byla tam neuvěřitelná spousta demencí - hlavně minidrony a to, jak udělali z Geni totální retardy (imho jestli by někdo v Pegasu měl kapacitu na biologickej úder, jako předvedl Michael, byli by to právě oni a ne nějakej slizák).

Zbytek šedej průměr, ale celkově to asi nebylo horší, než S2, nebo S3.

Btw: Všimnul jsem si snahy cpát počítačový efekty i tam, kde to bylo naprosto zbytečný (hrad v Harmony, opuštěná fabrika/ Michaelova základna ap.), čimž naneštěstí jen ukázali, jak zaostávaj oproti BSG.

Btw2: Pro mě osobně byl hlavní přínos S4 v tom, že konečně ukázali hyperprostorový okno z boku :)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

PředchozíDalší

Zpět na Obecné