Tak mě se S4 celkově zdá slabší i než S2. Mám pro to hlavně dva důvody - krátce: Teyla a Sam.
Teyla - Slibovaná provázanost se vztahuje k nejslabší postavě a jejímu těhotenství. Právě tyhle epizody se mi zdály nejslabší.
Sam - Důvod, proč je S4 odlišná od S1-3 (a hlavně proč je slabší) je Sam. I kdyby byla její postava normální, sráželo by to S4, protože Liz je prostě Liz. Ale oni ne, oni z ní udělali někoho na úrovni komparzu. Pokud bych měl hodnotit vykopnutí Liz a příchod Sam na stupnici od 1 do 10, dal bych této události nulu. Po zhlédnutí celé série je i -10 málo. Jen kvůli jakž takž výkonu v Last Men (tam sice ten boj pěkně zvorala, ale to se zase čertim na scénáristy) se nepropadá někam do komplexních čísel.
Ještě že ta ženská zmizí z velení. Ať žije Woolsey. Ať žije Liz!
Jinak už k epizodám:
Adrift-výborný díl, i když se mu nevyhnul syndrom druhých dílů trilogií, kdy musí prostě něco vecpat mezi zápletku a vyvrcholení. Ale to se jim povedlo skoro bezchybně. Jen si nemůžu odpustit, že šance protnutí ekliptiky v pásu asteroidů (nehledě na to, že se vynořili zrovna v soustavě) je menší, než šance sestřelit letící kulku... holt si musim rejpnout
Lifeline-Vrchol série přišel na začátku. Odchod Liz fakt zamrzel, ale bylo to skvělé. pořádně tady nemám co vytknout.
Reunion-Celkem průměrná epizoda, ale v porovnání se zbytkem S4 patřila k lepším. To, čeho jsem se nicméně děsil se stalo - přišla Sam a to byl začátek konce. Okamžitě musí ven do přestřelky...
Doppelganger-Nasprůměrná výplňovka. Celkově vzato tu není, co vytknout. "...a pak mě sežrala velryba..."
Travellers-Byl jsem zvědavej, co bude nová rasa zač, a ono se z toho nic moc nevyklubalo. Larrin na mě působila dost směšným dojmem a Sheppard skoro taky. Dost slabota.
Tabula Rasa-Jedniná epizoda, kteří mi připomněla starší sezóny SGA. Zajímavej nápad i provedení.
Missing-Hodně velká slabota. Jediná věc, za kterou bych se jako scénárista nestyděl, by bylo to, že Keller si užila trochu na výsluní.
The Seer-Z téhle epizody si moc nepamatuji, takže zřejmě dost šedivý průměr. Každopádně pěkné bylo propojení s Mortal Coil.
Miller's Crossing-V téhle sezóně se díly na Zemi fakt nepovedly. Možná za to může směšný základ, že se výzkumy nanitů dostaly skoro až na veřejnost. Oceňuji jen účast Rodneyho sestry Jeanie.
This Mortal Coil-Patří k těm lepším v S4. Hlavně jsme opět viděli Liz. Pořád jsem doufal, že se vrátí na Atlantis. Bohužel závěr byl dost klišovitý, když se kopie nechaly zabít...
Be All My Sins Remembered-Druhá nejlepší epizoda sezóny. Pokud by celá S4 byla takováto, vůbec bych se nezlobil. Od tohoto dílu by byl skvělej odrazovej můstek pro pospojovanou druhou poloviny S4 (něco jako závěr S3 Enterprise), ale kde nic tu nic. Alespoň tam opět byla Liz. Sice jen na pár vteřin, ale i to je víc, než deset minut v podání Sam.
Spoils Of War-Důstojně navazuje na BAMSR. Moc tu nemám co vytknout. Ani Teyla mi v této epizodě poprvé nevadila (podruhé a naposled to bylo v Last Man).
Quarantine-Z tohodle jsem měl rozporuplné pocity. Šplhající Sheppard mi přišel až příliš akční, naopak Zelenka byl transportéru (dá se tomu tak říct?) zatlačen na úkor Sam. Alespoň v závěru zazářil.
Harmony-Když jsem o téhle epizodě četl předem, bál jsem se, co z toho vyleze. Nakonec to nebylo zas tak hrozné. Kromě naprosto vybočujícího námětu epizody tu nemám, co vytknout.
Outcast-Znova na Zemi a znova nanity. Jakoby se z Miller's crossing nepoučili, že tohle prostě nefunguje. Docela dost nuda.
Trio-Další epizoda, která do "prý" pospojované a provázané S4 vůbec nepatří. Tenhle děj by se dal použít v polovině nesci-fi seriálů. Ale jinak průměrná epizoda.
Midway-Další z klenotů S4. Duo Teal'c a Ronon nemohlo zklamat. Takhle bych si představoval výplňovku! Indeed!
Kindred-Na návrat Carsona jsem byl zvědavej. Nicméně to nedpadlo nejlíp. Klon je nejklišovitější řešení a ani jeho uložení do stáze (namísto superklišovitého úmrtí klonu) je spíš taky negativum, protože v příští sezóně ho zase jednou vytáhnou jako vějičku pro diváky a pak? Děsim se pomyslet...
Protože je celý dvojdíl vystavěn kolem Teyla a jejího dítěte, působí na mě silně negativně. Poprvý jsem k ní pocítil vyloženej odpor. Epka mohla dopadnout o mnoho líp, kdyby se točila kolem Carsona. A Michaelův návrat jako na zavolanou mě taky nechal chladným.
Last Man-Rozhodně patří do Top z S4. Jediné věci, které bych zkritizoval, bylo naprosto dementní vedení boje ze strany Sam (palbu opětuje až v půli boje; místo útěku do hyper nařizuje ubohé úhybné manévry za jejichž účinnost by se styděla i vesmírná stanice) a trošku klišovitý a grficky nepovedený cliffhanger.