Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Obecné 4. série SGA - zhodnocení

4. série SGA - zhodnocení

Diskuze nezapadající ani do jedné z výše uvedených kategorií.

Příspěvek 09.3.2008 15:30:47
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Myslím si, že jelikož 4. série přichystala spoustu změn, hodí se jí vlastní topic na zhodnocení.
Osobně nevím, kde se ve mně bere síla na zhodnocení potom obrovském zklamání, jakým pro mě 4. série byla, ale možná díky poslední epizodě, která byla lepší, než většina 4. série.
Ale popořadě.
Z mého osobního hlediska byla 4. série jedno zklamání za druhým. Po několika měsíčním nadávání, kdy vyhodili Elizabeth a dali tam Sam, jsem to jakž takž překousla a začala se těšit. Hlavně kvůli slibům autorů, že napíšou propojený děj, že bude mít nějakou linii atd. To, že z Teyliny slavné linie nakonec nic pořádně nevzniklo, překvapení nebylo.
Prvních pět epizod se mi líbilo. Hlavně tedy proto, že úvodní epizoda měla zajímavou atmosféru. Lifeline mě naštvalo hlavně chováním Shepparda s McKayem, ale ztráta Elizabeth byla nakonec silnější.
Reunion, kdy oficiálně přišla Sam, se mi líbilo, protože to naznačilo přesně, co jsem chtěla. Aby mezi Sam a ostatními vznikly nějaké konflikty a Rononův přístup to sliboval. Tabula Rasa a Doppleganger byly sice vyplňovačky, ale obě se zajímavou atmosférou a neobvyklým dějem.
Ovšem pak přišly dvě hrůzy, které mi zkazily SGA dlouho dopředu – Missing a Travelers.
Z Missing si pamatuju akorát doktorku. Na to, že to mělo být o Teyle a začátek „story-arcu“, to bylo docela nuda, i když na jedno shlédnutí se to ještě dalo. Jenže je to zapomenutelná epizoda, navíc se spoustou chyb (doktorka, jako členka expedice si zásadně vykračuje neozbrojená, záchranný tým složený z hlavního vojenského velitele, mimozemšťana a astrofyzika…) A pak, jakmile je epizoda směřovaná na jednu postavu (a není to Rodney nebo Ronon), tak se to opravdu točí jen kolem té jedné, a to nemá ten správný „feeling“. O Travelers to platí dvojnásob. Z té epizody nevím vůbec nic, akorát, že jsem se smála, když Larrin mlátila Shepparda. Pokus o sitcom je největší problém pana Mullieho, který nepochopil, že píše sci-fi a ne komedii a že Sheppardovo střídání dvou úsměvů a tří šklebů epizodu nedělá. Když mu navíc dají prkennou, do kůže oděnou partnerku, na katastrofu je zaděláno.
The Seer byla hlavně vtipná v tom, jak přišel Woosley zhodnotit veleni Carterové a tady se poprvé projevila fatální chyba celé série. Jaké velení? Carterová v předchozích epizodách vůbec nebyla, a když už, tak se rozhodně nedalo říct, že by velela. V Tabula Rasa většinou poslouchala, co jí kdo navrhuje a ona to prostě odkývala a Doppleganger byl zase spíš o tom, co „Sam prožila v SG1 a jak se to teď hodí“. Ovšem The Seer jako epizoda byla hodně dobrá a já začala doufat, že by třeba mohli ze Sam tu velitelku ještě udělat. Chyba.
Následné Miller´s Crossing jsem si kvůli Missing a Travelers ani neužila, protože ač jsem se na ní těšila, prostě zklamání bylo a ta epizoda sama nebyla taková, jak jsem čekala. David a Kate byli super, ale nebylo to úplně ono. Od téhle epizody jsem si slibovala nějaké Rodneyho odhodlání, až třeba vztek nad únosem setry a nic z toho se nekonalo. Na druhou stranu jeho promluva se Sheppardem byla to nejlepší mezi těmito dvěma, co jsem v seriálu zatím měla možnost vidět.
Následné údajné finále poloviny řady, u kterého si ani nepamatuju název, mi dalo zalitovat, že ta pauza mezi díly není delší. „WTF“ moment, kdy epizoda skončila, nebyl ten, který bych čekala. Nebylo to sezení na okraji židle po napínavém ději a konci, ale spíš zmatek z toho, jak promrhali návrat Elizabeth, když naši Elizabeth vlastně jen tak mimochodem mimo záběr zabili a půlka epizody byla o replikátorech. Ti samozřejmě všichni umřeli. Jediné, co jsem si uvědomila, bylo, jak moc mi Elizabeth chybí.
Start druhé půlky vypadal slibně. BAMSR a SoW byly pěkné epizody, i když obě docela jiné. Ve SoW mi poprvé a naposledy za sérii nevadila Teyla. Scéna s královnou byla naopak pojata velmi pěkně a obešlo se to i bez kroucení očima.
Pak ale následovala řada více či méně povedených vyplňovaček. Mám ráda epizody zaměřené na postavy, ale třeba zrovna Harmony byla v podstatě o ničem a Trio, i když to byla docela fajn epizoda, v celkovém důsledku nic nového nepřinesla. Navíc úplně zmizela Teyla, což způsobilo opačný efekt, než jaký původně zamýšleli. Většina lidí ji buď nepostrádá, začala ji víc nesnášet, a ti, kteří ji mají rádi, nebudou nikdy spokojení. Celá ta věc vepsání těhotenství do seriálu byla chyba. Asi to nešlo vyřešit jinak, protože Rachel otěhotněla těsně před začátkem natáčení. Ale přepisovat celou načrtnutou sérii kvůli těhotenství se muselo nějak podepsat na výsledku.
Midway byla super epizoda. Nejlepší za sérii a jedna z nejlepších v seriálu. Ronon s Teal´Cem byli skvělí, i když jsem si neodpustila zasmání ve chvíli, kdy Teal´C říkal, jakého respektu se Sam dočkala ve velení.
Kindred, na tenhle dvoudíl jsem se těšila, po Midway natěšená – a kromě návratu Carsona a tedy Paula, už asi nikdy víc. Paul a David byli v téhle epizodě to nejlepší. Rachel, vracející se v celé „parádě“ zase to nejhorší a obě epizody to značně shodilo. Takže jsem to viděla jednou a víckrát ne, proč si ničit nervy?
The Last Man je ještě čerstvá a nestihlo se mi to rozležet. A ačkoliv za svými předchůdci pokulhává, pořád je to na tuhle sérii nadprůměr.

Ve finálovém zúčtování pro mě byla 4. série nejslabší. Spousta promrhaného potenciálu, občas až křečovitého textu, přeříkávaného ne příliš dobrým hercem (ano, nebudu zastírat, Rachel to odnesla a Teyla s ní), dějové díry velké jako Grand Canyon, že i přes celkovou snahu se přehlédnout nedají. Spousta domýšlení, vyžadovaná po divákovi. Tohle sice bylo v SG už předtím, ale tady to dostalo až směšných rozměrů např. ve „vztahu“ Katie/Rodney, kdy jsme je spolu viděli za tři roky spolu deset minut a on si ji najednou chce brát, načež z něj udělají třesoucího se a neschopného jedince.

Pozitivním přínosem pro mě byla Jewel. Ač mi chybí Paul a doktorka byla hodně nevyváženě napsaná a často sloužila očividně jako reklamní tahák, tak to nakonec úspěšně zvládla a pro mě to je člověk, kterého prostě nejde nemít rád.
Oceňuju taky snahu o lepší napsání McKaye a Shepparda. McKay je nejméně vyváženou postavou, a bylo to znát i tady, ale rozhodně to byl krok kupředu, kdy už aspoň omezili jeho vyděšené výrazy a v posledních dvou epizodách dostal David šanci i něco zahrát. Taky nám dali nějaký background pro Shepparda, což se počítá.
Naopak velká díra zůstala po Torri, jejíž Elizabeth prostě byla tím pojícím článkem mezi postavami a i jen její přítomnost dodávala jistotu. Nikdo se neptal „kdo tady velí?“, i když zrovna nebyla v záběru. Nebylo o tom jednoduše pochyb. Navíc měla vytvořenou chemii s postavami a Torri s herci, která se postupně během těch let nějak vyvinula.
Tohle Amanda neměla, a např. její osobní přátelství s Davidem Hewlettem se skoro neprojevilo. Nebyla ani velitel, ani vědec. Administrativní role jí nesedí a imo by místo velitele lodi bylo pro ni nejlepší řešení. Stále by byla v akci, ale měla by své vlastní velení.
Většinou tam prostě jenom někde byla, popř. jsme si museli domyslet, že někde sedí a velí. Ve finálových epizodách v půlce řady nebyla vůbec, což bylo až směšné. Pokud věděli, že se Amanda nebude moct uvolnit kvůli natáčení filmů, tak to měli přizpůsobit. Udělat ji buď velitelkou lodi, která by tam nemusela nutně pořád být, anebo zkrátka zvolit priority – SGA nebo filmy.
Bála jsem se, že Amanda bude příliš výrazná a vezme místo jako McKayovi se Zelenkou, tak Sheppardovi. Doufala jsem v nějakou přijatelnou rovnováhu, kdy bude bojovat o důvěru (Elizabeth trvalo skoro celou 1. Sérii, než si získala Sheppardův respekt), ale celé přizpůsobování dali do jednoho dílu. To je smutné, když měli k dispozici dílů dvacet.
Její role spočívala v tom, že někomu jenom něco schválila, s nikým se nepřela, se Sheppardem si akorát hezky povídala, ale bez vášně a zapálení, jako vedl třeba John s Elizabeth. A přitom zrovna tady, kdy by naopak mezi dvěma vojenskými veliteli mohl být konflikt, žádný nebyl. Většinu naznačili na začátku série a pak to prostě smetli ze stolu.

Nejsem si úplně jistá, co se stalo. Spíš to působilo jako pokus o propojený příběh, jakoby nevěděli, jak přesně ho psát. Děj byl víc zmatený, než dřív a po slibných začátcích zabředli do kaše vyplňovacích dílů, kde ani nebyl k vidění pořádně celý tým pohromadě a s chybějící hlavní postavou.

Někdo může 4. sérii považovat za skvělou, možná nejlepší. Tohle je jen můj skromný rozbor mých postřehů a názorů na tuhle sérii. Pořád tam byly kvalitní díly a pěkné momenty. Oceňuju vynikající práci s kamerou v některých epizodách a taky skvělou hudbu. Na některá kontroverzní rozhodnutí a chování postav, která ale bohužel byla postihnuta resetem, takže efekt se nedostavil, což je obrovská škoda. Ze Sheppardova rozhodnutí v Miller´s Crossing, z Ellisova konfliktu s lidmi v Atlantis, z Rodneyho otřesu po návratu Carsona…ze všeho se dalo něco vytěžit. Byla to série promarněných příležitostí a pro mě osobně jedno velké zklamání. Není to už ta SGA jako bývala, ztratila něco ze sebe, z původní myšlenky. Celá dynamika byla narušena a zničena odchodem hlavích postav a příchodem nových. Je jiná, jakoby jiný seriál a to je podle mě špatně. Měli šanci udělat změnu, ale zasekli se v půlce cesty. Neměli opravovat něco, co nebylo rozbité, jenom mohli provést změny, aby to zlepšili. A k tomu nemuseli vyhodit dvě důležité postavy a pokoušet se resuscitovat SG1 přivedením postavy, která v konečném důsledku dopadla nejhůř, protože ztratila sama sebe.
Navíc to musím ukončit smutným konstatováním, že jediný důvod, proč na Atlantis na 4. sérii koukat, je pro mě David Hewlett, občas David Nykl, když tam je a v posledních dvou epizodách i Jewel Staite. I když v Outcast skoro nebyl a ta epizoda taky nebyla špatná :wink:
Ani nevím, proč se vůbec obtěžuji s psaním nějaké analýzy, když si to tahle série už ani nezaslouží a já na ni doufám hodně rychle zapomenu.
Tak to vidím já.

Pokud jste dočetli až sem, gratuluji :D Můžete sem k tomu mému pokusu o neobjektivní recenzi napsat své postřehy :wink:
Naposledy upravil Klenotka dne 11.3.2008 15:51:25, celkově upraveno 5
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 09.3.2008 16:34:50
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Vím, že tohle jsi asi neměla na mysli, ale kde by jsi, psát to ty, viděla jednotlivé hlavní postavy a celkově děj ke konci seriálu? Není řečnická, zajímá mě to.

Já z S4 viděl sedm episod a považuju ji za krok kupředu. S2 a S3 jsou pro mě i přes místy slušné díly naprosto nevýrazné - kdyby se mi pomíchaly disky, nepoznám, jestli jde o díl hned po Siege 3 nebo těsně před First Strike. Lost Boys, Allies i Return jsou jedny z nejslabších přelomů půlřad v SG.
Těch sedm episod S4 nebylo dokonalých, ale líbily se mi celkově o něco více, než sedm jiných podobně důležitých episod S2 nebo S3. Jistě, že tu je taky reset, jistě, že chybějící vztahy nebo dějové díry - ale to byla SGA i o dvě řady zpátky. Naproti tomu se mi v těch sedmi statečných líbil alespoň náznak spojitého děje a nějakých větších otázek. Není to S1, ale není to pro mě horší, než S2+S3.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 09.3.2008 16:38:59
HAck Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Rozhodně série plná zklamání. To nejhorší, co zatím tvůrci vyprodukovali. Furt jsem tak nějak doufal, že se to změní, ale ty čtyři stand-alone epky za sebou byly snad ještě větší peklo, než to v první půlce 4. série. No nějak to zhodnotím epizodu po epizodě.

Úvodní dvojdíl byl dost dobrý, ikdyž první díl byl ukecanější. Reunion se mi také ještě líbil, ikdyž už ne tak moc, jako Sateda. Doppleganger a Travelers byly divné epizody, první mě hrozně nudila, druhá byla zase pojata jako sitcom, což se mi taky zrovna nelíbilo. Poté přišla Tabula Rasa, taky hrozná nuda, hned za tím Missing, další hrůza. The Seer se mi hrozně líbila, pro mě nejlepší epizoda první půlky. Miller´s Crossing, to jsem měl chuť někoho zabít, tak hrůznou epizodu jsem už dlouho neviděl. TMC byl lehký nadprůměr, ovšem ten konec taky celkem divný, rozhodně jsem nebyl tak napjatý jako v polovině třetí série.

Druhá půlka série začala velmi dobře. BAMSR a SoW byly skvělé epizodky a daly mi naději, že to bude opravdu lepší, jenže pak přišly čtyři vyplňovačky, které byly o ničem a celé to zkazily. Midway rozhodně nejlepší epizoda 4. série. Poté Kindred, nic moc. Velké zklamání z toho, že Carson je klon, nechápu, proč nás Mallozi tak vehementně přesvědčoval, že je to ten pravý a jediný Carson. Bleh. TLM nadprůměr, ačkoliv ten konec to celé zkazil. Opět jsem si vzpomněl na Malloziho slova, jak budeme napjatě očekávat pokračování. No nevím co mám očekávat, stejně tam nikdo nezahyne, leda tak nějáký voják. Na First Strike to taky nemá.

Suma sumárum se mi tedy líbilo osm epizod. To i v té velmi špatné třetí série jich bylo více. Mrzí mě to, hrozně jsem se na tu čtvrtou sérii těšil. Hlavně řeči o tom, jak to bude temné mě hrozně navnadily. A ono nic. Njn, už to není ta SGA jako dřív. Budu se modlit, ať je 5. série lepší.
Mr. Franz I think careers are a 20th century invention and I don't want one.

Příspěvek 09.3.2008 17:03:17
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Čtvrtá série se mi asi líbila nejmíň...Nechápu ani pořádně proč,ale je to tak.Působila na mě rozhrkaně,uspěchaně a story arc se prostě nevyvedl.
První tři epizody byly perfektní,konečně změna v tom našem městečku na hladině
Travelers nebyli nic extra,ale dalo nám to pár nových informací o novém hráči v Pegasu.
Další epky šedej průměr až do hrozné události:MISSING!
A proč?Naprosto zkazili onen Teylin morální kompas,kterým se expedice řídila po X let.A ona se náhle ukazuje jako Amazonka bez citů.(kromě jeku ,,KDE JE MŮJ NÁROD!?" ,který jsme naposledy viděli před celou sérií) A Danny Treyo?Myslel jsem,že mu dají roličku která se rozvine.Nejasnost ohledně motivů Bola Kai to slibovala-ALE NIC...
Pak mě zaujala až Millers crossing,a hlavně díky Wallacemu a jeho skvělému představiteli :) ,který skončil jako opravdová hvězda...

This Mortal Coil vůbec neříkala:,,jsem půlka série,musim bejt napínavá a mít otevřený děj"spíš bych lomeno série přirovnal k získání oné wraithské flashky od Genii.

BAMSR a SOW to nastartovaly v pěkném duchu,ale ono vyplňovací období mezi jimi a Kindred I mě nějak nesedlo,protipěchotní drony-OPĚT NEVYUŽITÁ VĚC,Genii?Žádnej pokrok,furt jsou to ti zlí.

Pak přišla Midway,nejlepší epizoda posledních dvou sérií

Kindred?no,nečekal jsem ,že anulují Sunday a podle toho to i dopadlo...(myslel jsem že se zapomnělo i na Tooda-jménem),ošklivej defektní klon-prostě vějička pro diváky z Carson-clubu.Měli ho nechat ležet...Kdy umře,a ještě tak pěkně jako v Sunday,TAK TO TAK MĚLI PROSTĚ NECHAT!
Michael se nám už dočista pomátl,protože z něj udělali TP(total padoucha) tím,že v budoucnu nedodržel slib ohledně Teylina bezpečí.Ikdyby hromy bily,Teylu by zabil jako poslední.

Celkově se mi série líbila prostě nejmíň,no.Ano,byly tam změny,byly tam zvraty a pěkné efekty.Asi celkový dojem.jinak nevim...

LM?ušel,byl pěknej..jen ta budova na ně nemusela padat,Schválně uzavřeme sázky.jsou mrtví nebo ne? :D

Jo a Klenotko pěkně děkuju,já se tady mořím z konceptem úplně stejného topicu,a ono zatím...no nic.patří mi to,měl jsem to čekat :lol:
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 09.3.2008 19:05:57
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

Raynor píše:
Vím, že tohle jsi asi neměla na mysli, ale kde by jsi, psát to ty, viděla jednotlivé hlavní postavy a celkově děj ke konci seriálu? Není řečnická, zajímá mě to.

Já z S4 viděl sedm episod a považuju ji za krok kupředu. S2 a S3 jsou pro mě i přes místy slušné díly naprosto nevýrazné - kdyby se mi pomíchaly disky, nepoznám, jestli jde o díl hned po Siege 3 nebo těsně před First Strike. Lost Boys, Allies i Return jsou jedny z nejslabších přelomů půlřad v SG.
Těch sedm episod S4 nebylo dokonalých, ale líbily se mi celkově o něco více, než sedm jiných podobně důležitých episod S2 nebo S3. Jistě, že tu je taky reset, jistě, že chybějící vztahy nebo dějové díry - ale to byla SGA i o dvě řady zpátky. Naproti tomu se mi v těch sedmi statečných líbil alespoň náznak spojitého děje a nějakých větších otázek. Není to S1, ale není to pro mě horší, než S2+S3.

Já myslím tu otázku tak docela nechápu, promiň :wink: Jak si já představuju napsání postav a děj celkově, úplně na konci třeba 7. řady nebo tak? Jinak myslím, že k tomuhle jsem napsala v různých tématech už mnoho a mnoho, hlavně k postavám.

Viděl jsi sedm epizod? Jo, já viděla 20 a z toho se mi asi právě těch 6 až 7 epizod líbilo, z toho byla jedna hodně dobrá. Myslím, že když si pustíš celou řadu, pěkně postupně, epizodu za epizodou, tak teprve můžeš pochopit, o čem mluvím. Promiň :dontknow:
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 09.3.2008 19:17:05
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Aha. No, zřejmě jsem přehlídl. Nebo si už úplně nepamatuju... :-)

To je právě to, já si nechci kazit dobrý dojem, že se to hýbe, stejně je všem jasné, co bych napsal na zbylých třináct, když i Midway beru spíše jako lepší průměr. Normálka si počkám ještě tři dobré díly z S5 a smahnu si to na jeden disk.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 09.3.2008 20:05:05
vuginek Airman
Airman

Odpovědět s citací

Taky přiložím ruku k dílu, když už jsem na tohle téma narazil.
Pro mě byla 4. série nejhorší ze všech.
První epizody s Elizabeth super, pak vyplňovačky tak akorát na zabití nudy.
This Mortal Coil?? V jaké části toho dílu jako mělo bý to napínavé TO BE CONTINUED... ??? WTF? Tohle byla fakt hrůza! Zklamalo mě to stejně jako hodně promrhaných a taky nevyužitých šancí, kde to mohlo být lepší. A potvrdil jsem si, že odstranit Elizabeth byla chyba! Prostě mi tam chybí a to jsem nebyl její velký fanda.
BAMSR dobrá epka hlavně kvůli té bitvy a ten konec s Elizabeth neměl chybu! Tohle si představuju jako zakončení půlky nebo závěr série.
Další díl taky ušel, ale čekal jsem od toho více s těma Wraithama, zas tak moc jsme se nedozvěděl.
Další vyplňovačky nuda, vztah Katie a Rodnyeho trapas, fakt si vzpoměli brzo, že nějakej mají a zmínili to tam.
Harmony mě nudila, měl jsem sto chutí to vypnout. Nebylo tam nic nového ani zajímavého.
Outcast se mi překvapivě líbil. Zajímavý nápad Replikátor na Zemi, ale prostě vyplňovačka opět na zabití času než přijde hlavní děj. Ava se mi líbila, určitě by ji mohli vrátit na jednu epizodu v páté sérii.
Trio nic moc, vztah Sam jsem tam nějak nepostřehl asi, stejně jako jsem její osobu nepostřehl pořádně v celé sérii. Byla tam zbytečná a udělali z ní Barbínu do počtu. Těšil jsem se na střety s Rodneym a nic. Líbila se mi scéna s Ellisem jak ho zjebala :)
Midway nejlepší díl série. Fakt napínavý, akční.. tak jak to má být!
Kindred... mno, nevím nevím, dalo se to, Michael byl zajímavej, jeho postava se opět vyvinula dál a Carson opět na scéně.. Jeho přízvuk mi fakt chyběl. Chci ho taky zpátky jako Elizabeth. Ale Jennifer Keller tam nechte :) krásná ženská, citlivá, chytrá, myslím, že se za tu sérii otrkala a už se tolik nebojí a v páté sérii ji rád uvidím. Tohle beru v postavách jako jedinou dobrou věc ve čtvrté sérii.
Finále 4. série.. mno čekal jsem něco lepšího, ale taky se to dalo, ale ten konec byl fakt trapnej, to mělo být napínavý?? Dyť každej uhodne, že hlavní postavy přežijou. Už scénaristům asi dochází chytré nápady, tak jak nás chtějí udržet u páté série?
A opravdu lituju, že Elizabeth neuvidím, na tu jsem se těšil v páté sérii nejvíce a odchod Sam mi ani vadit nebude, v SG-1 je super a tam patří. V Atlantis ji jako povedenou postavu z SG-1 zničili. Teylu tam taky opět znemožnili jako v třetí sérií a nevyužili její potenciál, pak se není čemu divit, že tu postavu nemá moc lidí rádo.

Dík za přečtení, pokud jste to někdo četl :) jinak jsem rád, že bude pátá série, snad bude lepší, i když Wolsey jako velitel?? Další hřebíček do rakve, stejně jako Replikátoři bez Elizabeth.

Příspěvek 09.3.2008 22:39:54
Kocour Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak já se taky přidám, nedá se říci, že bych byl touhle sérii úplně unešen, ale za špatnou ji nepovažuji. Když nechám stranou to jak jsou psány charaktery jednotlivých postav a opravdu velký přehmat scénáristů se Sam (která byla dobrá až v posledním díle, když velela Phonixu - tam se chovala jako v starých dobrých dobách SG1, ne jako nastrčená figurka která je v seriálu jen aby se neřeklo...). Vezměte si třeba vývoj rovnováhy sil v Pegasově galaxii. Replikátoři (téměř) zničeni, Wraitské Hive ships už zdaleka nepředstavují takovou hrozbu, jelikož máme lepší lodě...
A hlavně je tu Todd!!! Moje nejoblíbenější postava z celého seriálu. V posledním díle ukázal, že je stejně dobrý bojovník jako Ronon a krom toho výborný vědec, a ten jeho humor...když už nic, tak tohle se scénáristům opravdu povedlo (podání ruky Sam, ap.)

Návíc jsme se dozvěděli, jakým způsobem byli Wraiti schopni porazit Antiky (i když to, kde stále brali nové lodě zůstává nevyřešenou otázkou), osobně považuji Spoils of war za jeden z nejlepších dílů v seriálu. Ovšem to, že z auror udělali kraksny s mizernou palebnou silou raději řešit nebudu, třeba na těch lodích nebyli přítomni žádní replikátoři, ale to mohli alespoň ukázat, než je nechat ničit prakticky bez odporu...
A co se týče postav tak Carson je pro mě osobně minimálně o třídu lepší než Keller, která se sice díl od dílu zlepšuje, ale 18. díl ukázal docela jasně, kdo by měl být hlavním lékařem na Atlantis...
Teyla byla nejlepší v dílech, v kterých chyběla - to mluví za vše
Ronon - až na nepřiměřeně agresivní reakci na slavného jaffu z SG1 se mi jeho postava líbila, hlavně jeho spolupráce s Toddem

:)
Taky mě potěšilo, že Zelenka jednou zachránil celou Atlantis, měl u toho pěkný český dialog 8)
Rodney a Sheppard...hmm...herecký výkon má jasně lepší Rodney, ale i v Johnovi se skrývá jistý potenciál.
Závěrem bych chtěl říci, že doufám že nezazdí v 5. serii Phonixe a že dostanou na Atlantis vlastní lodičku na trvalo...
Drogy mi daly to, co mi lidé ještě nedokázali vzít.

Příspěvek 09.3.2008 23:06:39
uja Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

neumi to nekdo zkratit a vytahnout jen ty nejdulezitejsi fakta !!!!

ty vase slohovy prace tady stejne nikdo cist nebude ;)
There is optimism, hope, faith ...

Příspěvek 09.3.2008 23:47:02
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Slušnost mi brání tě poslat někam...
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 10.3.2008 00:02:25
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Hej já to přečet ;-)
Docela souhlasim s Klenotkou a to obzvláště toho nevyužitýho potenciálu. Jen nevim co máte proti epizodě Travelers mě se líbila a sitcom mi nijak nepřipomínala...

Příspěvek 10.3.2008 00:57:10
Erny Airman
Airman

Odpovědět s citací

Pro me osobne bylo zklamani prave odchod Ellizabet, ktera tomu serialu dala takovy ten jiny pohled. Vite, je velitel, ktery casto souhlasi se svymi podrizenymi a jejich zpusobem reseni ruznych situaci, ale na druhou stranu dokaze jit proti proudu a dat najevo, ze se ji neco nelibi a stoji si za tim. To mi u Sam chybelo. Tesil jsem se, ze se Elizabeth vrati v navaznosti na BAMSR, ale co jsem cetl, taky z toho nic nebude.

Jinak taky souhlasim -- ve 4. serii se mi libili asi jen 3 dily. Neprospelo ji spousta zmen. Doufam, ze to same nas neceka v 5.serii, kde by meli byt dalsi zmeny, jako napriklad ve veleni.

Prijemnymi pro me byli dr. Kellerova a Rodney. Naopak zklamani je Teyla. Nevim, jestli ji ta role proste nesedi, nebo se do ni nedokaze vzit.

Ale nadeje umira posledni, ze? Takze treba doufat a v lete se mozna dockame neceho necekame uzasneho. :) :) :)

Příspěvek 10.3.2008 12:17:03
Mrs. Sheppard Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Pro mě jedním ze základních poznatků, který jsem po doznění 4. serie nabyla je fakt, že to nějak strašně rychle uteklo. Zdá se to jenom mě, nebo se vážně čas řítí nějak moc rychle kupředu?
....no a mě se to prostě líbilo :lol:. Tedy slabší díly pro mě byly Missing a Trio, ale jinak? Já jsem spokojená. :wink:
After hard working I like hard playing

Příspěvek 10.3.2008 12:40:05
Ice Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Budu stručný. První polovina 4.ř byla docela dobrá a některé díly byly super. Ale s nástupem vyplňujících epizod nastala hrůza. Takové zakončení si vysvětluju jedině duševní slabostí Malloziho (poslední dobou ji má pořád častějc :roll: ). A nejvíc jsem byl naštván když z nenáviděné Teyly udělali "hlavní hrdinku" celé serie. Nechápu proč se muselo vše točit kolem ní jen proto, že čekala dítě. Myslím, že kdyby ji hned na začátku ze série vyhodily, byly by díly o 1000% lepší. No doufám že to je stručné :wink:

Příspěvek 10.3.2008 13:58:39
crooked.eye.sgc Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Tak se musim pochlubit, že jsem přečetla všechny slohovky i neslohovky! :D

Hmmm...tak abych to nějak shrnula, mohla bych možná do bodů po dílech a pak všeobecně a-...mno však to uvidíte.

Adrift - začátek nové série. Byla jsem napnutá ještě z předešlého dílu a vyšlo to, řekla bych, celkem dobře. Ten průlet skrz asteroidy byl asi nejlepší.

Lifeline - jedna z mých oblíbenějších epizod 4.série, protože se tam alespoň něco dělo. Elizabeth mi bylo líto, slza ukápla. A to jsem ale ještě nečekala, jak mi v celé sezóně bude chybět.

Reunion - příchod Sam. Nejlepší bylo, jak si Rodney myslel, že bude velet a pak jak nesl na uvítanou ten košík s ovocem (či co v něm bylo). Jinak díl celkem o ničem. Ale pořád to byl průměr.

Doppelganger - tohleto byla sice vyplňovačka a nic nového se tam nestalo, ale je to moje nejoblíbenější epizoda 4.série (i když všeobecně je asi 4. - po Tao Of Rodney, Duetu a Grace Under Presure) - hodně jsem se zasmála. Prostě ,,lemon chicken! With lemon!''

Travellers - to je ten díl, jak se pouštěl na FFS? To jsem ho pak viděla asi ještě jednou. Ale řekla bych jeden z nejslabších dílů. Ani nevim, co přesně se tam stalo.

Tabula Rasa - Konečně tam byl trošku víc vidět Zelenka. Drobný muž s brýlemi :lol: ... ale jinak taky nic moc. Mohli vymyslet nějakou závažnější nemoc a mohl umřít někdo důležitý.

Missing - to si ani nezaslouží komentář - díl o ničem. Vim, že tam byla Teyla a Jennifer a pak ten chlápek, co se ještě objevil v nějakém dílu.

The Seer - Wraithský humor. Jinak nic moc.

Miller's Crossing - doufala jsem, že to bude aspoň z poloviny tak dobré jako McKay and Mrs.Miller. Omyl! Už tam nebylo to usmiřování mezi Merem a Jeannie. (ještěže tak) Prostě to nemělo...hmm...nemělo to vlastně nic. Příběh, srandu, napětí...jenom se tam něco dělo a celkem hodně byli vidět David s Kate.

This Mortal Coil - Celkem zajímavý začátek. Škoda, že tam měli ty staré uniformy, protože už to samo o sobě bylo podivné a bylo jasné, že to asi nebude naše pravá Atlantis. Líbili se mi dva McKayové a ,,návrat'' Elizabeth. To, že na konci všichni pochcípali. Mno nevim.

pak přestávka...první polovinu bych v té době hodnotila asi jako celkem hroznou, protože se mi tam líbily tak dva díly.

BAMSR - velice dobrý start druhé poloviny. Zajímavý. A Ellis dělající problémy - po té scénce s Rodneym jsem ho asi začala nesnášet ještě víc. Nějak mi tam nesedí. Apollo i s nim by mohlo vybouchnout někde mezi prvními epizodami 5.série. A Elizabeth. Škoda, že to Torri odmítla, celkem by mě zajímal další vývoj.

Spoils Of War - Kdo to mlel o narození nějakého Wraitha? Nebo o tom, jak někdo umře? Todd měl, ne? Však pořád žije. Jinak fajn - jedna z lepších, vlastně možná nejlepších epek season 4 :D

Quarantine - Na to jsem se těšila. Nykl o tom mluvil na FF, vlastně všichni o tom mluvili jako o ,,asi jejich nejoblíbenějším dílu''. Ale SuperMan Sheppard, lezoucí po věži na Atlantisu, který jednou uklouzne, aby se neřeklo. A Teyla? Jak se vykláněla z okna? Mohla klidně spadnout. Třeba by předposlední epizody byly o něčem lepším.

Harmony - Obraz a malé drony. Víc se mi nevybaví. Jo a pak ještě ta otravná holka, kterou jsem už zahlídla v SG-1. (hrála tu malou Adriu, že?)

Outcast - Ještě s Harmony nejnudnější díly. O ničem. Co já s Replikátorem na Zemi? Když nebude nikde poblíž ČR, tak je mi to fuk! :lol:

Trio - Koukám, že jsem asi jedna z mála, které se tahle epizoda líbila. V některých částech to bylo přehnané a někde toho zase mohli dát víc. Jenom mě tak ještě napadlo - Proč Sam řikala, že by si Morpheum nevzala (ano, kvůli tomu, aby měla čistou hlavu), když pak Rodneymu stejně povídala, že všechnu svojí sílu dá do toho, aby nekřičela bolestí? Jinak mi tam nic nevadilo - pouštim si to jako Večerniček, jednou tejdně.

Midway - Vážení, máme vítěze! Tohleto byla vážně výhra. Nejlepší díl. Ani nevim, co k tomu ví napsat. Však každý ví. Ale ano, všichni na Atlantisu si Sam ,,váží'' :lol:

The Kindred part 1 + 2 - Návrat Carsona. Tady jsem si opět vzpomněla, jak mi hrozně chyběl. I když byl jako klon. A Malozzi - ještě, že na jeho blog nechodím. Ječící Teyla ,,kde jsou moji lidé!'' - k tomu bych se snad ani nijak nevyjadřovala. Michael - konečně se tam zase objevil, když ho ve Vengeance celkem pěkně nakousli. Akorát to přeměňování Athoisanů v ,,nestvůry'' - nevim. Byla bych raději za ty ,,wraitho-broučí lidi''.

The Last Man - Nějak tak normální díl, slabší, když to má být konec série, ale pořád lepší než ten zbytek. Rodney a Jennifer - celkem jim to slušelo. Jsem zvědavá, jestli z toho něco udělaj do budoucna. Ne, že bych o to nějak extrémně stála, ale zajímalo by mě to.

Všeobecně je 4.série nejhorší. Na ty přechozí určitě nemá. Pár dílů bylo fajn, na zbytek se už asi nikdy nepodívám. Nesouhlasím s někým, že 2. a 3. série byly stejné a že člověk nepoznal, kde zrovna je, ale to je do jiného topicu.

Herecké výkony/postavy:

Tak Rodney nezklamal - lepší vývoj postavy. Ehm, tedy k lepšímu. Jenom v tý Quarantine - to budu raději dělat, jako by tam vůbec nebyl.

Sheppard - ten je mi tak nějak všeobecně ukradený. U mě je skoro jako Teyla - kdyby tam nebyl, tak by mi to asi nevadilo. Na jeho místě bych skoro radši viděla třeba Lornea.

Ronon - začali z něho dělat citlivého člověka, ale tak nějak mi to k němu nesedí. On je prostě drsňák a nemůže něco oplakávat.

Teyla - ehm... (a i ty tři písmena a tři tečky je moc)

Jennifer - velice příjemně překvapila, protože když mi vymění oblíbenou postavu za nějakou...hmm...prostě za nějakou, tak se k ní stavim velice špatně. (něco jako v případě Mitchella, ale na toho jsem si tolik zvykla, že je to snad moje nejoblíbenější postava z SG-1) Za celou sezónu jsem si na ní ale natolik zvykla, že jsem zvědavá, co s ní provedou v 5.sérii. Ale Carson to prostě není.

Sam - Mno Sam. Já sice řikám, že k ní mám neutrální postoj a někdy to tak nevypadá. Ale když já vážně nevím. Dělají z ní pořád SuperWoman a nebo tam vůbec neni. Kdy vlastně o něčem rozhodla? Já souhlasím s tím, aby jí hodili na novou loď - tam by mi přesně seděla. Jak to bylo v The Last Man. Ale musim přiznat, že i přestože tam byla strašně málo, tak jsem si na ní zvykla.

Zelenka - jeho super scéna v Quarantine. To bylo prostě něco. Američani se můžou jít klouzat :D ... doufám, že tam bude víc.

Tak to by asi tak bylo všechno. Budu se těšit na 5.sérii, ale ne tak, jako jsem se těšila na některé díly 4.série, protože se mi to moc nevyplatilo.

EDIT: Ještě jsem zapomněla dodat, že mi někdy přišlo, že na to koukám už jenom ze zvyku...
Naposledy upravil crooked.eye.sgc dne 10.3.2008 15:30:12, celkově upraveno 1

Další

Zpět na Obecné