Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Genetika?

Genetika?

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Příspěvek 02.3.2008 10:30:25
Mrs. Sheppard Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

kull píše:
to Mrs. Sheppard:nestarnul rychle kvuli tomu ze mel o 30% kratsi tolemer,ale byly o 30% kratsi nez by mel mit v jeho veku.Telomery se zkracuji pri kazde replikaci chromosomu

...a já jsem napsala něco jiného? 8)
After hard working I like hard playing

Příspěvek 02.3.2008 10:50:46
kull Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

z toho co si napsala jsem pochopil ze starne rychleji nez clovek v jeho veku,ale u neho spis bylo ze je starsi nez by mel byt.Jestli jsem te spatne pochopil tak se omlouvam :)

Příspěvek 02.3.2008 11:34:15
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ok :), já si spojila ty zkrácené teleomery s defektní DNA - chromozomy jsou přece navinuté řetezce DNA do takových jako tyčinek - proč by by byla jinak ta DNA defektní, jakou jinou příčinu by to mělo?

Příspěvek 02.3.2008 12:15:46
Vlad Dracul Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Poslyste, asi tak - kdyz vezmete ze stareho stromu mladou vetvicku, a zasadite ji do zeme, vyroste mlady zdravy strom, s tim uplne stejnym DNK kodem.

Kdyz vezmete bunku z dospeleho cloveka, je tezsi udelat z toho zdrave miminko, ale pokud by jste byli schopni udelat tu bunku v tele, v jak starem ma byt, o zadnem defektu nemuze byt rec.

Klonovani a zmeny DNK rozhodne ma budoucnost. Vytvorit si hromadu poslusnych vojaku nebo delniku, kteri si nestezuji a delaji co se jim rekne, je prilis velke lakadlo, nez aby to nejake zakazy zastavovaly...
[img][./images/thumbs/300px-imperial_eagle_1267550493.jpg]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bd/Imperial_eagle.jpg/300px-Imperial_eagle.jpg[/img]

Invaze - 41. část

Domov – Kapitola 6. – Ale pro milost boží

Příspěvek 02.3.2008 13:25:06
kull Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

to Mrs. Sheppard: ted tomu nejak nerozumim co jsi mela na mysli :)

to Vlad Dracul: "byli schopni udelat tu bunku v tele" jestli jsem te dobre pochopil tak bys chtel umele vytvorit bunku? To je nemozne,to driv na nas zautoci mimozemstane :lol:

Příspěvek 02.3.2008 14:08:19
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Aby ses nedivil, co se pamatuju, tak už se podařilo vytvořit uměle virus, buňka je jen otázkou času.

Příspěvek 02.3.2008 15:48:45
kull Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

jak muzes porovnat virus a lidskou bunku.To je uplne neco jineho.Koukni na se na program HUGO( human genom organization )

Příspěvek 02.3.2008 16:09:34
upi Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Raynor píše:
Pokud bych si měl vybrat mezi smrtí nebo přenesením mysli, určitě si nevyberu smrt. A se mnou 98% populace.

btw smrt a přeneseni mysli je protebe uplne to stejne, protože tvoje mysl se už noveho tela nedožije, zemře s nim, ale mysl se jakoby nakopiruje do noveho tela,
neco jako v tom filmu s Arnim, (ted nevim jak se jmenoval)
[img][http://upi.stargate.sk/sig_down.png]http://upi.stargate.sk/sig_down.pnghttp://[/img]
--- stargate.sk ---

Příspěvek 02.3.2008 16:35:20
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

kull píše:
to Mrs. Sheppard: ted tomu nejak nerozumim co jsi mela na mysli :)

Prostě já se domnívám, že pokud jsou zkráceny ty telomery o 30 % , tak nově vzniklý klon, už začíná se starší výbavou a rychleji tím stárne. Někde jsem četla , že telomery jsou jako zpevněné tkaničky od bot a že jsou taky něco jako naše svíce života ( v přeneseném slova smyslu), protože po každém dělení buňky se o něco zkrátí, takže nakonec je prostě konec a buňka se dál dělit nedá a tak stárne - viz. nekróza Carsonových vnitřních orgánů. Myslím, že tohle se dělo i ovci Dolly :).
Jinak jsem se mrkla na HUGO a je tam opravdu spousta zajímavých informací - díky za tip:). Zase jednou SGA někomu pomohla rozšířit obzory - mně!

Příspěvek 02.3.2008 16:58:56
kull Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ted te chapu :) o co ti slo.V celku jsme se bavili o tom samem,ale kazdy to jinak napsal.Fakt jsem necekal ze se nekdo koukne na HUGO.

Příspěvek 02.3.2008 18:46:57
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

kull píše:
jak muzes porovnat virus a lidskou bunku.To je uplne neco jineho.Koukni na se na program HUGO( human genom organization )

Neporovnával jsem, pouze jsem konstatoval, že když dokáží vytvořit virus buňka už nebude tak daleko. Asi před sto až stopadesti (plus mínus) lety se podařilo syntetizovat první organickou sloučeninu, dnes je to virus - je tedy evidentní, že buňka neni nijak nereálně daleko.
A jak s tímto zrovna souvisí HUGO? Některé viry mají složitější genom než některé buňky.

Příspěvek 02.3.2008 21:55:55
lord diablo Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

No ja si myslym ze ako asgardi neskoncime genova terapia je len aby sme mali atagen ale nie ktori ludia ho maju prirodzene vid oneil tak sme podstatne bllizsie ku antikom ktory nas stvorili ku obrazu svojmu
Peace is beautiful and nox forever

Obrázek

Příspěvek 02.3.2008 22:16:39
kull Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

to Ralen:tu nejde jen o genom,jde o celkovou stavbu bunky.Porovnej komplikovanost viru a eukaryoticke bunky a uvidis a bunka se ma sama replikovat a udrzet u zivota coz virus sam o sobe nedokaze bo je zavisly na bunce,kterou napadne.

Příspěvek 02.3.2008 22:57:52
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

A teď porovnej komplikovanost močoviny (což je první člověkem syntetizovaná organická látka r. 1828) a složitost viru - to je hodně velkej skok, skoro jako mezi virem a eukaryotní buňkou (ale já sem mluvil o buňce obecně, takže to může být i prokaryotní, ta je hodně primitivní). Netvrdim že je to brnkačka vytvořit uměle celou buňku, ale rozhodně to neni nemožný jak jsi psal. Kdo ví, třeba se toho ještě za svýho života dožiju. :)

Příspěvek 03.3.2008 13:39:04
kull Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Virus-zjednodusene je to DNA albo RNA a kapsida a je sam od sebe nefunkcni.
Bunka-neumim si predtavit jak nekdo muze postavit treba cytoskelet albo receptory na bunce a vycet veci je dosti velky.Mozna jsem omezeny,ale muj nazor je ze clovek nebude moct postavit z jednotlivych casti bunku a dat ji zivot(obrazne receno)

PředchozíDalší

Zpět na Technologie