Lidi, věřte tomu nebo ne, ale jsou tu i tací, co Ark of Truth ještě neviděli a novinky o 5.řadě nečtou...tak co kdybyste zkusili prostě a jednoduše používat tlačítko "SPOILER"??? Díky.
A teď co říci k
The Last Man?
Rozhodně lepší epizoda než obě Kindred, takže jsem se rozhodla dát šanci 5. sérii. Časovky sice nemám ráda, ale tak tohle je prostě SG a všechno to potenciální špatný se prostě musí někde stát, abychom si my, co na to koukáme, nemysleli, že je to všechno jednoduché, že?
Atlantis pohřbená v písku byla úžasná, doufám, že se někde objeví kvalitní screeny, nebo ta něco...
Když Rodney říkal Johnovi, že je třeba zachránit Teylu a její dítě, tak mi to nějak evokovalo Heroes -
"Save the baby/Teyla, save the world!" 
Doufám, že pokud se
Teyla v 5. sérii vrátí, tak bude lepší, než ve 4., abych ji mohla zase začít mít ráda.
(Jen poznámka - všimli jste si, jak často se opakuje věta "We'll find her."?)
Co se týká linií jednotlivých postav, myslím, že byly velice pěkně melodramatické. Konečně to vypadalo, že máme zpátky
Sam, tak jak ji známe...

To rozloučení s Rodneyem bylo fakt hezké. I když Phoenix sám o sobě mě zklamal...
Ronon a Todd byli bezva. Prostě bezva. Moc se mi líbila myšlenka, že by Ronon bez svých přátel z týmu na Atlantis nezůstal, ale postavil si vlastní údernou jednotku
Rodneyho linie...kdybych nebyla zaujatá proti Kellerové, tak by se mi to fakticky hodně líbilo
(emoce, herecké výkony, všechno bylo nadprůměrně dobré, až na ten vztah samotný - ti dva se k sobě prostě nehodí). Celá ta linie byla takové potvrzení toho, že Rodney pro ty, které má rád udělá cokoli. Podle mě velice hezkým detailem bylo jak mu s těma výpočtama pomáhala
Jeannie. A vůbec, Rodney je prostě hrdina (a genius k tomu).

Jediný, co mě fakt NEpobavilo, byla scéna na ošetřovně: "Je to jenom tříska." -

, kde jsem to jenom už viděla
(aneb opakovaný vtip není vtipem, hoši!)
Generál Lorne byl naprosto V-Ý-B-O-R-N-E-J.
Že se
Zelenka jen mihnul sice zamrzelo, ale na druhou stranu mě pobavila Rodneyho typická hláška: "Yeah Zelenka may have been helping too, I don't quite remember.
Vyspoilovaná scénka s
Andee byla taky velice pěkná, takové celkové dokreslení atmosféry.
Michaelův proslov mi přišel přiměřenej situaci, useknutá hlavička mi připoměla Gladiátora (barbarský náčelník si dobývá úctu své hordy...)
Ne, že by mě překvapilo, že v tom díle nebyla ani zmínka o
Carsonovi (nebyl na to čas, navíc to se v SG prostě nestává, že...) ale i tak mě to maličko mrzí.
To, že "The Last Man" byl
Shepp se asi dalo čekat a já jsem jen ráda, že jeho heroismus nepřesáhl mez únosnosti
(rozhovor: "Have you ever been in a sandstorm?" - "As a matter of fact I have." mě docela příjemně pobavil) Návrat do "naší" reality byl provedený velice dobře.
Konec mě zklamal. Prostě tam vlítnou brzo, všecko zmršej, takže o Michaelovi a Teyle zas vědí úplný ...nic... a ještě ten úžasně "napínavý" cliffhanger. Vážně si okusuju nehty napětím, jestli mé oblíbené postavy tentokrát vyváznou živé...
Ufff...začínám psát příliš dlouhá hodnocení epizod, ještě, že už je konec série...
Na závěr filosofická otázka:
Proč to, co v "paralelních" liniích vždycky funguje naprosto krásně a přirozeně (vztahy mezi postavama na všech úrovních) v hlavní linii pořád skomírá?